Sada je: 26 lis 2020, 17:15.
Diskusije usko vezane uz Ubuntu i srodne distribucije (Kubuntu, Xubuntu, Lubuntu, LinuxMint...)

Moderator/ica: Moderatori/ce

glaskoncILLa je napisao/la:sto smo rekli da treba napraviti da lan radi?


isključit wireless?
“Small shifts in your thinking, and small changes in your energy, can lead to massive alterations of your end result.”
Avatar
Postovi: 2232
Postovi: 2232
Pridružen/a: 29 lis 2012, 07:57
Podijelio/la zahvalu: 8 puta
Primio/la zahvalu: 21 puta
OS: SLCKWR 14.1
malo poslije toga..?
...."Have you mooed today?"...
..It’s that time of the decade: I’m reinstalling Debian..
Avatar
Postovi: 5677
Postovi: 5677
Pridružen/a: 28 vel 2009, 16:36
Podijelio/la zahvalu: 1 puta
Primio/la zahvalu: 41 puta
stefan je napisao/la:pa valjda postoje neke upute za spajanje preko Carneta? meni jedino nije jasno zasto ti je radilo bez toga na prvoj instalaciji...


jedino sto radi za carnet je preko onog sudo pppoe-setup, carnet nema nikakvu ovlastenu instalaciju.
“Small shifts in your thinking, and small changes in your energy, can lead to massive alterations of your end result.”
Avatar
Postovi: 2232
Postovi: 2232
Pridružen/a: 29 lis 2012, 07:57
Podijelio/la zahvalu: 8 puta
Primio/la zahvalu: 21 puta
OS: SLCKWR 14.1
glaskoncILLa je napisao/la:malo poslije toga..?


izbacit onaj dio iz etc/network/interfaces?
“Small shifts in your thinking, and small changes in your energy, can lead to massive alterations of your end result.”
Avatar
Postovi: 2232
Postovi: 2232
Pridružen/a: 29 lis 2012, 07:57
Podijelio/la zahvalu: 8 puta
Primio/la zahvalu: 21 puta
OS: SLCKWR 14.1
..i osposobiti izlaz na net preko wirelessa tako da mozes instalirati wicd.
...."Have you mooed today?"...
..It’s that time of the decade: I’m reinstalling Debian..
Avatar
Postovi: 5677
Postovi: 5677
Pridružen/a: 28 vel 2009, 16:36
Podijelio/la zahvalu: 1 puta
Primio/la zahvalu: 41 puta
@matej,

tvoj Iskonov router je u tzv. "modem" načinu rada, odnosno kako god se spajao na njega (wireless ili LAN) moraš ići na PPPoE kako bi dobio pristup Internetu. Dakle, kad si se spojio LAN-om na router trebao si opet u NetworkManageru kreirati PPPoE za tu žičanu konekciju da bi ti proradio Internet.

(al sam se nasmijao čitajući ovo :-D )

@glas,

NetworkManager radi sasvim solidno već barem dvije godine, no izgleda da je problem što nije dobro portan na deb distre (ili samo Ubuntu?!) jer se konfiguracijske datoteke za mrežu potpuno razlikuju (nigdje recimo u Fedori ili CentOS-u nema /etc/network/interfaces, već bi neki analogon trebao biti /etc/sysconfig/network-scripts/) i nikakvo ručno mijenjanje istih ne može "zblesavit" NM.

Ali ovo sve ionako nema veze s Fedorom iako se nalazi u Fedora podforumu :D
A neutron walks into a bar; he asks the bartender, 'How much for a beer?' The bartender looks at him, and says 'For you, no charge.'
Avatar
Moderator
Postovi: 4059
Moderator
Postovi: 4059
Pridružen/a: 15 svi 2008, 18:05
Lokacija: Hamburg, DE
Podijelio/la zahvalu: 111 puta
Primio/la zahvalu: 183 puta
Spol: M
OS: Fedora/KDE
4ndY je napisao/la:Ali ovo sve ionako nema veze s Fedorom iako se nalazi u Fedora podforumu :D

Pa prebaci kud treba. Ja sam ove padobrance s CentOS-om u "mojim" forumima prebacio vama :)
1986-1990: Commodore64 / 1990-1994: Amiga 500 / 1995-1996: Amiga 1200 / 1997-2001: N/A@home /
2002-2004: Windows98, XP /
2004-2005: Knoppix, Mandrake / 2005: Mandriva, Ubuntu / 2005-2009: LFS / 2009-2010: Mint /
2010-... Arch
Avatar
Moderator
Postovi: 3293
Moderator
Postovi: 3293
Pridružen/a: 01 pro 2010, 23:50
Lokacija: Nova Gradiška
Podijelio/la zahvalu: 122 puta
Primio/la zahvalu: 156 puta
OS: Arch/KDE, Debian/Armbian
drone je napisao/la:
4ndY je napisao/la:Ali ovo sve ionako nema veze s Fedorom iako se nalazi u Fedora podforumu :D

Pa prebaci kud treba. Ja sam ove padobrance s CentOS-om u "mojim" forumima prebacio vama :)


Vidiš, uvijek zaboravim da imam i te ovlasti :mrgreen:

Evo, prebačena tema na Ubuntu :-)
A neutron walks into a bar; he asks the bartender, 'How much for a beer?' The bartender looks at him, and says 'For you, no charge.'
Avatar
Moderator
Postovi: 4059
Moderator
Postovi: 4059
Pridružen/a: 15 svi 2008, 18:05
Lokacija: Hamburg, DE
Podijelio/la zahvalu: 111 puta
Primio/la zahvalu: 183 puta
Spol: M
OS: Fedora/KDE
evo, konacno na laptopu.
morao sam napravit dsl konekciju.

sad idem instalirat pppoe.
“Small shifts in your thinking, and small changes in your energy, can lead to massive alterations of your end result.”
Avatar
Postovi: 2232
Postovi: 2232
Pridružen/a: 29 lis 2012, 07:57
Podijelio/la zahvalu: 8 puta
Primio/la zahvalu: 21 puta
OS: SLCKWR 14.1
4ndY je napisao/la:@glas,

NetworkManager radi sasvim solidno već barem dvije godine, no izgleda da je problem što nije dobro portan na deb distre (ili samo Ubuntu?!) jer se konfiguracijske datoteke za mrežu potpuno razlikuju (nigdje recimo u Fedori ili CentOS-u nema /etc/network/interfaces, već bi neki analogon trebao biti /etc/sysconfig/network-scripts/) i nikakvo ručno mijenjanje istih ne može "zblesavit" NM.

Ali ovo sve ionako nema veze s Fedorom iako se nalazi u Fedora podforumu :D


radi on solidno, samo radi glupo.
/etc/sysconfig/network-scripts/ nije isto kao /etc/network/interfaces, ekvivalnet bi bio /etc/sysconfig/networking (sad se sjetih :) ) ili kak se vec zove (sa svojim hrpom interface named config fileova koji se symlinkaju na hrpu drugih fileova, sto je isto zrnce mudrosti iz red hata), debilana je u tome sto NM koristi svoje config fileova umjesto da se oslanja na sistemske cime se dobio centralizirano mjesto za administraciju i siri izbor mogucnosti (kad sam ga zadnji put vidio, NM nije imao pojma sto je if-up i if-down, pre-up i truc trac, sto se vec moze sa tim), kao sto to recimo radi wicd.
...."Have you mooed today?"...
..It’s that time of the decade: I’m reinstalling Debian..
Avatar
Postovi: 5677
Postovi: 5677
Pridružen/a: 28 vel 2009, 16:36
Podijelio/la zahvalu: 1 puta
Primio/la zahvalu: 41 puta

Na mreži
Trenutno korisnika/ca: / i 1 gost.