Sada je: 20 ruj 2020, 05:31.
Razmjena savjeta i trikova o podešavanju sustava i programa.

Moderator/ica: Moderatori/ce

Vjerujemo da nije potrebno naglašavati važnost izrade sigurnosnih kopija. Postoji velik broj nepredviđenih situacija u kojima postojanje sigurnosne kopije može omogućiti ili olakšati povratak sustava u prvobitno (ispravno) stanje. Neke od tih situacija su:

    korisničke pogreške - brisanje pogrešne datoteke, formatiranje uređaja i sl.
    hardverski kvarovi - prestanak rada tvrdog diska, "ispad" diska iz RAID polja, kvar memorijske kartice i sl.
    pogreške u softveru - greške prilikom nadopune podataka (npr. "pad" programa prilikom snimanja promjena u datoteci), nedostatak (bug) koji onemogućava pravilan rad i sl.
    zlonamjerne aktivnosti - provale u sustav, virusi, zloćudni programi i sl.
    prirodne katastrofe - poplave, požari, potresi i sl.

U ovom članku nećemo se baviti odabirom medija za pohranu sigurnosne kopije, njihovom pravilnom pohranom niti odabirom programa koji će raditi sigurnosne kopije već ćemo pokušati za početak objasniti neke osnovne pojmove koji se protežu kroz većinu sustava za izradu sigurnosnih kopija.

Ponekad se nazivlje može razlikovati od jedne verzije program do druge te vam stoga preporučamo da provjerite da li se svaka od metoda opisanih u ovom članku poklapa s nazivljem metoda unutar vašeg sustava za izradu sigurnosnih kopija. Nekoliko metoda izrada sigurnosnih kopija zastupljeno je u skoro svakom programa takve namjene:

Puna sigurnosna kopija (Full backup, Normal backup) - radi se sigurnosna kopija svih datoteka koje su odabrane bez obzira na to da li su se one promijenile ili ne od zadnje izrade sigurnosne kopije (backup). Za povrat datoteka dovoljan je samo puni backup, odnosno povrat podataka ne ovisi o prethodim sigurnosnim kopijama. Ova vrsta izrade sigurnosne kopije je vremenski najzahtjevnija, ali je zbog sveobuhvatnosti i najjednostavnija za povrat.
Inkrementalna sigurnosna kopija (Incremental backup) - radi se sigurnosna kopija svih datoteka koje su se promijenile od zadnje izrade pune, diferencijalne ili inkrementalne sigurnosne kopije. Da bi se napravio povrat podataka potrebno je imati posljednju punu sigurnosnu kopiju (Full backup) i sve naknadne diferencijalne i inkrementalne sigurnosne kopije do traženog datuma, tj. vremena. Vremenski je ovo najbrža metoda izrade sigurnosnih kopija jer se kopiraju samo promijenjene datoteke od posljednje izrade sigurnosne kopije. Za povrat podataka može biti potreban i veći broj medija pa je zbog toga bitno voditi brigu o pravilnom označavanju medija na koje su pohranjene sigurnosne kopije.
Diferencijalna sigurnosna kopija (Differential backup) - radi se sigurnosna kopija svih datoteka koje su se promijenile od zadnje pune sigurnosne kopije (Full backup). Za razliku od inkrementalne sigurnosne kopije, za povrat podataka potreban je samo zadnja puna sigurnosna kopija i željena diferencijalna sigurnosna kopija.
Bez obzira na metodu koji koristite potrebno je redoviti testirati izrađene sigurnosne kopije, odnosno potrebno je napraviti povrat podataka. To se posebno odnosi na sve metode koje koriste više medija/setova za povrat podataka, npr. inkrementalna i diferencijalna metoda. Ovo je posebno primjenjivo na inkrementalne sigurnosne kopije jer nedostatak samo jednog od medija u nizu može onemogućiti povratak cjelovite verzije podataka.

Pojedini programi za izradu sigurnosnih kopija imaju aktivnu (rezidentnu) komponentu koja prati promjene na datotekama i sukladno postavkama radi sigurnosnu kopiju u skoro pa realnom vremenu, tzv. kontinuirana zaštita (kopija se obično radi nakon snimanja promjena). Kod takvih sustava treba biti pažljiv s postavkama jer vrlo brzo može doći do nedostatka prostora za sigurnosne kopije. Primjerice, ako se promjene u dokumentu snimaju svake minute, u sat vremena to bi generiralo 60 verzija datoteka koje će biti pohranjene u sigurnosnoj kopiji. Zbog toga se preporuča postavljanje neke granice, npr. 6 kopija u sat vremena.

Osim same metode izrade potrebno je obratili pozornost i na način na koji se koriste mediji za izradu sigurnosnih kopija, odnosno kako se radi rotacija medija na koje se radi backup. U jednom od idućih članaka opisat ćemo nekoliko mogućih načina rotacija medija na kojima se čuvaju sigurnosne kopije.


Čitav tekst: http://sistemac.srce.unizg.hr

*U temi možete pisati vlastite savjete, iskustva, trikove i sl. vezano uz backup podataka.
To avoid criticism ~ do nothing, say nothing, be nothing.
Avatar
Site Admin
Postovi: 7632
Site Admin
Postovi: 7632
Pridružen/a: 01 pro 2007, 18:12
Lokacija: Vinkovci, Hrvatska
Podijelio/la zahvalu: 273 puta
Primio/la zahvalu: 167 puta
Spol: M
OS: openSUSE TW
wow, koja slučajnost.. baš sam htio otvoriti novu temu i pitati koji alat koristite za backup kućnog računala / laptopa. pri tome najviše mislim na sam sustav i home (konfiguracijski fajlovi). što se preporuča backupirati osim home i etc foldera?
...I put on my robe and a wizard hat...
Avatar
Postovi: 816
Postovi: 816
Pridružen/a: 13 lis 2008, 21:15
Lokacija: Nerdvana
Podijelio/la zahvalu: 0 puta
Primio/la zahvalu: 0 puta
Spol: M
OS: Arch GNU/Linux + KDE
Za backup imam jednu python skriptu koja čak tu negdje i na forumu, backupiram na par hardova dok konfiguracijske datotek ( .muttrc, .vimrc. zsh.d, zsh.rc, xmonad.hs, .xmobarrc, mpd.conf, conf za ncmpcpp, mplayer conf i još neke ) držim na jednoj sd kartici.
Lutherus
Lutherus
Imaš ovdje recenziju jednog kul alata: http://www.linuxzasve.com/backup-na-lin ... ck-in-time
To avoid criticism ~ do nothing, say nothing, be nothing.
Avatar
Site Admin
Postovi: 7632
Site Admin
Postovi: 7632
Pridružen/a: 01 pro 2007, 18:12
Lokacija: Vinkovci, Hrvatska
Podijelio/la zahvalu: 273 puta
Primio/la zahvalu: 167 puta
Spol: M
OS: openSUSE TW
Baš nešto razmišljal napisati ovih dana o bekapiranju i osvrnuti se na neke metode i alate.
Lutherus
Lutherus
Mislim da bi bilo zgodno odvojiti backup u dvije razine:
1. backup podataka
2. backup OS-a

Za backup OS-a koristim Clonezillu. http://clonezilla.org/
Kratko rečeno, Clonezilla radi klon hard diska bit po bit na neku eksternu memoriju (recimo USB HDD).
Prednosti:
1. Jednom kad instalirate Os, sa svim driverima i korisnim programima, klonirate ga te ga uvijek možete ponovo deklonirati ako vam HDD prestane raditi (osobito od pomoći sa windowsima)
2. klon možete raditi neograničeno puno puta
3. Možete napraviti backup samo određene particije
Mana:
1. Ovisno o količini pohranjenih podataka na HDD-u, sam klon (iako je kompresiran) može biti relativno velik

I korisno:
1. win 98 sa driverima zauzima 350 MB
2. Win Xp sa driverima oko 1.6 GB
3. Win 7 sa driverima oko 7.5 GB
4. Linux Ubuntu 9.10 oko 1GB
Avatar
Site Admin
Postovi: 2076
Site Admin
Postovi: 2076
Pridružen/a: 07 pro 2007, 16:30
Lokacija: Zagreb
Podijelio/la zahvalu: 174 puta
Primio/la zahvalu: 278 puta
Spol: Ž
OS: ubuntu 12.04
Clonezilla je zakon, koristim je u bar 95% slučajeva, uglavnom za backup OS-a, ali može i za podatke (particije s podacima). Vrlo jednostavno se koristi, a podržava nekoliko kompresijskih alata, kao i višejezgrene procesore za paralelnu kompresiju što doprinosi većoj brzini izrade backupa. Može se navesti da napravi i backup boot sektora, kao i particijske tablice, a usput kreira i nekoliko tekstualnih datoteka s korisnim informacijama, primjerice lshw i lspci output, spisak particija i podatke o njima i sl.

Zanimljiv i moćan alat je i Mondo Rescue http://www.mondorescue.org
Njegova posebnost je da pravi backup, odnosno iso sliku kompletnog sustava (i live backup medij) "naživo", dakle iz aktivnog sustava radi backup istog tog sustava. Upotreba je nešto malo kompliciranija od Clonezille. Osim optičkih medija podržava diskove, trake, mrežu (NFS share), LVM, RAID, a backupirati može kompletne particije ili samo određene datoteke i direktorije. Može se odrediti koje direktorije izuzeti iz backupa i još mnogo toga.
1986-1990: Commodore64 / 1990-1994: Amiga 500 / 1995-1996: Amiga 1200 / 1997-2001: N/A@home /
2002-2004: Windows98, XP /
2004-2005: Knoppix, Mandrake / 2005: Mandriva, Ubuntu / 2005-2009: LFS / 2009-2010: Mint /
2010-... Arch
Avatar
Moderator
Postovi: 3293
Moderator
Postovi: 3293
Pridružen/a: 01 pro 2010, 23:50
Lokacija: Nova Gradiška
Podijelio/la zahvalu: 122 puta
Primio/la zahvalu: 156 puta
OS: Arch/KDE, Debian/Armbian
ja nikad nisam radio backup os-a niti podataka, al čuje se wd u zadnje vrijeme dobro :D
prije sam pržio po dvd-ovima slike i toga se poprilično nagomilalo, a i neda mi se pržit.
dropbox bi mi dio slika i spasio, to mi je najbitniji sadržaj na hdd-u, al nemam prostora za sve.
pa evo jedno noob pitanje ovdje, dakle taj backup npr. foldera slike koji je velik nekih 30gb
on će meni maltene napravit kopiju tih slika i to je to?
ili će kompresirati to u neki manji file koji kasnije mogu restorat ili?
ko pita ne skita :)
Dropbox reg. se i dobivaš 2GB odmah, a +250MB dobivamo i ti i ja ako se regaš preko ovog linka
How to

LastFM grupa LINUXZASVE join us
Avatar
Postovi: 649
Postovi: 649
Pridružen/a: 16 svi 2008, 13:58
Lokacija: Mostar
Podijelio/la zahvalu: 3 puta
Primio/la zahvalu: 0 puta
Spol: M
OS: w10/ Linux Mint 19.3 Cinn
Sto se podataka tice. Backup vaznih podataka imam na kucnom serveru. Server ima dva 3TB diska za podatke. Prvom disku pristupam i na njemu mogu raditi izmijene (kakve ovisi o useru s kojim se prijavim). Na drugi disk se radi backup preko crona svake noci u 3h. Sistemski disk od servera se preko crona backupira svakih mjesec dana, ali radi rsyc, tako da cu morati pogledati taj mondo.
Sto se tice OS-ova. Dok sam Win koristio tu stvarno nije bilo pomoci.
Kod Linuxa je druga prica. Na Ubuntuu bas i nemam cemu raditi backup, sustav se brzo instalira, a sto se tice aplikacija to mi je vise testni sustav tako da nema veze. Sad kod Archa uvidjam potrebu za backupom konfiguracijskih datoteka. Nekako mi se ne da to poceti raditi.
Lutherus je napisao/la:Ne postoje linuksi, postoji samo Linux i on je jedan i on je kernel.

Is Linux About Choice? || Pulsir - awesome blogging site :D
iv@n je napisao/la:Divide et impera i kako se kaže na latinskom da je ljudska glupost neuništiva.
Avatar
Postovi: 6781
Postovi: 6781
Pridružen/a: 06 lis 2011, 01:29
Lokacija: ~$
Podijelio/la zahvalu: 145 puta
Primio/la zahvalu: 58 puta
Spol: M
OS: Ovisi za sta
max360se je napisao/la:Sad kod Archa uvidjam potrebu za backupom konfiguracijskih datoteka. Nekako mi se ne da to poceti raditi.

Arch s Clonezillom za nekoliko minuta riješiš u oba pravca po KISS principu, a vjeruj mi kad tad ćeš biti zahvalan samom sebi na jednoj lijepoj iso slici sustava.
(EDIT: Zapravo Clonezilla napravi slike s nekom aa ekstenzijom, nebitno... bitno da te spasi)
1986-1990: Commodore64 / 1990-1994: Amiga 500 / 1995-1996: Amiga 1200 / 1997-2001: N/A@home /
2002-2004: Windows98, XP /
2004-2005: Knoppix, Mandrake / 2005: Mandriva, Ubuntu / 2005-2009: LFS / 2009-2010: Mint /
2010-... Arch
Avatar
Moderator
Postovi: 3293
Moderator
Postovi: 3293
Pridružen/a: 01 pro 2010, 23:50
Lokacija: Nova Gradiška
Podijelio/la zahvalu: 122 puta
Primio/la zahvalu: 156 puta
OS: Arch/KDE, Debian/Armbian

Na mreži
Trenutno korisnika/ca: / i 1 gost.