Stranica: 1/7.

München se vraca na MS Win?

PostPostano: 18 kol 2014, 20:05
Postao/la WexZG
http://www.neowin.net/news/munich-germa ... to-windows

Koliko ovo moze biti provjerena vijest? Win fanovi s podsmijehom pomalo trljaju ruke.

Re: München se vraca na MS Win?

PostPostano: 18 kol 2014, 20:34
Postao/la JH-IM
WexZG je napisao/la:http://www.neowin.net/news/munich-germany-realizes-that-deploying-linux-was-a-disaster-going-back-to-windows

Koliko ovo moze biti provjerena vijest? Win fanovi s podsmijehom pomalo trljaju ruke.


Naslov te vijesti je pretenciozan kao i sam članak.

Issues arose when the Linux OS users tried to work with those outside the city and they were unable to share files easily with those on other applications. More so, the idea is generally that Linux setups are cheaper than a Microsoft solution as you do not have to pay licensing fees but what Munich experienced is that Linux was much more expensive. Why is it more expensive? That's because the city had to hire programmers to build out functionality that they needed and then had to pay the staff to maintain the software.


Koji sada files ne mogu shareati? LibreOffice snima i u Microsoftove formate, nije vrhunski kao Microsoft Office ali je ipak dovoljno dobar. Pay the staff to maintain software? Da i što sa plaćanjem održavanja? Koji se to sustavi održavaju sami od sebe? Da nije Microsoftovi? :kava 9000 računala, normalno da trebaju administratore i IT support, trebali su ih i za Windowse. Članak je glup da ne može biti gluplji, taman za mentalne kapacitete prosječnog Windows korisnika. Da li je istinit ne znam ali da je glupo sročen to bez daljnjega.

Re: München se vraca na MS Win?

PostPostano: 18 kol 2014, 20:46
Postao/la r3bl
Da budem iskren, sumnjam. Ne praviš višegodišnji prelaz bez dobre procjene na to da li će da ti se isplati ili ne. Dobro razmatraš sve mogućnosti i siguran sam da su u Minhenu znali za propuste navedene u članku i još kada su počeli prelaziti. Čini mi se kao lažna vijest nekog prozoraša.

Re: München se vraca na MS Win?

PostPostano: 18 kol 2014, 20:51
Postao/la JH-IM
r3bl je napisao/la:Da budem iskren, sumnjam. Ne praviš višegodišnji prelaz bez dobre procjene na to da li će da ti se isplati ili ne. Dobro razmatraš sve mogućnosti i siguran sam da su u Minhenu znali za propuste navedene u članku i još kada su počeli prelaziti. Čini mi se kao lažna vijest nekog prozoraša.


I za vrijeme prijelaza ušteđeni su milijuni u cijelom procesu. Otkuda sada odjednom previsoki troškovi? Nijemci obično ne griješe u procjenama tako da je vijest sumnjiva.

Re: München se vraca na MS Win?

PostPostano: 18 kol 2014, 20:53
Postao/la bertone
Da, postani članak je malo "khm" napisan.. koliko sam brzinski pronašao informacija iz drugih izvora o tome, imali su unazad tri godine par pritužbi institucija iz drugih gradova zbog nekompatibilnosti u dijeljenju dokumenata i sami su imali problema sa mail serverom koji nije dobro radio sa telefonima (ne piše kojima, tj kojim OS-om).. tako da :D

Re: München se vraca na MS Win?

PostPostano: 18 kol 2014, 21:00
Postao/la JH-IM
Bertone je napisao/la:Da, postani članak je malo "khm" napisan.. koliko sam brzinski pronašao informacija iz drugih izvora o tome, imali su unazad tri godine par pritužbi institucija iz drugih gradova zbog nekompatibilnosti u dijeljenju dokumenata i sami su imali problema sa mail serverom koji nije dobro radio sa telefonima (ne piše kojima, tj kojim OS-om).. tako da :D


Ovo za mail server im vjerovatno treba bolji administrator da im to namjesti :hihi

Re: München se vraca na MS Win?

PostPostano: 18 kol 2014, 21:02
Postao/la dinosb

Re: München se vraca na MS Win?

PostPostano: 18 kol 2014, 21:11
Postao/la JH-IM
dinosb je napisao/la:Evo i članak s druge lokacije

http://www.geek.com/microsoft/10-years- ... s-1602234/


Tu se nešto ne slaže, oni su prema vlastitim riječima uštedjeli milijune kada su prešli na Linux, sada odjednom podrška za Linux košta više od uštede odnosno korištenje Linuxa je postalo preskupo? Njušim posebne ponude od Microsofta, ne bi im to bilo prvi put :kava

Re: München se vraca na MS Win?

PostPostano: 19 kol 2014, 07:20
Postao/la gušter
Pogotovo sad nakon ovoga nema šanse da se uopće proba uvest linux u našim državinim i lokalnim upravama. MS lobisti će ovo recitirat ka mantru svakome ko pokuša prelazak na linux. Ljudi moji kod nas nema šanse da neka institucija pređe na linux, šta zbog idiota i političara u raznim institucijama, šta zbog MS-a. Po meni treba se okrenit malim ljudima, iskopat šta više starih računala na XP-u, objasnit ljudima da ne moraju kupovat novi hardwer i instalirat im linux. Neka svako ovde proba bar jednu mašinu misečno prebacit na linux za godinu dana imamo bolje stanje za linux nego da je neka državna institucija prešla na neku distru.

Re: München se vraca na MS Win?

PostPostano: 19 kol 2014, 07:42
Postao/la shrike
Ne bih se uopće začudio je oko prelaska posotji brdo problema. Na žalost, jako puno ekipa a bome i ovdje na LZS sve gleda ružičastim naočalama i pretvara se da je dosta samo instalirati linux i sve će biti ok, a bome neće. Ljudi, postoje stravični probolemi oko toga svega, a bome i drugi troškovi ovisno od situacije do situacije. Ako mislite da je prelazak na linux kao opisani "zamjeni XP sa linuxom", to je jednaki plan kao da raketu radite tako da ulijete u bačvu benzin i očekujete da kada dolje pripalite da budete na mjesecu. Možda neki dio vas i bude, ali veći će se skupljati vodenim saugerom. KOnkretno par stvari koje se vole ignorirati:

1) što se službenih dokumenata tiče potrebna je 100% interoperabilnost, a ne "više-manje".
2) Ako driveri za neki hardware ne posotje, moraju se napisati. to košta. Ako se hardware mora mijenjati, to je puno hw i to košta.
3) Ako programi ne postoje jer su pisani samo za win, to košta jako, jako puno. Košta i prevođenje i prilagođavanje, taman da dio je portabilan (a lako moguće nije)
4) edukacija isto tako košta. ne može se očekivati da netko samo tako nauči linux. neki od vas žive (ili su živjeli) u paralelnoj dimenziji pa su se pretvarali da "tete u ministarstvima" koje prestaju znati koristiti komp kada im se promijeni pozadina ne postoje... ali, bome postoje i nisu samo u Hrvatskoj i upravo zato edukacija jest potrebna.