Sada je: 11 kol 2020, 11:43.
Linux, poslužitelj, mreže i sigurnost

Moderator/ica: Moderatori/ce

Vl@do je napisao/la:Još samo kako da onu okomitu crtu upišem u terminal? Jer nemam internet tamo.
I da li to upisujem dok je wireless stick vani ili unutra?

Alt Gr + w

||||| :)
Nije teško biti toliko nesrećan da bi čovek počeo da pije. Ljude treba odvikavati od nesreće, a ne od alkohola. Nesreća je veći porok.
Avatar
Postovi: 9934
Postovi: 9934
Pridružen/a: 12 tra 2008, 22:45
Lokacija: Split
Podijelio/la zahvalu: 7 puta
Primio/la zahvalu: 71 puta
Spol: M
OS: KDE Neon
Hvala zole, :) |||||| :) sa stickom ili bez ?
Probam čim stignem doma.
Moj pogled na sve to.
Glavna snaga GNU/Linuxa nije besplatnost, nego SLOBODA.
http://wiki.open.hr/wiki/Linux_CLI_naredbe
Avatar
Moderator
Postovi: 5852
Moderator
Postovi: 5852
Pridružen/a: 28 lis 2011, 23:31
Lokacija: Zagreb
Podijelio/la zahvalu: 206 puta
Primio/la zahvalu: 261 puta
Spol: M
OS: Arch KDE Plazma
zole052 je napisao/la:
Vl@do je napisao/la:Još samo kako da onu okomitu crtu upišem u terminal? Jer nemam internet tamo.
I da li to upisujem dok je wireless stick vani ili unutra?

Alt Gr + w

||||| :)


Shift + \

|||| :bleh
1986-1990: Commodore64 / 1990-1994: Amiga 500 / 1995-1996: Amiga 1200 / 1997-2001: N/A@home /
2002-2004: Windows98, XP /
2004-2005: Knoppix, Mandrake / 2005: Mandriva, Ubuntu / 2005-2009: LFS / 2009-2010: Mint /
2010-... Arch
Avatar
Moderator
Postovi: 3293
Moderator
Postovi: 3293
Pridružen/a: 01 pro 2010, 23:50
Lokacija: Nova Gradiška
Podijelio/la zahvalu: 122 puta
Primio/la zahvalu: 156 puta
OS: Arch/KDE, Debian/Armbian
Netko je napisao/la:Da. Naredba je "lspci -k | grep -A 2 -i ethernet". "|" je pipe operator shella, on prosljeduje output jednog programa(u ovom slucaju "lspci". lspci je program koji lista informacije vezane za pci busove i device-ove koji su spojeni na njih) kao input drugom programu(u ovom slucaju "grep". grep je program koji trazi odredene uzorke u njegovom inputu).

EDIT:
Nakon malo guglanja, izgleda da nisi jedini s tim problemom(sto se tice tog usb wlan adaptera)
https://bugs.launchpad.net/ubuntu/+sour ... bug/852190
Ukratko, driveri imaju problema s kompatibilnosti s kernelom. Kolko vidim po zadnjem komentaru(2012-04-09), i dalje ne rade s trenutnim ubuntu kernelom. Jedno rijesenje sto meni pada na pamet je da koristis neku distru koja koristi stariji kernel i sam compileas drivere sa sitea proizvodaca, jer kolko vidim po tom bug reportu ljudi govore da ti rade. Sad pitanje je ako imas volje za sve to...
Drugo, da mozda spojis modem usb-om ako ti modem ima tu mogucnost?
A i si siguran da ti je mrezna rikla? Po lspci-u kernel ti ethernet controller i dalje ocitava a nekako sumnjam da bi ga idalje ocitavao da ga je kratki spoj sprzio. Jedino da mozda nisi utor zezno... Ako ti se da provjerit reci pa cu ti napisat kako...


Eh ovaj phpBB, jos da me obavjesti da je postano jos toga prije nego sto objavi...
Bez kao sto sam napisao, mada ono opcenito nebi trebalo bit vazno ali za svaki slucaj opet bolje bez.
Postovi: 290
Postovi: 290
Pridružen/a: 13 ožu 2012, 20:14
Podijelio/la zahvalu: 0 puta
Primio/la zahvalu: 0 puta
O.K. Probat ću sad tako.
Za mrežu nisam siguran da je riknula ali radila je prije normalno. UTP kabel ono u mrežni ulaz koji je sličan tel. utoru samo malo veći. I to je radilo na svim distrama e sad kako sam ja testirao razne distre i ko zna šta radio nema mreže pa sam probao taj stick wireless. Ne radi ni on. Možda sam nešto u startu zeznuo sa instalacijom novog kernela. Mogu sada iz početka ako treba ali ne znam. (nisam informatičar) ako ti se da pročitaj članak: http://www.linuxzasve.com/iskustva-kori ... -pedesetih Ako ništa drugo imam jaku volju ;)
Svakako imam volju to riješiti jer mi je taj lap sada neupotrebljiv a dobro bi došao za testiranje i učenje.
Korak po korak i sve ću napravit ako te zadovoljavaju ove moje slike s mobitela dok se ne spojim nekako.

slika

I još mi je nešto palo na pamet. Laptop je star 6 godina, nikad nije otvaran a radio je dosta. Mislim da bi ga valjalo otvoriti i makar usisat prašinu. Zaključujem onako amaterski "čistoća je pola zdravlja"
Moj pogled na sve to.
Glavna snaga GNU/Linuxa nije besplatnost, nego SLOBODA.
http://wiki.open.hr/wiki/Linux_CLI_naredbe
Avatar
Moderator
Postovi: 5852
Moderator
Postovi: 5852
Pridružen/a: 28 lis 2011, 23:31
Lokacija: Zagreb
Podijelio/la zahvalu: 206 puta
Primio/la zahvalu: 261 puta
Spol: M
OS: Arch KDE Plazma
Kako? S usb kabelom?
Ma nisi ti nista zeznuo, 'zeznula' je ekipa koja razvija kernel sto je opet isla mjenjat nes o cemu i druge stvari zavise pa je s time i slomila par stvari... Btw cisto da se razumjemo, ovdje ne kritiziram ekipu koja radi na kernelu, samo kazem ako je itko zeznuo onda su to oni. Osobno podrzavam razvoj pa cak ako on i slomio nes po putu za bolje dobro.
Ma nema problema sto se tice slika. Ajd ovako, da istrazimo ako ta mreza jos radi. Prvo spoji neko racunalo koje moze pristupit mrezi na mrezu. Izvrsi u terminalu "route". Potrazi redak di pod "Destenation" pise "default" i kopiraj vrijednost "Gateway" stupca. Otvori browser i odi na tu addressu, eventualno dodaj "http://" ispred ako to browser sam ne obavlja. Trebalo bi ti se pojavit prozor koji trazi autentikaciju, to mozes zatvorit to nam sad netreba, al inace tamo ti se podesavaju postavke modema(tipa mice zastita s mreze i sl). Drugo, spoji to racunalo s upitnom mreznom s ethernet kabelom na modem. Kad si to napravio onda otvori terminal na tom racunalu i onda kao root izvrisi "route add default gw [ip]" s tim da je "[ip]" ona addressa koju si otvorio u browseru na racunalu koje moze pristupit mrezi. Kao root isto napravi "ifconfig eth0 up" za svaki slucaj. Nakon sto si to napravio izvrsi "ping [ip]" s tim da ti je "[ip]" ona addresa koju si otvorio u browseru na onom racunalu di se mozes spojit na mrezu. Slikaj mi output te naredbe.
Btw jedan workourund tog slikanja bi ti bilo da pomocu shellovih redirection operatora(u ovom slucaju ">") rediretas output naredbe na neki usb storage, te ga onda s racunala di imas pristup netu objavis. Primjer "echo 'nekitekst' > output_od_echo.txt" te kopiras taj fajl na neki usb storage ili ga odmah direktno tamo spremis npr. "... > /mnt/usb/".
Btw procitao sam clanak, samo naprijed. Nemoj se sekirat oko kasnog pocetka, ako imas vremena i volje sve mozes savladat ;).

EDIT:
Btw ispricavam se nije "output file-a" nego "output naredbe".
Postovi: 290
Postovi: 290
Pridružen/a: 13 ožu 2012, 20:14
Podijelio/la zahvalu: 0 puta
Primio/la zahvalu: 0 puta
Vl@do je napisao/la:I još mi je nešto palo na pamet. Laptop je star 6 godina, nikad nije otvaran a radio je dosta. Mislim da bi ga valjalo otvoriti i makar usisat prašinu. Zaključujem onako amaterski "čistoća je pola zdravlja"

To definitivno bez obzira na ostatak problema. Nakon 6 godina za nakupinu koju ugledaš u prostoru između ventilatora i onih rebara hladnjaka mislit ćeš da je štakorovo krzno.
Dakle, skini hladnjak s procesora i rastavi ga kompletno (odvoji ventilator od ostatka hladnjaka, ako je takav model).
1986-1990: Commodore64 / 1990-1994: Amiga 500 / 1995-1996: Amiga 1200 / 1997-2001: N/A@home /
2002-2004: Windows98, XP /
2004-2005: Knoppix, Mandrake / 2005: Mandriva, Ubuntu / 2005-2009: LFS / 2009-2010: Mint /
2010-... Arch
Avatar
Moderator
Postovi: 3293
Moderator
Postovi: 3293
Pridružen/a: 01 pro 2010, 23:50
Lokacija: Nova Gradiška
Podijelio/la zahvalu: 122 puta
Primio/la zahvalu: 156 puta
OS: Arch/KDE, Debian/Armbian
Netko je napisao/la:Kako? S usb kabelom?

Ne, ne USB nego UTP onaj višeparićni. Tako se spajam laptopom ovim mojim direktno na modem (Thompson od B-Neta) jer mislim da je bolje nego wirelessom iako imam tu ugrađen wireless.

Ono sa ip adresom sam vidio i ranije. Tamo mijenjam password i mogu vidjeti koja su računala spojena itd.

A kad spojim taj isti kabel u onaj lap s upitnom mrežnom puca veza i na ovom drugom koji je sada wirelessom spojen.
I klinci mi se žale da nemaju internet na PC-u ni na onim njihovim telefonima "pametnim".

Sutra slijedi rastavljanje i čišćenje prašine.
Moj pogled na sve to.
Glavna snaga GNU/Linuxa nije besplatnost, nego SLOBODA.
http://wiki.open.hr/wiki/Linux_CLI_naredbe
Avatar
Moderator
Postovi: 5852
Moderator
Postovi: 5852
Pridružen/a: 28 lis 2011, 23:31
Lokacija: Zagreb
Podijelio/la zahvalu: 206 puta
Primio/la zahvalu: 261 puta
Spol: M
OS: Arch KDE Plazma
Hmm. Pa taj UTP kabel je ethernet kabel, ne? To se spaja u mreznu koja je navodno upitna? Znaci ipak mozes pristupit netu s tog racunala s upitnom mreznom samo veza puca?
Postovi: 290
Postovi: 290
Pridružen/a: 13 ožu 2012, 20:14
Podijelio/la zahvalu: 0 puta
Primio/la zahvalu: 0 puta
Ne uopće se ne spaja, veza mi puca na drugim računalima kad ga uštekam u to upitno računalo.
Moj pogled na sve to.
Glavna snaga GNU/Linuxa nije besplatnost, nego SLOBODA.
http://wiki.open.hr/wiki/Linux_CLI_naredbe
Avatar
Moderator
Postovi: 5852
Moderator
Postovi: 5852
Pridružen/a: 28 lis 2011, 23:31
Lokacija: Zagreb
Podijelio/la zahvalu: 206 puta
Primio/la zahvalu: 261 puta
Spol: M
OS: Arch KDE Plazma

Na mreži
Trenutno korisnika/ca: / i 1 gost.