Sada je: 29 stu 2020, 21:27.
Igranje pod Linuxom.

Moderator/ica: Moderatori/ce

PSX emulator
17 srp 2016, 08:26
u orahovici pala nevjerojatna količina kiše. loša vijest za mnoge - vrtlare, poljoprivrednike, stanovnike dalmatinske ulice koji su stradali kad se prelila rijeka vučica.

ja se radujem - obožavam kišu. odmah se osjećam romantično i nostalgično ! tako sam poželio da odigram jednu igricu koju sam igrao prije petnaestak godina i koja je zapravo jedina igrica u životu koju sam igrao onako zaluđeno i s oduševljenjem, riječ je o naslovu SPYRO THE DRAGON za play station one.

razlog zašto sam zavolio tu igricu vjerojatno nije u samoj igrici - premda joj ništa ne fali , izuzetno je zabavna ! nego u činjenici da sam to ljeto ugostio svoje drage nećake enu i nikolu, pa sam posudio play station one s nekoliko igrica, ali se zmaj špiro odmah nametnuo kao apsolutni favorit. igrali smo ga sve četvero u kući, mislim da je supruga kepica ( od nje sam posudio nik ) prešla najviše nivoa, pa smo je čuvali za teške situacije, dok smo nas troje bili sparing partneri za špiru zmaja i pokušavali smo da ga zagrijemo za konačni let kojim će pobijediti i preći na slijedeći nivo

bilo kako bilo, 'play station one' više nema niko u susjedstvu - barem niko koga ja poznam, tako da sam krenuo u slaganje emulatora. čika gugl je rekao da je najpopularniji ePSXe emulator na ovom linku http://www.epsxe.com/download.php

nakon što sam skinuo 64-bitnu verziju za linux odmah sam otvorio i FAQ koji kaže da mi treba slika originalnog BIOS-a ali da ga službeno ne smiju dijeliti , zaštićeno kopirajtom , jeb*** ! znam prepoznati sranje - jednostavno smrdi ! naravno da je emulator nastao reversnim inženjeringom koji je zabranjen, naravno da BIOS sadrži zaštićeni vlasnički softver, ali ovdje se radi o proizvodu koji je nastao prije 20 godina ! pa koliko vrijede te licence ?! nema veze, s rogatima se nećemo bosti - već imam kaznu za piratstvo iako u životu nisam prodao niti jednu kopiju piratskog softvera, pa neću navesti link na sliku BIOS-a , to već baba stana iz pištane može naći sama, čak ne mora pitati ni čika gugla.

nastavak ove priče je u sivoj zoni ( zoni sumraka ) pa odmah javljam vl@di da neću pisati članak. osim BIOS-a iz sumrak zone smo izvukli ISO odnosno BIN sliku igrice i žena i ja smo sretni i ozareni sjeli pred kompač i sa ushitom poslušali ... thank you for releasing me spyro !

za kraj jedna uputa za početnike, emulator koristi SDL biblioteku koja ima problema s povezivanjem 32-bitnog i 64-bitnog koda. lako se popravi - najprije odradi ovu komandu u terminalu

Kod: Označi sve
sudo apt-get install --reinstall libsdl1.2debian


a nakon toga treba i ovo:

Kod: Označi sve
sudo apt-get install libsdl-ttf2.0-0


na meniju konfiguracije samog emulatora postoji slika koja daje legendu kojim tipkama simuliramo gumbe na sonijevom Gamepadu ali sam već sasvim siguran, čim završim pisanje ovog posta - idem u potragu za gamepadom !

P.S.
za kraj - kompliment mozilla firefoxu - u sredini ovog posta ostao sam bez struje ( vjerojatno posljedice poplave ) kad se struja vratila prihvatio sam ponudu da mi mozilla vrati ovu stranicu - čekao me draft mog posta, sačuvan u cijelosti - BRAVO mozilla !
'81: ZX81 '83:ZX spectrum '85: Apple IIe '86:C-64 *** '87:PC-XT *** '88:PC-AT *** '90:386 *** 'itd.
Avatar
Postovi: 501
Postovi: 501
Pridružen/a: 26 svi 2012, 13:47
Lokacija: orahovica
Podijelio/la zahvalu: 59 puta
Primio/la zahvalu: 27 puta
Spol: M
OS: openSUSE-kde
ePSXe ima i odličnu Android aplikaciju pa djeci emuliram PES i na mobitelu. Al češće igraju dvoju na računalu, tu je najbolji pcsx2. Gamepad koji koriste je kineski MSAN brend MS Indrustrial od 90 kn. Ova kombinacija radi odlično, barem s PES-om. Analogni joypadi, zvuk, slika, emulacija memory carda ...

*Kakvu to kaznu za piratstvo imaš? U RH?
Postovi: 286
Postovi: 286
Pridružen/a: 05 stu 2008, 14:40
Podijelio/la zahvalu: 38 puta
Primio/la zahvalu: 32 puta
kazna je tri mjeseca zatvora, život je ozbiljna stvar , koliko god se mi šalili o tome
'81: ZX81 '83:ZX spectrum '85: Apple IIe '86:C-64 *** '87:PC-XT *** '88:PC-AT *** '90:386 *** 'itd.
Avatar
Postovi: 501
Postovi: 501
Pridružen/a: 26 svi 2012, 13:47
Lokacija: orahovica
Podijelio/la zahvalu: 59 puta
Primio/la zahvalu: 27 puta
Spol: M
OS: openSUSE-kde

Na mreži
Trenutno korisnika/ca: / i 1 gost.