Sada je: 02 tra 2020, 09:56.
Diskusije o raznim Linux distribucijama.

Moderator/ica: Moderatori/ce

Pravila foruma
U naslovu teme unutar uglatih zagrada navesti o kojoj distribuciji je riječ. Primjer: [Slackware]
NixOS
15 svi 2014, 01:07
Koliko se druge distre fokusiraju na DE i što bolji GUI užitak pri radu, NixOS radi suprotno, tj. poboljšava (rješava) rad "ispod haube".

NixOS je Linux distribucija bazirana na nix (package manager). Ova distra ne koristi Nix samo za upravljanje paketima, nego i za upravljanje konfiguracije sustava (tj. graditi konfiguracijske fajlove u /etc). A to znači da instaliranje novih paketa ide odvojeno (ne briše stare), pa je moguće lako vratiti cijelu konfiguraciju sustava u prijašnje stanje. Takođe, korisnici mogu instalirati programe bez root ovlasti.


U praksi bi to značilo, da ako mi prilikom upgrade-a ili instalacije nečega se rastrgne sustav (ili mi se ne svidi nova verzija), nije potrebno :udri_glavom niti reinstalirati sustav (u većini slučajeva se razmišlja o drugoj distri iz nekih .... razloga), već prilikom reboot-a odabrati u grub meniju prethodnu ili neku stariju konfiguraciju.

slika
Izvor: https://nixos.org/nixos/

U zadnje vrijeme ova nezavisna distra se često pojavljuje na Distrowatchu i za kratko vrijeme dospjela je na 85 mjesto po broju posjeta dnevno.
_________________________
Da li je ko provao ovu distru? Čitajući malo njihove stranice, ova distra i nije baš za obične korisnike, a kamoli za početnike.
Avatar
Postovi: 1801
Postovi: 1801
Pridružen/a: 15 sij 2014, 09:37
Lokacija: Zaljev svetaca
Podijelio/la zahvalu: 69 puta
Primio/la zahvalu: 177 puta
Spol:
OS: Leap 15.1 / Hera 5.1
Na mreži
Trenutno korisnika/ca: / i 18 gostiju.