Switch to full style
Novosti iz Linux svijeta. Komentiranje vijesti s portala.
Odgovori

Maru OS (Android + Debian)

12 vel 2016, 19:16

Maru je operativni sustav za pametne tefone baziran na Andoridu Lollipop, a u sebi skriva punokrvni Debian. Koristi Canonicalovu tehnologiju nazvanu "Ubuntu for Android" koja predstavlja rani pokušaj konvergencije. Iako nikad nije službeno predstavljen, "Ubuntu for Android" jest uspješan no unatoč tomu je napušten.

Maru dolazi bez bloata, ponaša se kao klasičan Android, podržava HDMI, SD pohranu, Wifi, bluetooth tipkovnicu i miša. Kada se spoji na eksterni monitor, pokreće Debian (Xfce?) za manje od 5 sekundi. Omogućen je potpuno desktop korištenje, multitasking, te odvojeno korištenje telefona i desktopa.

Maru je još uvijek u beti, a trenutno radi na Nexusu 5. Iako je započeo kao projekt zatvorenog koda, odlučeno je da će se potpuno otvoriti.


slika


http://maruos.com/#/
http://blog.maruos.com/2016/02/11/maru-is-open-source/

[Maru OS]

14 vel 2016, 14:29

Ne znam da li ste već čuli za ovaj projekt...
Uglavnom zamišljen je kao kombinacija Androida i Debiana. Znači, kada se mobitel spoji sa monitorom ili tv-om preko HDMI kabela, na monitoru se pojavi Debian 8 a za to vrijeme je aktivan i Android na smartphoneu. Maru OS je trenutno dostupan beta testerima ali pošto se javilo dosta ljudi voljnih pomoći u razvoju projekta, glavni developer je odlučio cijeli projekt objaviti na githubu što će biti napravljeno u sljedećim danima/tjednima kada napiše dokumentaciju projekta. Vjeruje se da će biti dostupan na većem broju uređaja (trenutno je dostupan samo na Nexus 5)...
Više o ovome projektu možete saznati na službenoj stranici i u priloženom videu.
Edit by calisto: post premješten u Vijesti. Projekt je još u ranom razvoju i tek postaje open source, tako da nema potrebe za dupliranjem tema.

Re: Maru OS (Android + Debian)

11 ožu 2016, 19:50https://www.youtube.com/watch?v=iF7yK7HAyVM
Odgovori