Switch to full style
Diskusije usko vezane uz SUSE i openSUSE distribucije.
Odgovori

ništa od videa

24 stu 2012, 17:46

trebam pomoć...novi sam korisnik i stvarno ne želim odustati od linuxa..nemogu gledati video,ni na banshee, ni vlc,ni kaffeine ni na totem,vlc mi pušta samo zvuk i traži h264 dekoder a ne mogu to nigdje naći.help

Re: ništa od videa

24 stu 2012, 18:20

Ovaj SUSE enterprise ti nije dobar odabir. Vjerojatno je došao predinstaliran na laptop.
Predlažem ti da si na laptop instaliraš neku jednostavniju Linux distribuciju poput Linuxa Mint:http://linuxmint.com/. Cinnamon, Mate i KDE verzija su prilično dobre i biti ćeš sigurno zadovoljna koju god od njih da odabereš.
Ako želiš SUSE, probaj openSUSE. Ista stvar ali puno prijateljskija i modernija distra:http://www.opensuse.org/en/ Za openSUSE ćeš se trebati nešto više pomučiti da sve proradi kako treba.
Ubuntu također prilično zgodan za početnika:http://www.ubuntu.com/download/desktop Preporuka je instalirati verziju 12.04. Malo je stabilnija.

Ako ostaneš na ovom SUSE-u enterprise teško da će ti netko moći previše pomoći jer nitko koga znam ne koristi tu Linux distribuciju. Neke stvari koje vrijede za openSUSE možda vrijede i za SUSE ali pitanje je koliko je to stabilno.

Uglavnom, Mint ti dolazi sa svim kodecima i softverom predinstaliranim. Najlakše ti je s njim započeti. Kasnije kad se malo snađeš lako odabereš nešto drugo.

Ako nešto zapne ili ti ne bude jasno slobodno pitaj. ;)

Re: ništa od videa

24 stu 2012, 22:54

Suko ima pravo.

Jedino što je dobro kod tog predinstaliranog suse-a je to da je to dobra garancija da će ti openSUSE raditi bez hardverskih problema. Bar ja imam takva iskustva...

Re: ništa od videa

25 stu 2012, 11:01

Rekli su mi kad sam kupovala laptop da ne smijem mijenjati software jer mi garancija neće vrijediti. Ali šta mi to znači kad sad imam laptop samo za internet .užas.inače sam glupa za kompjutere,nemojte mi zamjerit. Ako sad ipak hoću promjenit na opensuse ili neki tamo navedeni bolji program jel to moram sa cd?

Re: ništa od videa

25 stu 2012, 11:09

ne mozes izgubiti garanciju ako instaliras drugi operativni sustav. prodavac te mulja...

najbolje da skines neki LIVE image i zaprzis ga na CD. pitanje je da li imas program za przenje. imas pristup drugom racunalu?

Re: ništa od videa

25 stu 2012, 11:10

zvjezdica23 je napisao/la:Rekli su mi kad sam kupovala laptop da ne smijem mijenjati software jer mi garancija neće vrijediti. Ali šta mi to znači kad sad imam laptop samo za internet .užas.inače sam glupa za kompjutere,nemojte mi zamjerit. Ako sad ipak hoću promjenit na opensuse ili neki tamo navedeni bolji program jel to moram sa cd?


Tosu ti rekli? :facepalm

Daj ti procitaj kaj pise na garanciji jer meni se ovo ne čini ispravnim. I nije glupo pitati ak neke ne znas. Zato smo tu.

Mozes sa cd-a, dvd-a ili usba. Jednostavno ti je dosta. Skineš neku distribuciju koji hoce, bil to openSuse, debjan ili kaj god i zaprsis ga na dvd ili usb. Ustekas medij u kompjuter restartas(mozda budes morala u biosu promjenit da ti boota sa medija, ili stisnukt nekaj na tipkovnici dok se pali računar) i instaliras. Instalacije su ti mahom jednostavne.

Kad proucis garanciju se javi ak se odlucis nekaj novo instalirati.

Savjetujem da proucis i nas wiki na kojem imas puno savjeta i tutoriala kak nekaj instalirati za razne distribucije: http://wiki.open.hr

Re: ništa od videa

25 stu 2012, 11:34

zvjezdica23 je napisao/la:Rekli su mi kad sam kupovala laptop da ne smijem mijenjati software jer mi garancija neće vrijediti

Ovo isto su rekli i mojoj sestri za s njihove strane piratski instalirane windows XP. :facepalm Naravno, kad sam doša s sestrom u tu butigu i pita ih za to, okrenuli su ploču.

Re: ništa od videa

25 stu 2012, 12:00

zvjezdica23 je napisao/la:Rekli su mi kad sam kupovala laptop da ne smijem mijenjati software jer mi garancija neće vrijediti. Ali šta mi to znači kad sad imam laptop samo za internet .užas.inače sam glupa za kompjutere,nemojte mi zamjerit. Ako sad ipak hoću promjenit na opensuse ili neki tamo navedeni bolji program jel to moram sa cd?Koji je laptop?
Ako je Samsung onda doista u garantnom listu piše da ukoliko promijeniš softver garancija ne vrijedi :thumbs_down
Ako je HP, stavi gore što želiš,... znam sigurno jer sam ja prije 1,5 godinu zbog tvorničke greške u izradi nakon 5 dana od kupnje mijenjao 4520s za 4530s,... za početak preporučujem Ubuntu ili Mint.
Za ostale modele/proizvođače ne znam pa pogledaj uvijete garancije

Re: ništa od videa

25 stu 2012, 12:01

Ovdje imaš lijepe tekstove za početnike:
http://wiki.open.hr/wiki/Linux_za_po%C4%8Detnike
A o instalaciji neke Linux distribucije najbolje pročitaj ovo:
http://wiki.open.hr/wiki/Linux_za_po%C4%8Detnike
Fino je sve objašnjeno.
A ovdje ti piše kako se instalira Linux Mint:
http://wiki.open.hr/wiki/Linux_Mint_instalacija
Mint je odličan za početnike jer ima sve već podešeno. Raditi će ti i video i muzika i flash na internetu. Najvjerojatnije će ti fino raditi i sav hardver na računalu.

Ako se bojiš izgubiti ovu SUSE instalaciju možeš napraviti dodatno još jednu particiju na tom računalu od jedno dvadesetak gigabajta (Najmanje. Poslije to lako povećaš) Naravno, ako se snalaziš u tome. I na tu particiju instaliraš Mint. Imati ćeš dva operativna sustava. SUSE koji ti je došao s računalom i Mint koji si sama instalirala. Moći ćeš birati kod pokretanja računala koji operativni sustav želiš.

Ako zapne pitaj. ;)

Re: ništa od videa

25 stu 2012, 12:05

Bertone je napisao/la:Ako je Samsung onda doista u garantnom listu piše da ukoliko promijeniš softver garancija ne vrijedi :thumbs_down


j*b* te takav laptop :facepalm
Odgovori