Switch to full style
Diskusije o raznim Linux distribucijama.

Pravila foruma

U naslovu teme unutar uglatih zagrada navesti o kojoj distribuciji je riječ. Primjer: [Slackware]
Odgovori

Elisa linux

28 ožu 2019, 08:31

Elisa linuxIma koji developer, dva da mi se pridruze projektu?

Distribucija je optimizirana za x86_64 platformu i moze se instalirati na vecinu racunala ali nisam jos napravio installer, to je najmanji problem.. Planiram je portati i za arm platformu.
Trenutno radim na package manageru u C ali mi je postalo prenaporno i ne mogu sam, treba mi pomoc da napravimo paketiranje i objavimo distru.
Imam u planu promijeniti konfiguracije u /etc... da se ipak razlikuje po necemu od stotine drugih distra (sve su distre ispod haube, vise manje iste), zato sam i napravio ovakav desktop (i3 windows manager sa xfce terminalom, panelom i desktop contex menu) samo da nije standard, jos smo treba napraviti GUI konfigurator za i3 i staviti ga i context menu..
za windows look and style, tu je lxde-ov lxappearance GUI konfigurator (teme windowsa, fontovi, ikone)
Plan je da desktop bude tiling, brz i jednostavan, a sve aplikacije i settings u right click menu, zato sam ubacio xfce dijelove jer tiling manageri nemaju context menu i aktivne windowse u panelu da ih mogu misem kontrolirat
Ako ima netko voljan pridruziti se projektu da zna programirat u C i gradit pakete za linux, bilo bi mi drago da ne moram sam jer kako god odlucio sam distribuciju zavrsit i objavit.
Bila bi pogodna za sve ali bi dolazila sa astro aplikacijama, to bi bila primarna namjena, malo je distribucija namijenjenih astononomiji i izumrle su sve i sve su bile forkovi. Aplikacije za teleskope, space simulatori, aplikacije za obradu fotografija, za vremenske prognoze i pojedine math aplikcije koje mogu koristiti u astro radu. Buduci je dosta tih aplikacija tesko naci po repozitorijima ostalih distribucija pa da ima distra neku svrhu.

Re: Elisa linux

29 ožu 2019, 21:03

Zašto C? :(

Re: Elisa linux

29 ožu 2019, 22:05

Ako već hoćeš da nešto ima svrhu pomoći astronomima amaterima, zašto trošiš vrijeme i energiju na slaganje nove distre, izradu novog upravitelja paketima i nove vrste repozitorija? Složi astro bundle i stavi na ubuntu ppa, archov aur i sl. Tako će stvari biti kvalitetnije urađene i korisne velikom broju ljudi.

Re: Elisa linux

30 ožu 2019, 01:17

iweb je napisao/la:Zašto C? :(


Zato jer je jednostavan, ne apstraktan... python ne zelim jer je spor, bio bi spor za package manager kakvog zelim; da moze instalirati binary ali ujedno i skidati i kompajlirati source kojeg bi koristio sa stranih repozitorija. Distribucija bio bila binary/source. Za binary bi imala svoj repozitorij. Svidja mi se i roll-back funkcija nekih package managera.
Kad bi to sve bio python, to bi bilo sporije i previse skripta.
C++ bi bio mozda jos bolja opcija ali nisam na ti sa njim, mozda bi i bilo lakse napisati pm u C++ nekom ko je dobar ali ja nemam vremena za njega... Tako da mi C ostaje jedina opcija....

Re: Elisa linux

30 ožu 2019, 02:28

golang daje brzine blizu C ali je bitno jednostavniji.

Re: Elisa linux

30 ožu 2019, 19:17

Znači to bi trebala biti nova distra bazirana na Arch linuxu ako sam dobro shvatio
ili LFS-u?
Odgovori