Sada je: 20 sij 2021, 15:07.
Pametni telefoni, tableti, netbook prijenosnici...

Moderator/ica: Moderatori/ce

*ovo je c/p mog teksta s jednog drugog foruma, par postova spojenih u jedan, ako netko ima ovaj mobitel ili ga planira nabaviti, ovdje je sve što trebate znati. Budem kasnije još nadopunio kako podesiti Link2SD, kreiranje dodatne EXT2 particije na memorijskoj kartici itd... Neke stvari su možda već outdated poput cijena, ali budem ispravio.

Dimenzije: 101.3 x 59.4 x 12.4 mm
Težina: 105 g

Procesor: 600 MHz ARM 11
Memorija: 512 MB ROM, 512 MB RAM (418 MB dostupno)
Vanjska memorija: microSD slot do 32 GB, 2 GB kartica u paketu
Ekran: TFT kapacitativni, 3.2 inča, rezolucija 320 x 480 piksela, Gorilla Glass zaštita
Kamera: 5 MP, 2592 x 1944 piksela, autofokus, LED bljeskalica, video VGA@24fps
Senzori: akcelometar, senzor udaljenosti, kompas
Povezivost: 2G, 3G, WiFi, Bluetooth, USB
GPS: Da, A-GPS
Baterija: LI-Ion 1230 mAh

OS: Android 2.3 (Gingerbread), nadogradiv na 2.3.5, s HTC Sense 2.1 sučeljem

slika

Cijena: 1800 kn u slobodnoj prodaji, prepaid oko 1600 kn, novi na Njuškalu 1500 kn, polovni (2-3 mjeseca) 1100-1200 kn

Kao što vidite, cjenovno prihvatljiv mobitel od proizvođača koji dugo prijateljuje s Android platformom. Kad sam kupovao, bio sam u nedoumici između njega i Sensationa, ali nažalost financije su presudile. Često ga nazivaju ženskim telefonom, pretpostavljam zbog dimenzija, ali upravo su one bile razlog radi kojeg sam uzeo ovaj uređaj - stane u svaki džep.

Napravljen je od solidne plastike, nigdje nema škripanja, dizajn standard HTC-ov (svi uređaji slični kao jaje jajetu), a dolazi u četiri boje (crna, smeđa, srebrna i tamno ljubičasta). Ne znam kakav je po pitanju vanjskih oštećenja jer ga nosim u gel caseu ili u kožnoj futrolici. Mogu samo reći da Gorilla glass obavlja posao, možete ga držati u istom džepu sa ključevima bez straha od crtica ili ogrebotina. Telefon dobro leži u ruci, dimenzije su taman pogođene a palcom možete dohvatiti bilo koji dio ekrana.

Ekran je premalen, što nije problem po pitanju aplikacija, ali ozbiljniji texting možete zaboraviti, jednostavno je prenaporno igrati se pogađanja slova, posebno ako imate deblje prste. Ipak, poslužit će prosječnom korisniku za par sms-ova i odgovor na par hitnih e-mailova.

Uređaj se isporučuje sa solidnim slušalicama (dolaze sa spužvicom), mini USB kablom i punjačem na koji uštekate taj isti kabal. Nikakav CD ne dolazi u kutiji, driveri se nalaze na memorijskoj kartici koja također dolazi s telefonom (ipak, preporuka je otići na HTC-ove stranice i skinuti svježe drivere).

OS je Android 2.3 (Gingerbread), koji je nedavno u hrvatskoj dobio FOTA nadogradnju na 2.3.5 (o ICS-u ne morate razmišljati, čak kad bi HTC nekim čudom dao blagoslov, hardver je jednostavno preslab za sendvič iz Googla). Naravno, tu je i HTC Sense 2.1 sučelje, jedno od najboljih ako ne i najbolja prilagodba Androida. Sve izgleda jako lijepo, radi fluidno i bez zastajkivanja. HTC standardno isporučuje brojne aplikacije koje vjerojatno nikad nećete koristiti, ali ih ne možete izbrisati (ukoliko telefon nije rootan) i na taj način osloboditi dragocjeni prostor. Neke od njih (recimo Twitter klijent Peep) podešene su za redovno sinkroniziranje pa ih je najbolje onemogućiti radi dulje autonomije baterije.

Kad sam spomenuo dragocjeni prostor, nisam se šalio. Svuda po internetu piše da uređaj dolazi sa 512 MB memorije, od kojih je korisniku dostupno nekih 418 MB. Praksa je malo drugačija, zapravo ste osuđeni na nekih 150 MB, koji nakon svega par instaliranih, najosnovnijih aplikacija pretvore u prosječnih 15 MB. Ovo rezultira usporavanjem uređaja i redovnim iskakanjem one iritantne poruke o manjku memorije gdje vas mole da obrišete nešto. Čitavo vrijeme morate kalkulirati što obrisati a što ostaviti, čak ni nekakav osnovni set aplikacija jednostavno neće stati ili će vas ostaviti s 2-3 MB slobodne memorije (naravno da su aplikacije kojima je to dopušteno prebačene na SD karticu).

Kad smo kod loših stvari, ne mogu da ne spomenem bateriju, od koje sam imao velika očekivanja s obzirom da se radi o malom uređaju. Praksa je pokazala da ćete telefon puniti jednom dnevno, nekad i dva puta. Prosto je nevjerojatno kako ovakav mališan može pocuclati bateriju, pa sam se bacio na istraživanje. Naravno, problem su prepoznali i drugi, a postoje i nekakva rješenja.

Ako odemo na Postavke > Baterija > Korištenje baterije, primijetit ćete da Automat za biranje strši sa svojih 97%. Resetirajte mobitel i vraća se u normalnu. Sve do prvog poziva. Navodno je obavezno prekinuti poziv isključivo dodirom na crveni gumb, u suprotnom aplikacija ostaje u memoriji i ždere bateriju. Bug? Nemoguće, već bi bio ispravljen kroz neku nadogradnju. Postoji rješenje, ali kolateralna šteta je da će senzor udaljenosti prestati funkcionirati, što znači da će ekran svijetliti na uhu dok telefonirate, a ako imate običaj telefonirati duže, opet ode baterija tako da i nije neko rješenje. Uostalom, tko želi osakatiti svoj mobitel?

Postoji još jedno rješenje, upravo ga testiram i čini mi se da ima vidljivih pomaka. Ukucajte *#*#4636#*#*, odaberite Informacije o telefonu, i skroz dolje "Postavi željenu vrstu veze" odabrati GSM auto (PRL). Tipkom back izađite iz sučelja. Ovaj potez navodno ne bi trebao imati negativnih posljedica, jednostavno će produžiti vijek baterije dok je telefon u stanju čekanja.

Ne trebam ni govoriti da isključite live wallpapere, WiFi/GPS palite samo po potrebi (možete podesiti da se WiFi automatski gasi nakon 15 minuta mirovanja: Postavke > Bežični pristup i mreže > Wi-Fi postavke > stisnite Menu button > Napredno > Politika WiFi mirovanja > 15 min), i dobro razmislite treba li vam uopće push e-mail i sl. To su neki standardni načini uštede koji su vam vjerojatno poznati, ali neće pretjerano pomoći.

Kamera je ok, po dnevnom svijetlu uhvatit će koju dobro fotografiju dok je po noći katastrofa, bez obzira na ugrađenu LED bljeskalicu (pod umjetnim svijetlom fotografije su također loše). Eh, kad bi telefon imao makar upola dobru kameru kao prastari SE k750, ono je bio fotoaparat sa telefonom u sebi. U svakom slučaju, kamera će poslužiti za nekakve osnovne namjene, potrudite se samo da se bitni trenuci u životu odigraju tokom dana.

Toliko za sada, ovo su neke osnovne informacije. Ovih dana planiram rootati telefon, pa ću u nastavku opisati postupak korak po korak. Stay tuned. I naravno, podijelite svoja iskustva s ovim telefonom.

✖✖✖✖✖✖✖✖✖✖✖✖✖✖✖✖✖✖✖✖✖✖

Prije par dana sam rootao mobitel, čim uhvatim vremena opišem postupak kao što sam i obećao. Odmah druga priča, isti ROM koristim ali zahvaljujući Link2SD mobitel je prepun aplikacija a slobodnog mjesta ima i više nego dovoljno (100+ MB).

Šteta je što su ovakvi propusti ostavljeni na korisniku da ispravlja, da ne govorim kako ćete usput još izgubit i garanciju. A zašto? Da bi uređaj radio kako je i zamišljeno. jeb***.

✖✖✖✖✖✖✖✖✖✖✖✖✖✖✖✖✖✖✖✖✖✖

UPUTE ZA ROOT i S-OFF HTC WILDFIRE S

Kao što rekoh, evo upute za root i postavljanje S-OFF uređaja HTC Wildfire S. Radio sam po uputama s ovog bloga, i sve je prošlo bez problema, baš svaki korak je bio kako je i napisano/očekivano. Naravno, ne mora i kod vas biti isti slučaj, stoga svemu pristupiti vrlo oprezno.

UPOZORENJE: PRAĆENJEM OVIH POSTUPAKA MOŽETE IZGUBITI GARANCIJU NA UREĐAJ, PODATKE, KONTAKTE, PA ČAK I DOVESTI MOBITEL DO STANJA NEUPOTREBLJIVOSTI. SVE ŠTO RADITE - RADITE NA VLASTITU ODGOVORNOST, autor ovih redaka ne može i neće biti odgovoran za bilo kakvu eventualno nastalu štetu.

Znači, moj uređaj je kupljen u VIP-u sredinom prošle godine, nadograđen normalnim FOTA putem na Android 2.3.5. Praćenjem sljedećih uputa uspješno sam napravio S-OFF i rootao mobitel.

0. Prije nego krenete, obavezno napravite BACKUP svega; sadržaj memorijske kartice (običan drag & drop u Windows Exploreru), kontakti, SMS poruke (pomoću aplikacije "SMS Backup & Restore")...

1. Instalirajte HTC Sync aplikaciju (naći ćete ju na memorijskoj kartici uređaja, ili možete preuzeti ovdje) i HTC drivere.

2. Preuzmite ovu datoteku i sadržaj otpakirajte u C:\Android mapu

3. Nadogradite bootloader

Za početak, morate otključati bootloader vašeg uređaja (ako su vam ovi pojmovi strani, evo jedan zgodan članak na hrvatskom). Prvo moramo saznati koja je verzija softvera instalirana na vašem uređaju (Postavke > O telefonu > Informacije o softveru > Više), zapišite si ove informacije, broj kernela (Inačica jezgre) i broj radne inačice.

Odite na web stranicu HTCdev.com i obavite kratku registraciju, te se zatim logirajte. Na početnoj stranici HTCdev.com odaberite "Unlock Bootloader", s desne strane odaberite HTC Wildfire S i kliknite na Unlock Bootloader. Prihvatite ponuđene uvjete i nastavljamo.

Skrolajte skroz dolje na stranicu i pronađite ROM koji ima potpuno identičan broj kao i vaš uređaj (usporedite s prethodno zapisanim po uputama gore). Recimo, moj je bio 2.13.401.3, pa sam preuzeo HTC EU ROM.

Nakon što je download završen, u postavkama mobitela uključite opciju USB debugging odnosno prevedeno "Ispravljanje grešaka USB" (Postavke > Aplikacije > Razvoj > Ispravljanje grešaka USB).

Priključite mobitel USB kablom na računalo i pokrenite preuzetu datoteku. Slijedite upute s ekrana i stvar je ubrzo gotova, nadogradili smo bootloader.

4. Otključavanje bootloadera

Nakon što smo ga nadogradili, bootloader treba otključati. Iskopčajte mobitel iz računala, ugasite ga, izvadite bateriju i vratite je natrag. Ponovo otvorite HTC Dev web stranicu gdje nam je ostao popis ROM-ova. Na dnu stranice, kliknite na "Proceed to Step 1". Ponovno idemo na dno stranice (slobodno skrolajte) i kliknemo na "Proceed to Step 5" a zatim "Proceed to Step 8". Ova stranica će nam kasnije trebati pa je ostavite otvorenom.

Istovremeno držite pritisnutu tipku za uključivanje mobitela i tipku za snižavanje tona (Volume Down). Pred vama će se pojaviti bijeli zaslon - koristeći tipke za podešavanje glasnoće možete se kretati kroz menije, odaberite "Fastboot" i potvrdite s tipkom za uključivanje mobitela (Power tipka, ovdje ima funkciju tipke ENTER).

Priključite mobitel na računalo i uvjerite se da na ekranu piše "Fastboot USB". Na računalu, istovremeno pritisnite tipku Windows + R, kad iskoči novi prozor utipkajte CMD i potvrdite s enterom. Kad se pojavi komandna linija, upišite "CD C:\Android" (bez navodnika) - ovo će nas uvesti u mapu koju smo prethodno pripremili još na samom početku.

Utipkajte "fastboot oem get_identifier_token" (bez navodnika). Prikazat će vam se hrpa kodova. Desnom tipkom miša kliknite na kraj teksta i odaberite "Mark". Sada označite sljedeće:

Kod: Označi sve
<<< Identifier Token Start >>>
I SVE OVE KODOVE IZMEĐU
<<< Identifier Token End >>>


Kad ste označili, pritisnite Ctrl + C da bi kopirali kod.

Ponovno idemo na HTCDev stranicu. Skrolajte do dna i zaljepite ovaj kod u obrazac koji je predviđen za njega. Kliknite na submit i uskoro ćete zaprimiti e-mail s datotekom u privitku. Tu datoteku spremite također u mapu C:\Android.

Ponovno se vraćamo na prozor s komandnom linijom i upisujemo bez navodnika: "fastboot flash unlocktoken Unlock_code.bin". Na mobitelu potvrdite da želite otključati bootloader (koristite tipke za podešavanje glasnoće za kretanje kroz menije, a tipku za uključivanje uređaja kao enter). Uvjerite se da ste odabrali confirm.

Vaš bootloader je sada otključan. Izađie iz ovog menija i upalite mobitel kao i uobičajeno.

5. Rootanje HTC Wildfire S

Nakon što ste otključali bootloader, preuzmite HTC Supertool. Otpakirajte arhivu i pokrenite datoteku SuperTool.exe. Prethodno provjerite da je mobitel upaljen i spreman, te da je USB Debugging uključen ("Ispravljanje grešaka USB"). Pritisnite tipku 1 kako bi se obavile pripreme za Zergrush metodu. Nakon što završi s time, pritisnite tipku 3 da bi rootali mobitel. Nakon što je završeno (pisat će velikim slovima ROOTED), utipkajte "reboot" bez navodnika i pritisnite enter. Mobitel će se resetirati i to je to - vaš HTC Wildfire S sada je rootan (u slučaju da nije uspjelo, pokušajte pritisnuti tipku 2 umjesto 1 u uputama iznad).

Uskoro očekujte upute za instalaciju custom ROM-ova, čim uspješno stavim na svoj nešto ovako:

slika

✖✖✖✖✖✖✖✖✖✖✖✖✖✖✖✖✖✖✖✖✖✖

Evo nekih tridesetak wallpapera što sam pripremio, točnih dimenzija za ovaj uređaj (ima tu nešto od Sensea 3.5, nešto s ICS-a, BeatsAudio itd... uglavnom moderno/apstraktno).

✖✖✖✖✖✖✖✖✖✖✖✖✖✖✖✖✖✖✖✖✖✖

Ako ste nezadovoljni trajanjem baterije, možete kupiti novu, nešto jaču, od 1500mAh zajedno s posebnim punjačem. Cijena sitnica, 9$.

Ne da vam se stalno izmjenjivati baterije? Što kažete na ovo čudo od 3500mAh? :D Naravno, nešto je deblja od standardne, pa se isporučuje se posebnim poklopcom koji će vam nažalost, prilično podebljati mobitel. To bi bilo 12$.

✖✖✖✖✖✖✖✖✖✖✖✖✖✖✖✖✖✖✖✖✖✖

Instalacija Clockwork Recovery Moda

*mobitel prethodno treba biti rootan da bi ovo radilo

Otvorite Google Play trgovinu i u pretragu upišite "ROM Manager". Od prikazanog, instalirajte onaj čiji autor je "ClockworkMod" (postoji i Premium verzija koja omogućuje download raznih ROM-ova ali nama će poslužiti i ova besplatna).

Nakon instalacije, pokrenite aplikaciju i odaberite prvu stavku"Flash Clockworkmod". Upitat će vas za root pristup - dozovolite. Nakon tridesetak sekundi aplikacije će obaviti svoje. Sada možete izaći van.

Ugasite mobitel, izvadite bateriju i vratite je nazad. Upalite mobitel držanjem pritisnitih tipki POWER + VOLUME DOWN. U izborniku odaberite Recovery.

Sada imamo mogućnost jednostavne instalacije ROM-ova, o tome uskoro.
To avoid criticism ~ do nothing, say nothing, be nothing.
Avatar
Site Admin
Postovi: 7632
Site Admin
Postovi: 7632
Pridružen/a: 01 pro 2007, 18:12
Lokacija: Vinkovci, Hrvatska
Podijelio/la zahvalu: 273 puta
Primio/la zahvalu: 167 puta
Spol: M
OS: openSUSE TW
Pozdrav za iv@n

Odlicno i veoma informativno sredjen-napisan-slozen tekst.
Samo da dodam da i ja imam ovaj mobitel.

Kupio sam mu brzu class 10 microSD karticu od 8 GB
i nju sam podijelio na 3 particije:
1st-FAT32 - size any
2nd-Ext4 - not more than 2GB
3rd-Linux Swap - mine is 512MB
All primary

Mjesec unazad instalirao sam mu ovaj ROM:
http://forum.xda-developers.com/showthread.php?s=554dd9f7f16b05c1a680b50b53c60e81&t=1432259

Tako da tek otada, slobodnog mjesta ima i vise nego dovoljno.
Mnogo je brzi i poletniji i veoma stabilno radi na:

Max-768MHz
Min-120MHz
smartass2
noop


P.S.
Long live linux
Resistance is futile, you will be asimilated!Ubuntu
http://laikexpert.googlepages.com
Avatar
Postovi: 87
Postovi: 87
Pridružen/a: 31 ožu 2008, 01:28
Lokacija: CyberSpace
Podijelio/la zahvalu: 0 puta
Primio/la zahvalu: 1 puta
Spol: M
OS: Mint-Porteus-Puppy
laikexpert čini se zanimljiv ROM, možda sutra isprobam.
To avoid criticism ~ do nothing, say nothing, be nothing.
Avatar
Site Admin
Postovi: 7632
Site Admin
Postovi: 7632
Pridružen/a: 01 pro 2007, 18:12
Lokacija: Vinkovci, Hrvatska
Podijelio/la zahvalu: 273 puta
Primio/la zahvalu: 167 puta
Spol: M
OS: openSUSE TW
:bump

Objašnjena instalacija Clockwork Recovery Moda, nadopunjen prvi post. Čim kupim karticu od 8 GB stavljam drugi ROM i pišem postupak.
To avoid criticism ~ do nothing, say nothing, be nothing.
Avatar
Site Admin
Postovi: 7632
Site Admin
Postovi: 7632
Pridružen/a: 01 pro 2007, 18:12
Lokacija: Vinkovci, Hrvatska
Podijelio/la zahvalu: 273 puta
Primio/la zahvalu: 167 puta
Spol: M
OS: openSUSE TW
Ja prtljam s CM7 na ovom mobitelu i zasad imam pozitivna iskustva, no aplikacije su pomalo buggy. I to one "najobičnije" tipa fejsa i sl. Ugl, ubo sam onu jaču baterijus ebaya od 3300mAh pa kad stigne javim kak radi, isto tak class 10 microsd od 32gb sam na ebayu ubro, pa ću probat particionirat i data2sd iskoristit, s obzirom da je internalna memorija za aplikacije poprilično ograničena! Btw kaj se rama tiče sa cyanogenmodom7 je oko 270mb ako koristim uobičajene aplikacije s pushom i sve super šljaka! Totalno dobar mali mobitel koji se dadne overklokat. Imo sam 3g ajfon prije, ovo je onak - tri klase iznad tog smeća :)
Avatar
Postovi: 473
Postovi: 473
Pridružen/a: 08 tra 2009, 09:33
Lokacija: Jastrebarsko
Podijelio/la zahvalu: 4 puta
Primio/la zahvalu: 8 puta
Spol: M
OS: Manjaro KDE
Ta baterija normalne veličine? I koliko novaca?
To avoid criticism ~ do nothing, say nothing, be nothing.
Avatar
Site Admin
Postovi: 7632
Site Admin
Postovi: 7632
Pridružen/a: 01 pro 2007, 18:12
Lokacija: Vinkovci, Hrvatska
Podijelio/la zahvalu: 273 puta
Primio/la zahvalu: 167 puta
Spol: M
OS: openSUSE TW
1500mAh baterija
(normalne velicine)
za Wildfire S:
http://www.amazon.com/1500mAh-Battery-HTC-Wildfire-A510e/dp/B005X0RLVI


P.S.
Long live linux
Resistance is futile, you will be asimilated!Ubuntu
http://laikexpert.googlepages.com
Avatar
Postovi: 87
Postovi: 87
Pridružen/a: 31 ožu 2008, 01:28
Lokacija: CyberSpace
Podijelio/la zahvalu: 0 puta
Primio/la zahvalu: 1 puta
Spol: M
OS: Mint-Porteus-Puppy
http://www.ebay.com/itm/B047-NEW-3500mA ... 27c54084fe

Nije normalne veličine!
Avatar
Postovi: 473
Postovi: 473
Pridružen/a: 08 tra 2009, 09:33
Lokacija: Jastrebarsko
Podijelio/la zahvalu: 4 puta
Primio/la zahvalu: 8 puta
Spol: M
OS: Manjaro KDE
Fora, javi kad stigne i koliko te ukupno koštalo s poštarinom i svime. ;)
To avoid criticism ~ do nothing, say nothing, be nothing.
Avatar
Site Admin
Postovi: 7632
Site Admin
Postovi: 7632
Pridružen/a: 01 pro 2007, 18:12
Lokacija: Vinkovci, Hrvatska
Podijelio/la zahvalu: 273 puta
Primio/la zahvalu: 167 puta
Spol: M
OS: openSUSE TW
laikexpert je napisao/la:
Mjesec unazad instalirao sam mu ovaj ROM:
http://forum.xda-developers.com/showthread.php?s=554dd9f7f16b05c1a680b50b53c60e81&t=1432259


Koliko ti je trajalo flashanje novog roma? Stavio sam ovaj, vrtio je android logo neko vrijeme i stao. Negdje sam pročitao da treba 15-20 minuta pričekati, ali bojim se da je već prošlo dosta više.

EDIT: evo, instalirao sve, piše da je sve u redu, boota se u lock screen, ali tocusceen ne fonkcionira, niti tipka ga gašenje, totalni freeze szbunjen

EDIT: uspijem uči u sučelje, podesiti WIFi i osnovno, ali SVAKI put nakon minut-dva freeze! Pomaže jedino vađenje baterije. Čini mi se da ću probat s nekim drugim ROM-om :thumbs_down
To avoid criticism ~ do nothing, say nothing, be nothing.
Avatar
Site Admin
Postovi: 7632
Site Admin
Postovi: 7632
Pridružen/a: 01 pro 2007, 18:12
Lokacija: Vinkovci, Hrvatska
Podijelio/la zahvalu: 273 puta
Primio/la zahvalu: 167 puta
Spol: M
OS: openSUSE TW

Na mreži
Trenutno korisnika/ca: / i 1 gost.