Linux kernel 2.6.29

Novosti iz Linux svijeta. Komentiranje vijesti s portala.

Moderator/ica: Moderatori/ce

Odgovori
iv@n
Site Admin
Spol: M
Kontakt:

Linux kernel 2.6.29

Post Postao/la iv@n »

To avoid criticism ~ do nothing, say nothing, be nothing.
Markec

Re: Linux kernel 2.6.29

Post Postao/la Markec »

zanimliv mi je dio o Btrfs no mislio sam da ćemo malo duže koristiti ext4, premda to još nije dovršeno, koja je prednost Btrfs u odnosu na ext4
iv@n
Site Admin
Kontakt:

Post Postao/la iv@n »

Osobno ostajem na EXT3 - moji podaci su mi bitni i ne želim riskirati sa nečim svježim poput EXT4, a kamoli Btrfs.
To avoid criticism ~ do nothing, say nothing, be nothing.
shrike
Moderator
Spol: Y
Kontakt:

Post Postao/la shrike »

btrfs je još u teškom razvoju, verzija 0.18. Nikako instalirat na komp
Es gibt keinen Gott, kein Universum, keine menschliche Rasse, kein irdisches Leben, keinen Himmel, keine Hölle. Es ist alles ein Traum - ein grotesker und dummer Traum. Nichts existiert außer dir. Und du bist nur ein Gedanke - ein vagabundierender Gedanke, ein nutzloser Gedanke, ein heimatloser Gedanke, der verloren in der leeren Ewigkeit wandelt!
Grof
Site Admin

Post Postao/la Grof »

Markec je napisao/la:zanimliv mi je dio o Btrfs no mislio sam da ćemo malo duže koristiti ext4, premda to još nije dovršeno, koja je prednost Btrfs u odnosu na ext4
Btrfs trebao bi biti nadomjestak Sunovom ZFS-u na Linux kernelu, no to je još daleko, jer je Btrfs daleko od kraja...
Gruvy

Post Postao/la Gruvy »

"Poboljšanja u DRM-u" - ovaj dio mi ne sjeda nikako, kakva poboljšanja u DRM-u?
4ndY
Moderator
Kontakt:

Post Postao/la 4ndY »

Gruvy je napisao/la:"Poboljšanja u DRM-u" - ovaj dio mi ne sjeda nikako, kakva poboljšanja u DRM-u?
To nije onaj zloglasni DRM, već Direct Rendering Manager. ;)
A neutron walks into a bar; he asks the bartender, 'How much for a beer?' The bartender looks at him, and says 'For you, no charge.'
DoDo

Post Postao/la DoDo »

Ajme majko! Netko je ovaj članak doslovno preveo s Phoronixa, bez da objasni kaj koja kratica znači:

Dakle počnimo:
GEM - Graphics Execution Manager := moderna verzija upravitelja memorijom specijalizirana za grafičke kartice. Detaljno možete pročitati na Wikipediji, no glavna ideja je da omogući paralelan rad više grafičkih aplikacija bez da se mora cijeli grafički buffer spremati u posebnu memoriju i onda opet restore-ati.
DRM - Direct Rendering Manager := "ono" što crta 3D grafiku na linuxu. Sastoji se od 2 drivera - generički driver i specifični driver za pojedinu grafičku karticu. http://en.wikipedia.org/wiki/Direct_Rendering_Manager
KMS - Kernel-mode setting - heh, to je već malo teže za objasnit onima koji nisu u toku s novim tehnologijama u kernelu. Wikipedija još o tome ništa nema, nešto možete pročitati ovdje, no glavna ideja je da se X driver prebaci iz userspace-a u kernel-space, što bi trebalo rezultirati bržim boot-om, bržim suspend/resume-om i lakšim debugiranjem grafičkih drivera. No stvar je vrlo nova i puno drivera to još uvijek ne podržavaju (tek OSS Intel i radeon driveri u fedori 10, i to samo zato jer fedora uvijek gura svoju verziju kernela, a ne drži se mainstream-a, poput npr. Ubuntu-a).

EDIT: 4ndy me preduhitrio.
:mrgreen: Smile! It makes people wonder what you're thinking about... :mrgreen:
I am NaN, I am a free man!
Započnite svoje Linux iskustvo na http://wiki.open.hr
4ndY
Moderator
Kontakt:

Post Postao/la 4ndY »

DoDo je napisao/la:
4ndY je napisao/la:To nije onaj zloglasni DRM,...
Zašto bi Digital Rights Management bio zloglasan? Ha?
http://www.defectivebydesign.org/
A neutron walks into a bar; he asks the bartender, 'How much for a beer?' The bartender looks at him, and says 'For you, no charge.'
Odgovori