Switch to full style
Diskusije usko vezane uz Fedora i srodne distribucije (RHEL, CentOS...)
Odgovori

TOP TEMA: Fedora Fan Club

15 lip 2013, 08:50

Evo i mene na Fedori. :navija Odlučila sam se na promjenu iz 2 razloga:
1. da isprobam neku rpm distribuciju u svakodnevnom radu,
2. malo da se maknem od Ubuntua.

Sada je Fedora 18 glavna distra na mom laptopu.

Sama instalacija je protekla - šokantno. Ovo je najbrža instalacija koju sam dosad imala prilike vidjeti. Mislim da se radilo o 5 minuta, plus još koja minuta prilikom prvog pokretanja. Grub od Fedore je gadnjikav :) :hmm

Odabrah Fedoru s Gnome 3. Za razliku od Debiana, Fedora ne dolazi s toliko programa, i nisu meta-paketi (na Debianu sam veselo napisala autoremove i ostala bez desktopa). U principu sve najbitnije dolazi predinstalirano, jedino što ne mogu naći je Start up programs (?). Yum će zahtijevati malo privikavanja, uporno pišem apt-get. Malo sam ostala u čudu što nano nije bio predinstaliran, ali to se riješi u par sekundi. Sve mi je radilo iz prve, nije bilo nikakvih problema, svi programi koje inače koristim su dostupni (jedino za Ubuntu One ću morati pročačkati malo, imam dosta stvari gore).

Zasada Fedorom zadovoljna.

Gnome 3.6... Hmm... U principu, meni je ok taj tip kao što su Gnome 3 i Unity. Brže nalazim programe ako idem na super key pa prvih par slova nego da rovarim po hrpi menija i nikad ne znam gdje je šta. Ikone na desktopu me inače živciraju i nikad ih nisam imala. S ekstenzijama se da dosta toga riješiti, no ostaje par stvari koje baš i ne:

1. Gnote, Dropbox i sl - ako ih se stavi u start-up, pokreću se dolje desno u nekakvoj skrivenoj traci. Ovo je jako iritantno. Uopće, ideja da se ta gornja traka ne može slobodno podešavati po vlastitoj volji i želji je zla!

2. Kalendar na vrhu - integriran je onaj od Evolutiona. Zašto ne može od Thunderbirda, ili već kalendar koji čovjek želi?

3. Delete u Nautilusu - ovo je djelo poremećene osobe. :cenzura sbatine stucise :udri Nema drugog objašnjenja. I probala sam sva rješenja koja sam našla po netu, niti jedno ne pali. Zašto bi itko ovo napravio? Htjela bih upoznati tu osobu koja je sjedila i razmišljala: Kako da poboljšam funkcionalnost Nautilusa? ZNAM! Delete više neće brisati dokumente! TO JE TO!!!!

4. Oni globalni meniji iz Unitya su meni osobno jako zgodni, dobijem više prostora na ekranu, što sam se navikla čak i na većim ekranima. Bilo bi super kad bi bila ekstenzija i za ovo.

Čačkati ću još koji dan, pa možda nešto od ovog uspijem i riješiti.

Ono što me još muči je Libre Office: s Fedorom 18 dolazi LO 3.6, a 4 se može instalirati direktnim skidanjem. Bilo bi zgodnije da se može dodati nekakav testing repozitorij i tako automatski skidati i nadogradnje i sl.

Također, iso slike na stranici bi trebalo redovito nadograđivati, skinula sam ju jučer i dočekalo me preko 500MB nadogradnji. To nije problem u civiliziranom svijetu gdje ima normalnog interneta, ali kad čovjek živi u prčiji gdje već deset godina nema svetih parica, pa mora koristiti homebox gluposti s 5GB, a svaki idući GB košta sina prvorođenog, onda to postaje problem.

Sve u svemu, Fedora mi se sviđa, probat ću ju koristiti kao glavnu distribuciju barem 6 mjeseci (naravno da sam ostavila mjesta za još distribucija, ima ih toliko, bedasto mi imati samo jednu). Možda ju čak i iskoristim kao distru za instalaciju zavirušenim korisnicima Windowsa.

Skinula sam sad i Fedoru sa XFCE za netbook (iako on s veseljem vrti Unity bez gušenja, tako da bi mogao i Gnome 3) pa da vidimo šta se od XFCE-a da napraviti. Nabacim kakav screenshot kad budem zadovoljna dobivenim.

EDIT: Sad vidim da nema Fedora Fan Club :zbunjen

Re: Novi član Fedora Fan Cluba

15 lip 2013, 09:39

mist je napisao/la:Također, iso slike na stranici bi trebalo redovito nadograđivati, skinula sam ju jučer i dočekalo me preko 500MB nadogradnji. To nije problem u civiliziranom svijetu gdje ima normalnog interneta, ali kad čovjek živi u prčiji gdje već deset godina nema svetih parica, pa mora koristiti homebox gluposti s 5GB, a svaki idući GB košta sina prvorođenog, onda to postaje problem.


Ne samo kod Fedore, te iso slike su neko sveto pismo, izgleda svecenik . Nakon objave finalne verzije, taman da je i full bugasta, ne bi je zamjenili ili dopunili ni pod koju cijenu. Do slijedeće final verzije. To jednostavno ne kužim.

Bajdvej sviđa mi se tvoj način pisanja, kritika/humor :hihi

Re: Novi član Fedora Fan Cluba

15 lip 2013, 09:42

mist je napisao/la:EDIT: Sad vidim da nema Fedora Fan Club :zbunjen


Evo, preimenovat ću ovu temu. Čestitam, upravo si postala utemeljitelj i doživotni predsjednik LZS Fedora Fan Cluba :D :bravo

Re: Fedora Fan Club

15 lip 2013, 09:57

Weee! :hepihepi

Re: Fedora Fan Club

15 lip 2013, 13:21

Hvala na dobrom postu. Istina, Fedora mi baš i ne paše, Gnome 3 još manje, ali ukusi su različiti. Tekst je skoro za članak, zanimljiv je u svakom slučaju (za razliku od mojih) :zvizdi

Re: Fedora Fan Club

15 lip 2013, 13:30

Fedora 18 KDE...to je nešto fantastično...čudo koje je letilo na mom laptopu, nevjerojatno nešto.

Re: Fedora Fan Club

15 lip 2013, 18:11

@mist

u startu si trebala skinuti dvd s kojim dolazi sve.

ako hočeš isprobavati i druge distribucije stavi virtualbox, meni odlično radi na fedori 17.

probaj i lxde, malo troši, a radi brzo i stabilno, zna se desit da jedanput u tjedan dana da se sruši fedora tj. kernel zbog bugova, ali onda napravim restart i sve radi.

ja ti preporučam usb internet, od nekog providera, recimo tele2 nudi paket 20gb za 100 kn, ako ima kod tebe dostupan tele2.

Re: Fedora Fan Club

15 lip 2013, 18:22

Može link na taj DVD koji ima i xfce, KDE, i Gnome.

Re: Fedora Fan Club

15 lip 2013, 23:51

jorgovan je napisao/la:
ja ti preporučam usb internet, od nekog providera, recimo tele2 nudi paket 20gb za 100 kn, ako ima kod tebe dostupan tele2.


da, za 1 računalo. Računaj da je nas 4, sa 5 računala.

Re: Fedora Fan Club

16 lip 2013, 06:57

mist je napisao/la:... Računaj da je nas 4, sa 5 računala.
...i najmanje četiri mobitela?
Odgovori