Sada je: 05 pro 2020, 12:47.
Diskusije usko vezane uz Debian distribuciju.

Moderator/ica: Moderatori/ce

Zaokupljen osobnim problemima, srušio sam svoj Debian na kućnom računalu (desktopu). Zatim sam odlučio ponovo instalirati cijeli sustav. Iako to nije tako teško kao slaganje Gentooa, pa vjerojatno ni Archa (bez Cooleecheve skripte), ipak bih htio podijeliti s vama sve korake koje sam prošao. Možda nekome bude korisno.

Što se hardvera tiče, riječ je o sedam godina starom HP Pro 3400 Microtower. U njemu je dvojezgreni procesor Intel Core i3-2120, grafika je Intelova instalirana (Intel 2nd Generation Core Processor Family Integrated Graphics Controller). Radne memorije ima 4 GB, a tvrdi disk ima 500 GB.

Želim Debian Stable, radno okruženje Mate. Zbog nekih svojih starih navika, preuzimam hibridnu ISO-sliku s linka https://cdimage.debian.org/cdimage/unof ... so-hybrid/ Iako nije službeno podržana, želim se malo poigrati uživo, prije same instalacije, a i raniji sustav sam instalirao koristeći sličnu ISO-sliku.

Iako moj HP ima ispravan DVD pogon, preferiram instalaciju s USB-sticka. Treba mi petnaestak minuta za skidanje tih 2.2 GB s gore navedenog linka, a zatim pripremam stick kroz terminal, standardnom naredbom

Kod: Označi sve
dd bs=4M if=/home/rudar/debian-live-9.5.0-amd64-mate+nonfree.iso of=/dev/sdc


Naravno, prethodno kroz aplikaciju GParted provjeravam gdje se nalazi moj USB u laptopu (vidim da je u /sdc), a učitanu ISO-sliku spremam u Home folder. Za petnaestak minuta USB-stick je spreman. Gasim laptop, pokrećem Microtower i u desetak standardnih koraka (opisanih na puno mjesta na webu, uključujući i priručnik The Debian Administrator's Handbook autora Raphaela Hertzoga i Rolanda Masa) završavam instalaciju.

Sama instalacija trajala je dvadesetak minuta, i kad dodam po približno 15 minuta za skidanje ISO-slike i formatiranje bootabilnog sticka, cijeli postupak završio je za približno 45 minuta. Međutim, famozno "tweakanje" nakon instalacije traje malo duže...

Prvo, prilagođavam panele. Osobno mi je dovoljan jedan, pa brišem tri od ponuđena četiri. Zatim spuštam traku s podacima u dno ekrana: desni klik miša na traku, zatim Panel properties, pa Orientation: Bottom.

Nakon toga biram veličinu fontova i vrstu slova (desni klik na ekran, zatim Change Desktop Background, pa Fonts i Details... Svi ovi koraci su brzi i jednostavni. Malo više truda zahtijeva postavljanje automatskog logiranja na početku, prilikom podizanja sustava. Prošlo je već godina otkako sam to prolazio zadnji put, pa se trebalo prisjetiti i naći rješenje u

Kod: Označi sve
sudo nano /etc/lightdm/lightdm.conf
autologin-user=rudar
autologin-user-timeout=0


Dakle, treba ukloniti ljestve (znak #) uz gore navedeno autologin-user (i u prvom retku uz autologin-user navesti svoje korisničko ime). Snimiti prilikom izlaska (CTRL+X), pa izabrati Yes kad automatski pita za snimanje promijenjenog statusa. Zatvaram terminal, prolazim Log-out, Log-in i nema više dosadnog upita za registraciju na početku.

Nakon toga rješavam problem boja u Caji... Tradicionalno ne volim bijelu pozadinu iza svojih foldera. Želim tamnoplavu, na kojoj su narančasti folderi i na njima bijeli natpisi. U tome su mi već pomagali korisnici ovog foruma, kako stoji ovdje viewtopic.php?f=32&t=13248

Lekciju sam valjda naučio, pa opet otvaram terminal i unosim

Kod: Označi sve
sudo nano ~/.config/gtk-3.0/gtk.css


Nakon otvaranja, onda unos
Kod: Označi sve
.caja-navigation-window .caja-notebook .view {
    background-color: #184a7f;
    color: #ffffff;
}


Nakon toga treba proći reboot i eto (meni) željene kombinacije... Naravno, drugima se ne mora svidjeti moja kombinacija, o ukusima se ne raspravlja. Heksadecimalne oznake boja mogu se naći na linku https://www.w3schools.com/colors/colors_picker.asp a ima ih još (recimo, svoj lijepi plavi Dunav nisam našao na tom linku).

Da mi ne bi Super-tipka bila beskorisna, želim je koristiti za otvaranje Mate Menu-a, umjesto zadane kombinacije Alt+F1. To postižem otvarajući Applications-System Tools-dconfeditor-mate-marco-global keybindings-panel main menu-Custom Value-Super_L (Super_L sam utipkao u prozorčić nazvan Custom Value)- Nakon toga Log out, Log in i eto, sad se Menu aktivira pomoću Super_L tipke (neki bi rekli Windows tipke).

Određenih problema bilo je s laserskim printerom. HP LaserJet Pro M12a nije baš idealan u Linux okruženju, ali našao sam rješenje instaliravši potreban driver s linka http://foo2zjs.rkkda.com/ Ondje su navedene i potanke upute za instalaciju, korak po korak. Pritom je trebalo zasebno dodati jednu malu aplikaciju, koju sam u ranijim verzijama Matea nalazio po defaultu, no sad je izostavljena i to me jako zbunilo...

Uglavnom, opet terminal i
Kod: Označi sve
sudo apt-get install system-config-printer


Nakon ovoga i pravilno instaliranog drivera, moj lijepi novi laserski printer savršeno radi. Još se trebalo pozabaviti s bežičnom internet vezom. Stari D-link DWA-123 vidio je kućnu mrežu, ali nije se mogao spojiti na web. Problem sam riješio pomoću

Kod: Označi sve
sudo nano /etc/NetworkManager/NetworkManager.conf


pa zatim unio

Kod: Označi sve
[device]
wifi.scan-rand-mac-address=no


I onda reboot. I radi. Bilo je dodatnih teškoća s D-link DWA-131, ali proradilo je na isti način, samo s dodatkom drivera rtl8192, ili rtl8188. Sve razmjerno lako dostupno na webu.

Ostale sitnice dodao sam iz repozitorija, osim što sam Stockfish 9.1 preuzeo iz Debian Sid repozitorija na webu, pa ga instalirao preko GDebi. Možda je Debian Stable pomalo konzerva, kao i Mate radno okruženje, ali meni je ova kombinacija izvrsna. Pozdrav!
Avatar
Postovi: 900
Postovi: 900
Pridružen/a: 27 ruj 2012, 12:39
Podijelio/la zahvalu: 62 puta
Primio/la zahvalu: 103 puta
Spol: M
OS: Debian Mate
Ovo su jako fine upute koje možemo i malo bolje prirediti. Malo proširi tekst (uvod i zaključak) i možemo objaviti na naslovnici (ako je još imamo) :confused:
Ako ti se ne da, onda samo dodaj slike pa da tvoj post podijelimo tematski korak po korak.
A ako ti još nije dosta osobnih problema, onda sruši sustav i sve napravi ponovo :D
Abzeenth je napisao/la:Dobro onda. Baš me briga. Krepajte od offtopica.

jurastublic je napisao/la:Ovaj thread me podsjeća na krepanu mačku. Treba to pokupit lopatom i zakopat. Onda dezinficirati lopatu. :-D
Avatar
Moderator
Postovi: 5818
Moderator
Postovi: 5818
Pridružen/a: 25 ožu 2012, 14:29
Lokacija: ~/kauč
Podijelio/la zahvalu: 155 puta
Primio/la zahvalu: 251 puta
Spol: M
OS: Mint 17.3 Cimet
Nisam za naslovnicu, jer ništa novo nisam napisao. Htio sam dati samo neku vrstu podsjetnika, kako sam složio sustav po vlastitim potrebama.

Što se slika tiče, mislim da za njima nema potrebe, osim eventualno izgleda mog Home foldera, ali slično sam već ranije objavljivao i ni tu nema ništa novo (narančasto na modrom, s bijelim natpisima; Adwaita).

Dakle, ako nisam zabrljao prepisujući naredbe u terminalu (a nadam se da nisam), čini se da nemam što dodati, ako se ne sjetim još nekog (ne)bitnog detalja.
Avatar
Postovi: 900
Postovi: 900
Pridružen/a: 27 ruj 2012, 12:39
Podijelio/la zahvalu: 62 puta
Primio/la zahvalu: 103 puta
Spol: M
OS: Debian Mate
Iako je Debian Stable (Stretch) dogurao već do inačice 9.9 otkako sam otvorio ovu temu, u međuvremenu sam sredio jedan detalj, pa ga želim i objaviti, barem dok ne stigne novi Debian Stable (Buster, Debian 10), najavljen za prvu polovicu srpnja.

Uredio sam pomalo neugledan Menu. Nakon što sam napokon shvatio da Menu bar

slika

nije isto što i sam Menu i da se Menu može ljepše složiti,

slika

sad napokon uživam u ugodnijem, preglednijem i intuitivnijem "meniju" od onog koji sam imao ranije. Iz repozitorija sam preuzeo Advanced Mate Menu i smjestio ga na željeno mjesto preko banalnog klika na Panel i zatim Add to panel.

Dobra mogućnost je i Brisk menu, koji je stigao u Debianove repozitorije iz Solusa,

slika

ali meni se manje sviđa. Ne mogu ga preporučiti ni zbog primjedaba koje sam vidio na Manjaro forumu u odjeljku Manjaro Mate, čiji su korisnici upozoravali na rušenja, smrzavanja i druge nevolje u novijim verzijama Mate od ove koja je zadana u trenutnom Debian Stable (1.16.2). Razvijatelji Manjara odgovorili su da sami ne mogu ništa poduzeti dok razvijatelji Solusa ne riješe postojeće probleme. Budući da je tamo Mate 1.20, a u Debian Stable Mate 1.16.2, vjerujem da je Brisk menu stabilan, no ne jamčim.

Očekujem razmjerno skori dolazak nove stabilne verzije Debiana, pa ću vidjeti hoće li biti promjena s "menijem" i što će se još naći na jelovniku... :zamisljen
Avatar
Postovi: 900
Postovi: 900
Pridružen/a: 27 ruj 2012, 12:39
Podijelio/la zahvalu: 62 puta
Primio/la zahvalu: 103 puta
Spol: M
OS: Debian Mate
Mali dodatak: jutros sam nadogradio na Debian 10 (Buster). On donosi Mate 1.20.4.

Nakon sat-dva provjera, sve je u redu, ne vidim nikakvih teškoća... pa se nadam da ih neće ni biti.
Avatar
Postovi: 900
Postovi: 900
Pridružen/a: 27 ruj 2012, 12:39
Podijelio/la zahvalu: 62 puta
Primio/la zahvalu: 103 puta
Spol: M
OS: Debian Mate

Na mreži
Trenutno korisnika/ca: / i 2 gostiju.