Sada je: 20 lis 2018, 22:55.
Diskusije usko vezane uz Ubuntu i srodne distribucije (Kubuntu, Xubuntu, Lubuntu, LinuxMint...)

Moderator/ica: Moderatori/ce

Pozdrav svima,

kao običnog korisnika zanima me da li je moguće ikako utjecati na promjenu postavki datuma, obzirom da
je programski (ili kako se to već kaže) postavljen samo ovaj "američki stil" prikaza; odnosno /mjesec-dan-godina/.

Nije da sam to tek sada primjetio već eto :zvizdi :kava :nee

btw., prije desetak dana sam opet reinstalirao Ubuntu i moram pohvaliti ekipu jer nakon instalacije nije potrebno kernele upgrade-ati kroz "terminal" (sa 4.04 na 08 ...10 itd.) već ih automatski "podesi" na 13-icu.

Također bih volio znati koja je razlika kod tih "terminala" ..... obzirom da u software centru imaju dvije inačice .... odnosno, da li je potrebno imati i onaj neki "XTerm" :kava

Nadalje ... kad smo već kod sofware centra i instaliranih programa ...... isto tako, zanima me zašto imaju dva ona
"ImageMagicK (displayQ16)" :hmm

Zanima me kakva su iskustva korisnika što se tiče ovog "zadnjeg" Firefox-a, jer sam stekao dojam/primjetio; da se kod prvog pokretanja uvijek sporije učitava, otvara stranice ili vraća na "homepage" ..... :hmm

Eto ... dosta za jutro .... pa do idućeg puta .... pozz :thmb-up
Avatar
Postovi: 59
Postovi: 59
Pridružen/a: 10 svi 2016, 15:27
Lokacija: Zagreb
Podijelio/la zahvalu: 36 puta
Primio/la zahvalu: 0 puta
Spol: M
OS: Linux/Ubuntu
Mateo je napisao/la:Pozdrav svima,
kao običnog korisnika zanima me da li je moguće ikako utjecati na promjenu postavki datuma, obzirom da
je programski (ili kako se to već kaže) postavljen samo ovaj "američki stil" prikaza; odnosno /mjesec-dan-godina/.


Naravno da je moguće... bitno ti je znati samo kako složiti kod za datum/vrijeme (pazi na velika i mala slova u kodu/formatu vremena/datuma):

Link za custom postavke datuma i vremena: http://www.foragoodstrftime.com/ - možeš uzeti neki od preddefiniranih kodova ili napraviti svoj.

Za prikaz postavki:
Kod: Označi sve
gsettings get com.canonical.indicator.datetime time-format

Kod: Označi sve
gsettings get com.canonical.indicator.datetime custom-time-format


Za uređivanje custom postavki (ispod imaš sliku sa uređenim custom kodom/formatom):
Kod: Označi sve
gsettings set com.canonical.indicator.datetime time-format custom && gsettings set com.canonical.indicator.datetime custom-time-format "%e.%m.%Y. ~ %H:%M"


slika

Za povratak na preddefinirane postavke koristiš:
Kod: Označi sve
gsettings reset com.canonical.indicator.datetime time-format && gsettings reset com.canonical.indicator.datetime custom-time-format


Ako zapneš, u terminalu lupiš:
Kod: Označi sve
date --help


PS. između datuma i vremena ili pojedinih znakova možeš dodavati po volji što želiš pa tako recimo datum i vrijeme možeš odvojiti bilo kojim znakom... meni je zgodno to napraviti tildom, tj. ovim ~
[+ Prikaži] Klik
ThinkPad T540p
Intel Core i5-4300M
Intel HD Graphics 4600
16GB DDR3L
2x240GB Intel 1500 Pro
15.6" FHD (1920x1080) anti-glare
6-cell Li-Ion battery 56Wh
OS: kako kada
Slika: T540p i braća

***

ZEN
"Charlie. What are you thinking?"
"I'm thinking about what I want and what I need."
"What do you want?"
"I want a peaceful soul."
"And what do you need?"
"I need a bigger gun."
Avatar
Site Admin
Postovi: 9867
Site Admin
Postovi: 9867
Pridružen/a: 01 kol 2012, 12:39
Podijelio/la zahvalu: 566 puta
Primio/la zahvalu: 697 puta
Spol: M
OS: LinuxMint Cinnamon
Hvala na iscrpnom odgovoru ....

... odem na link, a sve ovo ispod ću poupisivati u terminal, odnosno iskopirati pa copy-paste u terminal ...

pozz
Avatar
Postovi: 59
Postovi: 59
Pridružen/a: 10 svi 2016, 15:27
Lokacija: Zagreb
Podijelio/la zahvalu: 36 puta
Primio/la zahvalu: 0 puta
Spol: M
OS: Linux/Ubuntu
Uspjeh ::bravo ::bravo

.... promjenih format uspješno :thmbs-up :thmb-up :hihi


pozdrav, hvala još jednom i ugodan vikend ... svima :kava :place
Avatar
Postovi: 59
Postovi: 59
Pridružen/a: 10 svi 2016, 15:27
Lokacija: Zagreb
Podijelio/la zahvalu: 36 puta
Primio/la zahvalu: 0 puta
Spol: M
OS: Linux/Ubuntu
Mateo je napisao/la:
Također bih volio znati koja je razlika kod tih "terminala" ..... obzirom da u software centru imaju dvije inačice .... odnosno, da li je potrebno imati i onaj neki "XTerm" :kava

Ima puno aplikacija za terminal, svejedno je koju koristiš. Sve one odrađuju podjednako dobro, razlika je samo u izgledu. U ovoj temi smo obradili dosta toga, pa baci oko. Meni je najjače ono Ctrl+Alt+F2 (vračaš se na GUI sa Ctrl+Alt+F1).
Avatar
Moderator
Postovi: 5696
Moderator
Postovi: 5696
Pridružen/a: 28 lis 2011, 23:31
Lokacija: Zagreb
Podijelio/la zahvalu: 193 puta
Primio/la zahvalu: 238 puta
Spol: M
OS: Arch i samo Arch Xfce
Vl@do je napisao/la:
Mateo je napisao/la:
Također bih volio znati koja je razlika kod tih "terminala" ..... obzirom da u software centru imaju dvije inačice .... odnosno, da li je potrebno imati i onaj neki "XTerm" :kava

Ima puno aplikacija za terminal, svejedno je koju koristiš. Sve one odrađuju podjednako dobro, razlika je samo u izgledu. U ovoj temi smo obradili dosta toga, pa baci oko. Meni je najjače ono Ctrl+Alt+F2 (vračaš se na GUI sa Ctrl+Alt+F1).


Ja se na Xubuntu oduvjek vračam sa ctrl+alt+f7. Ili vi ovdje govorite o nečem drugom :-D .
Virtualna konzola


Pozz
"Bit će bolje i ja se veselim tome"
Avatar
Postovi: 696
Postovi: 696
Pridružen/a: 30 ruj 2013, 12:12
Podijelio/la zahvalu: 36 puta
Primio/la zahvalu: 32 puta
Spol: M
OS: Xubuntu 18.04.1
NoMaam je napisao/la:Ja se na Xubuntu oduvjek vračam sa ctrl+alt+f7. Ili vi ovdje govorite o nečem drugom :-D .

Zaboravio sam kako je na XUbuntu, ali trenutno na Archu mi je povratak na F1. Možda sam ja nešto tu "podesio", jer od F2-F6 su mi konzole, a od F7-F12 su mi samo crni ekrani sa malim kursorom u lijevom kutu.
U svakom slučaju, ne možeš pogriješiti. Ako ne upali F1, probaj redom dok ne dobiješ GUI.
Avatar
Moderator
Postovi: 5696
Moderator
Postovi: 5696
Pridružen/a: 28 lis 2011, 23:31
Lokacija: Zagreb
Podijelio/la zahvalu: 193 puta
Primio/la zahvalu: 238 puta
Spol: M
OS: Arch i samo Arch Xfce
Vl@do je napisao/la:
Mateo je napisao/la:
Također bih volio znati koja je razlika kod tih "terminala" ..... obzirom da u software centru imaju dvije inačice .... odnosno, da li je potrebno imati i onaj neki "XTerm" :kava

Ima puno aplikacija za terminal, svejedno je koju koristiš. Sve one odrađuju podjednako dobro, razlika je samo u izgledu. U ovoj temi smo obradili dosta toga, pa baci oko. Meni je najjače ono Ctrl+Alt+F2 (vračaš se na GUI sa Ctrl+Alt+F1).


...znači, taj XTerm mogu "remove" stisnuti ?? ...a što se tiče ostatka pojašnjenja u danom odgovoru ....te pojmove još nisam uspio shvatiti (GUI,gnome,XUbuntu,mint ubuntu ....). Budem pročitao to gdje je obrađena ta tema pa jednog dana će mi vjerovatno "sjesti u glavu" :lulz :place

U svakom slučaju, zahvaljujem na odgovoru :thmb-up
Avatar
Postovi: 59
Postovi: 59
Pridružen/a: 10 svi 2016, 15:27
Lokacija: Zagreb
Podijelio/la zahvalu: 36 puta
Primio/la zahvalu: 0 puta
Spol: M
OS: Linux/Ubuntu
NoMaam je napisao/la:
Vl@do je napisao/la:
Mateo je napisao/la:
Također bih volio znati koja je razlika kod tih "terminala" ..... obzirom da u software centru imaju dvije inačice .... odnosno, da li je potrebno imati i onaj neki "XTerm" :kava

Ima puno aplikacija za terminal, svejedno je koju koristiš. Sve one odrađuju podjednako dobro, razlika je samo u izgledu. U ovoj temi smo obradili dosta toga, pa baci oko. Meni je najjače ono Ctrl+Alt+F2 (vračaš se na GUI sa Ctrl+Alt+F1).


Ja se na Xubuntu oduvjek vračam sa ctrl+alt+f7. Ili vi ovdje govorite o nečem drugom :-D .
Virtualna konzola


Pozz



...izgleda da imamo isti problem :lulz :lulz :bravo
..."jedina razlika" koju sam primjetio (valjda dobro) je ta da je tebi Ubuntu "paralelni" OS na kompu .....iako i dalje ne razumijem (niti u jednom od odgovora) što je to sa "vraćanjem" ....ti se "vraćaš" na Xubuntu, a čovjek na GUI :hmm :hmm :hmm

Na kraju krajeve nigdje ni ne piše da moram shvatiti :lulz :lulz :lulz

pozz
Avatar
Postovi: 59
Postovi: 59
Pridružen/a: 10 svi 2016, 15:27
Lokacija: Zagreb
Podijelio/la zahvalu: 36 puta
Primio/la zahvalu: 0 puta
Spol: M
OS: Linux/Ubuntu
Obojica se vraćaju u GUI. Izgleda da je kombinacija tipki za povratak u GUI drugačija. Baš ću zaviriti u Arch kasnije da provjerim. ;)
Nema veće religije od istine!
Avatar
Postovi: 1928
Postovi: 1928
Pridružen/a: 05 tra 2008, 22:38
Lokacija: Zadar
Podijelio/la zahvalu: 26 puta
Primio/la zahvalu: 69 puta
Spol: M
OS: Debian

Na mreži
Trenutno korisnika/ca: / i 6 gostiju.