Sada je: 19 stu 2019, 12:04.
Diskusije o raznim Linux distribucijama.

Moderator/ica: Moderatori/ce

Pravila foruma
U naslovu teme unutar uglatih zagrada navesti o kojoj distribuciji je riječ. Primjer: [Slackware]
Baš me zanima: S kojom ste vi distribucijom i kada ušli u Linux svijet, koje ste sve distre koristili, i zašto koristite trenutnu distru?

Ja sam počeo koristiti Linux ove godine u drugom mjesecu, i to Ubuntu, na kojem sam i sad. Počeo sam ga koristiti zato što svugdje na netu piše da je najbolji za početnike, i tako je. Ne mislim ga mijenjati još neko vrijeme, dok ne budem spreman za nešto drugo. Trenutno mi odgovara ta jednostavnost. No slijedeća će vjerojatno biti neka rpm.
One definition of the word mean is "small." Mean people live small, think small, and feel small—the smaller, the meaner.
Avatar
Postovi: 2478
Postovi: 2478
Pridružen/a: 28 vel 2010, 18:13
Lokacija: Đubrovnik
Podijelio/la zahvalu: 11 puta
Primio/la zahvalu: 7 puta
Spol: M
OS: Linux
Ja sam poceo sa susetom, pa mandivu pa k/ubuntu a jos sam malo vise vremena koristio pclos i sabayon. Poceo sam koristiti linux prije nekih recimo dvije ipo godine a sada vec nekih godinu i po koristim samo linux.

Ubuntu mi je najdrazi jer sam sa njime imao daleko najmanje problema, u drugim distrama uvije nesto neradi kako treba. Neke stvari sredim, neke zanemarim ali uvijek ostane nesto sto mi smeta dok se ne vratim ponovo na ubuntu :) Svakih par mjeseci nesto probam drugo ali se ko lesi uvijek vracam na ubuntu :mrgreen:

Kod ubuntua inace volim jos sto svaki novi program ima negdje neku .deb datoteku za njega ili jos bolje ppa repozitorij a ne da moram kompajlirati iako nije uopce tesko ali jednostavno nevolim.
Nije teško biti toliko nesrećan da bi čovek počeo da pije. Ljude treba odvikavati od nesreće, a ne od alkohola. Nesreća je veći porok.
Avatar
Postovi: 9934
Postovi: 9934
Pridružen/a: 12 tra 2008, 22:45
Lokacija: Split
Podijelio/la zahvalu: 7 puta
Primio/la zahvalu: 71 puta
Spol: M
OS: KDE Neon
Počeh s Knoppixom nekad u drugom srednje. Ne sjećam se je li bio na DVD-u u Vidiju ili su u časopisu samo nešto pisali o tome, a ja sam sama skinula live CD. No to je bilo samo kratkotrajno upoznavanje i istraživanje tog live CD-a, prva instalacija se dogodila tek na prvoj godini faksa (2008.) i to je bio Linux Mint, ako se ne varam, Daryna. Ostadoh poprilično vjerna Mintu; to je distribucija koju najviše koristim, no s puno više zamjerki nego prije. Uz Mint trenutno imam instaliranu Fedoru 12, Chakru i Sabayon 5.2. Imala sam i igelle, ali ponašao se retardirano (prvo je overwriteao GRUB a potom se nije htio ni bootati, seljačina) pa sam ga nedavno maknula. Te "sekundarne" distribucije koristim povremeno, kad mi Mint počne neizmjerno ići na živce ili kad nešto u njemu ne radi, ali namjeravam ih (konačno) ovog ljeta osposobiti za normalno svakodnevno korištenje, te ih početi koristiti da i njih bolje upoznam. Neko vrijeme sam imala i Puppy no zbilja ga rijetko koristih, iako mi se zapravo jako sviđa. :komp

Edit: zaboravih napisati zašto koristim Mint :lol:
Vrlo jednostavno: navika. Ipak je to bila prva distribucija koju sam aktivno koristila i koju najduže koristim, a moglo bi se reći i najbolje poznajem, tj. najbolje se snalazim u njoj. Doživljavam Mint kao unaprijeđeni Ubuntu, i dosad im je dobro išlo jer po defaultu imaju neke stvari koje Ubuntu nema, a istovremeno ne prihvaćaju baš svaku glupost koju Ubuntuovci odluče utrpati u svoja izdanja.
Avatar
Site Admin
Postovi: 6506
Site Admin
Postovi: 6506
Pridružen/a: 06 lip 2009, 23:16
Lokacija: Online
Podijelio/la zahvalu: 621 puta
Primio/la zahvalu: 628 puta
OS: Mint 17.3 KDE 4.14.13
Ja sam malo zanemario mint pa sam ga strpo u isti kos sa ubuntuom ali u biti sam vise koristio mint :)
Nije teško biti toliko nesrećan da bi čovek počeo da pije. Ljude treba odvikavati od nesreće, a ne od alkohola. Nesreća je veći porok.
Avatar
Postovi: 9934
Postovi: 9934
Pridružen/a: 12 tra 2008, 22:45
Lokacija: Split
Podijelio/la zahvalu: 7 puta
Primio/la zahvalu: 71 puta
Spol: M
OS: KDE Neon
počeo sam sa Ubuntuom prije godinu dana, a isprobavao sam od Mandrive, Minta, Sabayona, Fedore, PCLOS-a, SUSE-a...čak sam nedavno (i neslavno) instalirao Arch Linux...pa san ga maka xD
dugo vremena sam koristia Debian koji mi je fenomenalan, ali glupo dite u meni mora isprobavat svaku novu distru xD tako da sad imam OpenSUSE 11.3 i neću se mrdat s njega dok ne dođe novi Debian :)
Avatar
Postovi: 8792
Postovi: 8792
Pridružen/a: 28 lip 2009, 22:49
Podijelio/la zahvalu: 194 puta
Primio/la zahvalu: 236 puta
Spol: M
OS: Slackware
Ja sam poceo prije jedno tri i pol godine sasvim slucajno. Kupio sam eee pc sa Xandrosom. Odmah sam poceo cackati i mijenjati sve zivo na njemu. Slusajuci dobre savjete ljudi na ovom forumu sam na eee instalirao Xubuntu, tako da sam se dugo vremena koristio XFCE-om. Tada jos nije bilo tako jednostavno instalirati neku drugu distru na taj komp. Kasnije sam kupio novi laptop, a i eee vise nije bio toliko Linux unfriendly, pa sam presao na Ubuntu.
Prije jedno godinu i pol je bila faza kad smo svi koristilo Fedoru, ali zbog njenih sitnih musica sam se vratio ma Ubuntu cim je ona nesreca od Intrepida dobila nasljednika.
Nekoliko posljednjih mjeseci koristim PCLOS, jer mi po prvi puta neka druga distra daje slican osjecaj kao Ubuntu, a malkice sam se zasitio Ubuntua jer na njemu jednostavno nemam vise problema. A dosadno je kad instaliras Linux i sve radi.
Ipak, Ubuntu ostaje moja najveca ljubav i imam ga uvijek instaliranog na nekom kompu.
Moja druga ljubav ostaje Puppy kojeg sam imao cak jedno mjesec i pol kao glavnu distru instaliranog na komp. Ne mozes ne voljeti tog malca. :)
Avatar
Site Admin
Postovi: 16087
Site Admin
Postovi: 16087
Pridružen/a: 03 tra 2008, 18:09
Lokacija: Svugdi me ima. Slavonija uglavnom.
Podijelio/la zahvalu: 503 puta
Primio/la zahvalu: 531 puta
Spol: M
OS: Mint 17 Cinnamon
Prvi susret sa linux-om sam imala negdje prije 10 (a možda i više) godina. Na Info-u je hulk prodavao za 5kn (tada su CD-i bili užasno skupi) linux preveden na hrvatski. Više se ne sjećam koja je distra bila u pitanju. Ugl, mene je oduševio jer je imao izrazito puno igrica odmah po instalaciji za razliku od winsa 98 sa svega 4 igre :D Tada XP još nije postajao. No, nisam ga aktivno koristila.

Par godina poslije smo nabavili Suse verzija 8 (ako se ne varam) i to sam koristila do verzije 10 (ugl, ne baš lijepo iskustvo). I tako je linux pao u zaborav, sve do prije 2 godine, kad su mi dali kubuntu 7.04. I to me oduševilo jer je sve radilo iz prve. 8.04 mi je najdraža distra jer radi super :)

Kako ne volim mjenjati stvari koje rade, tako se i danas držim kubuntu-a, trenutno sam na 9.04 verziji (već skoro dvije godine, bez dual boot-a) i tu ću i ostati još neko vrijeme.
Avatar
Site Admin
Postovi: 2076
Site Admin
Postovi: 2076
Pridružen/a: 07 pro 2007, 16:30
Lokacija: Zagreb
Podijelio/la zahvalu: 174 puta
Primio/la zahvalu: 278 puta
Spol: Ž
OS: ubuntu 12.04
prije cca 2 god. sam kratko (po nekoliko dana) isprobavao:
Kod: Označi sve
openSUSE
Ubuntu
Kubuntu
Fedora

i onda se odlucio na openSUSE. i sad sam se navukao..
probao sam nedavno ubuntu i kubuntu (10.04) i.. razocarao sam se. posebno sa kubuntuom..
sada sa na 11.3 i necu mislim tako brzo isprobavati nista drugo.
KDE ofkors :D da ne bude zabune ;)
Like some other animals, the gecko can perform a neat trick when threatened by a predator: it can amputate its own tail. The dropped tail serves to distract the predator, and by losing it, the lizard can run faster.
Avatar
Moderator
Postovi: 4366
Moderator
Postovi: 4366
Pridružen/a: 28 sij 2009, 18:46
Lokacija: Istra/Rijeka
Podijelio/la zahvalu: 86 puta
Primio/la zahvalu: 148 puta
Spol: M
OS: openSUSE 13.1 KDE
prije nesto vremena (win98SE vrijeme) na nekoj edukaciji sam dobio full instalaciju crvenkapavice (na tri cd-a, to je tad bio sadrzaj kompletnih repozitorija, ukljucujuci i sourceve) i odlucio to instalirati.
prvi pokusaj dual boota se toliko zakomplicirao da je zavrsio formatiranje harda, a iz drugog sam to nekako skrpao.

problem je bio sto sam kao i vecina u to vrijeme bio ponosni vlasnik conexantovog soft modema (adsl se tek poceo spominjati i imali su ga samo rijetki sretnici koji su bili pokusni kunici za HT) i ATI-eve graficke, kombinacija koja je boljela vise od bicevanja po ledjima buduci da je bez izlaza na internet i postene rezolucije druzenje sa linuxom bilo prilicno zamorno i ukljucivalo puno rebootanja u windowse, printanja manuala i bootanja nazad u crvenkapavicu, tak da sam se vrlo rijetko koristio time kao desktop os-om, bio je gotovo pa neupotrebljiv.

gnome je jos uvijek slicio na kde. :)

onda sam se zaposlio u jednom firmi gdje je 99% servera bilo na debianu i tada sam prvi put poceo koristiti linux u neke svrhe produktivnije od gledanja sto tu sve ima.
tad je negdje i adsl malo zivnuo, pojavio se i ubuntu i instalirao sam prvi ubuntu koji je bio pun djecjih bolesti (kojih se s vremenom jos vise nakupilo, bolezljivo neko dijete :D ) i tad sam negdje poceo korisiti linux kao primarni desktop os.
nakon dvije verzije ubuntua i nakon sto se broj bolesti povecavao umjesto da se smanjuje, back home with debian. i to je tak par godina, ne vjerujem da ce me nesto u bliskoj buducnosti ponukati da ga zamijenim sa drugom distrom osim u must have/testne svrhe.

u medjuvremeneu sam se sticajem okolnosti igrao i sa open sisom, centosom, freebsd-om i nesto skroz sitno sa fedorom i zakljucio da mi rpm-ovi ne odgovaraju, a bsd je jos uvijek primarno serverski os osim za ljude esktermno malih zahtjeva.
...."Have you mooed today?"...
..It’s that time of the decade: I’m reinstalling Debian..
Avatar
Postovi: 5677
Postovi: 5677
Pridružen/a: 28 vel 2009, 16:36
Podijelio/la zahvalu: 1 puta
Primio/la zahvalu: 41 puta
PCLOS.....ne samo što se najlakše snalazim na njemu (ono,kao totalni početnik, te mi je posve ok recenzija na ovom portalu)....
Ali i inače mi se nekako lakše snaći na "crven fesićima" (ovo je subjektivno,dakako!)
Ali ima nešto drugo....moj hardveraj koji izgleda ko da ga je sakupljen nakon poplave,
zadnje kinesko smeće,zadnja jeftinjara na ovoj distri šljaka već kao live....ponavljam, meni kao ljutom početniku
to jako puno znači....

edit...prvi linux koji sam uopće vidio bio je naravno-Knoppix ,čini mi se da tada, nekada davno niti nije
imao opciju instalacije na hdd.
Zadnja izmjena: exocet; 25 srp 2010, 22:15; ukupno mijenjano 2 put/a.
Avatar
Postovi: 183
Postovi: 183
Pridružen/a: 12 svi 2009, 20:31
Lokacija: Zagreb
Podijelio/la zahvalu: 0 puta
Primio/la zahvalu: 0 puta
Spol: m
OS: PCLinuxOS/KDE 4.6.1

Na mreži
Trenutno korisnika/ca: / i 1 gost.