Sada je: 10 srp 2020, 21:24.
Razne diskusije o Linuxu, neovisno o distribuciji.

Moderator/ica: Moderatori/ce

OEM Linux
28 vel 2019, 08:54
Situacija je slijedeća: imam tvrtku koja se bavi prodajom računala ( webshop , uz računala ima tu i drugih stvari, no ovdje me zanima vaše stajalište oko računala ). Prodajem isključivo računala na kojima je instaliran operativni sistem ( ne samo predinstaliran nego instaliran, podešen i spreman za rad već pri prvom pokretanju od strane kupca ).

Naša država ima mnoštvo zakona koji reguliraju sve i svašta i nije rjedak slučaj da o istoj stvari se neki zakoni razilaze u mišljenju. O ovome sam pričao i sa knjigovođom, i poreznom savjetnicom i sa službenicima u više državnih agencija i ministarstava , no nisam dobio jednostavan i nedvosmislen odgovor. Zato i pitam ovdje ukoliko se netko od vaših članova možda susretao sa tom problematikom.

Pročitao sam ( online ) materijale o licencama koje se vežu uz linux okoliš, manje više svuda navode da je besplatan i za korištenje u poslovne svrhe ( osim ako želim podršku koja će onda biti naplaćena).

Moje pitanje je slijedeće: da li je ipak i na koji način potrebno uz takva računala ( ili fiskalizirani račun ) iskazati o kakvim se tu licencama radi i možda ispisati neku od tih licenci i priložiti ju. Prilikom raznih inspekcijskih nadzora, moje je iskustvo da službenik/ica koja dođe obaviti nadzor iz svog djelokruga, postupa po tvrdoj špranci ,ima u nekom svom pravilniku popis akata koje traži od mene i ako ja toga nemam onda kreće ružna priča. Dodatna otegotna okolnost je što naši zakoni neprate realnost i onda je tu ponekad teško balansirati između legalnosti i realnosti.

Podpitanje: koju linux distribuciju biste preporučili da isporučujem uz takva računala, a da po vašim iskustvima se može očekivati višegodišnj rad bez problema za korisnika. Imam ugovore sa dellovim distributerima, dell u neke modele predinstalira ubuntu tako da sa dellom nemam problema sa hardverskom kompatibilnošću bez obzira koju distribuciju naknadno instalirao na uređaj. Pri odabiru distribucije moram biti realan i praktičan te uvažiti stav kupaca da im je sučelje čim poznatije i čim jednostavnije za rad, pogotovo ako su godinama koristili druge operativne sisteme.
Avatar
Postovi: 11
Postovi: 11
Pridružen/a: 27 vel 2019, 09:32
Podijelio/la zahvalu: 0 puta
Primio/la zahvalu: 0 puta
Spol: M
OS: Linux
Re: OEM Linux
28 vel 2019, 10:31
Iako postoje neke komercijalne distribucije u svijetu GNU/Linuxa, koje mogu imati zasebne licence (RedHat, SuSe), mislim da je glavnina distribucija GNU/Linuxa pokrivena licencom General Public License, odnosno GPL, s čijim se detaljima možeš upoznati na linku https://www.gnu.org/licenses/gpl-3.0.en.htm Ako si to već vidio, ispričavam se zbog ponavljanja, ali nisi naveo koje si točno materijale na webu već prošao.

Što se izbora distribucije tiče, mislim da mnoge popularne distre danas, poput LinuxMinta, Ubuntua, Debiana, nude korisničku podršku u trajanju od pet godina (a to je okvirno i vijek trajanja jednog računala). Svatko ima vlastite favorite, pa bih osobno preporučio instalaciju Debiana, ogranka Stable, osobito kad za koji mjesec objave novu verziju, Debian 10. Ima jako široku podršku na webu, nije teško naći odgovarajuće drivere, zajednica je vrlo razvijena i traje dulje od 20 godina, Debian koristi cijeli niz ustanova, a pritom je činjenica da su mnoge popularne distre (prije spomenuti Ubuntu i LinuxMint, pa i danas sve popularniji MX Linux) nastale kao forkovi Debiana.
Avatar
Postovi: 893
Postovi: 893
Pridružen/a: 27 ruj 2012, 12:39
Podijelio/la zahvalu: 62 puta
Primio/la zahvalu: 100 puta
Spol: M
OS: Debian Mate
Re: OEM Linux
28 vel 2019, 19:55
Iako doslovno čitavu poslovnu karijeru radim sa linuxom i u IT-u nisam nikada vidio inspekciju koja baulja uokolo i ispituje licence, tako da ti baš ne mogu biti referentan. Ono što znam je da za GPL licencu ti moraš nju dati dostupnu ako korisnik zatraži kao i source code svega što je njima pokriveno. U stvarnosti je dosta imati dokument sa linkovima na sve licence od SW-a koji daješ instaliran i linkove na distru i njenu dokumentaciju, što je vjerojatno GPLv2,v3, MIT, apache, BSD licence i to je to. Ako te pita gdje su računi, računa jednostavno nema niti se išta tu prodaje, ovo su licence uvjeta korištenja. Ako pita zašto mu USB stik kojim provjerava legalnost windowsa ne radi, ne radi jer nisu windowsi.

Realno, ako bi htio biti ekstra siguran onda instaliraš distru tipa debian, ubuntu/mint ALI samo sa main repoima tj bez non-free komponenti. Kakvi su akti vezani za licence nemam iskreno blage ideje, niti što se događa kada RH poreznik vidi nešto što uopće nije definirano njegovim pravilnikom ali vjerojatno ništa dobro. nicky mislim jedina ima realno iskustvo ovdje sa takvim stvarima pa ako se javi na temu.

Što se samog izbora distri tiče, ja bih igra tu na sigurno i stavljao: SuSE, debian, ubuntu, mint ili centos.
Es gibt keinen Gott, kein Universum, keine menschliche Rasse, kein irdisches Leben, keinen Himmel, keine Hölle. Es ist alles ein Traum - ein grotesker und dummer Traum. Nichts existiert außer dir. Und du bist nur ein Gedanke - ein vagabundierender Gedanke, ein nutzloser Gedanke, ein heimatloser Gedanke, der verloren in der leeren Ewigkeit wandelt!
Avatar
Moderator
Postovi: 10058
Moderator
Postovi: 10058
Pridružen/a: 07 pro 2007, 18:07
Podijelio/la zahvalu: 169 puta
Primio/la zahvalu: 276 puta
Spol: Y
OS: utuntu 19.10
Re: OEM Linux
01 ožu 2019, 10:19
rudar je napisao/la:----- mislim da je glavnina distribucija GNU/Linuxa pokrivena licencom General Public License, odnosno GPL, s čijim se detaljima možeš upoznati na linku https://www.gnu.org/licenses/gpl-3.0.en.htm -----

-----mislim da mnoge popularne distre danas, poput LinuxMinta, Ubuntua, Debiana, nude korisničku podršku u trajanju od pet godina (a to je okvirno i vijek trajanja jednog računala). -----

---- Debian 10.----


Da, koliko sam i ja dosada uspio pohvatati konce, ispisani primjerak GPL licence bi mogao pokriti bar onaj najnužniji pravni dio. 5 godina je i više nego dovoljno da određena inačica softvera bude podržana. Debian je zanimljiv ali nisam siguran da li bi se kupci snalazili sa njime. Znate stajališta današnjih kupaca ( čim prije, čim više, čim jednostavnije, čim manje problema, čim manje potrebnog znanja za upotrebu), no svakako hvala za preporuke.

shrike je napisao/la:-----nisam nikada vidio inspekciju koja baulja uokolo i ispituje licence,-----

-----ako bi htio biti ekstra siguran onda instaliraš distru tipa debian, ubuntu/mint ALI samo sa main repoima tj bez non-free komponenti.-----

----- ja bih igra tu na sigurno i stavljao: SuSE, debian, ubuntu, mint ili centos.


U našoj državi je puno toga od slučaja do slučaja. Iako se svi političari svakodnevno kunu da potiču poslovnu klimu, stvarnost je takva da moraš biti Tarzan koji pliva sa aligatorima, da bi se nosio sa svakodnevnim preprekama. U zadnjem kvartalu prošle godine je pala odluka za webshop, i nakon hrpe peripetija je ispalo da je daleko brže i jednostavnije i jeftinije osnovati posve novu tvrtku samo za tu djelatnost nego u neku od postojećih tvrtki unositi dodatne djelatnosti, doregistracije, promjene sjedišta, rekonfigurirati vlasničku strukturu i tako to.

Tako je i sa tim inspekcijama, godinama se nosim sa kojekakvim njihovim zahtjevima i očekivanjima, i kod windowsa su inspektori načistac te imaju propisane procedure što i kako, no kako sada uvodimo i računala sa linuxom, siguran sam da će se prvo taj inspektor/ica naći u sto čuda. A onda će ta čuda prenijeti na nas. Na našu trgovačku djelatnost se inspekcije lijepe žestoko i česta smo im meta po raznim osnovama nadzora. Zato pokušavam koliko je moguće ispitati teren da smo koliko toliko spremni kada dođe do toga.

Vidite, ovo sa neslobodnim repozitorijima mi uopće dosada nije bilo u fokusu, pa hvala za informaciju. Svakako to moramo uzeti u obzir, no to dosta komplicira situaciju jer svaki kupac očekuje da ga dočekaju već funkcionalni kodeci, upravljački programi i takve stvarčice.

I ja bih igrao a sigurno, no očigledno nema rješenja za koje bismo unaprijed znali da je sigurno.

:thmb-up
Avatar
Postovi: 11
Postovi: 11
Pridružen/a: 27 vel 2019, 09:32
Podijelio/la zahvalu: 0 puta
Primio/la zahvalu: 0 puta
Spol: M
OS: Linux
Re: OEM Linux
01 ožu 2019, 13:23
Božidar je napisao/la:Debian je zanimljiv ali nisam siguran da li bi se kupci snalazili sa njime. Znate stajališta današnjih kupaca ( čim prije, čim više, čim jednostavnije, čim manje problema, čim manje potrebnog znanja za upotrebu), no svakako hvala za preporuke.


Neću nakon svog odgovora dalje u ovoj temi hvaliti Debian, jer znam da svaki korisnik ima omiljenu distru. Ipak, dužan sam reći da sam predložio Debian Stable baš imajući u vidu (ne)snalažljivost kupaca i istaknutu spremnost tvrtke da im ponudi posve sređen sustav, sa svim potrebnim driverima. Debian u minimalističkom izdanju nije baš zahvalan i treba prilično toga dodati da bi postao posve funkcionalan i prepoznao sav potreban hardver, a pritom i (relativno) lijepo izgledao, što ovisi također o preferiranom radnom okruženju (desktop environment). No, kad se za koji sat sve sredi, onda je korisnik idućih pet godina miran i povremeno brine samo o elementarnim nadogradnjama
Kod: Označi sve
sudo apt-get update && sudo apt-get upgrade
.

Izaberete li, recimo, Manjaro ili MX Linux, koji su unaprijed dosta fino podešeni i privlačni korisnicima koji prvi put ulaze u GNU/Linux, s mnoštvom već instaliranih raznih aplikacija, prijeti opasnost da se sustav poremeti prilikom neke veće nadogradnje (a oni imaju razmjerno često velike nadogradnje, jer su rolling distros). Neiskusnom korisniku to može izazvati puno frustracija.

Forkovi Debiana, kao Ubuntu ili LinuxMint, uživaju veliku popularnost, ali zadnja ispitivanja Minta (recenzije dostupne na webu, upozorenja na Mint forumu, službeni prestanak podrške nekim radnim okruženjima, pa čak i ranije nezabilježeni sigurnosni propusti) ne idu baš u prilog nekoć omiljene GNU/Linux distre i dugo vremena vodeće na DistroWatch listi, dok je Ubuntu imao svojih uspona i padova, također odustajanja od nekih radnih okruženja koja su sami razvijali (Unity, koliko se sjećam), a usto je moguće da Ubuntu jednog dana postane zatvoreni (licencirani) sustav (sustav zatvorenog koda), što bi se odrazilo na sve njegove korisnike.

Za OpenSuse i njegove inačice većina se slaže da nudi kvalitetnu korisničku podršku i ima dobar kernel, no bilo je ograničenja u prepoznavanju hardvera (kako je jednom primijetio kolega s ovog foruma, ili radi, ili ne radi!). Od ostalih distri, znalci su hvalili Slackware iz sličnih razloga zbog kojih zagovaram Debian Stable; kad se riješe driveri i složi sustav nakon instalacije, korisnik dugo vremena uživa u stabilnosti i razmjerno novim aplikacijama. Međutim, Slackware ovisi o prilično malom broju razvijatelja (čak su se bojali njegova gašenja, što se srećom nije dogodilo), dok Debian ide dalje, unatoč svim sukobima koji povremeno potresaju zajednicu i stvaraju povremene raskole (zadnjih godina najviše je poznat slučaj Devuan).

Ukratko, da moram osobno nekome preporučiti distru, složio bih mu Debian Stable, radno okruženje Mate ili Xfce, a onda bih ga još podučio kako rabiti GDebi (i skrenuo također pažnju na prednosti i mane Backports repozitorija) i kako minimalno održavati sustav. Sretno dalje!
Avatar
Postovi: 893
Postovi: 893
Pridružen/a: 27 ruj 2012, 12:39
Podijelio/la zahvalu: 62 puta
Primio/la zahvalu: 100 puta
Spol: M
OS: Debian Mate
Re: OEM Linux
01 ožu 2019, 23:56
Sada sam se sjetio kolege koji je imao linux setup, došla je inspekcija iz BSA ili tako nešto, tip je turnuo stick u nutra i ništa nije radilo... naravno, jer windows pizdarije ne rade na linuxu. Lik je doslovno napisao na papir "ništa nađeno"... jer eto, fakat i nije. Ali bila je i scena di su tražili MS office licence, jer "kako možete raditi bez majkrosoft ofisa?!".
Es gibt keinen Gott, kein Universum, keine menschliche Rasse, kein irdisches Leben, keinen Himmel, keine Hölle. Es ist alles ein Traum - ein grotesker und dummer Traum. Nichts existiert außer dir. Und du bist nur ein Gedanke - ein vagabundierender Gedanke, ein nutzloser Gedanke, ein heimatloser Gedanke, der verloren in der leeren Ewigkeit wandelt!
Avatar
Moderator
Postovi: 10058
Moderator
Postovi: 10058
Pridružen/a: 07 pro 2007, 18:07
Podijelio/la zahvalu: 169 puta
Primio/la zahvalu: 276 puta
Spol: Y
OS: utuntu 19.10
Re: OEM Linux
02 ožu 2019, 12:53
Zaboravio sam dodati da postoji već puno tvrtki u raznim zemljama svijeta koje prodaju računala s predinstaliranim Debianom. Njihov popis je na linku https://www.debian.org/distrib/pre-installed Možda je vrijeme da im se pridruži i jedna tvrtka iz Hrvatske :)
Avatar
Postovi: 893
Postovi: 893
Pridružen/a: 27 ruj 2012, 12:39
Podijelio/la zahvalu: 62 puta
Primio/la zahvalu: 100 puta
Spol: M
OS: Debian Mate
Re: OEM Linux
05 ožu 2019, 16:43
rudar je napisao/la:Zaboravio sam dodati da postoji već puno tvrtki u raznim zemljama svijeta koje prodaju računala s predinstaliranim Debianom. Njihov popis je na linku https://www.debian.org/distrib/pre-installed Možda je vrijeme da im se pridruži i jedna tvrtka iz Hrvatske :)


Prije nekih 2 ili 3 godine bismo svi kao iz topa ispalili: Linux Mint , ali danas je daleko teže odabrati distribuciju koja bi bila dovoljno jednostavna i prihvatljiva širokom krugu kupaca, a da je istovremeno vrlo stabilna i predvidljiva.

Vjerujem da je osnova debiana dobra , no kritike ( poput ove: https://www.dedoimedo.com/computers/debian-9.html ) nalažu oprez.

Plasma DE bi bila vrlo prihvatljiva, samo još da odlučimo što će se vrtiti u pozadini.

shrike je napisao/la:Sada sam se sjetio kolege koji je imao linux setup, došla je inspekcija iz BSA ili tako nešto, tip je turnuo stick u nutra i ništa nije radilo... naravno, jer windows pizdarije ne rade na linuxu. Lik je doslovno napisao na papir "ništa nađeno"... jer eto, fakat i nije. Ali bila je i scena di su tražili MS office licence, jer "kako možete raditi bez majkrosoft ofisa?!".


Iskustvo mi govori da se teško boriti sa rogatima. U šumetini propisa koju su na snazi, nije problem pronaći nam neki grijeh u poslovanju tako da samo ljubaznost i strpljenje su dobar put da bude vuk sit a ovce na broju.
Avatar
Postovi: 11
Postovi: 11
Pridružen/a: 27 vel 2019, 09:32
Podijelio/la zahvalu: 0 puta
Primio/la zahvalu: 0 puta
Spol: M
OS: Linux
Re: OEM Linux
05 ožu 2019, 20:26
Božidar je napisao/la:...
Podpitanje: koju linux distribuciju biste preporučili da isporučujem uz takva računala, a da po vašim iskustvima se može očekivati višegodišnj rad bez problema za korisnika. Imam ugovore sa dellovim distributerima, dell u neke modele predinstalira ubuntu tako da sa dellom nemam problema sa hardverskom kompatibilnošću bez obzira koju distribuciju naknadno instalirao na uređaj. Pri odabiru distribucije moram biti realan i praktičan te uvažiti stav kupaca da im je sučelje čim poznatije i čim jednostavnije za rad, pogotovo ako su godinama koristili druge operativne sisteme.

Jesi li razmišljao o recimo Xubuntu?
Jednostavan je za korištenje, da se lijepo urediti i što je možda najbolje korisnicima (kupcima) uz računalo možeš kao poklon davati USB sa ovim PDF-om koji je izdan od strane Ministarstva branitelja RH pod CC BY-NC-SA 3.0 HR licencom pa kad dođe inspekcija i to im turneš pod nos kad traže licencu (nisu ludi da dalje idu propitivati jedno ministarstvo :-D ).

Šalu na stranu, ali USB kao poklon nije neki trošak kojeg ne bi mogao ukalkulirati u cijenu prodanog komada hardvera, a osim PDF-a na njega možeš staviti i instalaciju OS-a, tebe ne košta puno (ili ništa), a kupcu je drago (a i priručnik mu može pomoći da pohvata osnovne stvari u Linuxu i LO).
[+ Prikaži] Klik
ThinkPad T440p
Intel Core i5-4300M
Intel HD Graphics 4600
16GB DDR3L
1xSanDisk X400 512 GB & 1x240GB Intel 2500 Pro
15.6" FHD IPS anti-glare
6 & 9 cell Li-Ion battery
OS: kako kada
Slika: dio kolekcije

***

ZEN
"Charlie. What are you thinking?"
"I'm thinking about what I want and what I need."
"What do you want?"
"I want a peaceful soul."
"And what do you need?"
"I need a bigger gun."
Avatar
Site Admin
Postovi: 10560
Site Admin
Postovi: 10560
Pridružen/a: 01 kol 2012, 12:39
Podijelio/la zahvalu: 576 puta
Primio/la zahvalu: 795 puta
Spol: M
OS: LinuxMint Cinnamon
Re: OEM Linux
05 ožu 2019, 20:26
Nije svaka kritika konstruktivna, niti dobronamjerna. Ako desetine tvrtki diljem svijeta prodaju računala s instaliranim Debianom, radije bih istražio njihova iskustva i njih kontaktirao (ukoliko se sam želim baviti sličnim poslom), nego poklanjao pažnju osvrtima ljudi koji se ne bave profesionalno prodajom računala s instaliranim Debianom.

Dao sam preporuku najviše na temelju vlastitog iskustva, kao mali korisnik-amater. Debian mi je nezamjenjiva distra približno četiri godine i zato s moje strane sve najbolje o Debianu. S druge strane, nemalo je korisnika s višestruko duljim stažom koje je Debian razočarao, ali radi se uglavnom o ljudima čije je stručno znanje u pravilu veće od nas koji smo prihvatili Debian kasnije, pa su najviše razočarani prilagodbom ove distre početnicima i njezinim znatnim pojednostavnjivanjem, čime su narušeni neki dijelovi sustava. Zato ostajem uvjeren: ako netko želi prodavati računala s predinstaliranom GNU/Linux distrom malim korisnicima (koji se ne bave ni profesionalnom obradom slika, recimo), onda je dobro izbalansirani Debian Stable s potrebnim driverima pravi izbor (pritom se ograđujem od rasprave o eventualnim licencama za Non-free repozitorije).

Također, ne bih preporučio ni Plasmu kao radno okruženje, jer mislim da i dalje nije posve stabilna. Moj glas ide za Mate ili Xfce.
Avatar
Postovi: 893
Postovi: 893
Pridružen/a: 27 ruj 2012, 12:39
Podijelio/la zahvalu: 62 puta
Primio/la zahvalu: 100 puta
Spol: M
OS: Debian Mate

Na mreži
Trenutno korisnika/ca: / i 2 gostiju.