Sada je: 28 vel 2021, 07:38.
Diskusije o raznim Linux distribucijama.

Moderator/ica: Moderatori/ce

Pravila foruma
U naslovu teme unutar uglatih zagrada navesti o kojoj distribuciji je riječ. Primjer: [Slackware]
Elisa linux
28 ožu 2019, 08:31
Elisa linuxIma koji developer, dva da mi se pridruze projektu?

Distribucija je optimizirana za x86_64 platformu i moze se instalirati na vecinu racunala ali nisam jos napravio installer, to je najmanji problem.. Planiram je portati i za arm platformu.
Trenutno radim na package manageru u C ali mi je postalo prenaporno i ne mogu sam, treba mi pomoc da napravimo paketiranje i objavimo distru.
Imam u planu promijeniti konfiguracije u /etc... da se ipak razlikuje po necemu od stotine drugih distra (sve su distre ispod haube, vise manje iste), zato sam i napravio ovakav desktop (i3 windows manager sa xfce terminalom, panelom i desktop contex menu) samo da nije standard, jos smo treba napraviti GUI konfigurator za i3 i staviti ga i context menu..
za windows look and style, tu je lxde-ov lxappearance GUI konfigurator (teme windowsa, fontovi, ikone)
Plan je da desktop bude tiling, brz i jednostavan, a sve aplikacije i settings u right click menu, zato sam ubacio xfce dijelove jer tiling manageri nemaju context menu i aktivne windowse u panelu da ih mogu misem kontrolirat
Ako ima netko voljan pridruziti se projektu da zna programirat u C i gradit pakete za linux, bilo bi mi drago da ne moram sam jer kako god odlucio sam distribuciju zavrsit i objavit.
Bila bi pogodna za sve ali bi dolazila sa astro aplikacijama, to bi bila primarna namjena, malo je distribucija namijenjenih astononomiji i izumrle su sve i sve su bile forkovi. Aplikacije za teleskope, space simulatori, aplikacije za obradu fotografija, za vremenske prognoze i pojedine math aplikcije koje mogu koristiti u astro radu. Buduci je dosta tih aplikacija tesko naci po repozitorijima ostalih distribucija pa da ima distra neku svrhu.
Postovi: 271
Postovi: 271
Pridružen/a: 26 sij 2019, 20:16
Podijelio/la zahvalu: 4 puta
Primio/la zahvalu: 19 puta
Spol: m
OS: amigaOS
Zašto C? :(
Avatar
Site Admin
Postovi: 4565
Site Admin
Postovi: 4565
Pridružen/a: 07 ožu 2009, 17:00
Podijelio/la zahvalu: 99 puta
Primio/la zahvalu: 199 puta
Spol: M
OS: w10, ubuntu
Ako već hoćeš da nešto ima svrhu pomoći astronomima amaterima, zašto trošiš vrijeme i energiju na slaganje nove distre, izradu novog upravitelja paketima i nove vrste repozitorija? Složi astro bundle i stavi na ubuntu ppa, archov aur i sl. Tako će stvari biti kvalitetnije urađene i korisne velikom broju ljudi.
Avatar
Postovi: 1909
Postovi: 1909
Pridružen/a: 16 tra 2011, 08:34
Lokacija: i grupa Film
Podijelio/la zahvalu: 45 puta
Primio/la zahvalu: 342 puta
Spol: M
OS: Mint 10 LXDE itd...
iweb je napisao/la:Zašto C? :(


Zato jer je jednostavan, ne apstraktan... python ne zelim jer je spor, bio bi spor za package manager kakvog zelim; da moze instalirati binary ali ujedno i skidati i kompajlirati source kojeg bi koristio sa stranih repozitorija. Distribucija bio bila binary/source. Za binary bi imala svoj repozitorij. Svidja mi se i roll-back funkcija nekih package managera.
Kad bi to sve bio python, to bi bilo sporije i previse skripta.
C++ bi bio mozda jos bolja opcija ali nisam na ti sa njim, mozda bi i bilo lakse napisati pm u C++ nekom ko je dobar ali ja nemam vremena za njega... Tako da mi C ostaje jedina opcija....
Postovi: 271
Postovi: 271
Pridružen/a: 26 sij 2019, 20:16
Podijelio/la zahvalu: 4 puta
Primio/la zahvalu: 19 puta
Spol: m
OS: amigaOS
golang daje brzine blizu C ali je bitno jednostavniji.
Es gibt keinen Gott, kein Universum, keine menschliche Rasse, kein irdisches Leben, keinen Himmel, keine Hölle. Es ist alles ein Traum - ein grotesker und dummer Traum. Nichts existiert außer dir. Und du bist nur ein Gedanke - ein vagabundierender Gedanke, ein nutzloser Gedanke, ein heimatloser Gedanke, der verloren in der leeren Ewigkeit wandelt!
Avatar
Moderator
Postovi: 10186
Moderator
Postovi: 10186
Pridružen/a: 07 pro 2007, 18:07
Podijelio/la zahvalu: 172 puta
Primio/la zahvalu: 291 puta
Spol: Y
OS: utuntu 19.10
Znači to bi trebala biti nova distra bazirana na Arch linuxu ako sam dobro shvatio
ili LFS-u?
I am the one and only....
Avatar
Postovi: 658
Postovi: 658
Pridružen/a: 16 ožu 2008, 20:47
Lokacija: NG
Podijelio/la zahvalu: 0 puta
Primio/la zahvalu: 8 puta
Spol: M
OS: BugTraq

Na mreži
Trenutno korisnika/ca: / i 2 gostiju.