Logical Volume Managment (LVM)

Diskusije usko vezane uz Ubuntu i srodne distribucije (Kubuntu, Xubuntu, Lubuntu, LinuxMint...)

Moderator/ica: Moderatori/ce

Odgovori
Grof
Site Admin

Logical Volume Managment (LVM)

Post Postao/la Grof »

Ne znam koliko ste upoznati sa ovom tematikom na Ubuntu, jer u njemu to nije baš promovirano, a radi se o vrlo zgodnom sustavu particioniranja.

LVM, naime omogućava da se logičke particije rasprostiru preko više od jedne fizičke particije ili diska. To u pravilu znači da možete koristiti više hardova kao jednu particiju i nju dinamički povećavati unošenjem novih hardova (kao kod RAID-a)

Fedora, OpenSuse i ostale RPM distre imaju to predviđeno već pri samoj instalaciji OS-a sa LiveCD-a. Ubuntu i općenito Debiani baš nemaju to tako zgodno ugrađeno. no postoji rješenje da se LVM koristi i kod Ubuntua, preko Fedorinog LVM-a.

Uspio sam instalirati aplikaciju, no nemam hardova trenutno na kojima bi to probao. S toga tek na poslu u virtualboxu ću probati. Ako ima zainteresiranih, možemo napraviti kakav tutorijal za rad sa time...
Sokac
Site Admin
Spol: M
Kontakt:

Re: Logical Volume Managment (LVM)

Post Postao/la Sokac »

Ja bih volio napraviti podešavanje RAIDa, ali jedino bi mogao preko virtualboxa.
shrike
Moderator
Spol: Y
Kontakt:

Post Postao/la shrike »

Debian nudi LVM preko instalacije, pogotovo ako ideš u ekpertni mod, odna nudi još kojekakvih čudesa koje iskreno ni neznam što sve rade. LVM mi se baš ne čini tako bistrim za moje potrebe, jervolim znati uvjek točno na kojoj je particiji što, da ne bi bilo na kraju nismo znal iprilikom formatiranja ili inih akcija. Kod mene je sve moguće. Doduše, imam par diskova malih kapaciteta.
Es gibt keinen Gott, kein Universum, keine menschliche Rasse, kein irdisches Leben, keinen Himmel, keine Hölle. Es ist alles ein Traum - ein grotesker und dummer Traum. Nichts existiert außer dir. Und du bist nur ein Gedanke - ein vagabundierender Gedanke, ein nutzloser Gedanke, ein heimatloser Gedanke, der verloren in der leeren Ewigkeit wandelt!
Grof
Site Admin

Post Postao/la Grof »

shrike je napisao/la:Debian nudi LVM preko instalacije, pogotovo ako ideš u ekpertni mod, odna nudi još kojekakvih čudesa koje iskreno ni neznam što sve rade. LVM mi se baš ne čini tako bistrim za moje potrebe, jervolim znati uvjek točno na kojoj je particiji što, da ne bi bilo na kraju nismo znal iprilikom formatiranja ili inih akcija. Kod mene je sve moguće. Doduše, imam par diskova malih kapaciteta.
Navodno i alternate Ubuntu instalacija nudi LVM support pri instalaciji. Da, problem je ako jedan od diskova u LVM grupi rikne, nikad ne znaš što si konkretno izgubio....
Odgovori