Switch to full style
Diskusije usko vezane uz Ubuntu i srodne distribucije (Kubuntu, Xubuntu, Lubuntu, LinuxMint...)
Odgovori

Kubuntu 19.10

19 lis 2019, 17:23

Eto stigao i Kubuntu zadnje izdanje pre novog LTS izdanja.
Donosi sa sobom Kernel 5.3, KDE Plasma 5.16, KDEf 5.62, Qt 5.12.4

Sve u svemu jedno pristojno i stabilno izdanje. Nije bilo većih poteškoća da ga instaliram. Instalacija nekih 20 minuta. Nije mi samo jasno zašto nisu odmah stavili KDE plasmu 5.17 umesto 5.16. Nadogradnja je jednostavna, ali zahteva par minuta vremena dok se preuzme i instalira. Druga stvar Chromium 77 nekako ne radi najbolje. Dok Chrome 77 radi sasvim pristojno (odlično). Zašto je tome tako i ko je tu pogrešio kod Chromiuma ostaje samo da nagadjam. Generalno verujem da će da isprave kroz par dana.
Novi Kubuntu zauzima jako malo RAM memorije i jako je fluidan. Prosto da se ne poveruje da je to onaj isti KDE od pre 4 ili 5 godina. Radi brzo (i uzima malo rama) kako daleko slabija okruženja. Svaka čast KDE timu.
Ukratko, vidi se da nije LTS, ali isto tako, vidi se napredak. Ukoliko neko koristi 18.04 LTS, nema potrebe za prelaskom, ništa posebno se ne dobija sem par sitnica. I da Global meni (mada je to već od proslog izdanja) sad radi i na GTK3 aplikacija. Za GTK2 aplikacije mora da se instalira sitan dodatak ( appmenu-gtk ).

Re: Kubuntu 19.10

30 lis 2019, 10:25

Evo kroz par dana korišćenja da iznesem neke zaključke.

Izdanje nije ni približno kvalitetno kao 18.04. Radi stabilno, ali na neki način stiče se utisak usporenosti. Neke stvari su nelogične. Ne rade kako im se kaže (ili kako bi trebalo da rade). Update je jako usporen, ono što je npr na 18.04 trebalo par minuta, ovde na 19.10 se razduži na sat (neopisivo podseća na Windowa). Sve je odrađeno nekako s brda s dola, zaista neočekivano neprofesionalno (nije loše, samo je sa dosta amaterskih grešaka). Kao da ga je ekipa koja je radila na Kubuntuu odradila u smislu, "daj samo da ga odradimo i tako je nebitno, fokusirajmo se na 20.04"
Iskreno, ako ne morate, ne prelazite. Ništa ne dobijate, a puno gubite.
Odgovori