Aptana Studio

☛ Sljedeći članak prenesen je sa stranice Wolfwood’s Crowd uz pismenu dozvolu autora.

Kad sam negdje pročitao naslov da je Aptana dobila novu investiciju od 7.8 milijuna dolara zanimalo me koji su motivi da netko ulaže u IDE u ovim recesijskim vremenima?! Jer Aptani je temelj Eclipse i uz malo truda svaki developer si može složiti okruženje kakvo njemu odgovara.

Aptana je furala mi smo najbolji IDE za web 2.0 developere imidž i pružala je pristojno rješenje onima koji su željeli instalirati IDE i ne razmišljati o tome koji plugin uzeti. Aptana Studio ima i Pro inačicu, s dodatnim funkcionalnostima i pristojnom cijenom (99$), ali to nekako nije bilo dovoljno da čovjek stavi novce na njih.

Instalirao sam novu Aptanu da vidim da li je bilo kakvih promjena i koja je to dodana vrijednost koja garantira da će se developeri odlučiti za nju. Ono što mi je zapelo za oko je Aptana Cloud Connect. U redu, nude hosting s cijenama koje su tu negdje s drugim VPS-ovima. Imaju i trial od 7 dana pa vrijedi probati prije odmahivanja rukom.

Ono što Aptana Cloud Connect nudi je skoro sve što developerima treba da istog trena počnu s radom, a da ne gube vrijeme na podešavanje VPS-a, repozitorija, testnog i produkcijskog poslužitelja.

Nakon aktiviranja usluge imate podešen Apache, Mysql, Postfix, public i staging site, alate za pristup bazi, Subversion, Git, a sve usluge podešavate i nadgledate iz jednostavnog sučelja u Aptana Studio alatu. Postavke poslužitelja možete dinamički mijenjati pri čemu odmah vidite koliko će vas to koštati.

Aptana web sučelje
Aptana web sučelje

Ova ponuda idealna je za startupe jer se mogu odmah baciti na posao i kasnije skalirati po potrebi. Za samo 2.95$ mjesečno u timu možete imati neograničen broj članova, a na raspolaganju vam je i 10TB prometa mjesečno. Za početak dovoljno.

Aptana Cloud Connect trenutno podržava PHP, Rails i Jaxer, a za druge tehnologije morate zavući prste u konzolu. Ako sve bude radilo kako treba ovo bi za Aptanu mogla biti dobitna kombinacija i spomenuta investicija sada ima više smisla.

Sam Aptana Studio podržava i cijeli niz drugih tehnologija, onima koji koriste Python će koristiti PyDev plugin, a postoje i pluginovi za razvoj Air aplikacija te Nokia WRT plugin. Sasvim sigurno će uskoro osvanuti i podrška za razvoj Palm Pre aplikacija (plugin za Eclipse već postoji).

Aptana razvojni IDE
Aptana razvojni IDE

Ako koristite spomenute tehnologije, a još niste upoznali Aptanu, pružite joj šansu. Aptana zadovoljava i osnovni uvjet koji sam počeo postavljati pred razvojne alate koje koristim: radi na sve tri glavne OS platforme.

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

Odgovori

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.