Stranica: 1/9.

Uefi problem Linux Mint

PostPostano: 04 pro 2018, 20:55
Postao/la Stefanares
Pozdrav svima, koristim dual boot Win 10 i Linux Mint vec 2-3 meseca od kad sam kupio novi laptop.. Linux koristim 90% vremena sto za faks sto za sopstvene potrebe, medjutim odjednom mi se pojavljuje problem prilikom logovanja da imam problem sa UEFI sertifikatom...
https://imgur.com/a/oJNc6I9

To mi izbacuje kada udjem na Cinnamon, a kada udjem na Tara on radi lepo.. Moze li pomoc?

https://imgur.com/a/3bD2nB8

P.S. slike nisam znao kako lepo da upload zbog velicine pa sam stavio URL :)

Re: Uefi problem Linux Mint

PostPostano: 04 pro 2018, 21:03
Postao/la bertone
Koji laptop? - (kako izgledaju postavke za ključeve u UEFI-u?)
Da li si u UEFI-u isključio secure boot?
Da li si u Win10 isključio fast boot? - (manje bitno, ali je dobro isključiti da bi mogao pristupiti Win particiji iz Linuxa)
Kako si radio instalaciju Linuxa?sudo apt-get update-grub
Da li ti je opisana greška od početka ili od nedavno (neke nadogradnje)? - (ako je od nedavno možeš napraviti update gruba)
Kod: Označi sve
sudo apt-get update-grub


... eto par pitanja i par odgovora za početak.

Re: Uefi problem Linux Mint

PostPostano: 04 pro 2018, 21:11
Postao/la Stefanares
Laptop Acer Aspire 3, i5-8250U quad core 1.6ghz, NVIDIA GeForce MX130 2gb, 8GB RAM...
Nisam nista dirao u UEFI-u ne umem ni da mu pristupim, nista dirao nisam, kada sam kupio laptop bio je bez OS i odneo sam u servis neki da mi stave dual boot.. Sada bih voleo sam da resim problem ako je moguce i samim tim bolje naucim stvari oko Linuxa :)
Do pre 3 dana otprilike linux cinnamon je lepo radio i njega sam uglavnom koristio i onda jednog dana kada sam ukljucio laptop pojavilo se ono obavestenje(greska) i to je to od tada sam na win10 dok ne resim problem..

Re: Uefi problem Linux Mint

PostPostano: 05 pro 2018, 06:57
Postao/la bertone
Prvo da riješimo par pojmova pa ćemo onda dalje.
Linux Mint Tara je verzija Linux Minta, Cinnamon je samo jedno od radnih okruženja (DE=desktop environment) sa kojiam dolazi Linux Mint = znači na laptopu imaš samo jednu instalaciju Linuxa, a ne dvije.

Za početak uđi u Win10 i u njemu isključi fastboot, nakon toga napravi reboot i uđi u Linux i otvori terminal pa napravi update GRUB-a naredbom koju sam ti stavio u prethodnom postu (nakon što naredbu potvrdiš tipkom ENTER u novom redu će te tražiti root password kojeg nećeš vidjeti dok ga upisuješ pa ga samo upiši i potvrdi ENTER-om).
Nakon što napraviš update GRUB-a upiši reboot i lupi ENTER pa javi kako je prošlo.

PS. Upute kako postati slike, video i ostalo na forum imaš ovdje.
PPS. Što se tiče ulaska u UEFI, pogledaj manual od laptopa no najvjerojatnije se koristi tipka F1 ili F2, nakon što uđeš u UEFI nađi opcije za secureboot i stavi na onemogućeno.

Re: Uefi problem Linux Mint

PostPostano: 06 pro 2018, 00:01
Postao/la Stefanares
Ups, pogoršao sam stvari... Ugasio sam fastboot na Win10 a onda kad sam hteo da update linux izbacivalo mi pogrešna šifra non stop iako sam kucao jedine dve koje su bile na računaru.. Zatim sam hteo dok to ne rešim da onemogućim secureboot ali u BIOS-u nisam mogao da promenim na "disable" jer nisam mogao da pristupim toj promeni (siva su slova bila) i onda sam hteo da probab da iznad podešavanje što je bilo namešteno na UEFI prebacim na "legacy" (ili tako nešto) i kad sam to uradio sad ne mogu da pokrenem ni jedan OS... Samo mi izbacuje crnu pozadinu i bela slova (nalik terminalu ili cmd u win) ali ne znam šta znači ovo što piše.. Zna li neko šta sam uradio ili kako da se vadim? A da to nije ponovna instalacija sistema i svega od početka?

Re: Uefi problem Linux Mint

PostPostano: 06 pro 2018, 00:15
Postao/la bertone
pface :nee

U UEFI možeš ući pa daj poslikaj sve ekrane UEFI-a koji se odnose na diskove (ovo gdje si prčkao po legaci, achi ili što je već pisalo) i secure boot... i daj sliku tog crnog ekrana sa bijelim slovima da vidimo što piše.

Re: Uefi problem Linux Mint

PostPostano: 06 pro 2018, 00:37
Postao/la Bunker
Možeš probati vratiti bios ( uefi ) na defaultne postavke pa vidi razvoj situacije.

Ako je to oem računalo na kojem si dobio predinstaliran sistem, povratak na default bi ti trebao omogućiti pristup bar tom prvom sistemu.

....

Re: Uefi problem Linux Mint

PostPostano: 06 pro 2018, 01:42
Postao/la Stefanares
Uspeo sam da vratim ona podesavanja kako su bila, valjda.. i sada mogu opet da pokrenem Win10 i Taru, problem mi je sto nece da pokrene u Cinnamon okruzenju jos uvek... I izgleda mi da je Bartone bio u pravu i da je potreban update, ali ovde nisam nikad kucao sudo sifru koju mi je serviser dao kada je instalirao dual boot nakon kupovine laptopa. Nju sam kucao samo u cinnamon a kasnije i promenio i sada ovde nece ni jedna ni druga sifra, tj ni ta koju mi je serviser dao a bila je "1" a ni nova koju sam ja menjao tamo u cinnamon-u, kako taj problem da resim da bih update odradio?

Re: Uefi problem Linux Mint

PostPostano: 06 pro 2018, 05:02
Postao/la Optimus
Stefanares je napisao/la:Uspeo sam da vratim ona podesavanja kako su bila, valjda.. i sada mogu opet da pokrenem Win10 i Taru, problem mi je sto nece da pokrene u Cinnamon okruzenju jos uvek... I izgleda mi da je Bartone bio u pravu i da je potreban update, ali ovde nisam nikad kucao sudo sifru koju mi je serviser dao kada je instalirao dual boot nakon kupovine laptopa. Nju sam kucao samo u cinnamon a kasnije i promenio i sada ovde nece ni jedna ni druga sifra, tj ni ta koju mi je serviser dao a bila je "1" a ni nova koju sam ja menjao tamo u cinnamon-u, kako taj problem da resim da bih update odradio?


Dobro došao među Linux korisnike... I mene je Bertone (ne Bartone) vodio u prvim koracima, zahvala i ostalima... A od svega mi je najviše pomoglo pažljivo čitanje Tema za početnike, http://www.linuxzasve.com/forum/viewforum.php?f=8, vjeruj mi, nije ovo atomska fizika... I meni je serviser, ja ga zovem Instalater ugradio SSD disk i prvu distribuciju Linuxa, a kada to nije funkcioniralo optimalno, prionuo sam Temi za početnike, službenim stranicama Linuxa (Ubuntu i Mint distribucije) na hrvatskom jeziku, a tu je i googl translator, za one koji engleskim barataju kao ja... Ovo što si napisao gore, prilično je nejasno, ne postoji 'sudo sifra'... Moraš biti pažljiv sa BIOS postavkama... Jesi li odradio koju samostalnu instalaciju Linux Minta... Možda da za početak pokušaš sa ovim linkom https://www.linuxmint.com/documentation/user-guide/Cinnamon/serbian_17.0.pdf, Sretno! Dalje bih te ipak prepustio Bertoneu...

Re: Uefi problem Linux Mint

PostPostano: 06 pro 2018, 07:03
Postao/la Optimus
Moram se ispraviti, za mene je atomska fizika ovo rudarenje po bespućima i dubinama bezbroj Linux distribucija u čemu mnogi ovdje nazočni nalaze svoju svrhu i smisao... Ja ipak za sada grebem i ostajem na površini sa Linux Mint Cinnamon i Ubuntu MATE...