Stranica: 1/7.

openSUSE Leap 42.2

PostPostano: 28 ruj 2016, 11:52
Postao/la hrvooje
EDITED BY MODERATOR
vision je napisao/la:Službena tema za nadolazeću verziju...

slika

https://en.opensuse.org/openSUSE:Roadmap

Novosti:
https://news.opensuse.org/tag/42-2/

openSUSE Leap 42.2 dolazi sa KDE Plasmom 5.8 LTS

Download (Beta*)
https://software.opensuse.org/developer ... =developerJučer pokušao instalirati s USB štapa Leap 42.2 beta. Pri kraju instalacije fail. Kaže 'Failed to initialize the software repositories.' Navodno mora ići preko DVD-a, da li je to istina?

http://imgur.com/a/xOSgR

Re: openSUSE Leap 42.1

PostPostano: 28 ruj 2016, 13:55
Postao/la vision
Ja tek sad vidim da je riječ o 42.2 - valjalo bi otvoriti novu temu (moderatori) - da se ne miješa.

@hrvooje
Nisam probao, ali dali si dobro internet podesio?

Re: openSUSE Leap 42.1

PostPostano: 28 ruj 2016, 15:05
Postao/la stefan
vision je napisao/la:Ja tek sad vidim da je riječ o 42.2 - valjalo bi otvoriti novu temu (moderatori) - da se ne miješa.

Evo, rješeno :thmb-up

Re: openSUSE Leap 42.2

PostPostano: 01 lis 2016, 15:31
Postao/la vision
Isprobao sam Leap 42.2 Beta 2 Plasma 5.8 (Beta).

Instalirao sam preko Net install-a (ISO = 95MB), i prošlo je bez problema. Nakon podizanja sustava zauzeće memorije je ~ 420 MB.

Problem je sa KMail-om koji ima par bagova, ruši se kod gašenja (LOL) i gladan je resursa + akonadi (jedno bez drugog ne ide). Tako da sam prestao koristiti KMail a akonadi sam onemogućio.

Sa Packman-a sam instalirao codece – za sada nema za 42.2 ali se da iskoristiti od 42.1 i malo editiranja .ymp datoteke (1 click install). Tu je problem samo kod reproduciranja videa – ostalo radi.

KDE Plasma se nije rušila što god radio, nema random nestajanja conky-a kao u verziji 5.7.4, discovery pronalazi sve pakete (u 5.7.4 ne prikazuje) i to je to. Beta 3 bi trebala izaći za par dana.slika slika

slika slika

Re: openSUSE Leap 42.1

PostPostano: 03 lis 2016, 07:53
Postao/la hrvooje
vision je napisao/la:Ja tek sad vidim da je riječ o 42.2 - valjalo bi otvoriti novu temu (moderatori) - da se ne miješa.

@hrvooje
Nisam probao, ali dali si dobro internet podesio?


Nisam, jer imam Broadcom BCM43228 wifi koji koristi vlasnički wl modul. Na Ubuntu i sličnim ga instaliram s bcmwl-kernel-source paketom. Ali ... instalacija je uredno prošla kad sam iso spržio na DVD što znači da nije do interneta.

Re: openSUSE Leap 42.2

PostPostano: 22 stu 2016, 12:40
Postao/la eQuivalent
dakle, mene znate kao jako zagrizenog Kubuntu fana :D e sad, pošto zaista sa zadnja dva izdanja Kubuntua ne da nisam zadovoljan, nego sam skroz razočaran. Dakle potpuno neozbiljno urađena izdanja s njihove strane (puno toga ne radi kako valja i neke greške se ponavljaju od ranije), zanima me kakva je situacija ovde? Vredi li instalirati i dugotrajno koristiti? Ozbiljno pitam.
Da li i dalje treba dodavati vise desetina repoa da bi sve radilo kako valja ili osnovne stvari dolaze u paketu nakon instalacije?
posle određenog vremena, nakon par dana, da li i dalje radi glatko, ili počinje pokazivati znake umora (da tako kazem) pa sve krene pomalo usporavati?
Kakav je za održavanje?

MIslim pitam sve ovo, jer zaista duze vreme nisam koristio openSuse, a s druge strane vidim po inostranim forumima da su u openSuseu promenili malo filozofiju i pristup, da su ga ucinili vise userfrendli (napominju da je slican Ubuntuu). dakle, da napomenem samo da ga nisam koristio zadnje 3 ili 4 godine. Trenutno skidam DVD pa cu da probam Live, ali dok ne dobijem konkretne odgovre ipak se plasim da ga instaliram posto nemam ni jedan slobodan racunar.
I da, ukoliko neko zna, cisto informativno (mada je meni jako bitno) posto je meni Home folder na zasebnoj particiji a Kubuntu na zasebnoj, hoce li moci da se spoji opet na postojecu Home (i citati i pisati podatke u nju) ili moram da pravim novu Home particiju?

Re: openSUSE Leap 42.2

PostPostano: 22 stu 2016, 12:44
Postao/la stefan
Live? openSUSE ne podržava live DVD... već dosta dugo.

Re: openSUSE Leap 42.2

PostPostano: 22 stu 2016, 12:49
Postao/la eQuivalent
Nema Live???? aaaa ... pa onda nista da prekinem skidanje. Dakle, neozbiljnost i ovde na delu. Znaci moze samod a se proba takos to se instalira? E sad su me debelo razocarali. A ja vec na pola skidanja :D

Re: openSUSE Leap 42.2

PostPostano: 22 stu 2016, 15:05
Postao/la l4k1

Re: openSUSE Leap 42.2

PostPostano: 22 stu 2016, 15:12
Postao/la JH-IM
eQuivalent je napisao/la:Nema Live???? aaaa ... pa onda nista da prekinem skidanje. Dakle, neozbiljnost i ovde na delu. Znaci moze samod a se proba takos to se instalira? E sad su me debelo razocarali. A ja vec na pola skidanja :D


Probaj Antergos sa KDEom, nema live modea doduše osim za Gnome, ja sam nedavno isprobavao razne KDE distribucije, Kubuntu 16.04 i 16.10, OpenSuse, OpenSuse Tumbleweed, Manjaro KDE i Antergos KDE i ovaj zadnji mi je najbolji. Koristi Arch Linux repositoryje i sve je uvijek svježe od softvera, a user friendly je skoro kao Ubuntu, za sve imaš GUI, OpenSuse Tumbleweed je sličan jer je isto rolling ali kod njega je problem ako trebaš proprietary drivere za grafičku karticu i ako trebaš VirtualBox. Samo isključi Baloou indeksiranje, meni je ubilo laptop sa loadom preko 8 pface Onda sam ga podesio da indeksira samo filenames i sve je ok. Za sada mi radi odlično i ima najnoviji kernel, KDE, X.org i sve ostalo.