Sada je: 27 stu 2020, 04:19.
Aktivno sudjelujte u stvaranju sadržaja na portalu.

Moderator/ica: Moderatori/ce

1. Odabir teme

Odaberite temu o kojoj želite pisati i uposlite Google da biste pronašli što više informacija. Pripazite da se radi o svježoj vijesti – uvijek pogledajte datum, ne želimo objavljivati nešto što je bilo aktualno prije mjesec dana. Nemojte direktno prevoditi tekst s engleskog ili nekog drugog jezika. Radije iskoristite informacije s više različitih web stranica i napišite vlastiti članak.

Tekstovi na stranim portalima nisu uvijek točni – dobra praksa je pogledati i komentare ispod, jer često posjetitelji ukažu na grešku (ukoliko postoji). Također, dobro je pogledati što pišu ostali izvori. Web stranice s kojih ste prikupili informacije ćete navesti na kraju.

Recenzije, uputstva i ostalo moraju biti isključivo vaše autorsko djelo. Eventualno, ako naiđete na zanimljiv članak koji žarko želite objaviti na portalu, obavezno provjerite pod kojom je licencom objavljen. Ako licenca dopušta, slobodno prevedite tekst na hrvatski jezik; u suprotnom možete zatražiti dozvolu od autora putem e-maila ili kontakt forme na stranici (dozvolu ćete lakše dobiti od manjih stranica, veći portali imaju stroža pravila o tome).

Izdvajamo neke od web stranica na kojima možete pronaći svježe vijesti:

LinuxToday
Lxer
Distrowatch
Phoronix
Softpedia
OMGUbuntu
UbuntuVibes
Muktware
Ubuntu Vibes

2. Pisanje članaka i unos multimedije

Za tipične kratke vijesti s Naslovnice poželjno je napisati oko 1300 – 2000 znakova (s razmacima), ispod 1000 ne bi smjeli ići. Većina uređivača teksta poput Gedita ima ugrađenu opciju brojanja. Svakako nastojte ubaciti i nešto grafike. Za ovaj tip članka najčešće ide jedna slika (ako ide u punom formatu, dimenzije u širinu neka budu 580 piksela), po potrebi možete ubaciti i više slika, i/ili video s YouTubea (prikazuje se u širini od 580 piksela).

slika

Video možete ubaciti pomoću BB koda ili samo zalijepiti poveznicu.

Osim YouTube videa, moguće je integrirati i Twitter statuse. Razne kompanije ili osobe danas vrlo rado podijele vrijedne informacije putem Twittera, često mnogo ranije nego na službenom blogu ili web stranicama. Za prikaz je dovoljno zalijepiti poveznicu na određeni tweet a on će biti prikazan u članku.

Svu grafiku potrebno je prethodno pripremiti za web. Možete koristiti GIMP i ekstenziju “Save for Web” koja će slike spremiti u kompresirani format pogodan za web i brzo učitavanje. Uz pravilnu optimizaciju, slika ne bi smjela prelaziti (maksimalno) 100-200kb. Ovo radimo iz razloga da se stranica brže učita, što je posebno bitno korisnicima mobilnih uređaja i ograničenih tarifa. Naravno, ujedno štedimo i prostor na serveru. Pored veličine same datoteke treba voditi računa i o njenim dimenzijama, koje u širinu ne bi smjele prelaziti 800 piksela. Sve veće od toga može predstavljati problem posjetiteljima s nižim rezolucijama zaslona. Možete koristiti GIMP za resize.

Prije samog uploada, pobrinite se da svaka slika ima naziv pogodan za tražilice. Zaboravite slk01.jpg, AAA.jpg, drugaslika.jpg i sl. Uvijek pripazite da se sadržaj nađe i u nazivu – ako je na slici nova Fedora 17, prikladan naziv bio bi Fedora_17_Desktop.jpg.

Stavite se u poziciju da VI TRAŽITE baš tu sliku putem Googlea – što biste upisali?

*članak obavezno mora sadržavati barem jednu sliku radi partner servisa 1klik.hr

3. Izrada sadržaja

Vratimo se na tekst. Naslov – jako je bitno smisliti kvalitetan naslov teksta, najčešće upravo ON određuje hoće li netko kliknuti i pročitati vaš tekst ili neće. “Izašao Firefox 1x” nije dobar naslov, morate čitatelje navesti na tekst zanimljivim naslovom koji otkriva nešto i ujedno sadrži ključne riječi za tražilice. URL također u skladu s tražilicama. Naravno, nismo JL i ne trebaju nam nikakve ŠOKANTNE vijesti, ali duži, interesantan naslov je obavezan.

Dalje, bitno je u prve dvije do tri rečenice ukratko sažeti čitav tekst da bi čitatelj brzo došao do informacije i odlučio hoće li nastaviti s čitanjem. Ovo je nešto kao produženi naslov – morate se potruditi zaintrigrirati posjetitelja i navesti ga da poželi pročitati ostatak teksta. Ovaj dio istaknite podebljano.

Dalje nastavljamo s tekstom – krećete od početka, objašnjavate o čemu se radi te objektivno razrađujete općenite podatke o temi. Ono što ste natuknuli u uvodu ovdje detaljno opisujete. Najbitnije pojmove označite podebljano.

Također, pobrinite se za pojmove koji bi čitatelju mogli biti strani – napravite poveznicu koja vodi na službenu stranicu / Wikipediju / HrOpenWiki / neki članak sa Linux za Sve portala / neku drugu stranicu s informacijama. Potrudite se što češće linkati na ostali, prethodno objavljeni sadržaj na portalu (recimo, ako u tekstu imate riječ Debian, možete staviti poveznicu http://www.linuxzasve.com/tag/debian).

Da biste potaknuli posjetitelje na komentiranje, koristite se metodom “Call To Action“. Pitajte ih što misle o temi, slažu li se, jesu li imali pozitivnih ili negativnih iskustava i sl. stvari koje privlače na komentiranje.

Na kraju teksta (ovo sve ide kurzivom) navedite izvore, recimo ovako:

Reference: Izvor 1, Izvor2, …

Nemojte koristiti čitav URL kao naziv izvora. Njega stavite u poveznicu a nju nazovite (primjer) phoronix.com, distrowatch.com i sl.

4. Gramatika i pravopis

Na kraju još jednom, polako i detaljno pročitajte čitav tekst da biste uočili sve što vam je promaklo (iznenadili bi se kako i nakon više čitanja naiđete na grešku, makar bila tek tipfeler). Obavezno je provući čitav tekst kroz provjeru pravopisa (primjerice, Hacheck – označit će vam sve pogreške i ponuditi ispravke).

Evo još par korisnih poveznica:

Hrvatski jezični portal – za provjeru značenja riječi, potencijalnih sinonima te razrješavanje nedoumica oko pisanja pojedinih riječi

Hrvatski morfološki leksikon – za provjeru oblika riječi i njihovo pravilno pisanje (dakle, ako niste sigurni kako se piše genitiv množine ili treće lice jednine etc). Logirate se kao gostujući korisnik.

HrOpen Wiki – informatički rječnik na HrOpen Wikiju, koristan kad prevodite stručne IT izraze

STRUNA – rječnik hrvatskog strukovnog nazivlja

Jezični savjetnik – zbirka jezičnih savjeta Instituta za hrvatski jezik i jezikoslovlje – pokriva najčešće pravopisne i gramatičke greške

Bujica riječi – još jedna zbirka savjeta slična prethodnoj

5. Koju sekciju odabrati?

Tema je mnogo, vremena se uvijek nađe, samo treba malo volje. Zadate si jedan, samo JEDAN tekst/članak tjedno, to će vam uzeti možda 5-30 minuta vremena. Pošto smo brojčano jaki, vaš jedan članak tjedno znači masu sadržaja na portalu.

O čemu pisati? Portal je podijeljen na sljedeće sekcije:

Vijesti

Tipične kratke vijesti s Naslovnice, minimalno 1000 znakova s razmacima, možete ubaciti pokoji screenshot ili YouTube video. Izvora je mnogo - nađete nešto zanimljivo i složite članak. Ne morate nužno prevoditi, poželjno je ubaciti malo osobnosti u tekst. Prije pisanja proučite temu, pročitajte detaljno iz više različitih izvora (recimo LinuxToday, Lxer, Phoronix, Distrowatch... Obavezno provjerite licence, ako je tekst pod copyrightom, javite se autoru e-mailom s molbom za objavu, većina ubrzo odgovori pozitivno.

Ako prije niste pisali, možda će vam biti teško na prvu, ali bez brige, s vremenom će postati lakše.

Recenzije

Koje aplikacije često koristite? Znate li za neku korisnu koja se tek treba proslaviti? Igrate li neku igru? Recenzirati je zabavno. Sažeto ali jasno objasnite za što je aplikacija namijenjena, kako obavlja posao, da li je dovoljno stabilna, podijelite neki trik... Navedite sve negativne strane koje bi mogle odbiti korisnika. Naravno, screenshot dva tri... Prije početka kroz search provjerite da slučajno već nije recenzirana.

Moj Pogled

Ovdje objavljujemo vaš pogled na neku temu, nešto kao kolumna ili vlastito mišljenje. Ovdje vam je autorska sloboda maksimalno povećana, i našim čitateljima možete predstaviti svoje subjektivno mišljenje o nekoj temi. Naravno, budite spremni na često oštre odgovore u komentarima - ako ne možete podnijeti kritiku, bolje je izostaviti ovaj dio.

Uputstva

Uputstva, tutorijali, how-to, trikovi... Podijelite svoje znanje s drugima. Poželjno je tekst popratiti s dosta screenshotova i pisati na način da bude lako razumljivo.

Događanja

Znate za neki događaj vezan uz GNU/Linux i otvorene sustave? Install festovi, radionice, debate... Pošaljite tekst i mi ćemo ga objaviti.

Uglavnom, kad ste odabrali temu, napravite novi post u podforumu [DRAFT] Sadržaj za objavu na portalu, kako bi drugi znali da radite na tome (na ovaj način izbjegnemo situaciju da dvojica ili više pišu isti tekst, događalo se mnogo puta). Kad bude spremno, objavite tekst a slike spremite u arhivu i ispod zalijepite link (u tekstu treba naznačiti gdje ide koja slika, tipa 1. Ubuntu-Unity-HUD itd.). Također, naznačite ispod Autor: John Doe, odnosno kako želite da vas potpišemo.

*za upload slika preporučujemo servis pohrani.hr

Mi ćemo pogledati; odlučiti da li je dovoljno dobro za objavu, po potrebi doraditi i na kraju - objaviti na naslovnici.

---

Korisne poveznice:

• Kako pravilno napisati naslov teksta i zašto je to bitno

• Pripazite na konzistentnost - izgled članaka
To avoid criticism ~ do nothing, say nothing, be nothing.
Avatar
Site Admin
Postovi: 7632
Site Admin
Postovi: 7632
Pridružen/a: 01 pro 2007, 18:12
Lokacija: Vinkovci, Hrvatska
Podijelio/la zahvalu: 273 puta
Primio/la zahvalu: 167 puta
Spol: M
OS: openSUSE TW
Kao što je Iv@n rekao za pisanje članka će vam najčešće trebati do pola sata. Mislim da si svako može priuštiti pola sata jednom tjedno.

Inače, ako se radi o vijesti ne morate tražiti odobrenje autora za objavu. Jedino ako ćete izravno prenositi tekst. Svaku vijest imate pravo prenijeti svojim riječima.
Ovo su osnovne smjernice kod prenošenja vijesti:
1. Nemojte kopirati izvorni tekst.
2. Vijesti nemojte uvijek preuzimati samo s jednog izvora. (Npr. samo s Ubuntuvibes)
3. Uvijek navedite izvor
4. Ne smijete koristiti autorske dijelove. (Npr. grafikone, slike)
Ako se držite osnovnih smjernica za pisanje vijesti vam treba jako malo vremena.
1. Napišete što ima novo.
2. Malo razradite neke općenite podatke o toj temi.
3. I nakucate neki zaključak.

I predlažem vam da pokrivate teme koje su vama zanimljive. Netko prati vijesti vezane uz Android. Netko prati sve novosti vezane uz Ubuntu. Nekog zanimaju igre na Linuxu. Kad već čitate o tome i pratite taj sadržaj lakše vam je i napisati vijest.

Ja bih zamolio još jednu stvar. Koliko god je vama bezveze komentiranje na naslovnici, autorima je jako važno da imaju feedback od svojih čitatelja. Komentari su jako dobra motivacija za daljnje pisanje.
Članke uglavnom pišemo Iv@n i ja ali imamo i nešto vanjskih autora koji povremeno napišu jako vrijedne članke. Kad ti autori izdvoje nekoliko sati za pisanje kvalitetnog članka i kad ne dobiju niti jedan komentar brzo odustanu od pisanja za portal.

Eto i s moje strane apel da se malo aktivnije uključite u rad LZS-a. Ima nas dosta i ako pridonesete tih pola sata tjedno osigurali smo stalan priliv vijesti i članaka. Čitati će vas dnevno do 1500 ljudi.
Avatar
Site Admin
Postovi: 16087
Site Admin
Postovi: 16087
Pridružen/a: 03 tra 2008, 18:09
Lokacija: Svugdi me ima. Slavonija uglavnom.
Podijelio/la zahvalu: 503 puta
Primio/la zahvalu: 531 puta
Spol: M
OS: Mint 17 Cinnamon
Potpisujem sve gore navedeno i dodajem: molim vas, koristite spellchecker! Vaše tekstove ćemo, naravno, pregledati kad ih stavite u Draft, neki će možda biti i ponešto izmijenjeni ako bude potrebno, ali već samo korištenjem spellcheckera ćete olakšati i ubrzati taj proces, pa će tako vaši članci biti prije objavljeni na portalu. :)
@Suko & iv@n
Stavih ovo kao Global announcement, da bude uočljivije, nadam se da je to u redu? :|
Avatar
Site Admin
Postovi: 6511
Site Admin
Postovi: 6511
Pridružen/a: 06 lip 2009, 23:16
Lokacija: Online
Podijelio/la zahvalu: 621 puta
Primio/la zahvalu: 630 puta
OS: Kubuntu & Manjaro
E. Opet ja, sorry :D

Zaboravila sam nešto nadodati gore. Dakle, uz onaj link što je iv@n dao, za provjeru pravopisa (ako već nemate to podešeno u svom najdražem Office alatu), mogli bi vam biti korisni i sljedeći linkovi:

http://hjp.srce.hr/ - za provjeru značenja riječi, potencijalnih sinonima te razrješavanje nedoumica oko pisanja pojedinih riječi

http://hml.ffzg.hr/hml/index.php - Hrvatski morfološki leksikon - za provjeru oblika riječi i njihovo pravilno pisanje (dakle, ako niste sigurni kako se piše genitiv množine ili treće lice jednine etc). Logirate se kao gostujući korisnik.

Jezični savjetnik (Opačić) - skinuti, proučiti i konzultirati kad god niste u nešto sigurni. [LINK POPRAVLJEN (27.04.2014.)]

Pravopisni savjeti, kompilacija koju su FER-ovci među vama već vjerojatno susreli :D, meni se čini sasvim u redu za konzultirati ovako nabrzinu, ali ako imate neku bolju pravopisnu skripticu, slobodno se poslužite njome. :) [LINK POPRAVLJEN]
Avatar
Site Admin
Postovi: 6511
Site Admin
Postovi: 6511
Pridružen/a: 06 lip 2009, 23:16
Lokacija: Online
Podijelio/la zahvalu: 621 puta
Primio/la zahvalu: 630 puta
OS: Kubuntu & Manjaro
Abzeenth je napisao/la:http://ifile.it/29t4fv3 - jezični savjetnik, autorica Nives Opačić - skinuti, proučiti i konzultirati kad god niste u nešto sigurni. Ako je link neispravan, upozorite me pa ću to popraviti :)link je neispravan :mrgreen:
csx
csx
Hvala na upozorenju :)
Bit će popravljeno uskoro.
Avatar
Site Admin
Postovi: 6511
Site Admin
Postovi: 6511
Pridružen/a: 06 lip 2009, 23:16
Lokacija: Online
Podijelio/la zahvalu: 621 puta
Primio/la zahvalu: 630 puta
OS: Kubuntu & Manjaro
Meni ponekad dobro posluži i ovo

http://hacheck.tel.fer.hr/

:)
“Somewhere, something incredible is waiting to be known.” ~Dr. Carl Sagan
Avatar
Postovi: 240
Postovi: 240
Pridružen/a: 28 sij 2012, 13:54
Lokacija: Hrvatsko zagorje
Podijelio/la zahvalu: 0 puta
Primio/la zahvalu: 0 puta
OS: Kubuntu | Debian | Fedora
Izmjenio sam malo prvi post, dodali smo vijesti koje ste vi napisali, pored datuma je nick i broj objavljenih tekstova tog autora. U zagradi je link do članka.

Kako budete pisali, paralelno ću nadopunjavati temu. Valjda ćemo skontat i neku nagradu za najvrijednije.
To avoid criticism ~ do nothing, say nothing, be nothing.
Avatar
Site Admin
Postovi: 7632
Site Admin
Postovi: 7632
Pridružen/a: 01 pro 2007, 18:12
Lokacija: Vinkovci, Hrvatska
Podijelio/la zahvalu: 273 puta
Primio/la zahvalu: 167 puta
Spol: M
OS: openSUSE TW
I da, u ovoj temi možete pronaći teme za pisanje ili objaviti neku, pa pričekati da se nađe autor.

Sve je na pladnju, idemo ekipa! :thumbs
To avoid criticism ~ do nothing, say nothing, be nothing.
Avatar
Site Admin
Postovi: 7632
Site Admin
Postovi: 7632
Pridružen/a: 01 pro 2007, 18:12
Lokacija: Vinkovci, Hrvatska
Podijelio/la zahvalu: 273 puta
Primio/la zahvalu: 167 puta
Spol: M
OS: openSUSE TW
Imam jedno pitanje. Evo upravo pisem vijest - http://www.markshuttleworth.com/archives/1002 - ima i jos izvora ali to sad nije poanta.
Kako prevesti kad se u tekstu spominje "disk image" ili samo "image" a da to bude smisleno.
Lutherus je napisao/la:Ne postoje linuksi, postoji samo Linux i on je jedan i on je kernel.

Is Linux About Choice? || Pulsir - awesome blogging site :D
iv@n je napisao/la:Divide et impera i kako se kaže na latinskom da je ljudska glupost neuništiva.
Avatar
Postovi: 6781
Postovi: 6781
Pridružen/a: 06 lis 2011, 01:29
Lokacija: ~$
Podijelio/la zahvalu: 145 puta
Primio/la zahvalu: 58 puta
Spol: M
OS: Ovisi za sta

Na mreži
Trenutno korisnika/ca: / i 1 gost.