Stranica: 1/3.

[RIJEŠENO] AMD/ATI problem sa instalacijom

PostPostano: 18 vel 2013, 16:47
Postao/la PunoIme
Imam pc amd 4400 ( AM2 )....2 giga rama (DDR2) i ATI HD 3600 video karticu. Imao sam instaliran Ubuntu 10.04 i želim 12.04. Ali neće se ništa butati sa CD-a /USB-a ?Samo pokaže što ima u opcijama i kada odaberem (npr. da se instalira ili da ga podigne u live modu)....samo blinka i stoji.

lspci -nnk | grep -iA3 vga
punoime@punoime-desktop:~$ lspci -nnk | grep -iA3 vga
01:00.0 VGA compatible controller [0300]: ATI Technologies Inc Mobility Radeon HD 3600 Series [1002:9598]
Kernel driver in use: fglrx_pci
Kernel modules: fglrx, radeon
01:00.1 Audio device [0403]: ATI Technologies Inc RV635 Audio device [Radeon HD 3600 Series] [1002:aa20]
punoime@punoime-desktop:~$ 


Netko mi je napisao da bi trebao flešati bios...ali...kupio neki dan novi PC ( za sina)...najnovija ploča,proc,grafika...isto sve ATI/AMD...nema šanse da se instalira bilo što novije od 10.04....Na starom laptopu sa Intel konfiguracijom sve se instalira i leti kao ludo. Gledao po stranim forumima sve nekakva kvazi objašnjenja. Ništa nisam uspio napraviti.

Sve sam (prije par godina) normalno instalirao do 10.04. Nakon te , počevši od 10.10 jednostavno neće.Probao sa dvadesetak dvd-ova i usb stikova..jednostavno ne želi.Kada sam neki dan 10.04 nadogradio sa 12.04 ( upgrade distribucije sa Update Menagerom ) sve je radilo kao zvijer...ali ne želi butati sa DVD-a ili usb-a. 10.04. ili 8.10....diže bez problema. Gledao sam na forumima ima ona opcija sa F6...pa se upiše acpi=off i enter. Nakon toga mi pokrene na par sekundi i zaglavinja... Može mala pomoć kako te novije distre da podignem na ovoj mojoj kanti.Hvala !

Re: AMD/ATI problem sa instalacijom

PostPostano: 18 vel 2013, 20:42
Postao/la max360se
acpi=off nomodeset

Ali to ti Canonical ne želi riješiti, probaj openSUSE ili LMDE

Re: AMD/ATI problem sa instalacijom

PostPostano: 18 vel 2013, 21:00
Postao/la bertone
LMDE Mate bi ti trebao proći, imao sam sličan (isti ako stane nakon odabira instalacija/live) problem kad sam na poslu prije nekih dva tjedna morao doći do podataka koji su bili spremljeni pod drugim korisnikom; Ubuntu 12.04 i 12.10, Sabayon, Knoppix, Linux Mint Mate i Xfce 13 i 14 nisu prolazili (to mi je bilo pri ruci) da bi na kraju LMDE Mate prošao bez problema, konfiguracija je izgrađena oko Gigabyitove FM1 MBO i A8 CPU.

Re: AMD/ATI problem sa instalacijom

PostPostano: 19 vel 2013, 00:49
Postao/la PunoIme
Uspio nekako instalirati Mint xfce 13 ( Ubuntu) pomoću one acpi=off. Međutim..komp se ne želi sam ugasiti...a kada se podiže moram uvijek ručno upisivati tu komandu u boot meniju. Probao i LMDE...ista stvar. OpenSuse još nisam. Mislim da baš zbog ovakvih pi3darija ljudi i odlaze sa Linuxa. Mislio sam da su se ovakve stvari riješile prije 10 godina. Gledam i na stranim forumima masa ovakvih 3ayebancija. Ili smo baš prisiljeni koristiti samo Intelove proizvode. Na njima sve radi. :D Sit sam više i AMD-a i svega. Neki dan sam riknuo masu love za novi stroj ...pa čak niti na njega ne mogu niti jedan Linux normalno instalirati osim 10.04. Fak ! Nema mi druge..na laptopu linux a na "velikom" Windowsi...i gotovo ! Nema druge.

Re: AMD/ATI problem sa instalacijom

PostPostano: 19 vel 2013, 01:02
Postao/la max360se
Zato ti i jesam preporučio openSUSE jer Ubuntu i Mint su ista distra samo je kod Minta nešto ispravljeno i promijenjen GUI, LMDE je Mint baziran na Debianu, a openSUSE je distra za sebe i prava profi distra.

Re: AMD/ATI problem sa instalacijom

PostPostano: 19 vel 2013, 01:57
Postao/la sumski
A čudesni
Kod: Označi sve
nomodeset
?

Re: AMD/ATI problem sa instalacijom

PostPostano: 19 vel 2013, 07:21
Postao/la Cooleech
Ako staviš acpi=off u boot parametar, jasno da se komp/laptop nece sam gasit. ;)
Inače, boot parametar koji ti radi možeš upisat u grub.cfg, tako da ne moraš svaki put iznova to upisivat.
Pokušaj sa nomodeset što ti je sumski naveo. ;)

Re: AMD/ATI problem sa instalacijom

PostPostano: 19 vel 2013, 10:09
Postao/la domi
Cooleech je napisao/la:Ako staviš acpi=off u boot parametar, jasno da se komp/laptop nece sam gasit. ;)
Inače, boot parametar koji ti radi možeš upisat u grub.cfg, tako da ne moraš svaki put iznova to upisivat.
Pokušaj sa nomodeset što ti je sumski naveo. ;)

čć hrvatska slova su to :)

Re: AMD/ATI problem sa instalacijom

PostPostano: 19 vel 2013, 10:59
Postao/la PunoIme
Sve sam ja to tako i napravio...Ali ? jednostavno ova moja ploča/čipset/grafika...što li ....ne želi da radi kako treba i Bog ! Na starijem kompu koji je iz vremena 2007. ( isto sve AMD/ATI)...radi sasvim normalno. Na novom koji sam kupio neki dan (isto ATI/AMD) nema teorije. Vjerojatno postoji nekako rješenje, ali mi nije jasno da na najnovijoj konfiguraciji sa najnovijom distrom se ne želi butati. Takve me stvari zaista izluđuju i nemam više niti vremena-niti živaca da po cijele dane tražim nekakva rješenja za nešto što je trebalo biti ispravljeno prije 100 godina. Na moju kantu sam bubnio Windowse i koristim ga za igre..a na laptopu ostaje LInux. I znam da više nikada u životu ne kupujem ništa što nije Intel. Točka ! :mrgreen: Hvala svima na pomoći.

Re: AMD/ATI problem sa instalacijom

PostPostano: 19 vel 2013, 12:06
Postao/la drone
Ja sam došao do zaključka da je bolje prvo guglati, pa tek onda kupovati, nikako ne obratno :)

Što se tiče boot parametara, ima ih hrpetina. Dok mi je laptop bio nov morao sam koristiti neku kombinaciju boot parametara jer je isto bilo problema. Poslije se to riješilo i dodatni parametri mi više nisu potrebni. Radi se o tome da acpi=off isključi kompletan acpi, pa je normalno da ti ništa od njegovih funkcija neće raditi, kako je Cooleech rekao. Međutim, često je dovoljno pronaći jednu ili više problematičnih funkcija i njih isključiti.

Ovdje imaš neke smjernice i pojašnjenja zašto dolazi do problema:
http://ubuntuforums.org/showthread.php?t=1613132
https://wiki.archlinux.org/index.php/Acpi
https://wiki.archlinux.org/index.php/DSDT

Inače, nije ništa neobično da Linux s najnovijim hardverom ne radi dobro, pa treba pričekati dok čiko Linus i ekipa nakucaju podršku. Ponekad problem riješi neki hacker entuzijast sa strane. Najveći problem je u proizvođaču takvog hardvera.