Je li se dogodila "izmjena generacija" Linux distribucija?
Moderator/ica: Moderatori/ce
- plavi zmaj77
- Spol: M
Je li se dogodila "izmjena generacija" Linux distribucija?
Ako se vratimo 5 godina unazad,svaki puta kada se govorilo o Linuxu govorilo se o distribucijama koje su u ono vrijeme bile među top 10 na distrowatchu.Bile su to fedora,ubuntu,debian,mandriva,opensuse,slackware,knoppix,gentoo i red hat...međutim novije distribucije uzimaju sve viša mjesta na top listi.Arch,pclinux os,mint,mageia,zorin su sve distribucije koje pred tri godine ili nitko nije čuo za njih ili uopće nisu postojale.
Fedora,debian i opensuse se još drže,iako su im novije distribucije za petama.
Mandriva je donedavno još životarila ali se sa verzijom 2011 strmoglavila u moguću propast.Slackware se nekako drži na začelju top liste ali jedva jedvice.
Bivši "kralj" linuxa a.k.a. Ubuntu ne samo da je svrgnut sa trona,nego ga tuku,šamaraju i dobio je halucinacije u vezi sa svojom budučnošću(odlazak od foss-a,lude jabuke)...i sada se raspravlja da ga se izgna iz zemlje.On još uvijek ima snage vratit se,međutim,dali će se to dogoditi?
Šta se dogodilo sa red hatom,knoppixom,gentoom nezna se,izgubio im se svaki trag.Neki kažu da su se zapili i jednog dana samo nestali u šumi.
A šta se događa sa novim distribucijama?
Mint i Mageia su osvojili srca foss zajednice.
Mint je preuzeo ubuntuov tron.Ma kakve god mane on ima,to je činjenica.
Mageia pokazuje da i non debian distribucije još uvijek imaju vrlo svijetlu budućnost.
Arch,pclinuxos i zorin čekaju da napadnu ubuntu,debian i fedoru sa svih frontova...
...a cent os,puppy i snowlinux(kojeg se nadam da ću uskoro probati) se žestoko bore sa slackwareom da uđu na listu od top 10.
Nadam se da vam je bilo užitak ovo čitati kao što je meni užitak bio ovo pisati.
Šta vi mislite dali se događa "smjena generacija" ili je ovo samo prolazna pojava?
Fedora,debian i opensuse se još drže,iako su im novije distribucije za petama.
Mandriva je donedavno još životarila ali se sa verzijom 2011 strmoglavila u moguću propast.Slackware se nekako drži na začelju top liste ali jedva jedvice.
Bivši "kralj" linuxa a.k.a. Ubuntu ne samo da je svrgnut sa trona,nego ga tuku,šamaraju i dobio je halucinacije u vezi sa svojom budučnošću(odlazak od foss-a,lude jabuke)...i sada se raspravlja da ga se izgna iz zemlje.On još uvijek ima snage vratit se,međutim,dali će se to dogoditi?
Šta se dogodilo sa red hatom,knoppixom,gentoom nezna se,izgubio im se svaki trag.Neki kažu da su se zapili i jednog dana samo nestali u šumi.
A šta se događa sa novim distribucijama?
Mint i Mageia su osvojili srca foss zajednice.
Mint je preuzeo ubuntuov tron.Ma kakve god mane on ima,to je činjenica.
Mageia pokazuje da i non debian distribucije još uvijek imaju vrlo svijetlu budućnost.
Arch,pclinuxos i zorin čekaju da napadnu ubuntu,debian i fedoru sa svih frontova...
...a cent os,puppy i snowlinux(kojeg se nadam da ću uskoro probati) se žestoko bore sa slackwareom da uđu na listu od top 10.
Nadam se da vam je bilo užitak ovo čitati kao što je meni užitak bio ovo pisati.
Šta vi mislite dali se događa "smjena generacija" ili je ovo samo prolazna pojava?
Zadnja izmjena: plavi zmaj77, dana/u 07 sij 2013, 00:33, ukupno mijenjano 1 put.
>get pc with linux preinstalled
>notice windows sucks
>stay on linux
>???
>PROFIT
>notice windows sucks
>stay on linux
>???
>PROFIT
Re: Jeli se dogodila "izmjena generacija" Linux distribucija
mislim da kvalitetne distre ostaju...Debian je vječito oko 5. mjesta, openSUSE je isto u vrhu, Fedora također...i godinama je tako i tim distribucijama "vjerujem" 
-
Lutherus
Dok sa druge strane, ima distribucija kao Gentoo i Slackware koje se, a niti njihovi korisnici, ne zamaraju sa rejtingom na distrowatchu jer ipak nisu ajmo reći generalne distribucije.
jasno
i one imaju svoje korisnike kojima su savršene, a na distrowatchu drže mjesta po "zlatnoj sredini" i to uglavnom zbog raznoraznih predrasuda 
-
Lutherus
Makar ni distrowatch nije točan prikaz realnog stanja. Dobar dio tih distribucija su zapravo ubuntu pak se sve skupa zbroji on je idalje prvi. Sa kartama postavljenim na stol ispada da ni odabir distribucija nije prevelik. Može ga se svesti na 8.
pa da, nekoliko glavnih distribucija i to je to. ostalo su samo te iste sa drugim ikonama i wallpaperom.
- drone
- Moderator
Postoji nešto kronoloških nepravilnosti u prvom postu, čini mi se. I Arch i PCLinuxOS su starije distribucije od Ubuntua. Arch će uskoro navršiti 11 godina, a PCLOS 10. Arch sam počeo koristiti prije nešto manje od tri godine. Prije Archa koristio sam Mint. Idu te godine...
1986-1990: Commodore64 / 1990-1994: Amiga 500 / 1995-1996: Amiga 1200 / 1997-2001: N/A@home /
2002-2004: Windows98, XP /
2004-2005: Knoppix, Mandrake / 2005: Mandriva, Ubuntu / 2005-2009: LFS / 2009-2010: Mint /
2010-... Arch
2002-2004: Windows98, XP /
2004-2005: Knoppix, Mandrake / 2005: Mandriva, Ubuntu / 2005-2009: LFS / 2009-2010: Mint /
2010-... Arch
Debian nije distra, debian je voljeni vođa..Shicy je napisao/la:mislim da kvalitetne distre ostaju...Debian je vječito oko 5. mjesta, openSUSE je isto u vrhu, Fedora također...i godinama je tako i tim distribucijama "vjerujem"
Ja mislim da je ta smjena generacija nešto najbolje i najzdravije za otvorenu zajednicu, zahvaljujuči GPL-u i ostalim kvalitetnim licencama.
- calisto053
- Moderator
gušter je napisao/la:Debian nije distra, debian je voljeni vođa..http://upload.wikimedia.org/wikipedia/c ... d_2013.PNG
FOSS je samo okvir za razvoj, distre nastaju i nestaju. Stari veterani uvijek čvrsto drže svoje pozicije u sredini ili pri vrhu, a to se ne mijenja. Distrowatch mjeri posjećenost pojedinih distri i preuzimanja na vlastitim i službenim stranicama, ali je nemoguće procjenit koliko je aktivnih linux korisnika. Postoji i stranica za registraciju linux korisnika, al sam joj zaboravio ime.
Mint ima samo brzo rastuću popularnost zbog promjena zadnjih godina, ali nije ni blizu Ubuntuu koji je ipak najrašireniji. Po nekim procjenama, govori se o nekih 20 milijuna Ubuntu korisnika
Abzeenth je napisao/la:Dobro onda. Baš me briga. Krepajte od offtopica.
jurastublic je napisao/la:Ovaj thread me podsjeća na krepanu mačku. Treba to pokupit lopatom i zakopat. Onda dezinficirati lopatu.
- plavi zmaj77
Po toj logici debian ima najviše korisnika.Lutherus je napisao/la:Makar ni distrowatch nije točan prikaz realnog stanja. Dobar dio tih distribucija su zapravo ubuntu pak se sve skupa zbroji on je idalje prvi. Sa kartama postavljenim na stol ispada da ni odabir distribucija nije prevelik. Može ga se svesti na 8.
@drone:Trebaš uključit i ovo:"One za koje se pred tri godine nije ni čulo ni znalo."afaik gentoo je u ono vrijeme imao sličnu funkciju kao danas arch,mislim da su dosta korisnika archu prešli.
>get pc with linux preinstalled
>notice windows sucks
>stay on linux
>???
>PROFIT
>notice windows sucks
>stay on linux
>???
>PROFIT