Sada je: 29 vel 2020, 11:07.
Diskusije usko vezane uz SUSE i openSUSE distribucije.

Moderator/ica: Moderatori/ce

Već dugo vremena Linux zajednica je u potrazi za alatom koji bi omogućio pravljenje live snimaka postojećeg sistema podataka. Snapper tool,napravljen od strane jednog opensuse developera u kombinaciji sa Btrfs će kako izgleda konačno zatvoriti tu prazninu. Obzirom da je pocevsi od factory, preko suse 13.2 do enterprise 12 suse definitivno odlučio standardno krenuti sa Btrfs možda je dobar trenutak snapperu posvetiti malo vise pažnje .
Ukoliko system pri instalaciji pripremimo da nam root particija bude u Btrfs,snapper će napraviti sve potrebne konfiguracijske fajlove koji će nam omogućiti rad sa njim direktno poslije instalacije .


Snapper se najjednostavnije može opisati kao undo tool , odnosno alat sa kojim možemo sistem vratiti u prvobitno stanje. Zamisljen je kao opcija kojom se na jednostavan način mogu vratiti promjene napravljene Yastom ili zypperom. Naime, svaki puta prije i poslije pokretanja Yasta ili zyppera snapper napravi snimak systema.Na taj način nam omogućava napravljene snimke usporediti,eventualne probleme lakse pronaći i ono sto je najbitnije vrlo lako i brzo je moguće promjene vratiti u prethodno stanje
Osim toga snapper pravi na nivou crona snimak sistema svaki sat .Dakle ,lako je moguće da nakon instalacije opensuse i par dana upotrebe naidjemo na veliki broj snimaka i da nemamo pojma sta je sa kojim uredjeno. Logično , jer nakon instalacije svi mi sistem prilagođavamo ličnim potrebama i ukusu. Kako god snapper će se potruditi da ih ne bude previše jer redovito brise najstariji u listi.Prije nego se upustimo u avanturu sa snapperom želim napomenuti dvije važne stvari koje moramo imati na umu. Moguće je ,pri pravljenju snimka ,da su neki sistem fajlovi u upotrebi sto bi moglo rezultirati nepotpunoscu istih ili neupotrebljivosti. Zbog toga je jako važno usporediti fajlove i eventualne probleme otkriti na vrijeme. Druga jako važna stvar je da snapper može povratiti samo bootloader konfiguraciju koja se nalazi u /etc . Bootloader files koji se nalaze u /boot nije moguće vratiti sa snapperom.

Na kraju , želio bih napomenuti koliko je važno ručno napraviti snimak nakon instalacije koji bi u najgorem slučaju mogao zamijeniti ponovnu instalaciju . Svaki puta pri pravljenju važnih promjena ( update, upgrade, instalacije grafičkih drivera itd..) također. Jako je važno snimak opisati tako da ga je lako identifikovati odnosno shvatiti kada je napravljen. Na primjer snapper pre-nvidia 17102014) ili slično.

Za demonstraciju cemo deinstalirati bumblebee. Prvo cemo napraviti snapshoot LZS test a zatim obrisati bumblebee sa sistema.

slika

iz command line isto bih postigao slijedecom komandom :

Kod: Označi sve
snapper create --description "LZS test"


Pri cemu je snapper create --description komanda za kreaciju a "LZS test" ime snimka.Napominjem da su navodni znakovi potrebni.

Yast potvrdjuje da je bumblebee deinstaliran

slika

slika

Sa slijedecom komandom iz shella mozemo vidjeti sta je promijenjeno

Kod: Označi sve
snapper status 159..168


a ako bi zelili utvrditi razliku izmedu ova dva snimka koristimo :

Kod: Označi sve
snapper diff 159..168


bumblebee vise nije instaliran na sistemu , otvaramo snapshot LZS test ,pregledamo i selektiramo sve . Zatim jednostavno idemo na restore selected.

slika

iz command line bi to uradili sa komandom :

Kod: Označi sve
snapper undochange 159..168


uradjeno , ponovo imamo bumblebee instaliran , sve radi kao prije

slika

U svakom slučaju , snapper izgleda kao tool koji bi rad na Linuxu mogao učiniti lakim i zanimljivijim bez obzira na skills , tj. kako kod neiskusnih usera kojima će pružiti mogućnost brzog popravka sistema , dok oni malo napredniji useri imaju vise slobode u eksperimentiranju i testiranju. Dostupan je na skoro svim distribucijama a za informaciju o korištenju na nekoj od njih, preporučio bih pogledati distro specifičnu wiki stranicu . Na kraju dvije važne napomene .
Snapper je na eksperimentalnoj bazi dostupan za upotrebu na ext4 sistemu ,pri čemu je potrebno koristiti specijalni kernel i e2fsprogs.
Na kraju ,možda najvažnija poruka , snapper nije niti će ikada biti zamjena za bilo koji način pravljenja regularnog backupa.

EDIT:online spell check
EDIT2: nadopuna
Zadnja izmjena: bluestree; 20 lis 2014, 11:27; ukupno mijenjano 3 put/a.
People disagree with me. I just ignore them.
Avatar
Postovi: 364
Postovi: 364
Pridružen/a: 30 kol 2014, 18:34
Podijelio/la zahvalu: 17 puta
Primio/la zahvalu: 38 puta
Spol: M
OS: suse, Arch
Mogao bi i nesto napisati za naslovnicu ;)
Ovo ubaci u Draft, malo prosiri i ubaci naredbe i slike
Abzeenth je napisao/la:Dobro onda. Baš me briga. Krepajte od offtopica.

jurastublic je napisao/la:Ovaj thread me podsjeća na krepanu mačku. Treba to pokupit lopatom i zakopat. Onda dezinficirati lopatu. :-D
Avatar
Moderator
Postovi: 5818
Moderator
Postovi: 5818
Pridružen/a: 25 ožu 2012, 14:29
Lokacija: ~/kauč
Podijelio/la zahvalu: 155 puta
Primio/la zahvalu: 251 puta
Spol: M
OS: Mint 17.3 Cimet
Jedan kraći jednostavni tutorijal kako kroz gui sučelje vratiti sistem na neku raniju točku ?
Max Bunker
Max Bunker
EDIT : prebaceno u prvi post
Zadnja izmjena: bluestree; 20 lis 2014, 10:15; ukupno mijenjano 3 put/a.
People disagree with me. I just ignore them.
Avatar
Postovi: 364
Postovi: 364
Pridružen/a: 30 kol 2014, 18:34
Podijelio/la zahvalu: 17 puta
Primio/la zahvalu: 38 puta
Spol: M
OS: suse, Arch
calisto053 je napisao/la:Mogao bi i nesto napisati za naslovnicu ;)
Ovo ubaci u Draft, malo prosiri i ubaci naredbe i slike

Vjerovatno će lektori stupiti u štrajk poslije. Svi kompjuteri su mi u glavnom eng ,neki nl a 27 godina inostranstva je učinilo svoje po pitanju književnog izražavanja, ali mogu pokušati

sent from tapatalk
People disagree with me. I just ignore them.
Avatar
Postovi: 364
Postovi: 364
Pridružen/a: 30 kol 2014, 18:34
Podijelio/la zahvalu: 17 puta
Primio/la zahvalu: 38 puta
Spol: M
OS: suse, Arch
Samo pazi da stavljaš točke na kraju rečenice a ostale znakove (zarez, upitnik...) odvoji razmakom. Imaš online spellcheck za hrvatski pa možeš i to koristiti. :)
Avatar
Site Admin
Postovi: 6506
Site Admin
Postovi: 6506
Pridružen/a: 06 lip 2009, 23:16
Lokacija: Online
Podijelio/la zahvalu: 621 puta
Primio/la zahvalu: 628 puta
OS: Mint 17.3 KDE 4.14.13
Možda nisam dobro shvatio pa da pitam : da li snapper radi sliku cjelog sistema prije i poslije pokretanja yasta, pa se može apsolutno cjeli sistem restaurirati? Ili ipak snapper kod svakog snapshota bilježi samo konkretne promjene i onda se samo te zabilježene promjene mogu poništiti ?

Naime, to pitam iz dva razloga: na factoryu mi snapper nije vratio izgubljen zvuk, a i gledam po veličinama tih snapshotova da su to premale datoteke za komprimirati i memorirati image sistemske particije ( mape) koja je 7 gb.
Max Bunker
Max Bunker
Ovo za veličinu ne bi trebalo biti čudno jer se spremaju samo učinjene razlike, a ne kopija cijele particije.
Like some other animals, the gecko can perform a neat trick when threatened by a predator: it can amputate its own tail. The dropped tail serves to distract the predator, and by losing it, the lizard can run faster.
Avatar
Moderator
Postovi: 4366
Moderator
Postovi: 4366
Pridružen/a: 28 sij 2009, 18:46
Lokacija: Istra/Rijeka
Podijelio/la zahvalu: 86 puta
Primio/la zahvalu: 148 puta
Spol: M
OS: openSUSE 13.1 KDE
@tex
Obzirom koliko dugo već imaš problem sa zvukom pretpostavljam da je taj snapshot već obrisan . Jedina šansa ti je možda vratiti najstariji snimak koji je flagged kao important ali ćeš sa njim izgubiti sve drugo što si poslije uradio. Prvi dio pitanja bih ako može odgovorio kada budem pisao o snapperu u command line . Sada je vrijeme za par (ili više :-P) piva sa društvom,pa ako uspijem vratiti kognitivni snapshot poslije toga,nastavim slijedeća 2-3 dana. Cheers ;)

EDIT: u sustini stefan je dao odgovor na ovo pitanje ,kasno sam primjetio
sent from tapatalk
Zadnja izmjena: bluestree; 17 lis 2014, 23:00; ukupno mijenjano 1 put/a.
People disagree with me. I just ignore them.
Avatar
Postovi: 364
Postovi: 364
Pridružen/a: 30 kol 2014, 18:34
Podijelio/la zahvalu: 17 puta
Primio/la zahvalu: 38 puta
Spol: M
OS: suse, Arch
Ma nema opće žurbe. Zvuk mi tamo nije glavni problem pa ga zasad i nerješavam. Funkcija sistem restorea mi je daleko zanimljivija. Nekako sam mišljenja da snapper bilježi samo promjene napravljene kroz yast ( i onaj drugi program) i da može same takve promjene poništiti. Ako bih ja namjerno ( ili slučajno) ručno obrisao neki bitan dio sistema, mislim da snapper to nebi zabilježio niti bi se korištenjem nekog od prethodnih snapshotova vratili i ti izbrisani dijelovi u čijem brisanju yast nije sudjelovao.

Neznam jesam li se dobro izjasnio, ali mislim da snapper nije baš u smislu imagea koji bi mogao vratiti cjeli sistem, nego da on samo bilježi promjene koje naprave ona dva programa, te može samo te promjene poništiti. Cak i da ručno radim snapshot, i onda ručno nešto obrišem ili promjenim, neznam jel bi snapper to mogao vratiti...?
Max Bunker
Max Bunker

Na mreži
Trenutno korisnika/ca: / i 1 gost.