Sada je: 29 vel 2020, 14:10.
Aktivno sudjelujte u stvaranju sadržaja na portalu.

Moderator/ica: Moderatori/ce

Evo obećo sam da ću napisati članak o rootanju i flashanju custom ROM-ova,pa sam obečanje i ispunio. Gramatičke pogreške,ako budete htjeli objaviti vijest,molim ispravite i slobodno preoblikujte tekst za lakše čitanje. Podsječam još jednom,imam 15 godina,tako da zanemarite ako neke rečenice ispadnu ili glupe,ili loše napisane,ili bilo što vezano za tekst. Rootanje i flashanje radim često,radio sam na više mobitela,na svom mobitelu trenutno imam CyanogenMod 9 koji sam flashao,flashao sam i AOKP,MIUI,eXperiance ROM itd. Tako da nemislite da sam ovo negdje prekopirao odnekale i rekao da sam ja to napisao. Ovo sam ja pisao,što ćete shvatit nakon što pročitate. Sugestije i kritike su dobrodošle. Nadam se da ćete razumjeti šta je pisac htio reći :D

_____________________________________

Rootanjem i flashanjem se gubi garancija tako da to radite na vlastitu odgovornost,ja nisam odgovoran za moguće posljedice kao što su brickanje i sl.

Danas ćemo malo razjasniti pojmove na koje često Android korisnici nailaze,pojmove kao što su "root","CWM","custom ROM/stock ROM" i tako dalje. Objasnit ću koje su prednosti rootanja,flashanja custom ROM-ova i sve što se tiče toga. Pa krenimo!

Što je rootanje?
Rootanje na Androidu je isto što i dobivanje admin ovlasti na Linuxu. Sa rootanim smartphonom možemo sve,jer imamo admin ovlasti. Dakle možemo ukloniti nepotrebne aplikacije,maknuti reklame (instaliramo aplikaciju koja zahtjeva root),flashati custom ROM-ove i puno drugih stvari.

Kako se roota?
Ovo pitanje nas sve muči u početku,kako da rootamo svoj smartphone. Pošto nema univerzalnog načina,morat ćemo malo googlati. Najčešće se roota sa nekom Batch skriptom (koja zahtjeva Windows operativni sustav). Postoje i skripte koje omogučavaju root na android smartphonovima i za Linux ali su većinom u beti i ne preporučujem ih,tako da ćemo danas pričati o tome kako rootati smartphone na Windows OS-u. Program koji koristimo zove se "Root_with_restore_by_bin4ry". Prilično je jednostavno,sve što trebamo je instalirati potrebne drivere za naš Android (večinom se automatski instaliraju) i pokrenuti program te pratiti upute. Kada spojimo naš smartphone sa PC-om,pokrenemo program te izaberemo opciju Root. Ništa lakše,on sve odradi,vi samo pratite korake i pažljivo čitate. Ovo je gotovo u roku minute tako da nećete morati dugo čekati. Nakon rootanja potrebno je resetirati vaš smartphone i to je to. Da provjerite dali vam je smartphone rootan,pogledajte dali imati aplikaciju "SuperSU" ili "SuperUser". Ako imate,to je to,uspjeli ste. Ako niste sigurni,instalirajte aplikaciju "Root Checker" sa Google Play trgovine i ona će vam reći dali je vaš smartphone rootan ili ne.
Sa ovim programom možete rootati samo ICS+ smartphonove,tako da ako imate neku stariju verziju Androida morat ćete malo googlati,ali postupak je sličan ili isti. Postoji još način preko Clockwork Recovery Mode-a,to ću objasniti kako s njime raditi malo kasnije.

Što je to Custom ROM? Svaki Android korisnik je jednom naišao na taj pojam,ali nije razumio što je,ili ga se bojao "flashati". Svi znamo da proizvođač naših smartphonova uzme Googleov sustav Android te ga malo doradi i preradi da bude onako kako proizvođač želi. Večinom se to promjeni launcher,dodaju predinstalirane aplikacije i tako dalje. Ali,u 99% slučajeva,to je loše odrađeno,pa uzrokuje takozvani lagg na našim smartphonovima. Tu dolazi potreba za custom ROM-om. Custom ROM je također Android sustav,ali napravljen od strane zajednice,od hobista,kao što to rade hobisti koje "preprave" Linux distribuciju tako da njima paše kako će izgledati,raditi i sl. Dakle Linux i Android su jako slični. Kada se radi custom ROM,uzme se original Android (ili u nekim slučajevima i stock ROM koji je već na smartphonu) i "preuredi" ga se. Izbacuje se nepotreban dio koda,maknu nepotrebne aplikacije kao što su više verzija kalendara,dodaju se nove aplikacije,neke aplikacije se zamjene boljima i ljepšima itd. Također se dodaje novi kod zbog kojeg naš smartphone radi brže nego prije,te ima bolji vijek trajanja baterije. Nažalost puno njih to smatra preteškim za napravit pa brzo odustanu od toga (kao ja na početku). Za flashanje custom ROM-a potrebno je ući u ClockWork Mode,a u njega ulazimo određenom kombinacijom tipki (na svakom smartphonu je drugačije,na mojoj Xperiji U stisnem gumb za paljenje,kad vidim da se počne paliti,pritiščem gumb za volume down). Prvo ugasimo mobitel,pa onda uđemo u ClockWork Mod te imamo izbornik kao na slici:
ClockworkMod.png
ClockworkMod.png (39.36 KiB) Pogledano 7724 put/a.


Da bismo uspješno flashali (instalirali) custom ROM,moramo ga prvo prebaciti na SD karticu,te SD karticu umetnuti u smartphone. Kada smo ušli u CWM (skračenica od ClockWork Mod),imamo više opcija,a navigiramo opcije pomoću volume down/up tipki,te večinom izaberemo sa tipkom Power željenu opciju. Prvo što moramo odabrati je,nakon što smo skinuli naš ROM i prebacili ga na SD karticu,jeste odabrati opciju "Wipe dana/Factory reset". Nakon toga moramo obrisati cache,dakle odaberemo opciju "Wipe cache partition",nakon toga idemo na advaced,pa odaberemo "Wipe dalvik cache". Nakon toga vratimo se nazad sa opcijom "Go back" ili na nekim mobitelima samo stisnemo "Back" gumb (gumb za nazad u aplikacijama),te odaberemo opciju "Install zip from SD card",pa na "Choose zip from SD card" te izaberemo naš custom ROM koji smo prethodno skinuli. Pazite,custom ROM mora biti uspješno downloadan,jer ako je oštečen prilikom downloada,možete brickati smartphone. Kada ste odabrali instalaciju,samo potvrdite i instalacija će trajati nekih 5 minuta,te je nakon toga potrebno resetirati vaš smartphone. Prvo bootanje traje cca 5 minuta,tako da ako stoji duže vrijeme nebrinite. Ako se nakon 10 minuta ne boota,onda znaći da je nešto pošlo krivo. U večini slučajeva niste flashali kernel koji je potreban za taj custom ROM. O kernelu ćemo nešto malo kasnije. Ukoliko se vaš smartphone bootao,znači da ste uspješno flashali custom ROM koji ste odabrali,te sada možete normalno nastaviti sa radom kao i prije.
Napomena: Ukoliko prilikom flashanja custom ROM-a izađe poruka u kojoj glasi "Error 7" to je zbog kernela koji niste flashali prije ROM-a.

Što je custom Kernel? Svi znamo što je kernel za PC,tako da vam ovo nemoram objašnjavat. U custom Kernelima optimizira se kod,da se smartphone brže pali,bolje iskorištava procesor,štedi baterija,nešto slično kao custom ROM. Flasha ga se preko programa "fastboot"(najčešće,postoje i alternative,koje nisu poznate kao fastboot),za neke custom ROM-ove je custom kernel nepotreban,jer se custom ROM može flashat na stock kernel,ali na nekim ROM-ovima kao MIUI,te CyanogenMod,custom kernel je neophodan. Flashanje custom kernela ne preporučujem početnicima,jer može (ukoliko nepazite) doći do brickanja,te onda morate ili slat mobitel na popravak da vam ga unbrickaju,ili ga morate sami unbrickat (potrebni posebni kablovi).

Kad sam već spomenuo brickanje,objasnit ću i što je. Brickanje smartphona zna se dogoditi prilikom flashanja neispravnog custom ROM-a ili custom kernela. Ukoliko brickate svoj smartphone,nećete biti u mogučnosti bootati svoj ROM (bio on stock ili custom),dakle sve što ćete imati jeste crni ekran. To se može popraviti,ali je teže nego flashanje kernela/ROM-a. Ukoliko želite naučiti kako unbrickati vaš smartphone,google će vam pomoći.

Najpopularniji custom ROM-ovi: CyanogenMod,MIUI,AOKP (jako sličan CynogenModu). Postoji ogroman broj custom ROM-ova,tako da ćete uvijek imati širok izbor ROM-ova koji želite flashati. Sve što trebate je ukucati u Google: Custom ROM for "naziv smartphonea". Obavezno čitajte komentare,jer oni će vam reći kakav je ROM,dali je stabilan ili ne,dali je fluidan ili lagga,dali ima bugova itd.

Još samo jedna napomena,neki smartphonovi imaju zaključan bootloader,te da biste uspješno flashali custom ROM/kernel,morate otključati bootloader,što vam također poništava garanciju. Otključavanje bootloadera opet zahtjeva neke posebne programe,večinom svaki program je za poseban mobitel,dakle morate pronaći odgovarajuč program koji vam omogučuje otključavanje bootloadera za vaš smartphone. Googlajte "how to unlock bootloader for naziv_smartphona". 99% stvari što se tiče rootanja,custom ROMova i custom kernela naći ćete na XDA forumu.
Želim vam uspješno rootanje,flashanje custom ROM-ova i kernela,te što manje brickanja :)
I zapamtite,samo googlajte,tražite,čitajte,proučite,to je jedini način kako da uspješno rootate i flashati svoj smartphone,jer ako budete išli "napamet" nećete puno toga postići.

CynogenMod:
cyno.jpg
(116.44 KiB) Preuzeto 5 put/a.

MIUI:
images.2.jpeg
images.2.jpeg (11.21 KiB) Pogledano 7724 put/a.
Postovi: 122
Postovi: 122
Pridružen/a: 07 vel 2012, 22:04
Podijelio/la zahvalu: 7 puta
Primio/la zahvalu: 0 puta
Spol: M
OS: Manjaro Linux
Dajte bar prije postanja drafta provucite tekst kroz Hascheck ili nešto :|
Avatar
Site Admin
Postovi: 4428
Site Admin
Postovi: 4428
Pridružen/a: 07 ožu 2009, 17:00
Podijelio/la zahvalu: 98 puta
Primio/la zahvalu: 179 puta
Spol: M
OS: w10, ubuntu, macos
iweb je napisao/la:Dajte bar prije postanja drafta provucite tekst kroz Hascheck ili nešto :|


Sori ja to neradim,i reko sam na početku teksta da admin ispravi greške. tvoj komentar nije uopće potreban,jer sam već,ponavljam,rekao na POČETKU da admin ispravi greške.
Postovi: 122
Postovi: 122
Pridružen/a: 07 vel 2012, 22:04
Podijelio/la zahvalu: 7 puta
Primio/la zahvalu: 0 puta
Spol: M
OS: Manjaro Linux
Već sam počeo lektorirati tako da sad više nema potrebe, ali neke bih stvari u tekstu izbjegao, poglavito napomenu da su skripte koje obavljaju rootanje koristeći se Linuxom nestabilne, to nije istina jerbo gotovo svaku skriptu možeš prepisati iz batcha u sh. Uostalom, većinom se pri preuzimanju paketa za rootanje dobije i inačica za Linux.

@filip
Admin ne ispravlja pogrješke, to rade lektori, ali mislim da nije teško samo kopirati tekst u spellchecker da ispravi osnovne stvari poput ć/ć i ije/je i zatipke.
Zadnja izmjena: retsam; 24 ožu 2013, 20:49; ukupno mijenjano 1 put/a.
Ken Thompson je napisao/la:One of my most productive days was throwing away 1000 lines of code.Pikacode - Arch configs
Pikacode - dwm config
Avatar
Postovi: 2254
Postovi: 2254
Pridružen/a: 11 svi 2009, 16:26
Lokacija: /dev/pts/0
Podijelio/la zahvalu: 11 puta
Primio/la zahvalu: 94 puta
Spol: M
OS: Arch Linux x86-64 subtle
retsam je napisao/la:Već sam počeo lektorirati tako da sad više nema potrebe, ali neke bih stvari u tekstu izbjegao, poglavito napomenu da su skripte koje obavljaju rootanje koristeći se Linuxom nestabilne, to nije istina jerbo gotovo svaku skriptu možeš prepisati iz batcha u sh. Uostalom, većinom se pri preuzimanju paketa za rootanje dobije i inačica za linux.

@filip
Admin ne ispravlja pogrješke, to rade lektori, ali mislim da nije teško samo kopirati tekst u spellchecker da ispravi osnovne stvari poput ć/ć i ije/je i zatipke.

Ako admin misli da sam nešto krivo napisao,neka izbaci,nema ljutnje :)
Postovi: 122
Postovi: 122
Pridružen/a: 07 vel 2012, 22:04
Podijelio/la zahvalu: 7 puta
Primio/la zahvalu: 0 puta
Spol: M
OS: Manjaro Linux
Naša pismenost govori o nama samima. Hašček prikriva sve nedostatke ;)
http://hacheck.tel.fer.hr/
Abzeenth je napisao/la:Dobro onda. Baš me briga. Krepajte od offtopica.

jurastublic je napisao/la:Ovaj thread me podsjeća na krepanu mačku. Treba to pokupit lopatom i zakopat. Onda dezinficirati lopatu. :-D
Avatar
Moderator
Postovi: 5818
Moderator
Postovi: 5818
Pridružen/a: 25 ožu 2012, 14:29
Lokacija: ~/kauč
Podijelio/la zahvalu: 155 puta
Primio/la zahvalu: 251 puta
Spol: M
OS: Mint 17.3 Cimet
calisto053 je napisao/la:Naša pismenost govori o nama samima. Hašček prikriva sve nedostatke ;)
http://hacheck.tel.fer.hr/

A trud ne? onda izgleda da sam bezveze pisao 2 sata...
Postovi: 122
Postovi: 122
Pridružen/a: 07 vel 2012, 22:04
Podijelio/la zahvalu: 7 puta
Primio/la zahvalu: 0 puta
Spol: M
OS: Manjaro Linux
Nisi bezveze pisao, ali postoje pravila odnosno upute za pisanje tekstova kojih se naši autori pridržavaju, a trebali bi ih se pridržavati i svi ostali koji žele da im tekstovi budu objavljeni.

U ovom slučaju ti je retsam ljubazno ispravio te stvari, ali ubuduće nemoj nastupati s tim "ja to ne radim, baš me briga" stavom. Hvala :)
Avatar
Site Admin
Postovi: 6506
Site Admin
Postovi: 6506
Pridružen/a: 06 lip 2009, 23:16
Lokacija: Online
Podijelio/la zahvalu: 621 puta
Primio/la zahvalu: 628 puta
OS: Mint 17.3 KDE 4.14.13
Samo upute sa http://forum.xda-developers.com/ točno za određeni model, sve ostalo ne preporučam...
Dio gdje se ne smije pogriješiti je instalacija u boot sektor(CRM..)
Kada ne možeš bootat u recovery ili download mode, Game Is Over.
Avatar
Postovi: 1594
Postovi: 1594
Pridružen/a: 09 srp 2008, 09:49
Lokacija: Zagreb
Podijelio/la zahvalu: 3 puta
Primio/la zahvalu: 20 puta
Spol: M
OS: Debian
madone je napisao/la:Samo upute sa http://forum.xda-developers.com/ točno za određeni model, sve ostalo ne preporučam...
Dio gdje se ne smije pogriješiti je instalacija u boot sektor(CRM..)
Kada ne možeš bootat u recovery ili download mode, Game Is Over.

ispričavam se vaša visosti,onda vi od tamo čitajte,ja znam kako ja radim i kako sam radio,i nikad nisam pogriješio
Postovi: 122
Postovi: 122
Pridružen/a: 07 vel 2012, 22:04
Podijelio/la zahvalu: 7 puta
Primio/la zahvalu: 0 puta
Spol: M
OS: Manjaro Linux

Na mreži
Trenutno korisnika/ca: / i 1 gost.