Stranica: 1/1.

Debian fork zbog systemd

PostPostano: 20 lis 2014, 13:50
Postao/la jurastublic
Određeni broj razvijatelja debiana pokušava izglasavanjem spriječiti nametanje systemd-a u debian distru.
Razlozi su glomaznost, to što ne slijedi unix filozofiju "radi jednu stvar ali dobro", što razvijatelji GNOME-a, koji imaju puno utjecaja u debianu, podređuju distru, koja je prvenstveno namijenjena sysadminima, potrebama njihovog gnome desktop projekta itd...
Ako ne uspiju izglasati veto vjerojatno će morati napraviti novi fork:
http://debianfork.org/

Re: Debian fork zbog systemd

PostPostano: 20 lis 2014, 14:02
Postao/la shicy
da, systemd je poprilično kontroverzan komad softvera. što se mene tiče, najveći su problemi ta potpuna nekompatibilnost sa bsd-ima i ostalim unixoidima te (zasad) dojam o nasilnom uvođenju.
šta će bit, vidit ćemo, ali ne bi volio da debian sam sebi zada takav udarac...

Re: Debian fork zbog systemd

PostPostano: 20 lis 2014, 14:15
Postao/la shrike
tek sada vidim ovo :O a veći je problem kod systemd to što on nije sam ozamjena za init eć i za gro drugih stvari i ako se on srši ponijet će sa sobom ostatka sustava, a bugovi/sigurnost jednog podsustavca će odmah utjecati na gro drugih stvari.

Re: Debian fork zbog systemd

PostPostano: 20 lis 2014, 14:23
Postao/la jurastublic
Da, onaj tvoj izraz "Windowsizacija" pogađa u centar. Problem kod systemd je što ga rade tako da bude "One ring to rule them all", tj. "the whole system", a onaj tko drži taj prsten su razvijatelji systemd-a a ne administrator sustava. A to, kako se i vidi u Gospodaru prstenova, uvijek loše završi. :-D

Re: Debian fork zbog systemd

PostPostano: 20 lis 2014, 16:18
Postao/la JH-IM
Možda bi ipak upstart bio manje zlo :hihi Ali šalu na stranu taj systemd mi se ne sviđa iz istih razloga koje je shrike ovdje napisao. A fork Debiana će biti interesantna stvar ako se dogodi, ali bi mogla naštetiti Debianu kao takvom.