Sada je: 23 kol 2019, 16:15.
Diskusije usko vezane uz Fedora i srodne distribucije (RHEL, CentOS...)

Moderator/ica: Moderatori/ce

E hvala ti, jel mi mozes samo reci koje datoteke trebam skinuti od tih?
Sorry nisam bas iskusni linuxaš
Postovi: 19
Postovi: 19
Pridružen/a: 14 stu 2012, 23:10
Podijelio/la zahvalu: 2 puta
Primio/la zahvalu: 0 puta
Spol: M
OS: Fedora 17, Windows 7
Matha je napisao/la:E hvala ti, jel mi mozes samo reci koje datoteke trebam skinuti od tih?
Sorry nisam bas iskusni linuxaš


One koje ćeš uninstalirati s
Kod: Označi sve
yum remove NetworkManager

(pojavit će ti se lista svih uklonjenih paketa)

Ukratko gotovo svi ovi u repozitoriju koji počinju s NetworkManager (osim -devel i -wimax).
A neutron walks into a bar; he asks the bartender, 'How much for a beer?' The bartender looks at him, and says 'For you, no charge.'
Avatar
Moderator
Postovi: 4059
Moderator
Postovi: 4059
Pridružen/a: 15 svi 2008, 18:05
Lokacija: Hamburg, DE
Podijelio/la zahvalu: 111 puta
Primio/la zahvalu: 183 puta
Spol: M
OS: Fedora/KDE
aha, ok hvala. Mislio sam da bi ih skinuo sada dok sam na windowsima i dok imam interenet vezu. probam pa javim rezultate. Hvala jos jednom
Postovi: 19
Postovi: 19
Pridružen/a: 14 stu 2012, 23:10
Podijelio/la zahvalu: 2 puta
Primio/la zahvalu: 0 puta
Spol: M
OS: Fedora 17, Windows 7
Kako je bilo napisano zbrisao sam NetworkManager, ali ga nikako nisam mogao instalirati. u vecini slucajeva dobivao sam istu poruku kao i kad sam pokusao downgradeati NetworkManager. Poslije par pokusaja odustao sam. Drugi put kad sam palio racunalo dobio sam poruku da je gnome3 prestao raditi, i pojavilo se nekakvo drugacije sucelje.
Poslije toga sam spremio sve podatke na hard i nanovo instalirao fedoru. Nakon instalacije dodao sam "exclude=NetworkManager*" i pusti update. Nakon update stick NE radi.
Kda sam vidio da ne radi pokusavam napraviti vezu pomocu wvdial-a ali poslije "wvdialconf /etc/wvdial.conf" dobivam poruku "Sorry, no modem was detected!"

Stvarno ne znam sto bih vise napravio.
Postovi: 19
Postovi: 19
Pridružen/a: 14 stu 2012, 23:10
Podijelio/la zahvalu: 2 puta
Primio/la zahvalu: 0 puta
Spol: M
OS: Fedora 17, Windows 7
Matha je napisao/la:Kako je bilo napisano zbrisao sam NetworkManager, ali ga nikako nisam mogao instalirati. u vecini slucajeva dobivao sam istu poruku kao i kad sam pokusao downgradeati NetworkManager. Poslije par pokusaja odustao sam. Drugi put kad sam palio racunalo dobio sam poruku da je gnome3 prestao raditi, i pojavilo se nekakvo drugacije sucelje.
Poslije toga sam spremio sve podatke na hard i nanovo instalirao fedoru. Nakon instalacije dodao sam "exclude=NetworkManager*" i pusti update. Nakon update stick NE radi.
Kda sam vidio da ne radi pokusavam napraviti vezu pomocu wvdial-a ali poslije "wvdialconf /etc/wvdial.conf" dobivam poruku "Sorry, no modem was detected!"

Stvarno ne znam sto bih vise napravio.


Uf. Ako je tako sigurno nije u NetworkManageru problem... Nemam dovoljno iskustva s tim stickovima da bih znao o čemu još ovise ako smo kernel i NM izbacili.

Jel tako isto i s drugim distribucijama?

Kad ideš pokretati wvdialconf moraš isključiti NM i imati uštekan stick u kompu:
Kod: Označi sve
systemctl stop NetworkManager.service
A neutron walks into a bar; he asks the bartender, 'How much for a beer?' The bartender looks at him, and says 'For you, no charge.'
Avatar
Moderator
Postovi: 4059
Moderator
Postovi: 4059
Pridružen/a: 15 svi 2008, 18:05
Lokacija: Hamburg, DE
Podijelio/la zahvalu: 111 puta
Primio/la zahvalu: 183 puta
Spol: M
OS: Fedora/KDE
Nema veze, hvala ti na pomoci. Probati cu jos sa wvdial, ako nista pokusati neki drugi stick naci.
Probao sam isti stick na OpenSuse, Xubuntu i Ubuntu, radilo je bez problema.
Postovi: 19
Postovi: 19
Pridružen/a: 14 stu 2012, 23:10
Podijelio/la zahvalu: 2 puta
Primio/la zahvalu: 0 puta
Spol: M
OS: Fedora 17, Windows 7
Probao sam postaviti vezu sa wvdial-om i nakon određenog vremena uspio sam sve postaviti i konfiguracija izgleda ovako nekako:
[Dialer Matha]
Modem = /dev/ttyUSB0
Baud = 3600000
Init1 = ATZ
Init2 = ATQ0 V1 E1 S0=0 &C1 &D2
Init3 = AT+CGDCONT=1,"IP","web.htgprs"
Area Code =
Phone = *99#
Username = 0
Password = 0
Ask Password = 0
Dial Command = ATDT
Stupid Mode = 1
Compuserve = 0
Force Adress =
Idile Seconds = 0
DialMessage1 =
DialMessage2 =
ISDN = 0
Auto DNS = 1


Nakon toga u terminalu sa "wvdial Matha" pokrenem povezivanje. Nakon toga na sticku počne svijetliti lampica koja svijetli kad je ostvarena veza.

Kada pokrenem firefoxx i upisem nesto u trazilicu, neko vrijeme se "load-a", a nakon toga pokaze poruku da nema veze na internet.
Poslije toga pokusao sam upisati komandu
Kod: Označi sve
curl  http://link_na_neku_stranicu
, ali dobijem poruku: "Couldn't resolve host", isto tu pruku dobijem kada pokusam sa yum install whatever
Pokusao sam sa komandom "ping neki_ip" i paketi se normalno šalju i primaju.

Sad moje pitanje je,
1. Dali se može kako testirati dali je ostvarena veza, pomocu terminala?
2. Dali je moguce da je veza ostvarena ali je browser ne "prepoznaje"?
Postovi: 19
Postovi: 19
Pridružen/a: 14 stu 2012, 23:10
Podijelio/la zahvalu: 2 puta
Primio/la zahvalu: 0 puta
Spol: M
OS: Fedora 17, Windows 7
1. kucaj u terminal:
Kod: Označi sve
ping -c 2 www.google.com

i to će ti "odbrojavat" ping ;)
Avatar
Postovi: 8792
Postovi: 8792
Pridružen/a: 28 lip 2009, 22:49
Podijelio/la zahvalu: 194 puta
Primio/la zahvalu: 236 puta
Spol: M
OS: Slackware
Vjerojatno nisi dobio DNS.

Ajd pogledaj što se nalazi u datoteci /etc/resolv.conf? Probaj dodati ovu liniju:
Kod: Označi sve
nameserver 8.8.8.8


Pingaš li vanjski ip kad si rekao da ti ping prolazi?

1. Veza ti je ostvarena ako prolazi ping prema internetskim IP adresama.
2. Upisi u brower recimo ovu IP adresu 208.117.229.187 (google.com), pa ako je otvori, onda je sigurno problem u DNS-u, ali veza postoji.
A neutron walks into a bar; he asks the bartender, 'How much for a beer?' The bartender looks at him, and says 'For you, no charge.'
Avatar
Moderator
Postovi: 4059
Moderator
Postovi: 4059
Pridružen/a: 15 svi 2008, 18:05
Lokacija: Hamburg, DE
Podijelio/la zahvalu: 111 puta
Primio/la zahvalu: 183 puta
Spol: M
OS: Fedora/KDE
Nakon što sam dodao "nameserver 8.8.8.8" uspio sam se povezati i internet radi. Na pocetku sam upisao 208.117.229.187 ali drugi put sam normalno otvorio firefox i sve je radilo. Čini mi se da je malo sporiji internet, ali nema veze glavno da radi.

Ako se kasnije hocu spojiti preko wireless-a hoce li funkcionirati:
Kod: Označi sve
sudo start NetworkManager.service

za pokretanje NetworkManagera?
Hvala još jednom!
Postovi: 19
Postovi: 19
Pridružen/a: 14 stu 2012, 23:10
Podijelio/la zahvalu: 2 puta
Primio/la zahvalu: 0 puta
Spol: M
OS: Fedora 17, Windows 7

Na mreži
Trenutno korisnika/ca: / i 1 gost.