Linux u školama

Razne diskusije o Linuxu, neovisno o distribuciji.

Moderator/ica: Moderatori/ce

max360se
Spol: M

Linux u školama

Post Postao/la max360se »

Evo kako krivo dijecu uce u skolama.
Linux je besplatan UNIX-oidan operativni sustav čiji je razvoj krajem prošlog stoljeća (početak devedesetih godina) započeo gosp. Linus Torvalds, još kao student na na Helsinškom sveučilištu, pod prvotnim imenom Minix - Unix u malom.
http://www.informatika.buzdo.com/s770.htm

Linus Torvalds, koji je napisao prvu verziju jezgre Linux OS 1991. godine. sbatine

http://www.informatika.buzdo.com/s772.htm
http://www.informatika.buzdo.com/s798.htm

Nije mi se vise ni dalo citati o Debianu u Ubuntuu. Samo sam vidio da za virtualku preporucaju Microsoft Virtual PC :facepalm
Vi iz SOK-a bi mogli malo reagirati. To je kod vas. :zvizdi

Uglavnom. Podrzavam Lutherusa, Huga, Retsama, Cooleecha, Shicya i ostale koji rade na tome da problize Open Souce i Linux korisnicima, koliko vidim Lutherus je krenuo sa velikim projektom i nadam se da ce uspijeti i da ce biti manje ovakvih dezinformacija.
Lutherus je napisao/la:Ne postoje linuksi, postoji samo Linux i on je jedan i on je kernel.
Is Linux About Choice? || Pulsir - awesome blogging site :D
iv@n je napisao/la:Divide et impera i kako se kaže na latinskom da je ljudska glupost neuništiva.
iweb
Site Admin

Re: Linux u školama

Post Postao/la iweb »

Sramota je kako se malo u udžbenicima spominje Linux. Al' zato, uče djecu crtati kuće u Paintu.
shicy

Post Postao/la shicy »

da se barem malo uči o Linuxu...ne uči se ništa.
max360se

Ma ja se sjecam da dok sam bio u srednjoj, da smo ga samo spomenuli. Katastrofa.
Lutherus je napisao/la:Ne postoje linuksi, postoji samo Linux i on je jedan i on je kernel.
iv@n je napisao/la:Divide et impera i kako se kaže na latinskom da je ljudska glupost neuništiva.
shicy

Post Postao/la shicy »

mi u srednjoj, 3. gimnazija Split (ex MIOC), nismo ni spomenili Linux. Na faksu nešto sitno.
calisto053
Moderator

Post Postao/la calisto053 »

Nastavnici nisu ni obrazovani za nešto takvo, neki su jedva savladali osnove win i borbu s njim. Neki su samo priučeni informatičari i posve su izgubljeni. Većina škola ni nema širokopojasni pristup internetu. Žalosno je da ja kao čisti entuzijast znam puno više od onih koji bi to trebali predavati... (prijavljivao sam se za te stvari - prosvjeta mi je struka)
:(
Uvođenje linuxa bi znatno olakšalo mnogo stvari....
Abzeenth je napisao/la:Dobro onda. Baš me briga. Krepajte od offtopica.
jurastublic je napisao/la:Ovaj thread me podsjeća na krepanu mačku. Treba to pokupit lopatom i zakopat. Onda dezinficirati lopatu. :-D
iv@n
Site Admin
Kontakt:

Post Postao/la iv@n »

Zanimljivo da velika većina nastavnika informatike zna jako malo ili ništa o Linuxu. Meni je to pomalo neshvatljivo, ako predaješ informatiku, za očekivati je da pratiš svijet IT, čitaš stručne časopise, portale itd... Znači ipak nisi prosječan Facebook korisnik, pretpostavimo da voliš računala, nekako po defaultu bi te Linux trebao zanimati, ali izgleda da nije tako szbunjen
To avoid criticism ~ do nothing, say nothing, be nothing.
Vl@do
Moderator
Kontakt:

Post Postao/la Vl@do »

iv@n je napisao/la:...voliš računala, nekako po defaultu bi te Linux trebao zanimati...
:thumbs :thumbs2 :thumbs
Moj pogled na sve to.
Glavna snaga GNU/Linuxa nije besplatnost, nego SLOBODA.
http://wiki.open.hr/wiki/Linux_CLI_naredbe
max360se

Ma upravo ono sto calisto kaze. Vecina su priuceni profesori matematike - koliko ja znam nisam jos vidio nekog drugog priucenog. Ili jesu informaticari ali na MS nacin. Kliketuse. Nisu priuceni.

Po meni, trebalo bi napisati na HRVATSKOM uvod u Linux (upravo ovo sto nasa ekipa sada radi), odrediti par distra (EDubuntu, openSUSE, Debian unstabel, Nosonja - ipak je HR distra) i neka ih udrugu instaliraju na one kompove koje imaju u udrugama. I onda neka naprave obrazovanje profesora.
Ok sad je pitanje tko ce profesore natjerat da tamo odu - odgovor je njihov poslodavac. U biti nisu mladi profesori problem, koji su taman dosli s faksa ili su par godina u igri, nego oni stariji. Vidio sam (cak su mi i predavali) par mladih profesora i profesorica :zamisljen koji su puni volje i imaju drugaciji pristup. A kad je profesor pun volje i komunicira sa ucenicima onda i ucenici komuniciraju s profesorom i uce. No on topic, hocu reci da ce mladji profesori doc na takvo predavanje.

Uglavnom sad je na nama stav. Trebalo bi onda sistematizirat gradivo. Recimo programski jezici npr. u skolama se uci QBasic i Logo. Cemu sluze i jezici - nicemu vise. Treba QB zamijenit s Pythonom, a i za logo postoji zamjena (KDE aplikacija, ne sjecam se vise imena. Kturtle mislim). Za KTurtle ne znam, ali za Python postoji tutorija. Trebalo bi ga prevest na HR (ako vec nije) i neka profesori to uce u skolama.
shicy

Post Postao/la shicy »

nažalost, ovo je zeznuto za izvest. naime, udruga SOK pokušava uspostavit suradnju sa udrugom studenata informatike pri splitskom PMF-u...i pogodite kako teku pregovori? ne teku -.-
Odgovori