Sada je: 10 srp 2020, 19:20.
Razne diskusije o Linuxu, neovisno o distribuciji.

Moderator/ica: Moderatori/ce

Jeremija je napisao/la:
NewLxUbt je napisao/la:... Čini mi se da je tvoj problem što su ti windowsi i Linux na jednom disku u dual bootu...

Sve OK, ali inače nije problem da operacijski sustavi dijele disk. Čak mogu biti i na istoj particiji.


Tragom jedne druge teme nalazim i ovo, meni jako zanimljivo, više različitih Linux distribucija na SSD-u a zajednička /home sekcija na HDD-u ?

https://mintguide.org/system/323-optimizing-linux-mint-for-the-solid-state-drive-ssd.html
On my laptop has 2 physical disk. The first SSD 64 GB, the second HDD 1 terabyte.
Linux Mint I have as follows
section /root on SDD
The /home section on HDD
The system boots very quickly, and all the large files and user settings are stored on a separate hard drive, which is very convenient.


Ovu mogućnost kao opciju nisam naišao ni na jednoj redovitoj instalaciji koju sam do sada obavio... Redovite procedure LM 19 i UbM 18.04, te nekoliko vodećih testnih instalacija sa prvih mjesta https://distrowatch.com/dwres.php?resource=popularity uz poprilično rušenja...
Ovdje stavljam poseban naglasak na /, /root, /boot na SSD a /home na HDD
Avatar
Postovi: 206
Postovi: 206
Pridružen/a: 08 ruj 2018, 11:21
Podijelio/la zahvalu: 116 puta
Primio/la zahvalu: 3 puta
Spol: M
OS: Debian 9.8; LM 19.1
Do zajedničkog \home dođeš tako što jednu particiju napraviš kao home. Isto normalno u gparted izabereš ext4 i gdje biraš vrstu root, boot, home, itd., izabereš home. I nakon toga svaki Linux OS tu particiju prepozna kao home datoteku, ne moraš ništa podešavati. I u svakom OS postavi jednako ime korisnika/računala.

A da particiju home napraviš na HDDu, računalo će sporije raditi u nekim stvarima, nego da ju napraviš na SSDu, ako imaš SSD.

Ja sam planirao tako SSD root i HDD home, pa me ekipa sa foruma odgovorila. Srećom da sam ih poslušao zato što je taj HDD otegao papke. (Treba uzeti u obzir i što je SSD pouzdaniji za /home)

Šteta što linux nema opciju za dodatne ext4 particije, nešto kao kod Windowsa particije D, E... ali zato cijeli disk može biti NTFS i Linux ga vidi, što je skoro isti klinac.
S rogatim se bodeš samo kada je dobro pečen
Avatar
Postovi: 582
Postovi: 582
Pridružen/a: 20 pro 2015, 15:51
Podijelio/la zahvalu: 127 puta
Primio/la zahvalu: 26 puta
Spol: M
OS: Dual Ubuntu 20.04 i win10
Čak i da se neigraš sa zajedničkim home mapama, uvjek možeš kreirati na tom disku jednu particiju , staviš ju u ntfs i svi osevi će ju vidjeti i manipulirati datotekama na toj particiji...

Ssd baš nebu oduševljen sa više operativnih sistema...

...
Avatar
Postovi: 371
Postovi: 371
Pridružen/a: 06 tra 2017, 18:40
Podijelio/la zahvalu: 84 puta
Primio/la zahvalu: 32 puta
Spol: M
OS: Manjaro KDE
Jeremija je napisao/la:A da particiju home napraviš na HDDu, računalo će sporije raditi u nekim stvarima, nego da ju napraviš na SSDu, ako imaš SSD.

Da budemo jasniji, radit će sporiji za stvari koje se trebaju učitati sa HDD-a, ne zato jer nešto drugo usporava OS zbog toga što je na više diskova. Znači to je OS neovisno usporenje.


Jeremija je napisao/la:Šteta što linux nema opciju za dodatne ext4 particije, nešto kao kod Windowsa particije D, E... ali zato cijeli disk može biti NTFS i Linux ga vidi, što je skoro isti klinac.


Kaj? Naravno da ima... od kud ti ti deja da nema? Doslovno možeš fajl formatirati u ext4 i mountati ga negdje. Ko disk Ž ako želiš.

NewLxUbt je napisao/la:Ovu mogućnost kao opciju nisam naišao ni na jednoj redovitoj instalaciji koju sam do sada obavio... Redovite procedure LM 19 i UbM 18.04, te nekoliko vodećih testnih instalacija sa prvih mjesta https://distrowatch.com/dwres.php?resource=popularity uz poprilično rušenja...
Ovdje stavljam poseban naglasak na /, /root, /boot na SSD a /home na HDD
[/size]


Linux ima podršku za dijenjeni /home od kada linux postoji.
Es gibt keinen Gott, kein Universum, keine menschliche Rasse, kein irdisches Leben, keinen Himmel, keine Hölle. Es ist alles ein Traum - ein grotesker und dummer Traum. Nichts existiert außer dir. Und du bist nur ein Gedanke - ein vagabundierender Gedanke, ein nutzloser Gedanke, ein heimatloser Gedanke, der verloren in der leeren Ewigkeit wandelt!
Avatar
Moderator
Postovi: 10058
Moderator
Postovi: 10058
Pridružen/a: 07 pro 2007, 18:07
Podijelio/la zahvalu: 169 puta
Primio/la zahvalu: 276 puta
Spol: Y
OS: utuntu 19.10

Na mreži
Trenutno korisnika/ca: / i 1 gost.