Sada je: 01 pro 2020, 04:24.
Diskusije usko vezane uz SUSE i openSUSE distribucije.

Moderator/ica: Moderatori/ce

ja sam se baš veselio Leap-u, jučer ga instaliram, ajde to je prošlo ok, instaliram nvidia drivere i kad se stvar restartala, driveri rade, ali nemam mouse pointer, ne mogu kliknuti na polje za upis lozinke i to je to...
odo ja danas isprobati kubuntu
Postovi: 86
Postovi: 86
Pridružen/a: 19 tra 2012, 18:06
Lokacija: Zagreb
Podijelio/la zahvalu: 5 puta
Primio/la zahvalu: 0 puta
Spol: M
OS: OpenSuse 13.1
Nele je napisao/la:Instalirao sam i mogu samo reci da je ispod mojih ocekivanja. Tokom instalacije nije mogao pronaci nijednu wifi mrezu. Isti problem se javljao i u verziji 13.2. Prijasnje verzije nisu imale taj problem. Instalacija se nastavila, računar se resetovao, i dok se pokretao iskocila mi greska da nesto nije uredu sa intelovim drajverima. Ništa novo. Usput sam dobio i neku grešku oko radeon drajvera. Pojavio se kursor i crna pozadina. Vidjevši da od čekanja nema ništa resetujem računar. Ovoga puta se normalno pokrene. Zasad mi izgleda nestabilno. Imam osjećaj da ću morati tražiti drugu distru. Žao mi je Fedore koja me tako dobro služila.

Update:
Nakon 15 minuta koristenja ostao sam bez interneta, imao jedno rušenje aplikacije i ostao bez desktopa. Ovo je trebalo biti alpha izdanje. Katastrofa.


uvijek ima i druga strana medalje... ATI Drivers a taj problem sa internetom je network manager koji poslije instalacije ponovo moras konfigurisati. Vec smo puno puta o tome pisali ovdje u zadnjih godinu dana ili malo vise. A za taj problem scaniranja postojicih wifi mreza, moram priznati da si u pravu. Rijesi se rucnom konfiguracijom i unosenjem mreznih podataka :nee Steta za fedoru koja je dobro radila, mozda si tebao leap prvo probati u VBoxu. Nemoj me shvatiti pogresno, ne pada mi ni na pamet te omalovazavati ili kritikovati, ali okarakterizirati neki distro kao alpha, zbog vlastite greske...

codegun je napisao/la:ja sam se baš veselio Leap-u, jučer ga instaliram, ajde to je prošlo ok, instaliram nvidia drivere i kad se stvar restartala, driveri rade, ali nemam mouse pointer, ne mogu kliknuti na polje za upis lozinke i to je to...
odo ja danas isprobati kubuntu


Da si samo ulozio 2 minute vremena i pogledao ovdje ustedio bi si sve nevolje. Ovako je tesko pomoci jer nije jasno koje si drivere instalirao, koji nvidia chip koristis, laptop ili desktop i td. Steta i truda i ulozenog vremena, ali Boze moj, na greskama se uci .Kao sto tamo mozes vidjeti ponudjena su tri razlicita paketa, ovisno o hardware koji koristis, a ako si jednostavno dodao NVdia repo i iz Yast-a samo instalirao NVidiu onako "ofrlje" dobro si i prosao da je samo pointer otkazao :hihi
Nadam se da ce ti Kubuntu raditi out of the box, jer imam dojam da se u tvom slucaju vise radi o plasmi i njenim mogucnostima, a ne testiranju i koristenju Leap-a. A da ne govorimo o snapperu (u slucaju da ste koristili default postavke sa btrfs o cemu smo ovdje takodje pisali) Snapper svaki puta kada startas Yast napravi snimak trenutnog sistema i ne treba mu vise od 3 minute da system koji ne radi (npr driver instalacija) vratiti u prvobitno stanje.
I na kraju , ja sam koristio "jednu"verziju Leap-a koja nije svima dostupna i radila je fantasticno. U zelji da odradim obecani review, skinuo sam ponudjenu verziju za download, i moram priznati da se tu i tamo dobro mucim sa nekim stvarima, ali o tom po tom . Sto na jednom hardware radi besprijekorno, na drugom je katastrofa :place

Kao sto se vidi iz prilozenog , prilicno sam nepismen :zvizdi . Ja sam ovaj "nas"jezik ucio prije nekih 40+ godina u nekoj drugoj drzavi i pod drugim imenom. Obzirom da sam vec 30+god vani reforme su mi izmakle, sorry

peace out
People disagree with me. I just ignore them.
Avatar
Postovi: 364
Postovi: 364
Pridružen/a: 30 kol 2014, 18:34
Podijelio/la zahvalu: 17 puta
Primio/la zahvalu: 38 puta
Spol: M
OS: suse, Arch
Orkh je napisao/la:U zelji da odradim obecani review, skinuo sam ponudjenu verziju za download, i moram priznati da se tu i tamo dobro mucim sa nekim stvarima, ali o tom po tom . Sto na jednom hardware radi besprijekorno, na drugom je katastrofa :place

Nažalost, ovo je uvijek bila osobina openSUSE-a... još od 10-ke.. koliko ga koristim. pface
Srećom, ja (odnosno moj hardware) sam uvijek spadao u ovu skupinu kojoj radi savršeno... :hihi :bleh
Like some other animals, the gecko can perform a neat trick when threatened by a predator: it can amputate its own tail. The dropped tail serves to distract the predator, and by losing it, the lizard can run faster.
Avatar
Moderator
Postovi: 4366
Moderator
Postovi: 4366
Pridružen/a: 28 sij 2009, 18:46
Podijelio/la zahvalu: 86 puta
Primio/la zahvalu: 148 puta
Spol: M
OS: openSUSE Leap KDE
Evo, kako sam obećao... jučer sam instalirao Leap na HP PB 4530s... i hardver koji mi na svim distribucijama radi.. radi i na Leapu ali dobiti WiFi tijekom instalacije je vjerojatno za one koji imaju minimalno završena dva fakulteta :hihi ... OK, instalirao sam bez pristupa netu i kasnije se uredno povezao na router, sve radi (valjda) i sve je lijepo i brzo... no za sat, sat i pol mi napokon dolazi TP T420 :hepihepi pa ću probati s novom instalacijom na njega... možda on odmah skuži WiFi pface
[+ Prikaži] Klik
ThinkPad T440p
Intel Core i5-4300M
Intel HD Graphics 4600
16GB DDR3L
1xSanDisk X400 512 GB & 1x240GB Intel 2500 Pro
15.6" FHD IPS anti-glare
6 & 9 cell Li-Ion battery
OS: kako kada
Slika: dio kolekcije

***

ZEN
"Charlie. What are you thinking?"
"I'm thinking about what I want and what I need."
"What do you want?"
"I want a peaceful soul."
"And what do you need?"
"I need a bigger gun."
Avatar
Site Admin
Postovi: 10685
Site Admin
Postovi: 10685
Pridružen/a: 01 kol 2012, 12:39
Podijelio/la zahvalu: 580 puta
Primio/la zahvalu: 832 puta
Spol: M
OS: LinuxMint Cinnamon
bertone je napisao/la:Evo, kako sam obećao... jučer sam instalirao Leap na HP PB 4530s... i hardver koji mi na svim distribucijama radi.. radi i na Leapu ali dobiti WiFi tijekom instalacije je vjerojatno za one koji imaju minimalno završena dva fakulteta :hihi ... OK, instalirao sam bez pristupa netu i kasnije se uredno povezao na router, sve radi (valjda) i sve je lijepo i brzo... no za sat, sat i pol mi napokon dolazi TP T420 :hepihepi pa ću probati s novom instalacijom na njega... možda on odmah skuži WiFi pface
ej, to je openSUSE, tek 3-4 tjedna nakon releasea postane upotrebljiv.. :)
Like some other animals, the gecko can perform a neat trick when threatened by a predator: it can amputate its own tail. The dropped tail serves to distract the predator, and by losing it, the lizard can run faster.
Avatar
Moderator
Postovi: 4366
Moderator
Postovi: 4366
Pridružen/a: 28 sij 2009, 18:46
Podijelio/la zahvalu: 86 puta
Primio/la zahvalu: 148 puta
Spol: M
OS: openSUSE Leap KDE
:-D
[+ Prikaži] Klik
ThinkPad T440p
Intel Core i5-4300M
Intel HD Graphics 4600
16GB DDR3L
1xSanDisk X400 512 GB & 1x240GB Intel 2500 Pro
15.6" FHD IPS anti-glare
6 & 9 cell Li-Ion battery
OS: kako kada
Slika: dio kolekcije

***

ZEN
"Charlie. What are you thinking?"
"I'm thinking about what I want and what I need."
"What do you want?"
"I want a peaceful soul."
"And what do you need?"
"I need a bigger gun."
Avatar
Site Admin
Postovi: 10685
Site Admin
Postovi: 10685
Pridružen/a: 01 kol 2012, 12:39
Podijelio/la zahvalu: 580 puta
Primio/la zahvalu: 832 puta
Spol: M
OS: LinuxMint Cinnamon
Instalirao i ja na poslu LEAP ali u VBox-u dok vidim kako radi. Ono što me najviše zanima je povezivanje sa Windows AD domenom i to sam uspio... međutim javio se ali...

Kada je postavljen defaultni Logins Screen (SDDM) i tema Breeze, na login-u vidim samo lokalnog usera i ne mogu nigdje ručno upisati domenskog usera ili domenu. Na KDE 4 i KDM-u je bilo i za odabrati usera ali i za upisati username, password i odabir domene.

Tek kad sam prebacio na temu Circles ili Maldives onda se može samo ručno upisivati username i password, ali i dalje nema za odabir domene.

Trebam li možda još neki package instalirati?

Što se tiče osnovnih funkcionalnosti nakon povezivanja sa AD, sve radi. Još moram neke stvari testirati pa javim jer mi sve radio kao i na 13.2.

Procedura koju sam odradio kod dodavanju u domenu sa 13.2 i sa LEAP-om je ova:
Kod: Označi sve
First install pam_smb, krb5-client, samba-winbind

Services Manager
----------------
Set services nmbd, smbd and winbind to Enable and start them

Network Settings
----------------
set hostname and Domain name
Set Name Server 1,2 and 3
Set Domain Search domain.hr

Windows Domain Membership
-------------------------
Set domain DOMAIN.HR
Check Use SMB Information for Linux Authentication
Check Create Home Directory on Login
Check Offline Authentication

AppArmor Configuration
----------------------
Change nmbd,smbd,winbind to complain
Avatar
Postovi: 18
Postovi: 18
Pridružen/a: 27 svi 2013, 12:23
Podijelio/la zahvalu: 1 puta
Primio/la zahvalu: 1 puta
Spol: M
OS: Mint 16 M, openSUSE 13.1
@snake2903

banalno pitanje, da li ti je time sinhrono u AD ? Kerberos totalno poludi ako nije. Da se ne zapetljam, pogledaj ovdje i provjeri korak po korak sa tvojom konfiguracijom
People disagree with me. I just ignore them.
Avatar
Postovi: 364
Postovi: 364
Pridružen/a: 30 kol 2014, 18:34
Podijelio/la zahvalu: 17 puta
Primio/la zahvalu: 38 puta
Spol: M
OS: suse, Arch
Ako netko pokreće u Virtualboxu:

GNOME fails to start in a VirtualBox Virtual Machine. The cause is that LEAP 42.1 uses gdm 3.16.x, which no longer runs X as root. As a result, the VirtualBox video driver fails. The workaround is to install lightdm using YaST or zypper, then edit /etc/sysconfig/displaymanager by changing the DISPLAYMANAGER line from "gdm" to "lightdm". The ultimate fix will be a rewrite of vboxvideo. In the interim, gdm will be rolled back to 3.14.2, which does not have this problem.
Postovi: 286
Postovi: 286
Pridružen/a: 05 stu 2008, 14:40
Podijelio/la zahvalu: 38 puta
Primio/la zahvalu: 32 puta
Orkh je napisao/la:Da si samo ulozio 2 minute vremena i pogledao ovdje ustedio bi si sve nevolje. Ovako je tesko pomoci jer nije jasno koje si drivere instalirao, koji nvidia chip koristis, laptop ili desktop i td. Steta i truda i ulozenog vremena, ali Boze moj, na greskama se uci .Kao sto tamo mozes vidjeti ponudjena su tri razlicita paketa, ovisno o hardware koji koristis, a ako si jednostavno dodao NVdia repo i iz Yast-a samo instalirao NVidiu onako "ofrlje" dobro si i prosao da je samo pointer otkazao :hihi
Nadam se da ce ti Kubuntu raditi out of the box, jer imam dojam da se u tvom slucaju vise radi o plasmi i njenim mogucnostima, a ne testiranju i koristenju Leap-a.


... radi se o 2 UHD monitora i GTX 960. Ovih dana sam kupio drugi UHD monitor i ovu karticu. Prije ovih zahvata imao sam OpenSuse 13.2 o kojem mogu reći samo sve najbolje. Kad sam složio ovaj hadrware, potrudio sam složiti da mi to radi prvo na 13.2. Dodao sam nvidia repo i pustio update. To je prošlo kako treba, instaliran je zadnji i ispravan driver i kartica je upogonila oba monitora na 4K rezoluciji. Tada sam stari SSD izvadio, stavio novi veći SSD i instalirao leap. Instalacija je prošla prema očekivanjima. Nakon prve prijave na isti način sam opet instalirao drivere, napravim restart, pojavi se KDM i čeka login, oba monitora na ispravnoj razlučivosti, ali nema strelice miša, ne mogu kliknuti u polje za upis lozinke, ne mogu preko tipkovnice ... i reko odi k vragu - ionako sam htio isprobati kubuntu.

Sad je gore kubuntu, koji mi djeluje kao još malo zrelija distra od OpenSuse-a, tamo bar postoji neki drivermanager koji je predložio instalaciju nvidia drivera, i općenito sam mišljenja da je Ubuntu + KDE ovdje u boljoj suradnji. Nakon instalacije je sve kako treba, imam i miša. Moram napomenuti da je u KDE-u očito napravljen pomak za HiDPI support. Nakon instalacije drivera fontovi su ispravno skalirani, odnosno nisam trebao podešavati DPI fontova da ne budu presitni. Vidim da je plazma 5.4 još uvijek malo problematična, zna čudno raditi, i djelomično se rušiti, ali se bar sama restarta i nema gubitaka. Mislim da bum zasad ostal na Kubuntu...
Postovi: 86
Postovi: 86
Pridružen/a: 19 tra 2012, 18:06
Lokacija: Zagreb
Podijelio/la zahvalu: 5 puta
Primio/la zahvalu: 0 puta
Spol: M
OS: OpenSuse 13.1

Na mreži
Trenutno korisnika/ca: / i 2 gostiju.