DJ-ing na Linuxu
Moderator/ica: Moderatori/ce
DJ-ing na Linuxu
Pozdrav svima!
Pratim portal linuxzasve.com gotovo svakodnevno i mogu reci da sam puno korisnih informacija prikupio ovdje. Nisam Linux korisnik, jos sam u fazi odlucivanja koju distribuciju odabrati, no uskoro se planiram ukljuciti u taj svijet.
Koliko sam uspio zakljuciti, najvise bi mi odgovarale Arch ili Slackware distribucije zbog minimalizma i toga sto mogu sam odluciti sto zelim instalirati. Najbitnija mi je stabilnost sustava te bih sustav koristio u svrhe programiranja i DJ-inga.
Pronasao sam open-source program zvan MIXXX te bih to najvise koristio. Trenutno radim na Traktoru (Native Instruments) na Windows 7 okruzenju i koristim eksternu usb zvucnu karticu, od istog proizvodjaca, Audio 2 DJ. Uz to koristim i midi kontroler od Numarka. Ono sto je najveci problem u DJ svijetu, koliko sam do sada uspio primijetiti, jeste kompatibilnost sustava s eksternim usb zvucnim karticama opcenito. Npr. na svom laptopu moram iskljuciti wireless kako bi zvuk bio cist i bez prekidanja, inace se pojavljuju neka pucketanja sto zna dosta zivcirati. Htio bih to isprobati na Linuxu, tko zna, mozda uspijem srediti bolji i stabilniji setup, a na kraju se mozda i ukljuciti u development MIXXX-a.
Ono sto me najvise zanima jest kakva je podrska na Linuxu sto se tice takvih stvari, ima li ovdje netko upucen u to, da preporuci svoj setup? Uspio sam pronaci da za podrsku tih eksternih kartica treba imati Advanced Linux Sound Architecture, a to je ukljuceno u novije kernele koliko sam shvatio. Primijetio sam da se MIXXX uglavnom razvija i testira za Ubuntu i da su tamo uspjeli spojiti bas tu karticu koju ja imam. Eto, zanimaju me vasa iskustva u tom podrucju.
Pratim portal linuxzasve.com gotovo svakodnevno i mogu reci da sam puno korisnih informacija prikupio ovdje. Nisam Linux korisnik, jos sam u fazi odlucivanja koju distribuciju odabrati, no uskoro se planiram ukljuciti u taj svijet.
Koliko sam uspio zakljuciti, najvise bi mi odgovarale Arch ili Slackware distribucije zbog minimalizma i toga sto mogu sam odluciti sto zelim instalirati. Najbitnija mi je stabilnost sustava te bih sustav koristio u svrhe programiranja i DJ-inga.
Pronasao sam open-source program zvan MIXXX te bih to najvise koristio. Trenutno radim na Traktoru (Native Instruments) na Windows 7 okruzenju i koristim eksternu usb zvucnu karticu, od istog proizvodjaca, Audio 2 DJ. Uz to koristim i midi kontroler od Numarka. Ono sto je najveci problem u DJ svijetu, koliko sam do sada uspio primijetiti, jeste kompatibilnost sustava s eksternim usb zvucnim karticama opcenito. Npr. na svom laptopu moram iskljuciti wireless kako bi zvuk bio cist i bez prekidanja, inace se pojavljuju neka pucketanja sto zna dosta zivcirati. Htio bih to isprobati na Linuxu, tko zna, mozda uspijem srediti bolji i stabilniji setup, a na kraju se mozda i ukljuciti u development MIXXX-a.
Ono sto me najvise zanima jest kakva je podrska na Linuxu sto se tice takvih stvari, ima li ovdje netko upucen u to, da preporuci svoj setup? Uspio sam pronaci da za podrsku tih eksternih kartica treba imati Advanced Linux Sound Architecture, a to je ukljuceno u novije kernele koliko sam shvatio. Primijetio sam da se MIXXX uglavnom razvija i testira za Ubuntu i da su tamo uspjeli spojiti bas tu karticu koju ja imam. Eto, zanimaju me vasa iskustva u tom podrucju.
-
UEDWolfy
- Spol: M
Re: DJ-ing na Linuxu
Bok, i ja sam ti početnik i što se tiče biranja distribucije i kojeg okruženja za rad za početnike.Meni su ljudi preporučili Linux mint, i Xubuntu te Ubuntu.Slackware i Arch linux kak sam čitao i malkice probo u virtual boxu ti jesu ono minimalistički al ono brate to su ti hardcore linuxi.Moraš stvarno da imaš il viška vremena il biti kliker da bi odma ili u kratkom vremenu mogo skontat šta ti se i zašto događa na ekranu.Meni su evo ovdje na forumu ljudi preporučili Xubuntu da je minimalističan(benzinac koji troši malo
) i uz to stabilan.
-
Slamd64
AW: DJ-ing na Linuxu
Posve netačno za Slackware i Arch. Treba ti isto vremena kao i za ubuntu, samo što ovi novi linux (preciznije ubuntu) korisnici vole rahatluk u vidu GUI.
Terminal je zadnje mjesto koje bi posjetili, a upravo je on najmoćniji i najjednostavniji. Slackware je dosta moćniji i stabilniji od Archa, ali s druge strane Arch nudi na pladnju najnovije pakete uz isto jako dobru stabilnost. Slackware je poznat kao "rock-solid" distribucija.
Gesendet von meinem MT11i mit Tapatalk 2
Terminal je zadnje mjesto koje bi posjetili, a upravo je on najmoćniji i najjednostavniji. Slackware je dosta moćniji i stabilniji od Archa, ali s druge strane Arch nudi na pladnju najnovije pakete uz isto jako dobru stabilnost. Slackware je poznat kao "rock-solid" distribucija.
Re: AW: DJ-ing na Linuxu
aj nemoj pretjerivatiSlamd64 je napisao/la:Posve netačno za Slackware i Arch. Treba ti isto vremena kao i za ubuntu, samo što ovi novi linux (preciznije ubuntu) korisnici vole rahatluk u vidu GUI.
i tako 95% pocetnika radi copy/paste u terminal tako da je svejedno koristi njega ili gui... u biti bolje gui jer ce znati to ponoviti a ovako ce trebati ponovo googlati da nadje sta da copy/pasta
Nije teško biti toliko nesrećan da bi čovek počeo da pije. Ljude treba odvikavati od nesreće, a ne od alkohola. Nesreća je veći porok.
-
Slamd64
Dok god ljudi budu radili copy paste bez da malo prostudiraju sta ta linija radi i izmjene što treba nikad nece naučiti. A da ne kazem što mozes napraviti neku štetu na tako "idealnom" OSu kao što je ubuntu, npr linija sadrži primjer korištenja mkfs i početnik ne čita na web stranici za šta se koristi i hop mkfs.ext4 na /dev/sda3 odoše podaci.
Aha, hvala na prijedlozima. Ako ne budem naisao na neko rjesenje sto se tice podrske za te eksterne zvucne kartice, onda cu instalirati Ubuntu, ma da mi ove distribucije, Arch i Slackware, odgovaraju najvise zbog te navedene stabilnosti, npr. ako se radi neki party, treba taj mixxx vrtiti nekoliko sati bez trzanja. Također, vrlo je bitan odziv na zvucnoj kartici, to vjerojatno ima veze sa kernelom (kako sam pohvatao po forumima). Na Win7 se taj odziv (s odgovarajućim asio driverima) moze podesiti ispod 10ms, što je jako dobro.
-
UEDWolfy
Zar postoji neka nestabilna linux distra?Brate korištenje GUI-a je svakome poznato a ono volio bih viditi nekoga ko je prešao odma sa windowsa(i kao obično nema iskustva sa powershellom niti command promptom) i skonto terminal i odma mu sleglo.Terminal je ipak najmoćnija stvar al da je to svakome isprva jasno nebi se pisale knjige o tome.To je bar moje mišljenje.
-
Slamd64
Koristenje Terminala je bila svakom linux korisniku poznata stvar. A onda se pojavio ubuntu. Moja prva distra je bila SUSE (ne open nego baš SUSE). Za razna podešavanja mi je trebao terminal iako je postojao i Yast.
Ne znam, eto par mjeseci vec citam, pratim, pa cemo vidjeti. Jasno mi je sta zelis reci u vezi prelaska sa windowsa na linux i terminal, no zelim nauciti, tako da mi to ne predstavlja problem. Smatram da je dokumentacija dobra, ako nista drugoUEDWolfy je napisao/la:Zar postoji neka nestabilna linux distra?Brate korištenje GUI-a je svakome poznato a ono volio bih viditi nekoga ko je prešao odma sa windowsa(i kao obično nema iskustva sa powershellom niti command promptom) i skonto terminal i odma mu sleglo.Terminal je ipak najmoćnija stvar al da je to svakome isprva jasno nebi se pisale knjige o tome.To je bar moje mišljenje.
-
The Acacia Strain
iskreno, zaboravi zasad na linux sto se toga tice. bilo je nekih pokusaja sa ubuntu studio verzijom, al neide to u produkcijske svrhe, kao ni slino tome da par sati vrti ziku bez trzaja ili da bude odlican odaziv uvijek.. jos uvijek je to testna faza za sve slicne stvari (produkcija, mixanje, live...)banana je napisao/la:treba taj mixxx vrtiti nekoliko sati bez trzanja. Također, vrlo je bitan odziv na zvucnoj kartici, to vjerojatno ima veze sa kernelom (kako sam pohvatao po forumima). Na Win7 se taj odziv (s odgovarajućim asio driverima) moze podesiti ispod 10ms, što je jako dobro.