Sada je: 19 ruj 2019, 09:16.
Diskusije usko vezane uz Fedora i srodne distribucije (RHEL, CentOS...)

Moderator/ica: Moderatori/ce

pootzko je napisao/la:ja mislio radi se o nekom avionu i već gledam! a kad ono.. nova fedora :D

Nadajmo se da su podjednako brzi (avion i Fedora) :D

kepica je napisao/la:raspored tipkovnice SRPSKI
šta da radim kad nema hrvatski ?! szbunjen
idem dalje, javim se kad završi instalacija sbatine


Nije zar da nema hr layout!? :shock:
Javi kakvi su dojmovi nakon instalacije... Sretno s postavkama tipkovnice ;)
Postovi: 11
Postovi: 11
Pridružen/a: 10 svi 2012, 13:26
Podijelio/la zahvalu: 0 puta
Primio/la zahvalu: 0 puta
Spol: M
OS: Slackware, Arch
Slovenci ti imaju isti layout
Lutherus je napisao/la:Ne postoje linuksi, postoji samo Linux i on je jedan i on je kernel.

Is Linux About Choice? || Pulsir - awesome blogging site :D
iv@n je napisao/la:Divide et impera i kako se kaže na latinskom da je ljudska glupost neuništiva.
Avatar
Postovi: 6781
Postovi: 6781
Pridružen/a: 06 lis 2011, 01:29
Lokacija: ~$
Podijelio/la zahvalu: 145 puta
Primio/la zahvalu: 58 puta
Spol: M
OS: Ovisi za sta
max360se je napisao/la:Slovenci ti imaju isti layout


Pa trebalo bi bit "croat" layout, ja s time nisam imao problema. Može se naknadno postaviti layout s system-config-keyboard.
A neutron walks into a bar; he asks the bartender, 'How much for a beer?' The bartender looks at him, and says 'For you, no charge.'
Avatar
Moderator
Postovi: 4059
Moderator
Postovi: 4059
Pridružen/a: 15 svi 2008, 18:05
Lokacija: Hamburg, DE
Podijelio/la zahvalu: 111 puta
Primio/la zahvalu: 183 puta
Spol: M
OS: Fedora/KDE
setxkbmap hr čuda čini :P
Avatar
Postovi: 8792
Postovi: 8792
Pridružen/a: 28 lip 2009, 22:49
Podijelio/la zahvalu: 194 puta
Primio/la zahvalu: 236 puta
Spol: M
OS: Slackware
Z0K4 je napisao/la:
Nije zar da nema hr layout!? :shock:


Izgleda da je ovo "Common bug"!!!

Croatian keyboard layout missing from installer

The Fedora 18 installer's Keyboard spoke is intended to offer all Xkb keyboard layouts present in Fedora, but testing has shown that the Croatian layout and its variants are missing from the list. These layouts are available for selection via desktop keyboard configuration tools after installation. We have not yet identified why the installer does not recognize these layouts as being available, but we will aim to resolve the issue for future Fedora releases.


I to baš hrvatska tipkovnica rofl
A neutron walks into a bar; he asks the bartender, 'How much for a beer?' The bartender looks at him, and says 'For you, no charge.'
Avatar
Moderator
Postovi: 4059
Moderator
Postovi: 4059
Pridružen/a: 15 svi 2008, 18:05
Lokacija: Hamburg, DE
Podijelio/la zahvalu: 111 puta
Primio/la zahvalu: 183 puta
Spol: M
OS: Fedora/KDE
hmm
https://bugzilla.redhat.com/show_bug.cgi?id=883555

Valent Turkovic 2013-01-06 12:16:10 EST

This is much more that a software bug.

This could be a really serious bug because of it's political weight. Currently there is only Croatian keyboard listed with English keys but it says that this is "Serbo-Croatian" keyboard.

Maybe you don't understand the weight of this but Croatia fought war for independence 20 years ago so that it could have it culture and language as it's own and not part of some be forceably par of some other culture (Serbo-Croatian led Yugoslavia).

Thanks for your understanding.

Comment 11 Ray Strode [halfline] 2013-01-06 12:54:09 EST

(In reply to comment #8)
> How does that make this notabug? I don't see the relevance.

My mistake. When i read "setxkbmap hr" my brain interpreted it as "loadkeys hr"

Comment 12 Adam Williamson 2013-01-06 13:52:38 EST

valent: the 'Serbo-Croatian' layout is part of upstream xkb. See /usr/share/X11/xkb/symbols/us (it's a variant of the U.S. layout):

// Serbian charecters added as third level symbols to US keyboard layout.

partial alphanumeric_keys
xkb_symbols "hbs" {

name[Group1]= "Serbo-Croatian (US)";

include "us"

It is present in the upstream copy:

http://cgit.freedesktop.org/xkeyboard-c ... symbols/us

I don't think we're going to go around patching upstream xkb on a political basis. If you want this changed, file it at:

https://bugs.freedesktop.org/enter_bug. ... ard-config

Lutherus je napisao/la:Ne postoje linuksi, postoji samo Linux i on je jedan i on je kernel.

Is Linux About Choice? || Pulsir - awesome blogging site :D
iv@n je napisao/la:Divide et impera i kako se kaže na latinskom da je ljudska glupost neuništiva.
Avatar
Postovi: 6781
Postovi: 6781
Pridružen/a: 06 lis 2011, 01:29
Lokacija: ~$
Podijelio/la zahvalu: 145 puta
Primio/la zahvalu: 58 puta
Spol: M
OS: Ovisi za sta
Što reći!? Peh? szbunjen
EDIT #1: Evo, upravo mi se Anaconda srušila pri odabiru instalacijskog medija. :thumbs_down
Ono što je zanimljivo jest da mi ne nudi mogućnost instalacije s USB-a, osim ako se na USB-u ne nalazi iso file. Odnosno, imam mogućnost instalacije preko mreže (koja ne radi zbog broadcoma :evil: ), ili preko USB-a na kojem mora biti iso file. Radi se o live KDE verziji koju sam na USB stavio korištenjem LiLi USB Creatora.

EDIT #2: Opet se Anaconda ruši na istom mjestu. Radim li ja nešto pogrešno? Budući da mi na desktopu ne pokazuje ikonu za instalaciju, upišem anaconda u startup launcheru i on mi ponudi mogućnost "run anaconda" što ja i odaberem. Nakon pokretanja Anaconde javlja mi kako je riječ o sftwareu koji je još u fazi testiranja i da bih nastavio moram "accept my destiny" ili tako nešto :roll:

Nakon toga mi se ponudi konfiguracija mreže... budući da imam zloglasni broadcom samo promijenim hostname u fedora i klikam za nastavak. I dolazimo do onog screena s "Done" gumbom na jako glupom mjestu. Sljedeće što radim jest prilagodba mjesta i vremena. Potom stavljam Slovenski keyboard map, a potom kliknem na odabir instalacijskog medija. U tom prozoru mogu odabrati ili instalaciju preko mreže ili preko iso filea sa USB-a. Nakon odabira opcije za instalaciju sa USB-a Anaconda se sruši.

Probat ću ponovno večeras, ako se isto dogodi... ne preostaje mi drugo nego čekati F19 :kava
Postovi: 11
Postovi: 11
Pridružen/a: 10 svi 2012, 13:26
Podijelio/la zahvalu: 0 puta
Primio/la zahvalu: 0 puta
Spol: M
OS: Slackware, Arch
Što se tiće buga za tipkovnicu uključiti i pomoći da se ovaj bug riješi, iako sam vidio bug nisam previše se opterećivao dok Vedran Miletić je i javno sve Fedora usere pozvao na prijavu buga [1]. Ako ne pratite Vedrana [1] na Google+ odite odmah pa ga zapratite.

I mene je živciralo prvih 30 sekundi, onda nakon installa postavio slovensku tipkovnicu i zaboravio na to. Tako da je od svih bugova koje sam do sada sreo ovaj jedan od najmanje važnih, iako se čini kao big deal no uopće nije. Ima puno gorih bugova koji me još uvijek zezaju tu i tamo, tako da je ovo jedna od sitnica oko kojih se nisam previše zamarao.

Imaš dvije opcije, ako nisi programer možeš otići na bugzillu [3] i žaliti se ili ako si programer pronaći gdje je bug i poslati patch ili makar info što je potrebno za patch. Ja sam napravio ono prvo.

[1] https://plus.google.com/u/0/11600434551 ... 8F8WuDfpov
[2] https://plus.google.com/116004345516704548944/posts
[3] https://bugzilla.redhat.com/show_bug.cgi?id=883555
Postovi: 426
Postovi: 426
Pridružen/a: 08 kol 2008, 11:00
Lokacija: Osijek
Podijelio/la zahvalu: 6 puta
Primio/la zahvalu: 14 puta
Spol: M
OS: Fedora
valent je napisao/la:Imaš dvije opcije, ako nisi programer možeš otići na bugzillu [3] i žaliti se ili ako si programer pronaći gdje je bug i poslati patch ili makar info što je potrebno za patch. Ja sam napravio ono prvo.


Meni bug s tipkovnicom ne smeta koliko bug s rušenjem Anaconde... Ni u kom slučaju ne mogu proći odabir instalacijskog medija sbatine
Uostalom, ne vidim mogućnost (koja je prije postojala) da se bug report pohrani u neki file. Ispravi me ako sam u krivu.
Večeras ću downloadati DVD verziju, pa ću vidjeti ima li mi pomoći s njom...

EDIT: Izgleda da je problem nastupio pri kreiranju USB live imagea. Nanovo sam kreirao live USB korištenjem unetbootina te se Anaconda više ne ruši :D
Postovi: 11
Postovi: 11
Pridružen/a: 10 svi 2012, 13:26
Podijelio/la zahvalu: 0 puta
Primio/la zahvalu: 0 puta
Spol: M
OS: Slackware, Arch
Z0K4 je napisao/la:Probat ću ponovno večeras, ako se isto dogodi... ne preostaje mi drugo nego čekati F19 :kava


Čini mi se da ili imaš pogrešan ISO ili taj program s kojim si napravio LiveUSB nije napravio dobru Live Fedoru. Moja preporuka je, ako si na GNU/Linuxu da napraviš s "dd-om" iako će ti to uništiti sve podatke na sticku.

EDIT: sad sam tek vidio da si već riješio problem u zadnjem postu, sry.
A neutron walks into a bar; he asks the bartender, 'How much for a beer?' The bartender looks at him, and says 'For you, no charge.'
Avatar
Moderator
Postovi: 4059
Moderator
Postovi: 4059
Pridružen/a: 15 svi 2008, 18:05
Lokacija: Hamburg, DE
Podijelio/la zahvalu: 111 puta
Primio/la zahvalu: 183 puta
Spol: M
OS: Fedora/KDE

Na mreži
Trenutno korisnika/ca: / i 1 gost.