Canonical, izuzev LTS izdanja, prestaje nuditi Ubuntu na fizičkim medijima

Obična izdanja Ubuntua, ona koja nisu LTS (Long Term Support), više se neće moći kupiti u obliku DVD diska, najavili su u Canonicalu.

Sveprisutna raširenost širokopojasnih mreža dovela nas je u istinsko digitalno doba. Sve se preuzima direktno s interneta: putem Steama i sličnih servisa nabavljamo igre, knjige i glazbu, kupujemo na Amazonu, interaktivne časopise kupujemo u interaktivnim formatima namijenjenim tabletima… Sve na dohvat klika, dok se fizički mediji upotrebljavaju sve manje i pomalo gube smisao.

Stoga ne čudi ova odluka Canonicala. Počevši od Ubuntua 13.04, koji bi uskoro trebao postati dostupan, Canonical u svojoj internet trgovini više neće imati u prodaji DVD preslike diska niti će slati kopije Ubuntu LoCo timovima za distribuciju na raznim edukacijskim događajima kao što su popularni “Install festovi“, što je do sada bio slučaj.

Ubuntu 10.10 CD & cover

Naravno, Ubuntu će i dalje biti dostupan za besplatno preuzimanje putem interneta u obliku ISO preslike, koju potom snimimo na DVD ili USB medij.

Želi li Canonical ovim potezom smanjiti troškove ili nam pak jasno daje na znanje kako su LTS izdanja preferirana i preporučena opcija? U svakom slučaju, žao nam je što se prekida tradicija. Podsjetimo, Canonical je nudio Ubuntu na CD, a kasnije na DVD medijima još od 2006. godine (u to vrijeme čitava stvar je još uvijek imala smisla). Dugo vremena su ove kopije dijeljene posve besplatno – mogli ste naručiti nekolicinu komada koji bi nakon par tjedana stigli na kućnu adresu posve besplatno, čak i bez troškova poštarine. Ponekad bi u paketu našli i naljepnice koje smo potom lijepili na prijenosnike i dijelili prijateljima.

Ubuntu naljepnice

Kopije Ubuntua 12.04, 12.10 i nekolicina kopija Ubuntua 11.04 Server i dalje su dostupne za kupovinu u Canonicalovoj internet trgovini, stoga, ako ste kolekcionar, još uvijek imate vremena naručiti navedene diskove.

Izvor: OMGUbuntu

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 5.0/5 (1 vote cast)
Canonical, izuzev LTS izdanja, prestaje nuditi Ubuntu na fizičkim medijima, 5.0 out of 5 based on 1 rating

7 Komentara

Dodaj svoj

S obzirom da je smanjena podrša na 9 meseci na ova “ne LTS” izdanja, ima smisla jer nastavljaju sa forsiranjem ipak stabilnijih LTS izdanja.

Ne nastavljaju oni sa forsiranjem LTS izdanja, jer ih u buducnosti vjerojatno nece ni bit s obzirom da su vecinom glasova odlucili da ozbiljnije pocnu razmisljat o rolling distribuciji. Mozda vec umjesto 14.04 LTS-a

Tako sam i ja shvatio. Izricito je receno da nece prelaziti na rolling release model. To je cak i Marko rekao.
Koliko sam shvatio rolling release prica je bila glasina koju su oni opovrgnuli.

Heh, a s obzirom da je smanjena podrška za nešto zbog čega je Ubuntu i nastao, a sve to do potpunog ukidanja i prelaska na RR koji inače postoji već 13 godina u Debianu, ništa dalje nema smisla, ali ako bi se lagali ;).

Odgovori

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.