Canonical napušta razvoj Unity 8 desktopa i konvergencije

Vjerojatno ste već čuli da Canonical prestaje s razvojem radnog okruženja Unity 8. Vijest je objavljena 5. travnja te je snažno odjeknula širom svijeta i izazvala raznovrsne reakcije. Mnogi su mislili da je riječ o zakašnjeloj prvotravanjskoj šali, no to ipak nije slučaj. O čemu se točno radi doznajte u nastavku teksta.

Svijet Linuxa iznenadila je objava Marka Shuttlewortha, osnivača Canonicala i Ubuntua, da Canonical napušta razvoj Unity 8 desktop okruženja, što uključuje razvoj mobitela i konvergencije. Iako iz objavljenih članaka nije sasvim jasno znači li to i napuštanje Mir display servera, to je vrlo izvjesno.

Ubuntu konvergencija

Dodatno iznenađenje izazvala je vijest da će Ubuntu 18.04 LTS koristiti Gnome kao zadano radno okruženje umjesto Unityja, što znači da ni Unity 7 više neće biti primarni Ubuntu desktop. Ipak, Canonical će zasigurno podržavati Unity 7 najmanje do 2021. godine, jer do tada traje podrška za Ubuntu 16.04 LTS koji koristi Unity 7 radno okruženje.

U ovom trenutku još nije poznato hoće li 18.04 LTS nuditi klasični Gnome 3 desktop s Ubuntu temom i fontovima, ili će biti dodatno prilagođen da bi se olakšala tranzicija sa Unityja 7. Vjerojatni razlog povratka na upstream radno okruženje je novi fokus na servere, cloud i internet stvari (IoT, Internet of Things). Daljnji razvoj Unityja 7 kao Compiz plugina dugoročno je izgubio smisao u svjetlu nadolazeće migracije Linux desktopa na Wayland.

Razlog ove odluke također leži u financijskim aspektima poslovanja i interesu proizvođača za priču o konvergenciji. Mark Shuttleworth navodi da su serverski, cloud i IoT dijelovi Canonicala profitabilni te obilježeni stalnim rastom. S druge strane, tehnološka industrija nije pokazala preveliko zanimanje za alternativnu mobilnu platformu i konvergenciju, već je odlučila “igrati na sigurno” s postojećim velikim imenima iz mobilnog svijeta. To, nažalost, također znači da vrlo vjerojatno nećemo tako skoro – ako ikada – ugledati Linux mobitel na tržištu kao alternativu Androidu, iOS-u i Windows Phoneu.

Iz navedenih razloga daljnje financiranje razvoja Unity 8 radnog okruženja i konvergencije izgubilo je smisao te je projekt obustavljen. Razvijatelji koji su radili na Unityju 8 i konvergenciji razmješteni su na druge Canonicalove odjele gdje je to bilo moguće. Prema (doduše još nepotpunim) informacijama britanskog lista The Register, doći će i do otpuštanja zaposlenika koje nije bilo moguće preraspodijeliti. Isto tako, očekuje se da će serverski, cloud i IoT dijelovi kompanije zapošljavati nove ljude, budući da je to rastući dio poslovanja.

Prema također neprovjerenim informacijama, Canonical će možda biti otvoren prema investicijama drugih kompanija.

Ubuntu Core za Internet of Things, routere, robotiku i slične embedded primjene nastavit će se razvijati isto kao i snap paketi. Ubuntu kao Ubuntu, proširena *buntu obitelj te mnogobrojne distribucije bazirane na Ubuntuu ne bi trebale osjetiti nikakve posljedice. Ubuntu desktop kao takav neće “nestati”, već se vraća na Gnome i napušta razvoj zasebnog radnog okruženja i konvergencije.

Tim razvijatelja iz Ubuntu zajednice predvođen Mariusom Gripsgardom, autorom nekoliko portova Ubuntu Toucha na razne mobitele, tvrdi da će nastaviti održavati Ubuntu Touch projekt i Unity 8 koliko budu mogli.

Sve ovo ne upućuje na kraj Ubuntu desktopa, već na novi pravac. U planovima za buduće verzije Ubuntua već sada se može vidjeti dosta toga: od novog installera za servere zvanog Subiquity, podrške za EXT4 enkripciju i razmatranja ZFS-a kao zadanog datotečnog sustava, do poboljšanja procesa nadogradnje, podrške za Nightshift/Redshift za desktop i bolje VPN podrške. Tu su i razgovori s Nvidijom u svrhu bolje podrške za Ubuntu desktop i server, ali i mnoge druge stvari.

Ostaje za nadati se da sav taj trud oko Unity 8 okruženja, Mir display servera i mobitela nije bio uzalud, i da će dio tog koda netko iskoristiti za druge projekte – bio to sam Canonical ili neki drugi projekt slobodnog i otvorenog koda.

Što vi mislite o ovoj odluci Canonicala? Hoće li i kako će ona utjecati na Linux zajednicu? Podijelite svoje mišljenje u komentarima!

Click to rate this post!
[Total: 0 Average: 0]
VN:F [1.9.22_1171]
Stari sustav ocjenjivanja
Rating: 3.8/5 (8 votes cast)
Canonical napušta razvoj Unity 8 desktopa i konvergencije, 3.8 out of 5 based on 8 ratings

You may also like...

12 komentara

 1. Dario napisao:

  Možda ne odustaju nego samo Marku kasni kalendar pet dana 😀

 2. Codegun napisao:

  taj Unity valja (valjda) samo na laptopima, za ozbiljan desktop rad, pogotovo s više monitora – ne valja ništa. Nekoliko puta sam probao i vratio se na KDE.

 3. Krešo napisao:

  Žao mi je za Ubuntu touch.
  A što se unity-a tiče i nije baš da ću plakati
  Zar Sailfish OS i Mer nije linux na mobitelu? Radi super, ja imam Jollu, ne koristim je više kao glavni mobitel da je ne razbijem, šteta je.

  • JH-IM napisao:

   SailfishOS je isto manje više mrtav, vidjeti ćemo što će biti od Plasma Mobilea, ali koliko ljudi radi na tome nemam baš neka očekivanja. Btw SailfishOS nije potpuno open source, UI i njihove osnovne aplikacije su proprietary.

 4. Cooleech napisao:

  Fala ti ga Bože da su se, koliko-toliko, dozvali pameti. Unity je bio očajan za rad. Totalno neintuitivno, bezlično i nepotrebno zakomplicirano, tromo i bloatano smeće od UI-a.
  Ako s Unityem ode i Mir, e tek tada će nastati mir.. u linux svijetu. Radije neka usmjere svoje napore u razvoj waylanda, a ne nekakvih polu-proizvoda.

 5. :) napisao:

  Gdje su sad oni koji su jos davno dizali u nebesa unity 8 i govorili kako ce isti biti vrh,ispoliran,odlican itd

 6. Dario napisao:

  Ma koliko netko ne volio Canonical, Ubuntu, Unity… veseliti se prestanku rada na bilo kojem segmentu Linuxa mi nije jasno 🙁
  Što je slijedeće? Sreća pojedinaca što Arch uskoro gasi 32 bitnu verziju?
  🙁

 7. p.p. napisao:

  RIP Upstart
  RIP Mir
  RIP Unity 8
  RIP build sistemi i standardni repozitoriji
  RIP sve negradjeno na libmutteru
  RIP Unix filozofija

  Barem je doslo vrijeme Linux desktopa. konzistencije izmedju programa, lako dostupni programi zapakirani od strane developera.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.