Pozdrav ljudi! Naumio sam izvršiti za mene jedan potpuno novi zadatak. Ja sam konačno našao što mi odgovara u cijeloj priči sa linuxom od mog "obraćenja". Naime, ja želim da mi os izgleda nalik ovome na slici http://www.pohrani.com/f/1W/eS/2KNIE67R ... hot-20.png . Dakle, filozofija je jednostavna - korištenje avanta uz isključivanje svih gnome panela iliti ploča i tu sam naišao na problem. Kako piše u mome infu, koristim mint 11 i jednostavno ne mogu ukloniti ploču! Obratite pozornost na priloženu sliku i vidite kako to na vrhu ružno upada u oči. Izvršio sam neke priručne izmjene, tipa, "sakri ploču, transparentnost sakri uz prikazivanje gumbiju" ali to je sve priručno i nemam jednostavno mira dok je to tako! Od konkretnih uputa kako rješiti problem koristio sam djelomice one sa foruma mint zajednice ali onu kompleksniju koja zahtjeva čini mi se nekakvo kompiliranje ili što već nisam usudio provesti u djelo. Koristio sam i naredbu "killall gnome-panel" i ne događa se ništa. Pogledao sam na Youtubeu tutorial koji upućuje na instalaciju gnome tweaka ali nisam se odvažio ni to učiniti da nešto ne smrdam.
Mene sada u prvome redu zanima bi li mi ikako mogli pomoći da maknem tu ploču sa svoga desktopa. Molim vas da me uputite na rješenje problema ukoliko ono postoji. Znam da su jedina rješenja možda ona koja sam već naveo a koja nude somenute stranice, ali bolje da vas prije toga pitam - i sigurnije je.
Ako ipak nema rješenja, ja sam stvari zamislio ovako pa bih vas molio da mi kažete je li to uopće provedivo:
1. Ako mint 11 ne može zadovoljiti ovim zahtjevima, da li da instaliram možda neku raniju verziju minta - ponajprije mint 9 lts? ili možda ubuntu 10.04. Tu bi velika prednost bila (u slučaju ubuntua 10.04) što bih mogao koristiti i emerald theme decorator jer i sa njime u 11-ici ima problema, kao i sa nepotpunim mogućnostima provedbi postavki compiz-a što u ubuntuu očito nije problem koliko sam ja to istražio.
2. da li da instaliram Arios, sustav koji po defaultu ne koristi nikakve ploče? Da li ću u slučaju da instaliram moći uspješno zamjeniti cairo dock sa avant windows navigatorom?
3. ukoliko odabir padne na ubuntu 10.04 da li se na njemu mogu ukloniti sve ploče i zamjeniti avantom, da li podržava compiz i emerald i da li ću moći dodati neke custom teme sa stanovitih repozitorija?
Molim pomoć.
Kustomizacija - brisanje ploča
Moderator/ica: Moderatori/ce
-
V176V88
- Spol: M
Kustomizacija - brisanje ploča
Još uvijek samo početnik.
- jurastublic
Re: Kustomizacija - brisanje ploča
Možeš pokušati putem gconf-editora: u terminal upiši "gconf-editor", izaberi meni "desktop", pa "gnome", pa "session", pa "required-components". Tamo stavku "panel: gnome-panel" zamijeni sa "panel: avant-window-navigator" ili ostavi prazno.
Ako to ne radi, onda možeš posve isključiti gnome-panel tako da mu promijeniš tip datoteke u neizvršavajuću:
"sudo chmod -x /usr/bin/gnome-panel". Ove komande u navodnicima upisuješ bez navodnika.
Mislim, ako baš želiš neko vrijeme raditi na linuxu, umjesto da tražiš sa strane savršenu distribuciju, probaj pomalo naučiti osnove kojima ćeš svaku distribuciju moći prilagoditi sebi. Linux je više nekako "uradi sam" čak i u osnovnim stvarima (kao da sam doma sklapaš u garaži kompjuter ili auto) i praktički skoro sve postavke se nalaze u tekstualnim datotekama koje se mogu promijeniti, samo treba naučit u kojima i kako (a to zna biti muka jer veliki broj ljudi godinama prepravlja i dodaje svoje izmišljotine). Iako distribucije kao Mint ili Ubuntu pokušavaju prikriti "uradi sam" pozadinu, vremenom to ispliva na površinu i u najnezgodnije vrijeme. Dosta ljudi koji vole kustomiziranje, kad sagledaju osnove, prelaze na neku "osnovniju" distru i onda nadograđuju i mijenjaju po ukusu i svojim mogućnostima.
Ako to ne radi, onda možeš posve isključiti gnome-panel tako da mu promijeniš tip datoteke u neizvršavajuću:
"sudo chmod -x /usr/bin/gnome-panel". Ove komande u navodnicima upisuješ bez navodnika.
Mislim, ako baš želiš neko vrijeme raditi na linuxu, umjesto da tražiš sa strane savršenu distribuciju, probaj pomalo naučiti osnove kojima ćeš svaku distribuciju moći prilagoditi sebi. Linux je više nekako "uradi sam" čak i u osnovnim stvarima (kao da sam doma sklapaš u garaži kompjuter ili auto) i praktički skoro sve postavke se nalaze u tekstualnim datotekama koje se mogu promijeniti, samo treba naučit u kojima i kako (a to zna biti muka jer veliki broj ljudi godinama prepravlja i dodaje svoje izmišljotine). Iako distribucije kao Mint ili Ubuntu pokušavaju prikriti "uradi sam" pozadinu, vremenom to ispliva na površinu i u najnezgodnije vrijeme. Dosta ljudi koji vole kustomiziranje, kad sagledaju osnove, prelaze na neku "osnovniju" distru i onda nadograđuju i mijenjaju po ukusu i svojim mogućnostima.
"Hodor bre foobar"
-
V176V88
Hvala na odgovoru! Pokušao sam sa ovim prvim i nažalost ne prikazuje mi zadnji korak u opisu - stavke "panel: gnome-panel" jednostavno nema.
Pošto sam jučer sam pokušao riješiti problem prije no što si odgovorio na ovaj moj post zeznuo sam stvar do kraja tako da sam reinstalirao mint 11, instalirao mint 12 i naišao na još neka čuda neviđena u toj veziji pa i nju deinstalirao i danas instalirao opet mint 11.
U vezi ovoga kako sam jučer zeznuo stvar prije bilo kakve reinstalacije, još dok sam pokušavao ukloniti ploču htio bih napisati što sam točno napravio prije no što je sve pošlo naopako tako da možda pomogne nekome tko će se susretati sa ovom problematikom. Naime, slijedio sam upute jedne stranice koja predlaže instalaciju ubuntu tweak toola. napisali su da prije toga moram instalirati gnome 3 i to sam radio naredbama u terminalu. Dakle 1) instalcija gnome 3 i 2) instalacija ubuntu tweak - a nakon čega je nastao kaos. Više nisam mogao mjenjati teme, fontove, pozadine.... baš ništa. Ako bilo tko pokušava ovo na ovakav način kako sam ja to sproveo, doći će do navedenih komplikacija. Vjerujem da postoje ispravne upute ali ja sam ili naišao na one koji su to malo krivo zamislili ili sam sam krivo nešto napravio... kako god.
Malo offtopic, ali samo da spomenem i čudesa sa mint 12... instaliram, sve radi fino i krasno, logoutam se iz gnome 3 sesije da bih isprobao mate, uđem, isprobam i ne svidje mi se, vratim se na gnome 3, otvaram glavni izbornik ili kako se već zove ono što se prikazuje kada dovedemo pointer miša na gornji lijevi ugao zaslona (koliko sam shvatio to je stanoviti iskaz glavnog izbornika "mint menua") kad ono tamo hrpa programa i datoteka koje niti sam instalirao niti otvorio niti uopće znam otkud to ovdje... ugl po 3 x ikona za banshee sve nekako ružno, ne znam kako bi to opisao - kao da uz one mint x ikone dodate neke koje je mint koristio prije 8 distrubucija i hrpa nekih tekstualnih datoteka i to pod menuom?! Tražio sam editor glavnog izbornika "alacarte" ali ga nije ni bilo a nisam ga ni htio dodavati iz repozitorija. Jednostavno sam odlučio da bi bilo najbolje da se vratim na gnome 2 i 11 - icu i prihvatim defaultni izgled bez kustomizacija jer mi sve ovo skupa oduzima vremena a moram piznati da i živaca... pogotovo ono u mint 12 - mislim odkud tako nešto u mome izborniku, palo sa marsa?!
Pošto sam jučer sam pokušao riješiti problem prije no što si odgovorio na ovaj moj post zeznuo sam stvar do kraja tako da sam reinstalirao mint 11, instalirao mint 12 i naišao na još neka čuda neviđena u toj veziji pa i nju deinstalirao i danas instalirao opet mint 11.
U vezi ovoga kako sam jučer zeznuo stvar prije bilo kakve reinstalacije, još dok sam pokušavao ukloniti ploču htio bih napisati što sam točno napravio prije no što je sve pošlo naopako tako da možda pomogne nekome tko će se susretati sa ovom problematikom. Naime, slijedio sam upute jedne stranice koja predlaže instalaciju ubuntu tweak toola. napisali su da prije toga moram instalirati gnome 3 i to sam radio naredbama u terminalu. Dakle 1) instalcija gnome 3 i 2) instalacija ubuntu tweak - a nakon čega je nastao kaos. Više nisam mogao mjenjati teme, fontove, pozadine.... baš ništa. Ako bilo tko pokušava ovo na ovakav način kako sam ja to sproveo, doći će do navedenih komplikacija. Vjerujem da postoje ispravne upute ali ja sam ili naišao na one koji su to malo krivo zamislili ili sam sam krivo nešto napravio... kako god.
Malo offtopic, ali samo da spomenem i čudesa sa mint 12... instaliram, sve radi fino i krasno, logoutam se iz gnome 3 sesije da bih isprobao mate, uđem, isprobam i ne svidje mi se, vratim se na gnome 3, otvaram glavni izbornik ili kako se već zove ono što se prikazuje kada dovedemo pointer miša na gornji lijevi ugao zaslona (koliko sam shvatio to je stanoviti iskaz glavnog izbornika "mint menua") kad ono tamo hrpa programa i datoteka koje niti sam instalirao niti otvorio niti uopće znam otkud to ovdje... ugl po 3 x ikona za banshee sve nekako ružno, ne znam kako bi to opisao - kao da uz one mint x ikone dodate neke koje je mint koristio prije 8 distrubucija i hrpa nekih tekstualnih datoteka i to pod menuom?! Tražio sam editor glavnog izbornika "alacarte" ali ga nije ni bilo a nisam ga ni htio dodavati iz repozitorija. Jednostavno sam odlučio da bi bilo najbolje da se vratim na gnome 2 i 11 - icu i prihvatim defaultni izgled bez kustomizacija jer mi sve ovo skupa oduzima vremena a moram piznati da i živaca... pogotovo ono u mint 12 - mislim odkud tako nešto u mome izborniku, palo sa marsa?!
Još uvijek samo početnik.
- calisto053
- Moderator
U Mintu 11 nikad nisam ubio donju traku s alatima jer sam navikao na takav poredak, ali gornju (koja dolazi s defaultnim desktopom) redovito maknem.
Ako si već sve probao pa ti ne ide, primjeni najjednostavnije moguće rješenje: sakrij donju traku (ili gdje je već želiš sam smjestiti; desna tipka miša na nju, properties -> autohide). Tako ćeš je još uvijek imati, samo će biti vidljiva kad pređeš mišem preko nje.
Ubuntu Tweak normalno radi na Mintu 11. Ako već želiš alatne trake po desktopu, probaj neki dock ili jednostavno Pinguy OS:
http://distrowatch.com/table.php?distribution=pinguy
PS: pričekaj još mjesec dana da izađe Mint 13, pa da se Cinamonn i MATE još ispeglaju (to je razlog zašto sam ja preskočio 12)
Ako si već sve probao pa ti ne ide, primjeni najjednostavnije moguće rješenje: sakrij donju traku (ili gdje je već želiš sam smjestiti; desna tipka miša na nju, properties -> autohide). Tako ćeš je još uvijek imati, samo će biti vidljiva kad pređeš mišem preko nje.
Ubuntu Tweak normalno radi na Mintu 11. Ako već želiš alatne trake po desktopu, probaj neki dock ili jednostavno Pinguy OS:
http://distrowatch.com/table.php?distribution=pinguy
PS: pričekaj još mjesec dana da izađe Mint 13, pa da se Cinamonn i MATE još ispeglaju (to je razlog zašto sam ja preskočio 12)
Abzeenth je napisao/la:Dobro onda. Baš me briga. Krepajte od offtopica.
jurastublic je napisao/la:Ovaj thread me podsjeća na krepanu mačku. Treba to pokupit lopatom i zakopat. Onda dezinficirati lopatu.
- Vl@do
- Moderator
- Kontakt:
Da, ni meni se te ploče nikada nisu sviđale. U Mintu sam imao cairo dock i ništa više. Ove ploče možeš maknuti jedino u MATE okruženju kod prijave.
A na XUbuntu sam jednostavno u Xfce i maknuo je isto. Imam samo traku lijevo.
Pogledaj u mom potpisu imaš nekoliko primjera mog desktopa Minta (MATE) i XUbuntua (Xfce sesija). Možda je to to.
Pogledaj u mom potpisu imaš nekoliko primjera mog desktopa Minta (MATE) i XUbuntua (Xfce sesija). Možda je to to.
Moj pogled na sve to.
Glavna snaga GNU/Linuxa nije besplatnost, nego SLOBODA.
http://wiki.open.hr/wiki/Linux_CLI_naredbe
Glavna snaga GNU/Linuxa nije besplatnost, nego SLOBODA.
http://wiki.open.hr/wiki/Linux_CLI_naredbe
- calisto053
- Moderator
Vl@do je napisao/la:Da, ni meni se te ploče nikada nisu sviđale. U Mintu sam imao cairo dock i ništa više. Ove ploče možeš maknuti jedino u MATE okruženju kod prijave.
Tako je, primjetio sam da gnome nije baš fleksibilan po tom pitanju. Kužim ideju donje alatne trake kao osnove za rad i zadatke, ali mi nije jasno zašto nije ostavljena mogućnost da se makne. Ostat ću vjeran Minu, jako me zanima kako će funkcionirat Cinamonn (planiram migraciju u lipnju), a šansu ću dati i MATE-u jer me zanima kud taj projekt ide
Abzeenth je napisao/la:Dobro onda. Baš me briga. Krepajte od offtopica.
jurastublic je napisao/la:Ovaj thread me podsjeća na krepanu mačku. Treba to pokupit lopatom i zakopat. Onda dezinficirati lopatu.