Problem s pokretanjem live distribucije Linux ubuntu
Moderator/ica: Moderatori/ce
- dklaja
- Spol: M
Problem s pokretanjem live distribucije Linux ubuntu
Bok
Pokušavam biti novi u Linux svijetu, ali to još nije uspjelo.
Naime, pročitao sam na http://wiki.open.hr/wiki/Linux_za_po%C4%8Detnike o Linuxu
Kreirao sam na usb sticku od 4 GB live distribuciju (pomoću unetbootin-windows-581), ali kad sam restartao komp (usb je ostao uključen) nisam mogao ući u BIOS, uopće se nije želio upaliti. Ugasio sam komp, izvadio usb i pokrenuo komp. Podigli su se Windowsi.
U čemu sam pogriješio?
Pokušavam biti novi u Linux svijetu, ali to još nije uspjelo.
Naime, pročitao sam na http://wiki.open.hr/wiki/Linux_za_po%C4%8Detnike o Linuxu
Kreirao sam na usb sticku od 4 GB live distribuciju (pomoću unetbootin-windows-581), ali kad sam restartao komp (usb je ostao uključen) nisam mogao ući u BIOS, uopće se nije želio upaliti. Ugasio sam komp, izvadio usb i pokrenuo komp. Podigli su se Windowsi.
U čemu sam pogriješio?
- Heisenberg
Re: Problem s pokretanjem live distribucije Linux ubuntu
si u BIOS-u namjestio opciju "boot from usb"?
“Small shifts in your thinking, and small changes in your energy, can lead to massive alterations of your end result.”
Neka računala (HP npr.) imaju u BIOS-u uključenu funkciju zabrane prolaska kroz sve faze čitanja BIOS-a i potom i dizanje OS-a ukoliko je npr. priključen USB ili se u Floppy uređaju nalazi disketa,... drugim riječima prođi prvo sve opcije u BIOS-u (pogotovo u dijelu sigurnosti) pa probaj ponovno.
PS. Bok i tebi
PS. Bok i tebi
- calisto053
- Moderator
Bertone je napisao/la:Neka računala (HP npr.) imaju u BIOS-u uključenu funkciju zabrane prolaska kroz sve faze čitanja BIOS-a i potom i dizanje OS-a ukoliko je npr. priključen USB ili se u Floppy uređaju nalazi disketa,... drugim riječima prođi prvo sve opcije u BIOS-u (pogotovo u dijelu sigurnosti) pa probaj ponovno.
PS. Bok i tebi
Abzeenth je napisao/la:Dobro onda. Baš me briga. Krepajte od offtopica.
jurastublic je napisao/la:Ovaj thread me podsjeća na krepanu mačku. Treba to pokupit lopatom i zakopat. Onda dezinficirati lopatu.
- dklaja
Imam HP računalo.calisto053 je napisao/la:Bertone je napisao/la:Neka računala (HP npr.) imaju u BIOS-u uključenu funkciju zabrane prolaska kroz sve faze čitanja BIOS-a i potom i dizanje OS-a ukoliko je npr. priključen USB ili se u Floppy uređaju nalazi disketa,... drugim riječima prođi prvo sve opcije u BIOS-u (pogotovo u dijelu sigurnosti) pa probaj ponovno.
PS. Bok i tebi
Idem probati, pa javim rezultate
Pozz!
dklaja je napisao/la: Imam HP računalo.![]()
Ideš,... sad se osjećam ko "Vidoviti Milan"
- Heisenberg
Bertone je napisao/la:dklaja je napisao/la: Imam HP računalo.![]()
Ideš,... sad se osjećam ko "Vidoviti Milan"
“Small shifts in your thinking, and small changes in your energy, can lead to massive alterations of your end result.”
- dklaja
Problem s pokretanjem live distribucije Linux ubuntu na HP -
Dakle, promijenio sam naslov jer je problem nemogućnost pokretanja Linux ubuntu na HP računalu (ne znam koji model)dklaja je napisao/la:Imam HP računalo.calisto053 je napisao/la:Bertone je napisao/la:Neka računala (HP npr.) imaju u BIOS-u uključenu funkciju zabrane prolaska kroz sve faze čitanja BIOS-a i potom i dizanje OS-a ukoliko je npr. priključen USB ili se u Floppy uređaju nalazi disketa,... drugim riječima prođi prvo sve opcije u BIOS-u (pogotovo u dijelu sigurnosti) pa probaj ponovno.
PS. Bok i tebi![]()
Idem probati, pa javim rezultate
Pozz!
Na Hp - u se u BIOS ulazi pritiskanjem tipke F 10. (Ne smije biti uključen usb)
1. pokušaj:
U BIOS u u Storage/Boot order sam promijenio da USB device bude prvi (drugi je CD rom, treći HARD DISC)
Spremio promjene, ugasio komp, uključio USB i ... ne želi se pokrenuti!
2. pokušaj:
U BIOS u u Security/USB Security na front USB port promijenio u Disable. Time sam dobio da se widowsi mogu pokrenuti iako je usb uključen u front USB port
Spremio promjene, ugasio komp, uključio USB i ... dižu se windowsi (windows 7)
3. pokušaj:
Usb je uključen, restartao komp i pritiskao tipku F9 što je BOOT MENU
Izabrao USB DEVICE i ... dižu se windowsi!
Ima li netko ideju što i kako dalje?
Jedino što mi pada na pamet da UNebootin nije dobro napravio boot USB.
Drugo,... odnosno možda čak i prvo je da USB memoriju s instalacijom OS-a guraš u USB 3.0 utor koji postaje aktivan tek nakon što se digne OS i učitaju driveri pa za početak probaj promijeniti USB utor u koji stavljaš USB memoriju.
EDIT:
Uštekaj USB u utor na MBO (znači odostraga) i to u crni utor ako imaš crne i plave,....
Drugo,... odnosno možda čak i prvo je da USB memoriju s instalacijom OS-a guraš u USB 3.0 utor koji postaje aktivan tek nakon što se digne OS i učitaju driveri pa za početak probaj promijeniti USB utor u koji stavljaš USB memoriju.
EDIT:
Uštekaj USB u utor na MBO (znači odostraga) i to u crni utor ako imaš crne i plave,....