Sada je: 30 lis 2020, 03:08.
Novosti iz Linux svijeta. Komentiranje vijesti s portala.

Moderator/ica: Moderatori/ce

Kao što i naslov kaže, MS-ov glavni inženjer Mark Russinovich tvrdi kako open-sourcanje Windowsa može biti i te kako izgledno i to kao jedan od smjerova Novog Microsofta.
Više na stranicama:
http://www.wired.com/2015/04/microsoft- ... al_twitter
http://www.phoronix.com/scan.php?page=n ... y-Possible

Moje razmišljanje o ovakvom smjeru MS-a je slijedeće:
Ako MS to učini onda je to definitivni znak da se preusmjerava na druge izvore financiranja kao što će i dalje biti MS Office, te hardveraja, posebno smartphonea, tableta i sličnih uređaja. Izvor od Windowsa je po meni značajan, tako da MS mora imati dobru poslovnu strategiju za naplatu svojih drugih proizvoda kako bi nadoknadio manjak od Windowsa. Naravno, open-sourcanje Windowsa će mu znatno smanjiti troškove od borbe protiv piratstva, lakše će ući na područja tržišta poput Rusije i Kine gdje baš nije omiljen, pa će na tim tžištima kompenzirati gubitak od dobiti na WIndowse, jer će tamo lakše prodati svoje druge proizvode. Naravno, tu onda ozbiljno može ugroziti popularnost Applea, ali mislim da neće ozbiljno ugroziti Linux, jer Linux i tako ima nas, svoju posebnu publiku koju ne interesiraju MSovi proizvodi. Ne znam ako MS misli održavati open-source Windowse koji bi se mogli forkati i customizirati. Na što će sve to ličiti, a opet zadržati konzistenciju održivih Windowsa, ne znam. Previše je varijabli u igri.

Nadalje, kako se svijet sve više otvara prema open-sourceu, cloud computingu i sličnim servisima, moguće je da MS ovdje vidi svoju šansu za naplatu, a ako zakasni s open-sourcanjem WIndowsa riskira da mu proizvod postane nepoželjan i sve manje upotrebljavan. Otvaranje WIndowsa open source zajednici tada više djeluje kao reklama MS-u za njegove druge, naplative proizvode i usluge prema kojima se očito bude sve više otvarao.
Ne bi me čudilo da na kraju WIndowsi kao proizvod dožive potpuni slom bilo to kao zatvoreni ili otvoreni softver, ali ako ga otvore, MS iskorištava šansu dobre reklame za svoju budućnost u drugim proizvodima.

A vaše?
Avatar
Site Admin
Postovi: 9983
Site Admin
Postovi: 9983
Pridružen/a: 04 pro 2007, 08:00
Lokacija: Zagreb
Podijelio/la zahvalu: 155 puta
Primio/la zahvalu: 256 puta
Moje razmišljanje je vrlo Captain Obvious, a možda je i pogrešno, tko zna, ali čini mi se da je puno lakše "zatvoriti" nešto što je prvotno bilo open source nego obrnuto.

Drugim riječima, mislim da im to neće baš biti jednostavno izvesti, ali možda očekuju time pridobiti neku jeftinu ili čak besplatnu radnu snagu u vidu contributora koda, po uzoru na Linux kernel i distribucije koje još uvijek većinski održavaju volonteri. "Prosječne", krajnje korisnike vjerojatno neće baš biti previše briga, jer se ionako ne razumiju u to niti ih zanima, a ako ti "otvoreni" Windowsi budu čak i besplatni, za njih će to biti narodno veselje.

Microsoft bi vjerojatno volio odabrati neki model poslovanja u kojem će ipak zadržati kakvu-takvu kontrolu nad time kako se može i "smije" modificirati te otvorene Windowse, ali bojim se da takav pristup nije baš kompatibilan s pokretom otvorenog koda. Ne bi me iznenadilo da uz open-source Windowse izbace i neku svoju verziju GPL-a u kojoj će biti točno definirano što i kako se može forkati :hihi
Avatar
Site Admin
Postovi: 6511
Site Admin
Postovi: 6511
Pridružen/a: 06 lip 2009, 23:16
Lokacija: Online
Podijelio/la zahvalu: 621 puta
Primio/la zahvalu: 630 puta
OS: Kubuntu & Manjaro
Da, zapravo to i očekujem. Ne zaboravimo da open-source ne znači nužno i free/libre softver!
To što netko otvori kod još uvijek smije postaviti na njega raznorazne ne-GPL (ili ne-BSD) licence koje će ograničavati contributore.
Avatar
Site Admin
Postovi: 9983
Site Admin
Postovi: 9983
Pridružen/a: 04 pro 2007, 08:00
Lokacija: Zagreb
Podijelio/la zahvalu: 155 puta
Primio/la zahvalu: 256 puta
Microsoft na windowsima kao operativnom sustava zarađuje vrlo malo, skoro pa zanemarujuce naspram ostalih njihovih prihoda.

U tom kontekstu bi znači vrlo malo izgubili. Oem je skoro pa free, od 0 pa do 16 usd, ovisno o uređaju. A većina home korisnika je ili oem ili pirat.

Firme plaćaju os no i to ovisi o snazi i agilnosti iInspekcija, pa je i tu stanje šaroliko, ovisno od regije i drzave tj njene uređenosti..

Ako se vijest pokaže točnom, mislim da je to ipak priprema za nadolazeca vremena i trzne tendencije.

Razvoj linuxa je u zanemarivom postotku na open zajednici, a glavnina razvoja je ipak na valu od desetina miliona dolara koje giganti poput intela i ibm-a ulažu kontinuirano u razvoj, jer linux ko linux je najrašireniji softver pogotovo u komercijalnoj djelatnosti ( mobiteli, tableti, frižideri, televizori, ruteri, i još stotine raznih uređaja kojima smo okruženi )

Ime linux je patentirano pred američkim zakonodavstvom, ....

Sve je moguće u budućnosti, i otvaranje windowsa ali i zatvaranje koječega i to ovisi o diktatu tržišta i odlukama upravnih odbora i dioničara giganata a ne o željama tzv open zajednice...

:-)
Max Bunker
Max Bunker

Na mreži
Trenutno korisnika/ca: / i 2 gostiju.