Sada je: 08 srp 2020, 09:16.
Diskusije usko vezane uz Ubuntu i srodne distribucije (Kubuntu, Xubuntu, Lubuntu, LinuxMint...)

Moderator/ica: Moderatori/ce

http://www.omgubuntu.co.uk/2014/02/cano ... technology

Privacy
No doubt keen to avoid a repeat of the backlash surrounding the desktop implementation, these ‘new scopes’ appear to have been built with privacy concerns baked in from the get go.

Each scope, whether added through the Scopes Store or enabled by default, will run independently in its own sandbox. This sandbox, Canonical say, “is enforced at the kernel level” thereby making it impossible for a scope to break out of the sandbox and do something it shouldn’t, like spam your contacts book.

But the insulation doesn’t stop there. Scopes will only be able to have one of two permissions: the ability to access the network or file system; they can’t have both. This approach “prevents a scope from retrieving sensitive information from the file system and then shipping it out via the network to some remote server.”


Ovo je dobra ideja, sa click aplikacijama će to puno teže ići isto kao i na Androidu, mnoge aplikacije imaju pristup i phone calls, networku i čemu sve ne ali je to izgleda cijena koju svaki korisnik smartphonea plaća, dosta aplikacija mora imati oboje da bi funkcioniralo a da li to aplikacija zloupotrebljava je drugo pitanje. Drugo su aplikacije koje traže dozvole koje im uopće ne trebaju za ono što rade. Ima programa kojima se network access i slično može blokirati ali za 99% korisnika to je nepoznata stvar, zahtijeva mobitel koji ima root pristup i slično. Ne znam hoće li Ubuntu to moći drukčije riješiti. Ali da se vratim na temu lijepo ovo izgleda na Unityju 8 :drool
Avatar
Postovi: 2808
Postovi: 2808
Pridružen/a: 23 ruj 2013, 21:19
Podijelio/la zahvalu: 41 puta
Primio/la zahvalu: 177 puta
Spol: M
OS: Ubuntu 18.04 LTS
Na mreži
Trenutno korisnika/ca: / i 1 gost.