Sada je: 30 lis 2020, 03:29.
Novosti iz Linux svijeta. Komentiranje vijesti s portala.

Moderator/ica: Moderatori/ce

http://news.softpedia.com/news/microsof ... 1470.shtml

http://blogs.microsoft.com/blog/2016/03 ... -on-linux/

The breaking news story has been covered by almost all technology websites today, as Microsoft's Scott Guthrie was excited to share with us the first details of the company's plans to bring its famous Microsoft SQL Server relational database management system (RDBMS) to Linux kernel-based operating systems.

According to Mr. Guthrie, Microsoft's long-term plan is to enable SQL Server to produce a steady data platform across GNU/Linux and Microsoft Windows Server operating systems, but today they are releasing a private preview to early adopters and developers interested in testing the technology.

"Today I’m excited to announce our plans to bring SQL Server to Linux as well," said Scott Guthrie, executive vice president, Cloud and Enterprise Group at Microsoft. "This will enable SQL Server to deliver a consistent data platform across Windows Server and Linux, as well as on-premises and cloud."

Microsoft SQL Server for Linux coming mid-2017
By enabling its SQL Server relational database to support Linux kernel-based operating system, Microsoft will provide customers with greater flexibility in their data solution, along with best-in-class security, industry-leading total cost of ownership (TCO), hybrid cloud innovations, as well as mission-critical performance.

Please note that the full implementation of SQL Server support for Linux will be available sometime in mid-2017, but until then we hope to see more news from Microsoft on their open-source ambitions. Canonical are also working with the Redmond company to bring SQL Server to Ubuntu Linux.

"We are delighted to be working with Microsoft as it brings SQL Server to Linux,” said Mark Shuttleworth, founder of Canonical and Ubuntu. “Customers are already taking advantage of Azure Data Lake services on Ubuntu, and now developers will be able to build modern applications that utilize SQL Server’s enterprise capabilities."


Microsoft donosi MSSQL na Linux negdje u 2017 g, RedHat i Canonical rade sa Microsoftom na ovome. Microsoft očito želi zaraditi barem nešto na serverima, kada već ne može prodati svima Microsoft Windows Server :hihi
Avatar
Postovi: 2808
Postovi: 2808
Pridružen/a: 23 ruj 2013, 21:19
Podijelio/la zahvalu: 41 puta
Primio/la zahvalu: 177 puta
Spol: M
OS: Ubuntu 18.04 LTS
Jel tko radio sa time? Kakvo je?
Es gibt keinen Gott, kein Universum, keine menschliche Rasse, kein irdisches Leben, keinen Himmel, keine Hölle. Es ist alles ein Traum - ein grotesker und dummer Traum. Nichts existiert außer dir. Und du bist nur ein Gedanke - ein vagabundierender Gedanke, ein nutzloser Gedanke, ein heimatloser Gedanke, der verloren in der leeren Ewigkeit wandelt!
Avatar
Moderator
Postovi: 10098
Moderator
Postovi: 10098
Pridružen/a: 07 pro 2007, 18:07
Podijelio/la zahvalu: 169 puta
Primio/la zahvalu: 280 puta
Spol: Y
OS: utuntu 19.10
shrike je napisao/la:Jel tko radio sa time? Kakvo je?


Misliš konkretno na MSSQL, ili da li netko ima pristup testiranju kombinacije Linux + MSSQL?
Avatar
Postovi: 53
Postovi: 53
Pridružen/a: 21 kol 2013, 21:38
Lokacija: Zagreb
Podijelio/la zahvalu: 1 puta
Primio/la zahvalu: 8 puta
Spol: M
OS: Debian 8 / Windows 7
i jedno i drugo!
Es gibt keinen Gott, kein Universum, keine menschliche Rasse, kein irdisches Leben, keinen Himmel, keine Hölle. Es ist alles ein Traum - ein grotesker und dummer Traum. Nichts existiert außer dir. Und du bist nur ein Gedanke - ein vagabundierender Gedanke, ein nutzloser Gedanke, ein heimatloser Gedanke, der verloren in der leeren Ewigkeit wandelt!
Avatar
Moderator
Postovi: 10098
Moderator
Postovi: 10098
Pridružen/a: 07 pro 2007, 18:07
Podijelio/la zahvalu: 169 puta
Primio/la zahvalu: 280 puta
Spol: Y
OS: utuntu 19.10
shrike je napisao/la:i jedno i drugo!


Pristup beti tj testiranju nemam, a iskreno i nemam namjeru tražiti jer se vrlo malo zna gdje/što/kako. Kad dođe u RC fazu možda ću probati, ali kako nisam primarno administrator baza podataka tako i nemam neku veliku želju, radoznalost je tu u pogledu NLB-a s obzirom na to da je na skroz drugoj platformi :).

Moje iskustvo svodi se na instalaciju i konfiguraciju (clustering, load balancing, alwayson, ..,) i slično te naravno vidim što se događa u radu, naslanjanje na druge servise itd. Da bude preglednije za čitanje budem u par odvojenih dijelova pisao (tehnički, poslovno/filozofski i moje viđenje situacije). Onaj bitan dio ovog posta je da ovo nije reklama, nije usporedba i sl. pa su komentari na tu stranu nepotrebni. Kako nemam vremena više pažnje posvetiti PostgreSQL-u u sličnim scenarijima konfiguriranja tako i ne mogu raditi direktne usporedbe.

Tehnički:

Sam proizvod kao takav je jedan od boljih u smislu razvoja u odnosu na neke druge promašaje i eksperimente koje je MS izvodio. MSSQL se stabilno nadograđuje s mogućnostima, sigurnošću i stabilnošću. Sama instalacija, konfiguracija, konfiguracija klastera te naprednijih mogućnosti je zbilja pojednostavljenja i ostavlja vrlo malo mogućnosti za pogrešku osim ako su ti termini nekome posve novi. Naravno da je MS kao i svaki drugi proizvođač ciljao što više stvari dodati kroz pomoćne programe i module pa su analitički, poslovni te izvještajni dodaci direktno naslonjeni na isti, pa tvrtke koje kupuju MSSQL tu vide dodatnu vrijednost. Ono što je bitno za kombinaciju koja je tematika je kako je "core / cli" verzija ranije razvijana tako da neće biti nužno imati GUI server :). Mene zanima mrežni dio priče kako će izvesti te kako su zamislili "preslikati" pojedine tehnologije s Windows na Linux server. Sad, detalje koje bazaši proživljavaju kroz verzije i naravno noćne more koje svaki komad softvera zna imati pa ga počneš kleti "Koje je ovo smeće" zbilja ne znam, ima nelogičnosti i gluposti poput promjena jednih te istih stvari na X mjesta, dopuštanja unosa gluposti bez provjere i slično, te momenti sreće kad na jednom mjestu odstupa logika od ostatka i nije ti jasno na kakvim drogama je bio netko u tom dijelu razvoja.

Poslovno/filozofski:

Za one koji startaju s razvojem ili pokreću firmu, migriraju i sl. je lakše i logičan potez uzeti proizvod koji će dati čim više mogućnosti (što standardnih, što dodatnih) pogotovo kad su direktno naslonjene na proizvod. Cijene i licenciranje za sam početak i nije toliko "ogromno" koliko se spominje ako gledamo potrebe tvrtki kod nas pa čak ni vani. Problemi nastaju kada se krene s rastom i onim dodatnim (proširenim mogućnostima). Za naše pojmove MSSQL licenciranje nema sredinu tj. početni "komplet" kad si "mali" je pristupačan, ono što nedostaje je srednja platežna sposobnost i "srednja" licenca. Ovako postoje samo dvije strane i u startu se ne vide mogući problemi, naravno kada se dođe do istih rastom apetita onda dolazi do probijanja plafona s cijenom licenciranja a istovremeno su ruke vezane. Ideje da se stvari samo tako lako mogu migrirati i promijeniti variraju od vrste poslovanja, negdje to može biti vremenski i regulatorno bezbolno, dok drugdje se takve ideje/prijedlozi te moguće odluke moraju dugo vremena obrazlagati i "dokazivati".

Ono što se promijenilo na gore je licenciranje po jezgrama, micanje mogućnosti iz Standard u Enterprise dio (postoje i u standardu ali uz uvjete koji su sitno pisani :)). Kroz period se točno dobije dojam kako je cijeli tim promatrao razvoje malih tvrtki i fantastično precizno proračunao kako im stegnuti "omču" oko vrata kroz neki period gdje više niti može na staro, a cijena nadogradnje je u tom momentu prevelika. Dobije se onaj osjećaj stjeranosti u kut, a bijeg iz istog koji god odabrali nije ni vremenski, a ni financijski banalan.

Moje viđenje:

Kao proizvod po meni svjetlu budućnost pogotovo kod korporacija jer postoji niz dodatnog softvera vezanog za sigurnost i compliance (ne mogu se sjetiti prijevoda), a takvim tvrtkama novac za licencu nije problem. Ako nekog zanima "banalan" primjer onda je to Stack* serija stranica (StackOverflow, StackExchange, ServerFault) koje su na MSSQL serveru, ako nekog zanimaju tehnički detalji kako izgleda hibrid otvorenih i vlasničkih tehnologija: https://meta.stackexchange.com/question ... ge-network

Problem je što je pokušaj približavanja MSSQL-a na Linux tjeranje vode na MS mlin u kojem se gleda jednosmjerno, a to je džep od MS-a. Shodno tome mogu pojedine mogućnosti ugasiti, uvjetovati prelazak na Azure (što rade sve više i više). Kao primjer je novi potez gdje će korisnici Oracle baze moći besplatno migrirati na trenutnu aktualnu verziju. A što poslije? :) Dodatno štivo s upitnim potezima: http://techrights.org/2016/03/10/charm- ... -distract/

Skraćeno: Tehnički kvalitetan proizvod koji se kroz godine dokazuje sve više, što sigurnostno, što regulatorno + s podrškama od drugih proizvođača, ali namjere koje MS ima ćemo vidjeti kroz vrijeme. Ne znam koliko će ova količina teksta potaknuti raspravu, ono što je meni osobno bitno u ovom tekstu je ne miješati mišljenje o kvaliteti proizvoda s načinom poslovanja tvrtke.
Avatar
Postovi: 53
Postovi: 53
Pridružen/a: 21 kol 2013, 21:38
Lokacija: Zagreb
Podijelio/la zahvalu: 1 puta
Primio/la zahvalu: 8 puta
Spol: M
OS: Debian 8 / Windows 7
Zvuči kao klasični vendor lock in. Zapravo sam se nadao više o nekim tehničkim stvarima, tipa kako stabilno radi replikacija, jel možeš replicirati između različitih verzija, tipovi, stabilnost, SQL compliance, kako se lako/teško može raditi backup, kako skalira sa veličinom baze. Znam da mogu sve to naći teoretski na netu, ali me čisto zanimalo vako nečije osobno iskustvo. Kako god ispalo, morat će imati čistu cli verziju jer ako počnu uvjetovati GUI za to će čitava stvar pasti u vodu za popriličan broj ljudi.
Es gibt keinen Gott, kein Universum, keine menschliche Rasse, kein irdisches Leben, keinen Himmel, keine Hölle. Es ist alles ein Traum - ein grotesker und dummer Traum. Nichts existiert außer dir. Und du bist nur ein Gedanke - ein vagabundierender Gedanke, ein nutzloser Gedanke, ein heimatloser Gedanke, der verloren in der leeren Ewigkeit wandelt!
Avatar
Moderator
Postovi: 10098
Moderator
Postovi: 10098
Pridružen/a: 07 pro 2007, 18:07
Podijelio/la zahvalu: 169 puta
Primio/la zahvalu: 280 puta
Spol: Y
OS: utuntu 19.10
Evo malo me zdrmalo ovo... jel se to Ubuntu i MS urotili protiv ostatka svijeta? :lulz

http://techcrunch.com/2016/03/30/be-ver ... indows-10/
In their respective beginnings, Linux, Olympics and Esperanto had one thing in common - good will.
Avatar
Postovi: 157
Postovi: 157
Pridružen/a: 23 tra 2012, 00:15
Lokacija: "Karlovac"
Podijelio/la zahvalu: 22 puta
Primio/la zahvalu: 1 puta
Spol: M
OS: Arch & Solus Mate
Bolja opcija je postgresql.

Ako si manja firma koja nema za licence, bolje uzeti postgresql koji je besplatan.
Kad narasteš i skupi se više podataka, onda postoji nekoliko komercijalnih verzija iza kojih stoje firme.
Npr.
1.Green plum
2.Citus db
3.Postgresql XL (besplatna)
4.Aster data
5.Enterprise data

Prva je za datawarehouse, baze pod rednim brojem 2, 3,5 podržavaju i cluster, za aster data nezam.


Bio je slučaj kad nam je jedna firma nudila korištenje SW (web aplikacija) i baza je bila MS Sql server i onda ti kažu, nemojte baš pokretati izvještaje za veći raspon podataka, da ne bi opteretili bazu.

Nije mi samo jasno, zašto firma, ako nije imala love za bazu da je stave na bolji server, zašto nisu uzeli postgresql.

Moj glas je za postgresql.

I kad prebce MS SQL server na linux, vjerojatno će podržavati ubuntu, cent os i eventualno suse.

Distribucije koje j ane koristim.

A drugo, ako mi treba baza za ogromne podatke i enterprise, onda ću radije ili uzet komercijalnu verziju postgresql-a ili oracle.
Postovi: 157
Postovi: 157
Pridružen/a: 06 svi 2012, 11:59
Podijelio/la zahvalu: 0 puta
Primio/la zahvalu: 3 puta
Spol: M
OS: Fedora, Fedora server
Zašto uopće plaćati baze? Imaš poprilično velike firme, i to mislim unutar alexa top 500 sajtova (pa i 100) koje uspješno vrte obični mysql i postresql na datasetovima koji se mjere u stotinama gigabajta, terabajtima a znam jednu koja ima mysql cluster od 2 PB (da to je petabajta). Iz svega što sam do sada vidio:

1) mysql nije tako loš kako mu se pripisuje

2) postresql isto ima neke mane koje su dosta, onak, zeznute.

jorgovan je napisao/la:Bio je slučaj kad nam je jedna firma nudila korištenje SW (web aplikacija) i baza je bila MS Sql server i onda ti kažu, nemojte baš pokretati izvještaje za veći raspon podataka, da ne bi opteretili bazu.

Nije mi samo jasno, zašto firma, ako nije imala love za bazu da je stave na bolji server, zašto nisu uzeli postgresql.


Nisu znali. Koliko mi je poznato, MS se do faktički nedavno forsirao na svim razinama i to je ono što je većina znala, i jedino što je mogla koristiti.
Es gibt keinen Gott, kein Universum, keine menschliche Rasse, kein irdisches Leben, keinen Himmel, keine Hölle. Es ist alles ein Traum - ein grotesker und dummer Traum. Nichts existiert außer dir. Und du bist nur ein Gedanke - ein vagabundierender Gedanke, ein nutzloser Gedanke, ein heimatloser Gedanke, der verloren in der leeren Ewigkeit wandelt!
Avatar
Moderator
Postovi: 10098
Moderator
Postovi: 10098
Pridružen/a: 07 pro 2007, 18:07
Podijelio/la zahvalu: 169 puta
Primio/la zahvalu: 280 puta
Spol: Y
OS: utuntu 19.10
shrike je napisao/la:1) mysql nije tako loš kako mu se pripisuje

Nisam u tome ali koliko znam, otkad je Oracle preuzeo MySQL, ona se nalazi u istoj situaciji kao i OpenOffice. Isto kao što je nastao LibreOffice kao alternativa Openu, tako postoji i MariaDB kao istovjetna zamjena MySQL-u, samo sa čistom GPL licencom (MySQL ima dvostruku licencu - i vlasničku).
"Hodor bre foobar"
Avatar
Postovi: 1909
Postovi: 1909
Pridružen/a: 16 tra 2011, 08:34
Lokacija: i grupa Film
Podijelio/la zahvalu: 45 puta
Primio/la zahvalu: 342 puta
Spol: M
OS: Mint 10 LXDE itd...

Na mreži
Trenutno korisnika/ca: / i 2 gostiju.