Sada je: 23 sij 2021, 11:38.
Pametni telefoni, tableti, netbook prijenosnici...

Moderator/ica: Moderatori/ce

Zašto NE koristiti "Task killere" na Android platformi

"Vidim da je na dosta foruma prisutna velika količina zabluda u vezi androida, pa odlučio sam pokušati razriješiti neke od njih. ~ EchoOne @ mob.hr forum.

O Task Killerima i zašto ih NE koristiti

Dosta ljudi misli da su task killeri važni za Android, pa i ja sam nekoć bio jedan od njih (tamo negdje 2009.). Ideja je da se zatvaranjem/ubijanjem procesa aplikacija štedi baterija, smartphone brže radi i slično... Stvarnost je nešto drugačija. TaskKilleri zapravo mogu usporiti vaš mob, i to najčešće i rade.

Većina uporabu RAM-a na Androidu smatra istim kao i na Windowsu. Ako ti se komp uspori, izađeš iz aplikacija, zatvoriš prozore, pogasiš šta ti radi i generalno to na kompu uvijek pomaže.
Android funkcionira malo drugačije. Koristiš neku aplikaciju, izađeš iz nje, zatvoriš je... ali - ona još uvijek radi negdje u pozadini. Veći dio tih aplikacija se amo reć pauzira i ne koristi ni CPU nit net niti ništa.. Jedan dio pak kad ih zatvoriš, nastave potpuno raditi, tipa mp3 player, torrenti, gmail koji se synca, face ako je tako namješten....

slika

Kada ponovno otvoriš alikaciju koja je pauzirana, ona se gotovo instantno nastavi tamo gdje si stao. To je zato jer je ta aplikacija spremljena u RAM-e i spremna za uporabu.

Android sam po sebi, zauzima dosta RAM-a i sprema dosta aplikacija u RAM-e, no to i nije tako loše.
Vjerovali ili ne, prazan RAM je zapravo beskorisan na Androidu. Ukoliko je RAM pun, i otvarate aplikaciju koja nije već u RAM-u, Android će instantno zatvoriti i maknuti neke nekorištene aplikacije kako bi oslobodio mjesto za novu.
Bio RAM pun ili prazan, on će koristiti jednako baterije.

Što Task Killeri zapravo rade?

Oni miču te aplikacije iz RAM-a, i kada ih otvarate ponovno, to zahtjeva više snage, troši bateriju i sporije je jer se otvara iz interne/externe memorije. Što je još gore, neke aplikacije se same od sebe ponovno restartaju čim ih prisilno zatvorite sa Task Killerom.

E sad, neki će reć da to nije istina pitat me zašto onda njima task killeri baš pomažu... bla bla bla...
U nekim uvjetima, task killeri mogu zapravo i pomoći, ali, treba znati kako ih postaviti.
U mom slučaju, imao sam Navigonovu aplikaciju koja je znala trošiti bateriju ko blesava kad je radila u pozadini, pa sam ju gasio pomoću task killera, a na kraju sam je jednostavno zaledio pomoću titanium backupa..
Moj je savjet, izbjegavati task killere i jednostavno pronaći aplikaciju koja vam crpi bateriju te ju ili zalediti ako ste baš ovisni o njoj (kao ja o Navigonu jednom mjesečno), ili najbolje - izbrisat ju. Danas je play store pun aplikacija i za više manje svaku, imate alternativu.

Kako bi pronašli aplikaciju koja vam crpi CPU previše, probajte Watchdog recimo..


Izvor: Mob.hr/forum
Autor: EchoOne

Ostali postovi:

O JuiceDefenderu i sličnim battery saver aplikacijama
O antivirusima i sigurnosti
To avoid criticism ~ do nothing, say nothing, be nothing.
Avatar
Site Admin
Postovi: 7632
Site Admin
Postovi: 7632
Pridružen/a: 01 pro 2007, 18:12
Lokacija: Vinkovci, Hrvatska
Podijelio/la zahvalu: 273 puta
Primio/la zahvalu: 167 puta
Spol: M
OS: openSUSE TW
Ustvari postoje dvije vrste procesa na androidu, pokrenuti i oni u predmemoriji o kojima si pisao, tj. oni koji su spremljeni u RAM i čekaju nastavak rada. Dok je pokrenute procese relativno sigurno zaustaviti ako se zna što se radi, ne možeš, ne smiješ pozatvarati sistemske procese, ali one koji koriste RAM memoriju bezveze a ne koriste se trenutno mogu se zatvoriti i u nekim slučajevima android sustav ih prebaci u predmemoriju a u nekima kompletno zatvori. Ako se zatvori proces u predmemoriji, kako si napisao krenuti će kompletno otpočetka. Evo moj jedan slučaj koji sam imao, facebook aplikacija, dok sam još koristio facebook aplikacija se sama od sebe otvarala i nije išla u predmemoriju nego direktno u procese koji se trenutno izvršavaju i samim izvođenjem je uzimala svojih 50-ak MB RAM-a. Kolikogod da sam ja pokušavao zatvarati s raznim process killerima i built-in process killerom aplikacija se iznova i iznova otvarala što je dovelo do toga da sam morao deinstalirati. Da je išla u predmemoriju, uzela bi koliko treba za trenutno stanje u kojem je bila kada je zatvorena/minimizirana nakon korištenja do deinstalacije ne bi ni došlo.
I don't want to be a human. I want to see gamma rays, I want to hear x-rays and I want to smell dark matter. I want to reach out with something other than this prehensile paws and feel the solar wind of a super nova flowing over me.
Avatar
Postovi: 1975
Postovi: 1975
Pridružen/a: 19 srp 2011, 22:39
Lokacija: wonderland
Podijelio/la zahvalu: 8 puta
Primio/la zahvalu: 38 puta
Spol: M
OS: Debian 7 Wheezy
Eh.
A kako onda na svom tabletu koji je zastao u vremenu i Gingerbreadu s task killerom mogu raditi donekle normalno, a bez task killera ga mogu baciti u smeće?
Na novijim Androidima task killer ne treba, ali ovi stari bez task killera se guše nenormalno.
Avatar
Site Admin
Postovi: 16087
Site Admin
Postovi: 16087
Pridružen/a: 03 tra 2008, 18:09
Lokacija: Svugdi me ima. Slavonija uglavnom.
Podijelio/la zahvalu: 503 puta
Primio/la zahvalu: 531 puta
Spol: M
OS: Mint 17 Cinnamon
Koristio sam task killer dosta na Galaxy Ace. No kad sam rootao i stavio custom rom nisam ga vise stavio. Cak mi je killer blesirao mob nakon ubijanja

Sent from my Galaxy Nexus using Tapatalk 2
Avatar
Postovi: 47
Postovi: 47
Pridružen/a: 28 tra 2011, 19:35
Lokacija: Novska
Podijelio/la zahvalu: 34 puta
Primio/la zahvalu: 0 puta
Spol: M
OS: Mint 18.3
Problem nastaje zapravo u samoj optimizaciji aplikacije.
Ukoliko je aplikacija dobro napisana tj nakon izlaska brisu se odredeni procesi, ta ce aplikacija i manje resursa trositi.

Na storeu ima puno takvih aplikacija i najbolja je solucija izbjegavati takve, koristiti one koje imaju dobar rating i procitati par recenzija.

Neki dan sam bas skidao app za glazbu, to je toliko jelo resurse da mi je baterija otisla u roku 6h.
Sada sam poceo cjeniti Apollo :D
Avatar
Postovi: 48
Postovi: 48
Pridružen/a: 27 stu 2012, 14:41
Lokacija: Zagreb
Podijelio/la zahvalu: 1 puta
Primio/la zahvalu: 1 puta
Spol: M
OS: Ubuntu 13.04
ICS i + ima ugradjen task manager/killer, tako da drugi moze samo konflikte praviti, dok Gingerbread nema i veliki broj aplikacija nastaje i dalje leakati memoriju dok tel ne postane drasticno spor da bi se na kraju svega morao rebootati.

Gesendet von meinem Xperia Neo V mit Tapatalk 2
Slamd64
Slamd64
Imaju ako se ne varam svi od 1.6 na dalje, znam da je 2.1 imao i sada 2.3 ima, 4.0 pa pretpostavljam da imaju i ostali iako nisam vidio osobno. "Postavke -> Aplikacije -> Pokrenute usluge" tu su programi koji su pokrenuti a ako se klikne na traku dolje na kojoj piše koliko je slobodno RAM memorije prikazati će se procesi u predmemoriji.
I don't want to be a human. I want to see gamma rays, I want to hear x-rays and I want to smell dark matter. I want to reach out with something other than this prehensile paws and feel the solar wind of a super nova flowing over me.
Avatar
Postovi: 1975
Postovi: 1975
Pridružen/a: 19 srp 2011, 22:39
Lokacija: wonderland
Podijelio/la zahvalu: 8 puta
Primio/la zahvalu: 38 puta
Spol: M
OS: Debian 7 Wheezy

Na mreži
Trenutno korisnika/ca: / i 1 gost.