Switch to full style
Diskusije usko vezane uz Ubuntu i srodne distribucije (Kubuntu, Xubuntu, Lubuntu, LinuxMint...)
Odgovori

Mint 19 xfce 64 nakon instalacije boota u initramfs prompt

07 kol 2019, 17:47

Je li tko naletio na ovo i kome da pišem bug report?

Instalacija Linux Minta 19.2 xfce 64bit. S prijašnjim mintovima nije bilo toga problema. Nakon završetka instaliranja boota u crni ekran, u initramfs liniju. Ovaj put je OEM instalacija ali koliko se sjećam, isto mi je Mint 19.1 prije par mjeseci na drugom računalu radio takvu grešku u normalnoj instalaciji (ali možda je bila oem, nisam 100% siguran).

Stvar je lako popraviti, samo se u grubu obriše sve sa "ignore UUID=blabla" da se može bootati, a kad se podigne, obriše se to isto u /etc/default/grub i pokrene update-grub. Shvaćam da pokušavaju prilikom reboota spriječiti računalo da reboota s usb sticka i zato stave liniju "ignore UUID sticka" ali iz nekog razloga grub i dalje pokušava pokrenuti rootfs sa usb-a. Pokušao sam i sa izvađenim i sa umetnutim stickom ali uvijek bude reboot u crni ekran initramfs-a.

Kontam da je do gruba jer ne postavlja pravilan root UUID po zadanim parametrima. Ili možda mintovci nisu dobro podesili parametre? Jer nisam to provjeravao, samo bih prepravio i aj dalje. Vidim da na netu ima "ignore uuid" stvari ali jedino ovo je dovoljno blizu: https://forums.linuxmint.com/viewtopic.php?t=272360
Zanima me dešava li se to ljudima u zadnje vrijeme?

Re: Mint 19 xfce 64 nakon instalacije boota u initramfs prom

17 ruj 2019, 17:00

ja imam slican problem takodjer nastao nakon updatea ...
pitanje ... ja neznam pronaći gdje se nalaze lajne sa ignore UUID ... mozes malo vise korak po korak pojasniti noobu kamo se nalazi to?

ja sam probao
Kod:
nano /etc/default/grub

i probao sam
Kod:
nano /boot/grub/grub.cfg


ali u tim se fajlovima ne nalaze "ignore UUID"

hvala na pomoci

podigao sam i live cd i pokrenuo boot-repair sa ovim logom https://paste.ubuntu.com/p/wvKQfJDWZR/ ali ne boota se opet

Re: Mint 19 xfce 64 nakon instalacije boota u initramfs prom

18 ruj 2019, 08:28

Ima i rubrici "Linux i hardwer". Mint 19.1 nakon instalacije ne boota. Isprobano na Thinkpad T420 i Dell E6440. Jedino nisam probao u virtualki. Na kraju odustao i ostavio Mint 18.3. :zabrinut
Odgovori