Preporucam svima koji vec zele komentirat GNOME, Unity, i smjer u kojem graficku sucelja idu da procitaju:
http://bethesignal.org/blog/2011/03/12/ ... cal-gnome/ (i blog postove linkane u tom postu)
Malo poduzi tekst ali se isplati procitat. Postovi govore o situaciji izmedu Canolicala i Gnomea(nastajanju i razvoju Unitya), razvojnom procesu Gnomea, ali i o filozofiji iza Gnomea( 3)...
Za vas koji ste preljeni citat sve to:
Settings: What if you want the software to behave one way, but your friend wants it to behave differently? Surely that’s reason enough to add a switch to choose between them? After all, software can do anything, and computers should adapt to our needs, right?
Most GNOME developers will look at this problem differently. You may occasionally hear the phrase “options are bad”, but that’s shorthand for a
deeper philosophy: What if we could make that problem simply disappear, rendering the choice itself meaningless?
bilo je jos par dobrih recenica, ali ih nemogu nac sad...
Ja sam takoder prije, ko neki mislio da je to zbog zaglupljiavanja ili touch-screenova, ali ne... Ideja je da se korisniku pruzi jednostavan i intuativan UI bez da ga se zamara sa nepotrebnim opcijama. I s tim se slazem.
Sto gubimo micanjem (nepotrebnih) opcija? -Po meni nista bas.
GUI opcije ne koriste ni oni koji znaju malo ni oni koji znaju puno, korisnici tih opcija su vjerojatno negdje na sredini tj vise prema onima koji neznaju. Tako se ne zamara one koje to sve nezanima, a one koje zanima ako zele neku promjenu se tjera da nauce programirat (i tako su korisniji)... Drugo, posto je sve na Linuxu file, opcije stvaraju jos samo jedan dodatan sloj u funkcioniraju stvari, tako se stvara ovisnost o nekom odredenom GUI-u i neide u korist da korisnik naucit kako nesto funkcionira...
Da ne govorim da je kopanje kroz 100 opcija sporo i zamorno, i jos kad imaju slicna imena(KDE. iz vlastitog iskustva)...
Vidim da ovdje ima dosta KDE korisnika, pa me samo zanima kolko je ljudi promjenilo vise od 5opcija u GUI-u? Po mogucnosti onih koje fale GNOME 3-u...
Ako vam vec fale postavke sta ne date feature request na bug tracker? Pa cete usput saznat kakve je situacija i ako ih developeri uopce zele u GNOME-u ili ne... A za neke opcije sam siguran da developeri imaju svoje razloge zasto ih nezele. Pa nisu glupi.
Isto tako, usporedivat sadasnji GNOME sa sadasnjim KDE-om je malo glupo, rade ga usporedivajte sa KDE 4-om nakon isto vremenskog razdoblja razvijanja. A cini mi se da gnome ima kraci release cycle...