Sada je: 13 stu 2019, 00:35.
Razne diskusije o Linuxu, neovisno o distribuciji.

Moderator/ica: Moderatori/ce

Re: OEM Linux
22 ožu 2019, 12:57
mah ha ah
ja sumom, ti drumom.... sve to sto ti govoris ja razumijem i upravo mislim da jedna rolling user friendly distribucija ce prije ispuniti takve zahtijeve nego neka lts jer za te 3 godine rolling ce i dalje bit svijez dok ce lts zahtijevat reinstall
a korisniku koji treba racunalo samo da se spoji na net, otvori mail i pogleda film je cisto svejedno imao rolling ili lts, nije to windows da mu se sami otvaraju prozori sa apdejtima i pitanjima i jedina je razlika sto ce rolling imati vise apdejta i dependency pitanja (mozda) koja obicno ne treba ni citati vec samo potvrditi
a ako doticni korisnik u te 3 godine malo upozna sustav, drazi ce mu, vjerujem, biti rolling jer nece morat za 3 godine sve sto si je podesio i poinstalirao reinstalirat ili apgrejtat sa nadom da ce i dalje sve radit ko i prije
ne kuzim kakve veze ima kompajliranje sa rolling principom
Postovi: 208
Postovi: 208
Pridružen/a: 26 sij 2019, 20:16
Podijelio/la zahvalu: 4 puta
Primio/la zahvalu: 18 puta
Spol: m
OS: amigaOS
Re: OEM Linux
22 ožu 2019, 13:25
@abnettaa

Zakaj bi lts zahtijevao reinstall ???

Ubuntu 18.04 ima podršku od 4/2018 do 4/2023, znači još 4 godine:

https://www.ubuntu.com/about/release-cycle

Polako samo, dok te skuže proćeš ko na bugu .
Avatar
Postovi: 351
Postovi: 351
Pridružen/a: 06 tra 2017, 18:40
Podijelio/la zahvalu: 79 puta
Primio/la zahvalu: 32 puta
Spol: M
OS: Manjaro KDE
Re: OEM Linux
22 ožu 2019, 13:44
kakav support ?
takav da kupim wireless antenu pa moram cekati godinu dana novi release da mi proradi ? ili kopati po testing repozitorijima pa apdejtatit i ciniti gulas od sustava

kakvom bugu ? tebe nest proganja?
ako se ti koji instaliras drugima windowse 10 ne znas snositi sa pitanjima apdejta na linuxu, ne znaci da se nece znati neki pocetnik
drz se windowsa
sta ti vrijedi support do 2023 kad ces sutra morati apgrjtati cijeli sustav da bi apdejtao ili instalirao neku aplikaciju koja ti treba
ili driver, takve tajnice i slicni korisnici cesto kupe novi tablet ili printer za koji u rolling release distrama odmah imaju kernel sa podrskom i ne treba ga kompajlirati vec samo kliknuti apdejt na gui package manageru
onda ce pricat da linux nema dobru hardware podrsku, normalno kad koriste ancient lts distre
Postovi: 208
Postovi: 208
Pridružen/a: 26 sij 2019, 20:16
Podijelio/la zahvalu: 4 puta
Primio/la zahvalu: 18 puta
Spol: m
OS: amigaOS
Re: OEM Linux
22 ožu 2019, 14:40
Ti si valjda jedini koji misli da je rolling stabilniji nego Lts...
Avatar
Postovi: 351
Postovi: 351
Pridružen/a: 06 tra 2017, 18:40
Podijelio/la zahvalu: 79 puta
Primio/la zahvalu: 32 puta
Spol: M
OS: Manjaro KDE
Re: OEM Linux
22 ožu 2019, 15:12
nije
ali nije niti nestabilan, u rolling dodu paketi tek kad se istestiraju generalno, u lts dolaze obicno u novim verzijama tek kad ih developeri distre istestiraju sa svim ostalim novim softverom za novu verziju
to je razlika jer rolling paket je stabilan sam za sebe dok je lts paket je stabilan sa cijelim sustavom.
ali kad imas paket za paketom svaki stabilan za sebe, male su sanse da dode do nestabilnost
ali sigurno, lts je stabilniji i bolji je za servere ili korisnike koji stvarno zele samo citati mejl
ali za nekog multimedia korisnika je bolji rolling zbog hardware podrske i software performansa ko i za neku selfie sponzorusu koja nema blage veze o laptopu osim ako ne zelis da ti dodje opet, onda joj instaliras ubuntu 14.
tako da treba generalizirat... kad ti dodje penzic, prodas mu laptop sa lts... kad ti dodje klinac sa slusalicama u usima, prodas mu laptop rolling, kad ti dodje tajnica, pitas je sta radi i sta spaja na laptop pa prosudis...
Postovi: 208
Postovi: 208
Pridružen/a: 26 sij 2019, 20:16
Podijelio/la zahvalu: 4 puta
Primio/la zahvalu: 18 puta
Spol: m
OS: amigaOS
Re: OEM Linux
22 ožu 2019, 16:13
:D Podsječaš me na jednog genooaša od prije par godina, on isto nije nikada ovakve stvari probao u praksi pa je forsirao jako loše ideje.
Es gibt keinen Gott, kein Universum, keine menschliche Rasse, kein irdisches Leben, keinen Himmel, keine Hölle. Es ist alles ein Traum - ein grotesker und dummer Traum. Nichts existiert außer dir. Und du bist nur ein Gedanke - ein vagabundierender Gedanke, ein nutzloser Gedanke, ein heimatloser Gedanke, der verloren in der leeren Ewigkeit wandelt!
Avatar
Moderator
Postovi: 9915
Moderator
Postovi: 9915
Pridružen/a: 07 pro 2007, 18:07
Podijelio/la zahvalu: 158 puta
Primio/la zahvalu: 270 puta
Spol: Y
OS: utuntu 17.04
Re: OEM Linux
22 ožu 2019, 16:49
@abnettaa

Gibaj iz tog oblaka u kojem lebdiš dok se nije rasprsnuo...

Dan ima samo 24 h, i svatko bira kako će ih provesti,sa obitelji, u parku, birtiji, stadionu, ili kompajlirajući nule i jedinice.

Btw, sponzoruše i tajnice ( tvoje riječi, da se netko nenaljuti ) su idealni kupci iz jednostavnog razloga: njihove račune plaća netko drugi. Takvima bez problema uvališ yogu ili omena po 15000 kn a njima je najbitnije da je boja kućišta u skladu sa njihovim lakom na noktima ( slikovito, al kužite kaj hoću reći ). I taj tip kupaca je vrlo susretljiv i zahvalan ako im dodješ doma to spojiti na net, printer i sl... U najmanju ruku nebuš ošel bez boce viskaća i 2 šteke malbora..


A kolko njih zanima koji je nutra kernel ili latencija rama možeš lako pretpostaviti, a i lako pretpostaviš uzrujani poziv kad joj rolling istrese hrpu upita kod nekog upgradea.

Kde im fino složiš da svako malo svira neka notifikacija, da su animacije radnji ko da im je nlo sletio u sobu, spucaš im njihove fb, instagrame i sl ( al moraš bit brz jer stalno pred tebe stiže čašica, pa dok si trezven da sve to odradiš ... ) I tak, vrlo željeni kupci..

A tek djeca... Nema mame i tate kaj bu odbili okeca prikovana za najšareniji bt zvučnik makar koštao 3000 kn.... I mogu ti reći da i njih nezanima ni kernel ni latencija ni broj ćelija u bateriji...

I to je život, od takvih žive industrije, a ovakvi poput nas koje to zanima iz profesionalnog ili hobističkog razloga, su premala skupina i nismo interesantni samsungu, sonyu ili msanu...
Avatar
Postovi: 351
Postovi: 351
Pridružen/a: 06 tra 2017, 18:40
Podijelio/la zahvalu: 79 puta
Primio/la zahvalu: 32 puta
Spol: M
OS: Manjaro KDE
Re: OEM Linux
22 ožu 2019, 17:57
shrike je napisao/la::D Podsječaš me na jednog genooaša od prije par godina, on isto nije nikada ovakve stvari probao u praksi pa je forsirao jako loše ideje.


probao sam u praksi, nije mi to posao ali sredim ljudima racunalo iz dobre volje, popijemo pojedemo i to je to... ako ih poznajem
i gle stvarno, i dan danas ljudi vrte archeve koje sam im prije nekoliko godina instalirao a nemaju blage veze o linuxu i archu. Samo se drze savjeta, svaki tjedan otvori ovu ikonu i upisu unutra pacman -Syu i ugasi prozor kad zavrsi (ako sta pita, y i enter) i svaki mjesec dva, dvije komande da obrise poskidane arhive i orphan pakete
Niko se jos nije zalio, jedino me jedan zvao jer mu klinac sarafio po compizu
i to ne da je stabilan rolling release vec je bleeding edge
da sam im instalirao ubuntu koliko bi me puta opet zvali i gnjavili, nakon svakog apdejta bi usporio, arch samo moze ubrzati nakon apdejta ako ne dobije onaj peh od 1 napram 10 000 da ti nesto zasteka
solus je ipak stabilniji ali osobno ljudima radje stavim arch, da im ostane lijepo misljenje o linuxu i da budu zadovoljni jer arch radi kao arch
to je normalno za kocne korisnike, da nekom treba server sigurno ne bi arch stavljao
stavio bih alpine linux ili eventualno debian sa bsd kernelom, i to obavezno butstrapao oboje i manualno stavio sve na svoje ali to ne rade hobisti poput mene... to je za profesionalce koji od toga zive
alpine je ekstremno minimalan sustav i cak bih reko da je sigurniji od debian servera, jedino sto ne koristi glibc ali to ne mora bit problem, cak se moze napraviti i ko desktop i bude vrlo brz kao takav ali neki minimal desktop windows manager... ja imam dwm na njemu, media player i firefox-esr i radi savrseno iako nije predvidjen za desktop
Postovi: 208
Postovi: 208
Pridružen/a: 26 sij 2019, 20:16
Podijelio/la zahvalu: 4 puta
Primio/la zahvalu: 18 puta
Spol: m
OS: amigaOS
Re: OEM Linux
22 ožu 2019, 19:51
Abnetta, nemam ja nikaj protiv, živi i provodi vrijeme kako ti god drago.

Čovjek je pitao za preporuku linux distre koju bi isporučivao instaliranu na picekima koje prodaje. Nije direktno rekao, no svi znamo da su mu motivi isti kao i svakom trgovcu ili bilo kojem poduzetniku, čim manji ulazni troškovi i čim veća razlika uloženo dobiveno. I to je ok, skidam kapu jer biti poduzetnik u rh je sizifova muka.

Windowsi su najlogičniji i najbolji izbor za ogromnu većinu kućnih korisnika. No win košta ako ga želi legalno isporučiti uz devices. Vpc je oko 700 kn oem, i tu se ukazuje šansa za linux jer se može ostati legalan i izbjeći tih 700 kn.

Ako netko nije shvatio, traži se linux distra koja će po izgledu i načinu rada biti što sličnija windowsima jer je to jedini način da takav uredjaj kolko tolko bude prihvaćen od kupaca koje smo fino dosad katalogizirali....

I siguran sam da povremeno otvaranje terminala radi nadogradnje i brisanja neželjenih paketa nije željena opcija jer win to dela u pozadini bez da ikaj znaš, pa vjerujem da čovjek očekuje da bi takvu funkcionalnost uz vašu pomoć možda pronašao u nekoj linux distri....

. ( točkica koje Bertone voli...hhh )
Avatar
Postovi: 351
Postovi: 351
Pridružen/a: 06 tra 2017, 18:40
Podijelio/la zahvalu: 79 puta
Primio/la zahvalu: 32 puta
Spol: M
OS: Manjaro KDE
Re: OEM Linux
22 ožu 2019, 20:57
bitno da smo aktivni, makar trolali..
nisam bas online aktivan osim na freenodu pa si tako mislim a gdje smo mi balkanci u tome svemu... upisem na freenode linuxhr, unixhr.. ma sta god - ne postoji..
vidim ovaj forum na samrti pa se registriram i pocnem i bilo sta o bilo kojoj distri samo nek se zivi :lulz
nije bitno ko je u pravu, bitno je da smo tu svaki sa svojim iskustvom da ga dijelimo ali ne treba ni pretjerivat sa forsiranjem svog stava... o rolling distri.

windows je zivi uzas, zadnji dobar je bio sedmica. ovo ostalo je zesci big brother, nametanje i pranje para...
dobro prozori rade ali je politika sve gora i gora, poceli su mi se gadit
ne znam zasto ga i imam uopce, nisam ga butao ne znam kad zadnji put, za sve sto mi treba od aplikacija a linux nema, poput audio softvera ili photoshopa... koristim mac.. jest da je jabuka ali je bolji od windowsa, konfigurabilniji, otvoreniji. unixoidniji... jest da mi se buta ko konj pol minute ali jednom kad se zbuta radi ko stroj.
ali kosta para i nije za nase trgovce, propali bi da idu prodavat macove
pa je nazalost, windows za takve potrebe jos uvijek mozda i najbolji, u linuxu je previse mogucnosti i razlicitosti da bi se normalni korisnici samo tako prilagodili bez pomoci, ali stvar je same navike... jer budimo realniji, jednostavnije je u terminal tipkati 3 iste komande nego instalirati svaki program posebno, kupovati sa drugih stranica, ili traziti krekove, skenirati antivirusima, dobro paziti sitna slova pri instalaciji programa gdje sakriju potvrdu za tri dodatna ad adware-a
ali ljudi su na to navikli i izgleda im jednostavnije nego utipkati 3 intuitivne komande u terminal i za par sekundi cist i zdrav program je tu i radi, samo zato jer su slova i crna pozadina...
plase se jednostavnosti. Koliko god eksperimentalan i pun mogucnosti bio, linux je sam po sebi jednostavniji os za koristenje od windowsa, samo se treba odreci navika
Postovi: 208
Postovi: 208
Pridružen/a: 26 sij 2019, 20:16
Podijelio/la zahvalu: 4 puta
Primio/la zahvalu: 18 puta
Spol: m
OS: amigaOS

Na mreži
Trenutno korisnika/ca: / i 3 gostiju.