Sada je: 22 vel 2018, 09:27.
Razmjena savjeta i trikova o podešavanju sustava i programa.

Moderator/ica: Moderatori/ce

speedtest-cli dodan na popis
Kod: Označi sve
[vlado@archlinux ~]$ speedtest-cli
Retrieving speedtest.net configuration...
Testing from vip (***.***.**.***)...
Retrieving speedtest.net server list...
Selecting best server based on ping...
Hosted by VIPnet (******) [9.36 km]: 18.161 ms
Testing download speed................................................................................
Download: 90.53 Mbit/s
Testing upload speed......................................................................................................
Upload: 15.24 Mbit/s
Avatar
Moderator
Postovi: 5573
Moderator
Postovi: 5573
Pridružen/a: 28 lis 2011, 23:31
Lokacija: Zagreb
Podijelio/la zahvalu: 186 puta
Primio/la zahvalu: 231 puta
Spol: M
OS: Arch i samo Arch Xfce
Fora. Evo, instalirao.
Kod: Označi sve
speedtest-cli
Retrieving speedtest.net configuration...
Testing from vip (1xx.1xx.1xx.1xx)...
Retrieving speedtest.net server list...
Selecting best server based on ping...
Hosted by VIPnet (Shtatebriga) [9.36 km]: 25.041 ms
Testing download speed................................................................................
Download: 29.75 Mbit/s
Testing upload speed......................................................................................................
Upload: 7.52 Mbit/s

:thmb-up
Arch Install Script
Hash Checker
I've seen some idiots back in my days but you man... you're special!
Avatar
Moderator
Postovi: 5989
Moderator
Postovi: 5989
Pridružen/a: 13 stu 2010, 21:12
Lokacija: /hrvatska/split/.../9/7
Podijelio/la zahvalu: 246 puta
Primio/la zahvalu: 306 puta
Spol: M
OS: Arch KDE4/MATE/Xfce/LXDE
miješam jabuke i kruške ... nemojte zamjeriti , ali se i u berbi jabuka nešto nauči , danas sam naučio da oba sustava ( ubuntu ) i (jabuke) imaju dobru foru u terminalu. započneš liniju sa

Kod: Označi sve
 cd (razmak obavezno )


i zatim iz 'nautilusa' ( ubuntu ) odnosno 'findera' (jabuke) normalnom metodom povuci-potegni ( drag'n'drop ) dovučeš folder po izboru u terminal !!!

lijepo mi terminal dopiše liniju s putanjom foldera koju sam tražio !
'81: ZX81 '83:ZX spectrum '85: Apple IIe '86:C-64 *** '87:PC-XT *** '88:PC-AT *** '90:386 *** 'itd.
Avatar
Postovi: 419
Postovi: 419
Pridružen/a: 26 svi 2012, 13:47
Lokacija: orahovica
Podijelio/la zahvalu: 49 puta
Primio/la zahvalu: 23 puta
Spol: M
OS: openSUSE-kde
Gdje je ovo bilo čitav moj život? https://github.com/tldr-pages/tldr?utm_ ... uffer4d4d4

Ukratko, ono što je man možda trebao biti jer puno bolje objašnjava što i kako. Recimo da vas zanima tar, umjest man tar ide:
Kod: Označi sve
tldr tar

Output:
tar

Archiving utility.
Often combined with a compression method, such as gzip or bzip.

- Create an archive from files:

tar cf target.tar file1 file2 file3

- Create a gzipped archive:

tar czf target.tar.gz file1 file2 file3

- Extract an archive in a target folder:

tar xf source.tar -C folder

- Extract a gzipped archive in the current directory:

tar xzf source.tar.gz

- Extract a bzipped archive in the current directory:

tar xjf source.tar.bz2

- Create a compressed archive, using archive suffix to determine the compression program:

tar caf target.tar.xz file1 file2 file3

- List the contents of a tar file:

tar tvf source.tar
Quis custodiet ipsos custodes?

I <3 Lucijan Carić
Avatar
Moderator
Postovi: 9388
Moderator
Postovi: 9388
Pridružen/a: 07 pro 2007, 18:07
Podijelio/la zahvalu: 126 puta
Primio/la zahvalu: 240 puta
Spol: Y
OS: utuntu 17.04
shrike je napisao/la:Gdje je ovo bilo čitav moj život? https://github.com/tldr-pages/tldr?utm_ ... uffer4d4d4
Ukratko, ono što je man možda trebao biti jer puno bolje objašnjava što i kako. Recimo da vas zanima tar, umjest man tar ide:
Kod: Označi sve
tldr tar


Prebaci si post u [CLI] - Naredbe u terminalu - trikovi i savjeti da ti možemo lupit zahvalu k'o ljudi.


******
edit by calisto: shrike je nekad malo lijen za prljave moderatorske poslove pa sam prebacio ja ;)
ps: genijalna naredba :thmb-up
Avatar
Postovi: 1714
Postovi: 1714
Pridružen/a: 16 tra 2011, 08:34
Lokacija: i grupa Film
Podijelio/la zahvalu: 41 puta
Primio/la zahvalu: 309 puta
Spol: M
OS: Mint 10 LXDE itd...
Kod: Označi sve
ls -a
.              .dbus          .linuxmint   Radna površina
..             Dokumenti      .local       Slike
.bash_history  .gconf         .mozilla     Snimke
.bash_logout   .gksu.lock     .pki         .sudo_as_admin_successful
.bashrc        Glazba         Predlošci    .Xauthority
.cache         .ICEauthority  Preuzimanja  .xsession-errors
.config        Javno          .profile     .xsession-errors.old
nik@nik-Aspire-ES1-520 ~ $ cd Slike
nik@nik-Aspire-ES1-520 ~/Slike $ cd ..
nik@nik-Aspire-ES1-520 ~ $ cd Radna poršina
bash: cd: Radna: No such file or directory


Meni nije jasno kak mogu pristupiti radna površina a slikama mogu..?
Acer ES 15
AMD dual-core E1-2500(1,4 ghz)
AMD radeon HD 8240
4gb DDR3 L Memory
500 gb HDD
LM 18.3 xfce/win 8.1

https://www.youtube.com/channel/UCeTDTl ... _as=public
Postovi: 141
Postovi: 141
Pridružen/a: 25 kol 2017, 15:13
Podijelio/la zahvalu: 19 puta
Primio/la zahvalu: 1 puta
Spol: M
Zato što terminal ne prepoznaje razmak
Kod: Označi sve
vlado@acer:~$ cd Radna površina
bash: cd: Radna: Nema takve datoteke ili direktorija

Pokušaj upisati:
Kod: Označi sve
cd Rad+Tab

Kod: Označi sve
vlado@acer:~$ cd Radna\ površina/
vlado@acer:~/Radna površina$

Autokomplet je čudo :lulz
Avatar
Moderator
Postovi: 5573
Moderator
Postovi: 5573
Pridružen/a: 28 lis 2011, 23:31
Lokacija: Zagreb
Podijelio/la zahvalu: 186 puta
Primio/la zahvalu: 231 puta
Spol: M
OS: Arch i samo Arch Xfce
Space (razmak) se može eskejpat (kosom crtom \, takozvanim backslashom) ili jednostavno u putanju s razmakom staviti navodnike (npr. "Radna površina"). ;)
Arch Install Script
Hash Checker
I've seen some idiots back in my days but you man... you're special!
Avatar
Moderator
Postovi: 5989
Moderator
Postovi: 5989
Pridružen/a: 13 stu 2010, 21:12
Lokacija: /hrvatska/split/.../9/7
Podijelio/la zahvalu: 246 puta
Primio/la zahvalu: 306 puta
Spol: M
OS: Arch KDE4/MATE/Xfce/LXDE
Bome i jedno i drugo daje željeni output tako da sam se obojici zahvalio, dakle znam komu ću se obraćati ako se usudim staviti arch iso na usb..cooleech ima skriptu a Vl@do živce ;)
Acer ES 15
AMD dual-core E1-2500(1,4 ghz)
AMD radeon HD 8240
4gb DDR3 L Memory
500 gb HDD
LM 18.3 xfce/win 8.1

https://www.youtube.com/channel/UCeTDTl ... _as=public
Postovi: 141
Postovi: 141
Pridružen/a: 25 kol 2017, 15:13
Podijelio/la zahvalu: 19 puta
Primio/la zahvalu: 1 puta
Spol: M
exithus lethalis je napisao/la:...ako se usudim staviti arch iso na usb...

Pa zar nisi već? Nemaš se čega bojati, Arch Linux je umiljata životinja. Pravi kućni ljubimac.
Avatar
Moderator
Postovi: 5573
Moderator
Postovi: 5573
Pridružen/a: 28 lis 2011, 23:31
Lokacija: Zagreb
Podijelio/la zahvalu: 186 puta
Primio/la zahvalu: 231 puta
Spol: M
OS: Arch i samo Arch Xfce

Na mreži
Trenutno korisnika/ca: / i 2 gostiju.