Stranica: 1/1.

Virtualni Arch Linux pod Fedorom ?

PostPostano: 27 kol 2014, 23:35
Postao/la valent
Ideja je da se krenem igrati sa Arch Linuxom i da neke aplikacije imam instalirane u Arch Linux virualnoj mašini dok ni desktop i dalje ostaje Fedora (zbog toga što i dalje želim rock solid desktop za development).

Neke od web aplikacija koje bih testirao su one za koje trenutno nema Fedora paketa ili ih je puno kompliciranije instalirati na Fedori nego na Arch Linuxu.

Nekako naginjem na Docker containere, ali me zanima ima li smisla da pokušavam sa nekim drugim virualizacijskim paketima. Imam instaliran i Virt-manager (koristi libbirt, a to je u biti wrapper za qemu i kvm) i Gnome Boxes (misli da je isto kao Virt-manager samo jednostavniji UI).

Zapravo mi punokrvna virtualizacija niti ne treba, pa mi se čini da qemu i VirtualBox tu otpadaju.

Ima li tko iskustva sa Dockerom i da li mislite da sam na dobrome putu?

Re: Virtualni Arch Linux pod Fedorom ?

PostPostano: 28 kol 2014, 07:17
Postao/la Vl@do
Ja bih na tvom mjestu jednostavno instalirao Arch u dual boot sa Fedorom. Ne znam, mislim da niti jedna virtualizacija neće biti tako dobra kao čisti Arch.
Fedora će ti tako ostati netaknuta, a sa Archem se igraj i testiraj do mile volje. ;)

Re: Virtualni Arch Linux pod Fedorom ?

PostPostano: 28 kol 2014, 07:23
Postao/la valent
Poanta je da trebam oboje u isto vrijeme, stabilan desktop za rad na već postojećim projektima i paralelno s time rad na novim stvarima pod Arch Linuxom. Prebacivanje iz jednog u drugi mi je prevelik pain in the ass, što bi se reklo po naški :)

Re: Virtualni Arch Linux pod Fedorom ?

PostPostano: 28 kol 2014, 07:35
Postao/la shrike
uf, ovo mi djeluje koa da je ispravn orješenje portat ite pakete na fedoru urepo. Ovaj opisani scenarij je potpuno legitimni. ja radim sa kvm (libvirt) i sasvim je ok. virt-manager kao gui isto uopće nije loš. U biti je kombinacija KVM+LVM pa eto :)

Re: Virtualni Arch Linux pod Fedorom ?

PostPostano: 28 kol 2014, 07:41
Postao/la Cooleech
Iskreno, po mom dosadašnjem iskustvu, stabilnije radi Arch nego Fedora. Fedora je baš picky oko kompova na kojima će radit kako treba. Enivej, ako ti treba pomoć pri instalaciji Archa, baci oko na ovaj video. ;) :zamisljen

Re: Virtualni Arch Linux pod Fedorom ?

PostPostano: 28 kol 2014, 07:54
Postao/la dinosb
Ako ideš s dockerom, računaj da ćeš sam morati buildati image za Arch, odnosno koristiti neslužbenu verziju (sigurno negdje postoji). Koliko vidim, u repozitoriju još imaju samo Centos i Ubuntu https://registry.hub.docker.com/

Ja sam se igrao s dockerom početkom godine i koristio sam Ubuntuov image od precisea cca 150-200 mB. Ok je stvar. Imaš malo igre oko grupa i iptablesa, ako želiš izlaz van, ali ništa pretjerano. I oprez, X aplikacije su nekada glavobolja za postaviti. Sve u svemu, probaj pa vidi da li ti odgovara. ;)

Re: Virtualni Arch Linux pod Fedorom ?

PostPostano: 28 kol 2014, 08:09
Postao/la valent
Iz prve sam našao Arch Linux base image, nekih 120MB i radi koliko vidim ok, sada idem dalje instalirati pakete koje trebam, a uglavnom ću instalirati web aplikacije pa mi X-i ni neće biti instalirani.