Switch to full style
Diskusije o raznim Linux distribucijama.

Pravila foruma

U naslovu teme unutar uglatih zagrada navesti o kojoj distribuciji je riječ. Primjer: [Slackware]
Odgovori

UNIX vs GNU/Linux

13 ožu 2014, 13:48

Poštovana raja, zanimaju me razlike UNIX-a i Linuxa, koji OS je inicijalno stabilniji, pouzdaniji? Jeste li koristili BSD, Solaris, IllumOS i slične OS-eve?
Volio bih čuti mišljenje stručnjaka :)

Re: UNIX vs GNU/Linux

27 ožu 2014, 14:11

Ja sam se upoznao sa FreeBSD Unix OS 2010.. Pronasao sam da poceci ovog OS datiraju jos 1993. godine i da je vrlo stabilan OS. Ko ga jednom proba, ostaje njegov zaljubljenik. On je cjelokupan samostojeci Unix OS. Kod linuxa kernel, usluzni alati i aplikacije razvijaju posebno. Kad BSD izadje sa njim dolaze svi "softveri", s njim dolaze i sve azurirane inacice aplikacije, kernel i sl.

Re: UNIX vs GNU/Linux

27 ožu 2014, 14:18

Isprobavao sam OpenSolaris jedno vrime i nije mi se sviđalo što je s GNOME2 DE-om žderao RAM, a pokrenut ga nisi mogao ispod 700 MB RAM-a, te u virtualnoj mašini nije imao zvuk out-of-box. Meni to bio fail samo takav. Inače kao OS nije loš, samo pored Linux distri, obrišem s njim tur.

Re: UNIX vs GNU/Linux

27 ožu 2014, 15:53

Ovih dana sam pokusavao da isprobam PCBSD10.0.1-RELEASE-03-13-2014-x64-DVD-USB.iso (3,658MB) i nikako ne ide. Pokrenuo sam ga sa USB pomocu unetbootin-a. Na laptopu mi izbacuje da je kernel invalid. Kasnije sam probao i na PC, ali ga tu uopce ne primjecuje. Nalazio sam da FreeBSD spada medju deset najpopularnijih OS.

Re: UNIX vs GNU/Linux

27 ožu 2014, 18:47

u svakom slucaju je tesko generalizirati, ali ako pitas o desktopu, vjerojatno ces bolje proci sa linuxom.
linux podrzava daleko vise drivera, a de-ovi su daleko bolje ispolirani.

Re: UNIX vs GNU/Linux

27 ožu 2014, 18:55

Probao sam nekoliko bsd distri (free,dragonfly,open,..) i ni jedna nije radila ispravno, stabilno i pouzdano. U biti rade najbolje sa nvidia grafikom, pa intel i uopće ne rade sa radeon. zadnja freebsd (i klonovi tipa pcbsd) uopće nemaju ni drivere za moju mrežnu karticu (dakle, žičanu) a kamoli wifi. Ukratko, ono što i jesam instalirao na starom laptopu je bilo pod vesa grafikom, djelovalo je dosta brzo, ali se packet management sruši i strgao tokom instalacije trivijalnih programa. Katastroflano sam razočaran tim os-om. Također, taman da nije bilo tih problema, zajednica je dosta napredna i dosta liči na linux zajednicu sa početka ovog stoljeća u debianu. Ukoliko ste naviknuli na ubuntu/mint/suse podršku i ekipu, zaboravite. Nije to inherentno loše, ali ono...

Osim tih, HP-ux sam koristio na PMF-MO iz pragmatičnh razloga: nitko ga nije znao koristiti osim par ljudi i onda je labos uvijek bio prazan :D:D a dodatno, tada je još bio flash za hp-ux (još uvijek ne vjerujem), tako da sam mogao normalno koristiti web. To mi se svidjelo, ali jesam primjetio da su alati imali osjetno manje opcija od GNU varijanti. Dovoljno je bil otvoriti man od programa tipa ls, rm i slično i to vidjeti. Jedna stvar koja me u svakodnevnoj stvari najviše živcirala je bilo što nema opcija u stilu -h (human readable). e da, i to nema gnome/kde/xfce, već neki j-nešto. Inače je hp-ux bio super stabilan i tu nisam imao problema, tako da ako bi podržavao moderni hardver ne bi imao problema sa korištenjem dotičnog.

Re: UNIX vs GNU/Linux

11 tra 2014, 11:17

I moje iskustvo je slično vašem. BSD je možda ok za neki server ali za desktop - ne. Dosta kaska za linuksom po svim parametrima.

PC-BSD je, žao mi je što moram reći, đubre. Daj Bože da sve radi a ako radi trošiće oko 1 GB RAM-a.

Re: UNIX vs GNU/Linux

11 tra 2014, 21:40

Neke veće razlike (FreeBSD)

Kompletna baza sustava se skupa razvija radi sigurnosti i kompaktibilnosti.
Nakon instalacije se dobije minimalan sustav (bez X servera), s mogučnošću kompajliranja
ili instalacijom predkompajliranih paketa od kojih svaki dolazi zasebno sa svojim zavisnostima,
pa nema brige oko nekompaktibilnosti oko verzija nekog paketa i sl.

Drajveri i prepoznavanje hardvera im nije jača strana.
Nešto duže vrijeme potrebno za podizanje sustava.

Re: UNIX vs GNU/Linux

11 tra 2014, 21:56

ono što me zapravo kod BSD-a u zadnjem pokušaju najviše razočaral oje to što nije prepoznao ŽIČANU vezu, dakle ethernet. To znači da ni kao neki server ne bi bio najbolji, barem ako bi se vrtio na ne trvijalnoj orpemi (dakle, pravim serverima umjesto pc kantama koje izigravaju server).

Re: UNIX vs GNU/Linux

12 tra 2014, 13:58

Kod instalacije ili nakon?
Mislim da moraš sam složit da pokreće driver kod bootanja, i konfigurirat postavke u /etc/rc.conf-u
Odgovori