Sada je: 14 stu 2019, 04:47.
Rasprave u vezi Linux aplikacija.

Moderator/ica: Moderatori/ce

madone je napisao/la:
rudar je napisao/la:Tekstove snimam u Word 2003 formatu i svakodnevno ih prenosim iz jednog u drugo računalo, kako posao zahtijeva.

Vjerojatno si probao spremati i u neke druge formate, možda je kompatibilnost bolja....


Da, snimao sam i u starijim verzijama (do '97), kao što sam provjeravao i noviju varijantu, Word 2007, ali izgledalo je isto. Ali, može tu biti nešto, dobar savjet, hvala!
Avatar
Postovi: 877
Postovi: 877
Pridružen/a: 27 ruj 2012, 12:39
Podijelio/la zahvalu: 62 puta
Primio/la zahvalu: 99 puta
Spol: M
OS: Debian Mate
4ndY je napisao/la:
Rudar, ovo što trebaš podešava se u stilovima fusnota LibreOfficea, vidi ovdje:

http://help.libreoffice.org/Writer/Footnote
http://ask.libreoffice.org/question/309 ... umbers-in/

Ako ćeš imat pitanja nakon toga javi se :-)


Hvala, majstore. Ovdje je puno materijala, dijelom sam ga već prolazio, ali moguće je da sam nešto previdio i pokušat ću opet. Javit ću za koji dan.
Avatar
Postovi: 877
Postovi: 877
Pridružen/a: 27 ruj 2012, 12:39
Podijelio/la zahvalu: 62 puta
Primio/la zahvalu: 99 puta
Spol: M
OS: Debian Mate
Da ne čitaš par dana - pošto sam se ja mučio sa sličnim problemima, evo da sažmem sve tri lokacije gdje se fusnote mogu podešavati:

1.) u glavnom izborniku: Tools > Footnotes/Endnotes - to se uređuje većina onih najvažnijih opcija vezanih za fusnote
2.) desni klik na stranicu > Page... > Footnote - dimenzije područja za fusnote i izgled linije koja ga odvaja od glavnog teksta (za veće manipulacije footerom općenito vidi isti prozor, ali kartica "Footer")
3.) F11 (ili Format > Styles and formatting) - desni klik na Footnote u novom prozoru > Modify - tu se može urediti stil fusnota (kao i svega ostaloga) do najsitnijih detalja

E sad možemo na konkretnu stvar:

rudar je napisao/la:Imam poteškoća kod fusnota. Kad otvorim tekst u Word 2003, uza svaku fusnotu (tj. bilješku u dnu stranice) pojavi se jedan nepotrebni razmak odmah poslije broja bilješke, a prije samog teksta. To mogu otkloniti ručno, izbrisati taj nepotrebni razmak u svakoj pojedinačnoj bilješci, ali nevolja je što ih zna biti više od stotinu.


Odi u uređivanje stila fusnote (gore naveden postupak 3.) i pod karticom "Indents & Spacing" stavi na "0" vrijednosti "Before text" i "First line"

rudar je napisao/la:Također, brojevi fusnota u glavnom dijelu teksta označeni su normalnom veličinom fonta, a treba mi superscript. I to se rješava samo manualno, jedan po jedan. Nisam uspio pronaći neko automatsko rješenje. Kad kasnije isti tekst otvorim u LibreOffice ili OpenOffice Writer, onda pak cijeli retci u glavnom tijelu teksta stoje kao superscript, umjesto da font bude normalne veličine. Pronašao sam samo ubrzano rješenje tog problema, da se sporni dio označi i onda kombinacijom Ctrl+Shift+P vrati u normalnu veličinu. Kad god otvorim tekst, problem me čeka, čak i ako sam, radeći i dalje u GNU/Linuxu na istom računalu, privremeno zatvorio taj file i onda ga opet otvorim. Kao da uopće nisam intervenirao.

Pretpostavljam da ovo radiš ručno u MS Wordu? Ako je tako - tu je izvor problema i tu ga moraš riješiti - mora se moći podesiti stil fusnota u MS Wordu kao i u LibreOfficeu i to probaj naći, sve drugo bit će zaobilazna pseudorješenja koja nikad neće raditi.

Stavljanje ručno oznake za fusnotu u superscript stavlja internu oznaku u tekstu da je taj dio teksta superskirpt. Zbog loše interoperabilnosti ili buga u jednom ili drugom uredskom paketu dolazi do krive interpretacije tog superskripta pa se ne zna na što se on primjenjuje (zato u jednom vidiš da završava odmah na kraju oznake fusnote, a u drugom vidiš da završava na kraju reda). Dakle trebao bi izbjegavati takve neuobičajene postupke, barem dok robuješ vlasničkim alatima i zatvorenim formatima datoteka...

Vidi još: http://help.libreoffice.org/Writer/Footnotes
A neutron walks into a bar; he asks the bartender, 'How much for a beer?' The bartender looks at him, and says 'For you, no charge.'
Avatar
Moderator
Postovi: 4059
Moderator
Postovi: 4059
Pridružen/a: 15 svi 2008, 18:05
Lokacija: Hamburg, DE
Podijelio/la zahvalu: 111 puta
Primio/la zahvalu: 183 puta
Spol: M
OS: Fedora/KDE
Sve je ovo lijepo i dobro, ali problem nije u MS Word, nego u LibreOffice Writer 3.5.4. Neki detalj ne štima, jer stare verzije (LO Writer 3.4 i čak OpenOffice Writer 3.2, koji je u paketu uz Debian Squeeze) ne prave ove probleme s prebacivanjem cijelih nizova riječi u glavnom tijelu teksta u Superscript. Napominjem da taj 'bug' imam samo u LO Writer 3.5.4, a u MS Word ne. MS Word ima problem samo s umetanjem nepotrebnog razmaka na početku svake fusnote.
Znam za mogućnosti 'Modify' i 'New' uz fusnote što se aktiviraju s F11, ali zadavanje nulte vrijednosti u Indent spacing za Before text i First line nije baš ništa promijenilo, Word je i dalje poslije otvaranja teksta prethodno snimljenog u Writeru ubacivao svoj 'obavezni' razmak. Dapače, kad sam tu (navedeni Indent spacing) odoka odredio vrijednost 0,20 cm, onda sam nakratko 'prevario' Word, pa tako barem za prvih deset bilježaka nije bilo razmaka (za preostalih devedeset, nažalost, jest). Ustanovio sam da je taj razmak koji Word ubacuje jednak duljini tabulatora.
Što se pak tiče ispisa teksta u obliku Superscript u LO Writer 3.5.4 gdje bi morao biti normalan tekst, to ne mogu nikako riješiti, nego samo ručno: označi, pritisni Ctrl+Shift+P i onda se vrati u normalu, ali samo dok mi je taj file otvoren. Čim ga zatvorim i otvorim opet, sve je isto kao da uopće nisam intervenirao. Mora biti neka sitnica u pitanju, ali nikako da pogodim o čemu se radi, a pritišću me druge obveze. Hvala ti na dobroj volji, 4ndy!
Avatar
Postovi: 877
Postovi: 877
Pridružen/a: 27 ruj 2012, 12:39
Podijelio/la zahvalu: 62 puta
Primio/la zahvalu: 99 puta
Spol: M
OS: Debian Mate
rudar je napisao/la:Sve je ovo lijepo i dobro, ali problem nije u MS Word, nego u LibreOffice Writer 3.5.4. Neki detalj ne štima, jer stare verzije (LO Writer 3.4 i čak OpenOffice Writer 3.2, koji je u paketu uz Debian Squeeze) ne prave ove probleme s prebacivanjem cijelih nizova riječi u glavnom tijelu teksta u Superscript. Napominjem da taj 'bug' imam samo u LO Writer 3.5.4, a u MS Word ne.


U pravu si rudaru, radi se o bugu u 3.5.4 sudeći po ovome. Već je bug popravljen, a ispravka će biti dostupna u verziji 3.5.8. (kako piše u bug reportu). Ako ne želiš čekati, probaj instalirati dnevnu verziju s ove adrese da vidiš jel bug uistinu popravljen. ;)
A neutron walks into a bar; he asks the bartender, 'How much for a beer?' The bartender looks at him, and says 'For you, no charge.'
Avatar
Moderator
Postovi: 4059
Moderator
Postovi: 4059
Pridružen/a: 15 svi 2008, 18:05
Lokacija: Hamburg, DE
Podijelio/la zahvalu: 111 puta
Primio/la zahvalu: 183 puta
Spol: M
OS: Fedora/KDE
PunkBastard je napisao/la:Dali su LibreOffice i OpenOffice 2 razlicita programa (suite-a) ili je LibreOffice ustvari OpenOffice preimenovan ?, jer sam na jednom postu ovdje vidio da pise "LibreOffice (OpenOffice)" ali koliko sam gledao svaki ima svoju web stranicu ali OpenOffice nemogu skinuti jer mi bude timeout na hrvatskoj stranici a neznam kako da je zaobidjem da skinem direktno sa "OpenOffice.org"


Pokušaj sa ovog linka skinut Open Office:
http://www.openoffice.org/download/other.html
Avatar
Site Admin
Postovi: 2076
Site Admin
Postovi: 2076
Pridružen/a: 07 pro 2007, 16:30
Lokacija: Zagreb
Podijelio/la zahvalu: 174 puta
Primio/la zahvalu: 278 puta
Spol: Ž
OS: ubuntu 12.04
4ndy, od srca ti hvala! Baš me raduje da je ovako potvrđeno što sam sumnjao. Budući da koristim ovaj LO kroz LMDE, pitao sam se da li čekati na novi upgrade, na UP6 za koji mjesec (kad će vjerojatno osvježiti i LO, sa svim ostalim paketima), ili ići odmah na obnovu LO. Vjerojatno ću sad probati samo to, nadograditi LO na najnoviju dostupnu verziju 3.6, dodati repozitorij kroz terminal

sudo add-apt-repository ppa:libreoffice/ppa

i slijediti ostale upute (http://forums.linuxmint.com/viewtopic.p ... 87#p652687). To bi valjda trebalo otkloniti mnoge greške, iako mi se 3.4 više sviđao i malo bolje radio nego 3.5. Valjda će s novim 3.6 biti sve dobro. :zamisljen
Avatar
Postovi: 877
Postovi: 877
Pridružen/a: 27 ruj 2012, 12:39
Podijelio/la zahvalu: 62 puta
Primio/la zahvalu: 99 puta
Spol: M
OS: Debian Mate
Čini se da je još netko ranije ovdje tražio rješenje za sličan problem: viewtopic.php?f=25&t=8701. Eto, žalim što to ranije nisam iskopao.
Avatar
Postovi: 877
Postovi: 877
Pridružen/a: 27 ruj 2012, 12:39
Podijelio/la zahvalu: 62 puta
Primio/la zahvalu: 99 puta
Spol: M
OS: Debian Mate
Žalim, ali ništa nisam riješio. Pokušao sam nadogradnju, ali primio sam odgovor da već imam najnoviju verziju, što nije istina. Zatim sam pokušao skinuti LibreOffice 3.6.2 izravno s njihovog sitea i instalirati ga, opet bez rezultata. Prethodno sam skinuo stari LO 3.5.4 i pokušao pokrenuti novi LO 3.6.2 kroz terminal i evo što sam dobio:

rudar@rudarlmde ~/LibO_3.6.3.2_Linux_x86-64_install-rpm_en-US $ sudo dpkg -i *.deb
[sudo] password for rudar:
dpkg: error processing *.deb (--install):
cannot access archive: No such file or directory
Errors were encountered while processing:
*.deb
rudar@rudarlmde ~/LibO_3.6.3.2_Linux_x86-64_install-rpm_en-US $

Na kraju sam kroz Software Manager vratio stari LO 3.5.4. Bojim se da moram ponoviti pitanje: kako ga mogu nadograditi do novije verzije?
Avatar
Postovi: 877
Postovi: 877
Pridružen/a: 27 ruj 2012, 12:39
Podijelio/la zahvalu: 62 puta
Primio/la zahvalu: 99 puta
Spol: M
OS: Debian Mate
Skinuo si rpm arhivu, to ne ide s dpkg, treba ti deb (za Debian, Ubuntu, Mint...). Probaj odavde: http://www.libreoffice.org/download/?ty ... sion=3.6.3
1986-1990: Commodore64 / 1990-1994: Amiga 500 / 1995-1996: Amiga 1200 / 1997-2001: N/A@home /
2002-2004: Windows98, XP /
2004-2005: Knoppix, Mandrake / 2005: Mandriva, Ubuntu / 2005-2009: LFS / 2009-2010: Mint /
2010-... Arch
Avatar
Moderator
Postovi: 3293
Moderator
Postovi: 3293
Pridružen/a: 01 pro 2010, 23:50
Lokacija: Nova Gradiška
Podijelio/la zahvalu: 122 puta
Primio/la zahvalu: 156 puta
OS: Arch/KDE, Debian/Armbian

Na mreži
Trenutno korisnika/ca: / i 2 gostiju.