Sada je: 24 ruj 2020, 00:42.
Audio, video, codeci...

Moderator/ica: Moderatori/ce

Ima li itko ovdje iskustva s navedenim?

Složio bih u skorijoj budućnosti neku šema, zvučna karta recimo ova, te laptop s firewireom.

Ideja je što manja latencija, dakle koristiti sve analogne inpute, dakle 8, provuć kroz Ardour, svaki u realtimeu nakrcat s LADSPA pluginovima, i vratiti nazad na 8 analognih outputa.

Da li se netko bavi linux audijem uopće?

Pričao sam s Mijom (Analena, Lunar), on je dosta aktivan u tim sferama, kaže da je s RME firefaceom dobio 1.7ms latencije samo, što je super, jer bih primarno koristio mašinu za live sound procesing, ništa studio i kuća, već isključivo live obrada signala.

Zapravo, najviše me brine laptop, kakav treba biti, za nekakvu "normalnu" primjenu, dakle ne mislim krcat 30 kanala ili slično, već isključivo tih 8 in i 8 out.
Avatar
Postovi: 473
Postovi: 473
Pridružen/a: 08 tra 2009, 09:33
Lokacija: Jastrebarsko
Podijelio/la zahvalu: 4 puta
Primio/la zahvalu: 8 puta
Spol: M
OS: Manjaro KDE
Ne, ali me zanima to čisto znatiželje radi. Ako nešto otkriješ a da nije sa ovog foruma, daj napiši. Inače, ima li neki konkretni razlog ovome ili čisto dosade?
Es gibt keinen Gott, kein Universum, keine menschliche Rasse, kein irdisches Leben, keinen Himmel, keine Hölle. Es ist alles ein Traum - ein grotesker und dummer Traum. Nichts existiert außer dir. Und du bist nur ein Gedanke - ein vagabundierender Gedanke, ein nutzloser Gedanke, ein heimatloser Gedanke, der verloren in der leeren Ewigkeit wandelt!
Avatar
Moderator
Postovi: 10087
Moderator
Postovi: 10087
Pridružen/a: 07 pro 2007, 18:07
Podijelio/la zahvalu: 169 puta
Primio/la zahvalu: 279 puta
Spol: Y
OS: utuntu 19.10
m-audio je u svakom slucaju preporuka ako ides s linuxom, rekao bih da imaju bolju podrsku za linux drivere nego za windowse.. :)

ponosni sam vlasnik jedne i znam da nije bilo 64 bitnih drivera za windowse dok je cijela stvar uredno radila na debianu.

no dobro, moja je ipak entry level koju sam kupio zato da ne guram sum u pojacalo i koristim samo jedan izlaz (ilitiga nisam isprobao ostale feature koje nudi), a i moguce je da konkretni chipset dobro radi a da neki drugi radi nesto losije, pa pokusaj izvuci o cemu se tocno radi pa malo zgooglaj, tak sam nekak i ja dosao do svog modela.

edit; da, ako netko zeli nesto bolje od onboarduse, a opet nije voljan platiti pravu profesionalku, preporuka; http://www.m-audio.com/products/en_us/A ... e2496.html
...."Have you mooed today?"...
..It’s that time of the decade: I’m reinstalling Debian..
Avatar
Postovi: 5677
Postovi: 5677
Pridružen/a: 28 vel 2009, 16:36
Podijelio/la zahvalu: 1 puta
Primio/la zahvalu: 41 puta
shrike je napisao/la:Ne, ali me zanima to čisto znatiželje radi. Ako nešto otkriješ a da nije sa ovog foruma, daj napiši. Inače, ima li neki konkretni razlog ovome ili čisto dosade?

S obzirom da sam live ton majstor, često se susrećem s očajnim analognim pultevima, koji imaju okljaštrene eq mogućnosti po kanalu i/ili očajnim/neispravnim outboardovima. Kad je digitalan pult, nitko sretniji od mene, al isto tako dosta digitalnih pulteva nisu neka sreća, više imitacija onog što trebaju biti.

Ovime bih rješio probleme s recimo kickom i snareom, jer bi ih furao direkt u karticu, mogao bih ih eqat, gejtat i recimo snare kompresirat i vratiti nazad na kanale. Također bih mogao iskoristiti inpute kartice za vokale, koje bi mogao obraditi adekvatno i recimo vratiti jedan output prema monitoringu a drugi zadržati za FOH, kompresiran i slično, dok bi kanal prema monitoringu mogao dodatno eq-at ne bi li porezao frekve koje zamikrofoniraju kad se vokal digne glasno u monitor. Mogu sad tu objašnjavat još tri stranice što bi se sve moglo s 8 ulaza i 8 izlaza... ;)

Ovo sve bi šljakalo na win + cubase, ali želim za prvu ruku probat izbjeć tu varijantu jer me windowsi ne zanimaju.

Ardour 3 ima već podršku za VST tako da s te strane ne mogu se buniti, mada mi je rečeno da ima odličnih LADSPA pluginova pa bih prvo krenuo tom rutom. GUI me ne zamara, znam da je ružno, ali bar znam da imam stabilnu mašinu za rad.

Mijo Gladović je osvojio 3. nagradu na Guthmanu za World’s Most Innovative New Musical Instrument 2012, ako sam dobro skužio s Gagićem je radio ove solarne ploče koje sviraju, a inače je nedavno u VIP klubu imao performans, gdje svira gitaru, splitta signal u zvučnu i onda s joystickima okida razne sekvencere, oscilatore i slično. Sve na linuxu. Doduše on ide na Linux Audio konferencije, pa nije baš od jučer... :D Zapravo me on ispirirao da zakopam malo više u audio mogućnosti linuxa.
Avatar
Postovi: 473
Postovi: 473
Pridružen/a: 08 tra 2009, 09:33
Lokacija: Jastrebarsko
Podijelio/la zahvalu: 4 puta
Primio/la zahvalu: 8 puta
Spol: M
OS: Manjaro KDE
http://www.youtube.com/watch?v=cjKAuiB0aEI
Evo Mijo u elementu!

Koristi:
http://processing.org/
http://puredata.info/
Avatar
Postovi: 473
Postovi: 473
Pridružen/a: 08 tra 2009, 09:33
Lokacija: Jastrebarsko
Podijelio/la zahvalu: 4 puta
Primio/la zahvalu: 8 puta
Spol: M
OS: Manjaro KDE
Branimire , je li ti ovo još aktualno?
Od nedavno nešto petljam po ovome području. U biti zanima me DSP (Digital Sound Processing) i to samo u segmentu Aktivne skretnice pa sam naletio na ovo: http://rtaylor.sites.tru.ca/2013/06/25/digital-crossovereq-with-open-source-software-howto/
Autor je za svoj rad dobio pohvale od samog Linkwitza jer je praktično njegov ASP (diskretno analogno elektroničko rješenje) reproducirao u DSP tehnologiji na linuxu.
Ključni software je "Ecasound" http://eca.cx/ecasound/ tu je još SOX http://sox.sourceforge.net/ , LADSPA sa pluginovima i naravno ALSA.
Ecasound je dosta stari software koji omogućava manipulaciju trackova mnogo načina. Dakle filtriranje, eq, kašnjenja, miksanje, efekti, i brojni drugi.
Bitno je da mu input teoretski može biti bilo što. Od file-a bilo kojeg formata , drugog programa, mreže, streama, ili bilo koji input zvučne kartice uključivo i SPDIF te jednako tako outputi. Mapiranja inputa i outputa se rade i bez JACK-a ali može se koristiti i JACK.
Koliko sam razumio za firewire je jedini problem dostupnost kvalitetnih drivera i prepoznavanje takve kartice od strane ALSA-e. Ono što vidi ALSA može se mapirati u Ecasoundu.
Svi navedeni softweri su CLI sa conf fileovima te plugini. Kad se sve dobro podesi i uštima trebalo bi raditi sa svim uobičajenim alatima za snimanje i manipulaciju zvukom kao Ardour, Audacity i drugi ali tu već nisam doma.
Komplicirano je ali čini se da vrijedi truda. Ja sam napr riješio "crossover" ali se mučim ko budala da uštelam MPD jer meni je to glavni input.
Postovi: 15
Postovi: 15
Pridružen/a: 04 ruj 2013, 22:11
Lokacija: Korkyra
Podijelio/la zahvalu: 2 puta
Primio/la zahvalu: 1 puta
Spol: M
OS: OpenSUSE 12.x KDE

Na mreži
Trenutno korisnika/ca: / i 1 gost.